Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Virágvasárnapról...
  2019-04-14 11:42:53, vasárnap
 
   
  Virágvasárnap van.
Összegyűjtöttem nektek pár dolgot a mai nap jelentéséről, a népszokásról.

Húsvét előtti vasárnap, a római egyház elnevezése szerint Dominica palmarum, azaz pálma-vasárnap. Nevét az e napon szokásos pálmaszentelésről és pálmaágas körmenettől kapta, amit az egyház Jézus jeruzsálemi bevonulásának emlékére rendelt el. A 7. századi bobbiói misszálé szerint a pálmaszentelés már ismert volt, körmeneteket e napon pedig már a 6. században is tartottak.

A római liturgiában a 10. században találkozunk a pálmaszentelés és a körmenet rendjével. Sebastian Franck tudósítása szerint ezen a napon a hívők telehordták a templomot pálmafákkal és összekötött ágakkal, ezeket megszentelték, s a zivatar, a villámcsapás és tűz ellen használták.

Jézus szamáron ülő alakját körülvezették a városon, miközben énekeltek, a szamarat megdobálták pálmaágakkal, amiket aztán mindenféle varázslás űzésére használtak.

A 15. századi pozsonyi misszaléból kitűnik, hogy a körmenet a nép és az énekesek dramatikus mozdulatokkal illusztrált részvételével zajlott le.
Bod Péter írja e napról, hogy ,,... valami berkeket vagy zöld ágakat szednek; melyeket az után egy 's más babonára vissza élnek". -

Azokban az országokban, amelyekben a pálmafa nem honos, azt a tavasszal korán bimbózó ágak - fűzfa, rekettye - helyettesítették, mint nálunk a barka.
Ezért a szertartást nálunk barkaszentelésnek is nevezik. A szentelt barkához - éppúgy, mint a pálmaághoz - számtalan hiedelem fűződött, s ezek változatait Európa-szerte megtaláljuk.

Nálunk a hívők maguk vitték a templomba a barkát. Göcsejben az iskolás gyermekek a tanító vezetése mellett szombaton ünnepélyesen mentek a barkáért a közeli erdőbe vagy hegyre. Az ágakat másnap az oltárt környező falakhoz állították.
Az ország nagyobb részében általában azt tartották, hogy a barkát nem szabad bevinni a szobába, mert akkor sok lesz a légy.
Egercsehiben az istállóban a gerenda fölé tették, s amikor zörgött az ég, bedobták a tűzbe, és elégették.
Hontban, Nógrádban az eresz alá dugták, hogy megvédje a házat a tűzvésztől. A szobába itt se vitték be, nehogy sok légy, rovar legyen a házban és a tojások ,,befulladjanak".
Gömörben a szentelt barkát a dögvész ellen használták, máshol a lovaknak adták, hogy jól menjenek.
Szegeden egy-egy barkaszemet lenyeltek a hideglelés ellen.
Baranyában a szentelt barkát kivitték a mezőre, s a föld négy sarkába egy-egy szálat tűztek, hogy az Isten oltalmazza meg a termést.
Néhol a rokonok, jóbarátok sírjára is tűztek egy-egy barkaágat.
Az Ausztriából, Németországból ismert szamárháton ülő Jézus-szobor körülhordozására csak a szlovákiai Bártfáról van 15. sz.-i adatunk.

(Irod. Veit
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: körülhordozására, helyettesítették, összegyűjtöttem, pálmaszentelés, németországból, virágvasárnap, körülvezették, bevonulásának, befulladjanak, részvételével, mozdulatokkal, megszentelték, egercsehiben, villámcsapás, pálmaágakkal, ünnepélyesen, körmeneteket, népszokásról, jelentéséről, illusztrált, szertartást, jeruzsálemi, összekötött, pálmafákkal, országokban, megtaláljuk, barkaszemet, liturgiában, találkozunk, változatait, ausztriából, misszaléból, telehordták, szamárháton, megdobálták, körmenettől, római egyház, egyház Jézus, római liturgiában, körmenet rendjével, hívők telehordták, templomot pálmafákkal, szamarat megdobálták, énekesek dramatikus, tavasszal korán, szertartást nálunk, szentelt barkához, pálmaághoz –, hívők maguk, iskolás gyermekek, tanító vezetése, közeli erdőbe, Sebastian Franck,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem tiéd  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Paul David Tripp Április 21  Sokan azt tartják  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Minden harmadik...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png virág  Png cica  Szép napot kívánok  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Png fotel  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Őrizkednünk kell...  Bertolt Brecht -től idézet  Png fotel  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png fotel  Png csokor  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png cica  Nevem  Tanuld meg ezt a versemet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem méltó hozzád  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tavaszi kép  Akarat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png telefon  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akik bántanak téged  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  képre írva  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bertolt Brecht -től idézet  A kételkedés kezelése  Sose bánj semmit  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Makszim Gorkij gondolata  Elköszönt  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
római egyház, egyház Jézus, római liturgiában, körmenet rendjével, hívők telehordták, templomot pálmafákkal, szamarat megdobálták, énekesek dramatikus, tavasszal korán, szertartást nálunk, szentelt barkához, pálmaághoz &#8211, hívők maguk, iskolás gyermekek, tanító vezetése, közeli erdőbe, ágakat másnap, oltárt környező, ország nagyobb, gerenda fölé, tojások &#8222, szentelt barkát, dögvész ellen, lovaknak adták, hideglelés ellen, föld négy, szlovákiai Bártfáról, körülhordozására, helyettesítették, összegyűjtöttem, pálmaszentelés, németországból, virágvasárnap, körülvezették, bevonulásának, befulladjanak, részvételével, mozdulatokkal, megszentelték, egercsehiben, villámcsapás, pálmaágakkal, ünnepélyesen, körmeneteket, népszokásról, jelentéséről, illusztrált, szertartást, jeruzsálemi, összekötött, pálmafákkal, országokban, megtaláljuk, barkaszemet, liturgiában, találkozunk, változatait, ausztriából, misszaléból, telehordták, szamárháton, megdobálták, körmenettől, tűzvésztől, tudósítása, istállóban, amelyekben, használták, pálmaághoz, elnevezése, oltalmazza, mindenféle, használtak, szlovákiai, hideglelés, állították, baranyában, dramatikus, században, bártfáról, énekeltek, sebastian, templomot, jóbarátok, varázslás, rendjével, barkaágat, tavasszal, gyermekek, göcsejben, pálmaágas, szombaton, nógrádban, templomba, tartottak, számtalan, tartották, általában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 582
  • e Hét: 7303
  • e Hónap: 23703
  • e Év: 145576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.