Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan tanulunk írni ?
  2021-01-19 21:35:10, kedd
 
  Felnőttként már fel sem tűnik, olyan automatikusan kerülnek a betűk a papírra. Ám volt idő, amikor mi is lassan, görcsösen, igyekezetünkben nyelvünket kidugva kanyarítottuk a betűket.

Az írástanulás rendkívül összetett folyamat. Nemcsak egy mozgásos folyamat elsajátítását jelenti, hanem a pszichológiai funkciók összerendezését és együttműködését is. Az írástanulás során a hosszas gyakorlás révén kiépült, egyszerűbb és bonyolultabb képességek kapcsolódnak össze, és alakulnak át magasabb szintű folyamatokká.
Milyen lépésekből áll az írástanulás?
Előkészítés, fejlesztés

Az írástanítás egy kb. két hónapos intenzív előkészítő szakasszal indul. A különböző játékos, rajzos feladatok közben a kisgyerek elsajátítja az írás közbeni helyes testtartást, ülésmódot. Megtanul tájékozódni az írólapon (jobb és bal, fent és lent fogalmának ismerete), és eligazodni a füzet vonalrendszerében.

A tanító nénik különböző foglalkozásokkal (pl.: papírhajtogatás, gyurmázás, gyöngyfűzés) fejlesztik a kéz izomzatát és a kéz koordinációját, valamint pontosítják a helyes ceruzafogást, ha szükséges.

Az íráshoz elengedhetetlen az összehangolt szem és kézkoordináció, emiatt szükséges lehet a dominancia és lateralitás pontosítása és erősítése. Fel kell mérni, hogy kik a balkezesek, és célszerű őket a pad bal oldalára ültetni, de átszoktatni nem szabad őket!
Betűelemek tanulása

A gyerekek először a betűk írásához szükséges formai elemekkel ismerkednek meg. Álló egyeneseket, horogvonalat, alsó és felsőívelésű csészevonalakat, felső és alsó hurkolású fecskevonalakat rajzolnak, először nagyban, majd a három vonalas füzet vonalközeire lekicsinyítve.

Ezeknek a betűelemeknek és részmozdulatoknak a megtanulásához és berögzüléséhez nagyszámú ismétlés szükséges. Eleinte a kisgyerekek mozdulatai görcsösek, nagy erőkifejtéssel járnak. A szemüket nem veszik le a kezükről, gyakran fejük vagy akár az egész felsőtestük mozgásával is követi a mozdulatot, az erős összpontosítás miatt kidugják a nyelvüket. A sok gyakorlás során ezek a felesleges erők és mozdulatok aztán leépülnek, elmaradnak.
Betűtanulás

Ebben a szakaszban a kisdiákok megtanulják a betűelemeket betűkké összerakni. Általában 2-3 naponként tanulnak egy új betűt. Először megismerkednek az új betűvel. A hangból indulnak ki, majd megismerik a hang jelét, vagyis a betűt. Minden betű tanítása több fázisban történik. A fázisok számát a betűk nehézségi foka és az íráselemek leírásának száma határozza meg.

A betűtanítás a különböző módszereknél más sorrendben történik. Előnyös azonban, ha a hasonló alakú és a hasonló hangzású betűk tanulása minél távolabb van egymástól, mivel a diszlexiás vagy diszlexia gyanús gyerekek forma- és megkülönböztető képessége nem megfelelő. Ők könnyen összekeverheti a hasonló alakú és mozdulatú betűket, ez pedig kudarcot és írásgátlást eredményezhet.

