Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10+1 tipp kézügyesség fejlesztésére írástanuláshoz
  2021-01-19 21:41:20, kedd
 
  Forrás : Szabó Szilvia grafológus Link
"Mit lehet tenni, hogy a gyermek a lehető legjobban használja a kezét? Hogy szép legyen az írása?"

Az íráshoz a szem és a kéz összehangolt munkája szükséges, ugyanakkor az írásmozgás kivitelezése szempontjából elengedhetetlen a kéz anatómiai fejlődése és finom motorikus mozgás fejlesztése.

Az írástanulás kezdetére azonban még nem fejlődik ki az összes kézcsont, nem záródnak a csöves csontok, és a kéz irányítását végző érző és mozgató idegpályák sem velőhüvelyesedtek, izolálódtak, emiatt a mozgások átterjedhetnek a szomszédos területre. Emiatt a leírt betűk és elemek elnagyoltak és pontatlanok lehetnek.

A gyermek kezét tehát folyamatosan edzeni kell, hogy a gyermek megfelelően tudja használni az ujjait a ceruzafogásnál, megfelelő erővel rendelkezzen és hogy a kézmozgása pontosabb legyen.

Számos játék és elfoglaltság létezik, amivel fejleszteni és erősíteni lehet a gyermek, úgy hogy ő is élvezze ezt.

10+1 tipp kézügyesség fejlesztésére írástanuláshoz

1. Gyurmázás, agyagozás
Mindkettő erősíti a kezek izomzatát és a térlátást is fejlesztik. Az írószerboltban kapható különböző színű gyurma is, de olcsóbb, házi megoldásként só-liszt gyurmát is készíthetünk a gyermeknek.

2. Árnyjáték, ujjbábozás
Mindkettő abban segít, hogy a gyermek egymástól elkülönülten és koncentráltan tudja mozgatni az egyes ujjait. Találjatok ki történeteket vagy a gyermek kedvenc meséjét próbáljátok eljátszani csak a kéz és az ujjak használatával. Ujjbábozás esetén akár lemosható filccel vagy festékkel arcot is rajzolhattok a figuráknak, úgy még élvezetesebb.

3. Papírhajtogatás, origami
A papírhajtogatás ugyancsak fejleszti a kézügyességet, hiszen az igazán szép alkotásokhoz fontos a pontos hajtogatás és illesztés. Az elkészült munkákat utólag ki is lehet festeni, de használhatunk akár színes papírokat is.

4. Papírkép készítés
Az ollóval való vágás és a ragasztás nagy figyelmet és kézügyességet igényel. Ha kisgyermek nem bánik biztosan az ollóval, akkor kezdetben a papírtépést is alkalmazhatjuk.
Csodaszép képmontázsok születnek, ha a gyermek a neki tetsző színes, szép képeket kivágja az újságokból, majd azokat egy nagy kartonlapra ragasztja fel.

Tipp: A gyerekkel közösen dolgozva készítsük el mi is a saját pozitív, teremtő gondolkodásra ösztönző képmontázsunkat! Válasszunk olyan képeket, amelyek olyan dolgokat, jelenteket ábrázolnak, amire mi is vágyunk, amit szeretnénk elérni, bevonzani az életünkbe. (pl.: nyaralás a családdal, pihenés, a vágyott állást szimbolizáló kép stb.)

5. Lánc vagy gyöngyfűzés
A szemek és a kéz koordinációját javító, a mozdulatok pontosságát fejlesztő játék inkább a kislányok kedvelt elfoglaltsága. Az elkészült karkötők, nyakláncok akár ajándékba is adhatók.

6. Festés
Ha a gyermek nagyon görcsösen fogja a ceruzát, vagy azt erősen rányomja a papírra, akkor érdemes a festéssel próbálkozni, hiszen az ecsethasználat segíti a finomabb, lágyabb mozdulatok megtanulását, és a kéz ellazítását.

7. Színezés
A színezéssel a kontrollkészség fejleszthető. Ma már sokféle színező, kifestő könyv és füzet létezik. Érdemes olyat választani, ami témájában kapcsolódik a gyermek ízléséhez, érdeklődéshez.

8. Rajzolás sablonnal
Keménypapírból vágjunk ki különböző alakú sablonokat, formákat, amelyet aztán a kisgyereknek kell körülrajzolni, majd kiszíneznie, kidekorálnia. Készíthetünk különböző álarcokat, vagy papír öltöztethető babát a kislányoknak ruhasablonokkal.

