Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Zöldárpáról jó tudni
  2019-04-13 13:14:06, szombat
 
   
  A Zöldárpa legfőbb hatóanyagai:
Béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, panthoténsav, nikotinsav, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, cink, SOD és egyéb enzimek, növényi fehérje és klorofill.

Béta-karotin:
Az A-vitamin legfontosabb forrása, hiszen a szervezet ezt a vitamint tudja előállítani belőle, és felesleg esetén elraktározódik.

A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A- vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása - és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik - mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása.

Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a szürke hályog megelőzésében játszik szerepet.

A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.

Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.

B1-vitamin:

Általánosan ajánlott: energiaszint növelésére, idegrendszer energiaellátására, koncentrálóképesség javítására, anyagcsere folyamatok javítására, segít a mozgásszervi betegségeken.
Jobb közérzetet és szellemi teljesítőképességet biztosít.
A B1-vitamin vízben oldódó vitamin.

Javíthatja a memóriát és a közérzetet. Epilepsziásoknak a gyógyszeres kezelés mellett a mentális funkciók javítása érdekében ajánlott lehet a fogyasztása (orvosi javaslatra és felügyelet mellett).

Antioxidáns, vérképzést segítő, méregtelenítő hatású.

Derűsebbé tesz, és segít a mozgásszervi betegségen is, regenerálja az idegeket, csökkenti a szorongást.

Hiánya emlékezet és járászavarokkal és egyéb idegrendszeri tünetekkel jár.

Hiánytünetei még: beriberi, depresszív hangulat, félelemérzés, étvágytalanság, hányinger, később a pszihés és a szomatikus aktivitás is csökken.
A túl sok cukor és fehérliszt fogyasztása garantáltan B1-vitaminhiányt okoz.

B2-vitamin:

Általánosan ajánlott: a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjének segítése, szöveti légzés, méregtelenítéshez, nyálkahártyák épségéhez.

A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik.

E vitamin jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra, a haj, a bőr és a köröm pedig egészségesebb lesz tőle. A szem fáradtságának kitűnő ellenszere, a látást is javítja.
A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.
B2-vitamin hiányában: bőr- és nyálkahártyatünetek mutatkoznak, az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik.

B6-vitamin:

Általánosan ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés megelőzésére, depressziós tünetek enyhítésére, álmatlanság enyhítésére, alagút-szindróma kezelésére, a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére, asztmás rohamok enyhítésére.

A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is.
Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez.

Stimulálja a védekezőrendszert, és segíti a fehérje-anyagcserét.
A legújabb ismeretek szerint valószínűleg a szívinfarktussal szemben is védelmet nyújt.

Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában is fontos szerepet játszik. Fontos szerepet tölt be a vörösvértestek és az érfalak felépítésében, valamint az idegi funkciók, a fogíny és a fogak karbantartása is nagyrészt tőle függ.

A B6-vitamin kulcsszerepet játszik az aminosavak szintézisében, a zsír- és hormon anyagcserében.
B6-vitamin hiányában: bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, bőr érzékennyé, sérülékennyé válik, bőrgyulladás, kopaszodás, repedezett, száraz bőr alakulhat ki, általános tünetek:
gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.

Klorofill:
A klorofillt a növények vérének is nevezik, mert molekulaszerkezetét és kémiai összetételét tekintve csaknem azonos a vér hemoglobinjával, csak míg abban vas, ebben magnézium áll a központi helyen.
Valamennyi növényben megtalálható, de a legjobb forrásai a zöld levelű növények.

Általánosan ajánlott:
Erőteljes tisztító, dezodoráló, szagtalanító hatású
Baktériumellenes hatású
Serkenti az új szövetek növekedését, a sebgyógyulást, miközben csökkenti a fertőzés veszélyét
Csökkenti a vér koleszterinszintjét
Erősíti az immunrendszer működését

Mire gyógyír a klorofill?
Lúgosítja a szervezetet
Ajánlott vérszegénységben, kimerültségben, tavaszi fáradtságban, betegség utáni lábadozásban
Fiatalít, vitalizál
Lábszárfekélyre főleg cukorbetegek esetében
Reumában, köszvényben, ízületi gyulladásos betegségek kezelésében
Középfül fertőzésre és gyulladásra
Különböző fertőző és gyulladásos bőrbetegségek kezelésében
Hüvelygyulladás (vaginitis), vagy méhnyak fertőzés esetében
Gyorsítja a sebek, sérülések, fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását
A szervezetben egyfajta belső dezodorként működik, segít eltávolítani a testünkbe összegyűlt szennyező anyagokat és megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező testszagot, illetve a vizelet és a széklet kellemetlen szagát.
Forrás: nepgyogyaszat