A gyerekek a különböző betűk tanulásával párhuzamosan tanulják meg a betűkapcsolást, az íráskötést.
A sok gyakorlás révén az írástempó gyorsul, a mozdulatok egyre gördülékenyebbé, biztosabbá válnak, az írás kezd automatizálódni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: foglalkozásokkal, igyekezetünkben, megkülönböztető, összerendezését, együttműködését, fecskevonalakat, papírhajtogatás, elengedhetetlen, gördülékenyebbé, automatizálódni, csészevonalakat, összpontosítás, berögzüléséhez, kézkoordináció, koordinációját, összekeverheti, erőkifejtéssel, megtanulásához, betűkapcsolást, megismerkednek, elsajátítását, lekicsinyítve, betűelemeknek, eredményezhet, automatikusan, kanyarítottuk, pszichológiai, horogvonalat, összehangolt, módszereknél, felsőívelésű, vonalközeire, párhuzamosan, kapcsolódnak, ceruzafogást, bonyolultabb, írástanulás rendkívül, mozgásos folyamat, pszichológiai funkciók, írástanulás során, hosszas gyakorlás, különböző játékos, kisgyerek elsajátítja, írás közbeni, füzet vonalrendszerében, tanító nénik, helyes ceruzafogást, íráshoz elengedhetetlen, összehangolt szem, gyerekek először, betűk írásához, három vonalas,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Kertem  Szép estét kedves látogatóimn...  Alvó cicák  ajándék, mellyel meglepem  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó cicák  40 felett  Sorsunk miatt...  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  James Allen  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  "Ez egy csoda"  Paul David Tripp Április 13  A hagyma antibakteriális hatás...  Különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szabó T. Anna - Pitypang  Anyámról való emlékek  Jó éjszakát  Hamvas Béla  Somlyó Zoltán - Orgonával  Szép álmokat!  Az ember emlékekből áll  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A hagyma antibakteriális hatás...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Egy gondolat  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  ajándék, mellyel meglepem  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Töröld le  Jó éjszakát  Szabó T. Anna - Pitypang  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Jázmin  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Minden tavaszból őrizz..  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Vannak emberek  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Jó éjszakát  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Reményik Sándor: Pierrot &...  Alvó cicák  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Az ember  IGEN így  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj... 
Bejegyzés Címkék
írástanulás rendkívül, mozgásos folyamat, pszichológiai funkciók, írástanulás során, hosszas gyakorlás, különböző játékos, kisgyerek elsajátítja, írás közbeni, füzet vonalrendszerében, tanító nénik, helyes ceruzafogást, íráshoz elengedhetetlen, összehangolt szem, gyerekek először, betűk írásához, három vonalas, kisgyerekek mozdulatai, egész felsőtestük, erős összpontosítás, felesleges erők, kisdiákok megtanulják, betűelemeket betűkké, hangból indulnak, hang jelét, fázisok számát, betűk nehézségi, íráselemek leírásának, különböző módszereknél, hasonló alakú, hasonló hangzású, diszlexiás vagy, különböző betűk, írástempó gyorsul, mozdulatok egyre, írás kezd, foglalkozásokkal, igyekezetünkben, megkülönböztető, összerendezését, együttműködését, fecskevonalakat, papírhajtogatás, elengedhetetlen, gördülékenyebbé, automatizálódni, csészevonalakat, összpontosítás, berögzüléséhez, kézkoordináció, koordinációját, összekeverheti, erőkifejtéssel, megtanulásához, betűkapcsolást, megismerkednek, elsajátítását, lekicsinyítve, betűelemeknek, eredményezhet, automatikusan, kanyarítottuk, pszichológiai, horogvonalat, összehangolt, módszereknél, felsőívelésű, vonalközeire, párhuzamosan, kapcsolódnak, ceruzafogást, bonyolultabb, folyamatokká, betűelemeket, előkészítés, tájékozódni, testtartást, betűtanítás, írástanítás, írástanulás, pontosítják, lateralitás, pontosítása, átszoktatni, felnőttként, kisgyerekek, felsőtestük, betűtanulás, ismerkednek, egyeneseket, gyöngyfűzés, megtanulják, elsajátítja, írásgátlást, tanulásával, mozdulatot, mozgásával, előkészítő, dominancia, szakaszban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2687
  • e Hét: 12801
  • e Hónap: 26550
  • e Év: 231251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.