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: vérszegénységben, baktériumellenes, epilepsziásoknak, nélkülözhetetlen, rendellenességek, szívinfarktussal, anyagcseréjének, premenstruációs, lábszárfekélyre, hemoglobinjával, hüvelygyulladás, szabályozásában, járászavarokkal, regenerálódását, antioxidánsként, élelmiszerekben, anyagcseréjéhez, elraktározódik, biztonságosabb, kimerültségben, vörösvértestek, étvágytalanság, kulcsszerepet, szempontjából, fáradtságának, nyálkahártyák, ideggyulladás, pikkelyesedik, karbantartása, egészségesebb, méregtelenítő, csökkenthetik, alkalmazkodni, idegrendszeri, megelőzésében, anyagcserében, vitamint tudja, béta-karotint szükség, nyálkahártyák egészsége, táplálékkal bevitt, béta-karotin fogyasztása, egyik legelső, szem képtelen, gyenge fényhez, ideghártya fény-, karotinoidok csökkentik, koleszterin szintre, szürke hályog, karotinoidok antioxidánsként, béta-karotinban gazdag, mozgásszervi betegségeken, gyógyszeres kezelés,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 19  Png ház  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akarat  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Örülök, hogy látlak!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Esti kép  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Kaffka_Margit  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einstein gondolata  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  Paul David Tripp Április 19  s immár én is felragyogva, ért...  A másik dolog,  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mindig jusson idő nevetni  Png ház  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png fotel  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 19  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sose bánj semmit  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mai harmónia kártyám  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Szép napot kívánok  Nem számIt  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  s immár én is felragyogva, ért...  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
vitamint tudja, béta-karotint szükség, nyálkahártyák egészsége, táplálékkal bevitt, béta-karotin fogyasztása, egyik legelső, szem képtelen, gyenge fényhez, ideghártya fény-, karotinoidok csökkentik, koleszterin szintre, szürke hályog, karotinoidok antioxidánsként, béta-karotinban gazdag, mozgásszervi betegségeken, gyógyszeres kezelés, mentális funkciók, mozgásszervi betegségen, szomatikus aktivitás, zsírsavak lebontásához, köröm pedig, szem fáradtságának, fehérje lebontásához, szöveti légzésben, szájzug berepedezik, szélütés megelőzésére, premenstruációs szindróma, idegrendszer működéséhez, legújabb ismeretek, szívinfarktussal szemben, élelmiszerekben található, érfalak felépítésében, idegi funkciók, fogak karbantartása, aminosavak szintézisében, növények vérének, központi helyen, legjobb forrásai, zöld levelű, fertőzés veszélyét, immunrendszer működését, szervezetben egyfajta, testünkbe összegyűlt, emésztőszervi vagy, széklet kellemetlen, vérszegénységben, baktériumellenes, epilepsziásoknak, nélkülözhetetlen, rendellenességek, szívinfarktussal, anyagcseréjének, premenstruációs, lábszárfekélyre, hemoglobinjával, hüvelygyulladás, szabályozásában, járászavarokkal, regenerálódását, antioxidánsként, élelmiszerekben, anyagcseréjéhez, elraktározódik, biztonságosabb, kimerültségben, vörösvértestek, étvágytalanság, kulcsszerepet, szempontjából, fáradtságának, nyálkahártyák, ideggyulladás, pikkelyesedik, karbantartása, egészségesebb, méregtelenítő, csökkenthetik, alkalmazkodni, idegrendszeri, megelőzésében, anyagcserében, emésztőszervi, receptoraihoz, immunrendszer, vitaminhiányt, vérszegénység, szintézisében, bőrbetegségek, sebgyógyulást, nepgyogyaszat, felépítésében, csökkentésére, eltávolítani, cukorbetegek, lábadozásban, félelemérzés, hiánytünetei, karotinoidok, szénhidrátok, megtalálható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 935
  • e Hét: 9509
  • e Hónap: 25909
  • e Év: 147782
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.