9. Kopírozás
A kopírozással a vonalkivetés pontossága fejleszthető. Fektessünk egyszerű háztartási sütőpapírt a lemásolandó ábrára, fogassuk le gémkapcsokkal, hogy ne mozduljon el.

10. Rajzolás
A rajzolás a legtöbb gyermek számára kedvelt elfoglaltság. Fontos, hogy minél többféle rajzeszközt biztosítsunk a gyermek számára, és ügyeljünk arra, hogy a ceruzák ki legyenek faragva, az ecsetek alaposan ki legyenek mosva használat után, nehogy összeragadjanak, megkeményedjenek a szálak. A rossz rajzeszközök csökkentik a rajzolási kedvet, a sikerélményt.

10 +1 Lusta nyolcas
Rajzoljunk a levegőbe nagy elfektetett 8-asokat háromszor először a bal, majd a jobb kézzel, végül minkét kézzel együtt. A lusta nyolcas rajzolása segít két agyfélteke összehangolásában, javítja a koordinációs készséget. Mi, felnőttek is bátran elkezdhetjük, ha azt tapasztaljuk, hogy olvasás közben a szemünk átugrik egy szót vagy sort. Ez a legolcsóbb és bármikor alkalmazható gyakorlat.
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: megkeményedjenek, papírhajtogatás, kontrollkészség, összeragadjanak, képmontázsunkat, ruhasablonokkal, elengedhetetlen, írástanuláshoz, alkalmazhatjuk, ecsethasználat, ceruzafogásnál, átterjedhetnek, írószerboltban, keménypapírból, koordinációját, körülrajzolni, érdeklődéshez, kézügyességet, fejlesztésére, koncentráltan, használatával, szempontjából, használhatunk, gondolkodásra, elfoglaltsága, gémkapcsokkal, sikerélményt, élvezetesebb, rajzolhattok, alkotásokhoz, biztosítsunk, kislányoknak, elfoglaltság, történeteket, rajzeszközök, koordinációs, lehető legjobban, írásmozgás kivitelezése, írástanulás kezdetére, összes kézcsont, csöves csontok, mozgások átterjedhetnek, szomszédos területre, leírt betűk, gyermek kezét, gyermek megfelelően, kézmozgása pontosabb, kezek izomzatát, írószerboltban kapható, gyermek egymástól, egyes ujjait, gyermek kedvenc, Szabó Szilvia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Müller Péter tollából  Latinovits Zoltán tollából  Szép estét  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét kedves látogatóimn...  A pitypang legendája  Esterházy Péterre emlékezünk  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Az ókori görögök sebkezelésre ...  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az ember  Az ember  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Borzasztó  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Szeretem ujjad karcsuságait,  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jázmin  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Töröld le  40 felett  Hogyan válunk hűségesekké?  Alvó kislány  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  különleges  Szeretem ujjad karcsuságait,  Az ember  képre írva  Mindent de mindent visszakap  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Mindent de mindent visszakap  Egy gondolat  "Ez egy csoda"  Minden tavaszból őrizz..  Magyar költészet napja  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Spenót fasírttal  Bársony székben  Latinovits Zoltán tollából  Pitypang szökőkút  A sorsod  Jázmin  A pitypang legendája  Nagy és kis csodák  Pitypang szökőkút  Mindig lesz olyan  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Szívek  Egy gondolat  képre írva  40 felett  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Töröld le  Jean de La Fontaine 1621 júliu... 
Bejegyzés Címkék
lehető legjobban, írásmozgás kivitelezése, írástanulás kezdetére, összes kézcsont, csöves csontok, mozgások átterjedhetnek, szomszédos területre, leírt betűk, gyermek kezét, gyermek megfelelően, kézmozgása pontosabb, kezek izomzatát, írószerboltban kapható, gyermek egymástól, egyes ujjait, gyermek kedvenc, ujjak használatával, papírhajtogatás ugyancsak, igazán szép, pontos hajtogatás, elkészült munkákat, ollóval való, ragasztás nagy, neki tetsző, nagy kartonlapra, gyerekkel közösen, saját pozitív, vágyott állást, mozdulatok pontosságát, kislányok kedvelt, elkészült karkötők, gyermek nagyon, festéssel próbálkozni, ecsethasználat segíti, kontrollkészség fejleszthető, gyermek ízléséhez, kisgyereknek kell, kislányoknak ruhasablonokkal, vonalkivetés pontossága, lemásolandó ábrára, legtöbb gyermek, gyermek számára, ecsetek alaposan, rossz rajzeszközök, rajzolási kedvet, levegőbe nagy, jobb kézzel, lusta nyolcas, koordinációs készséget, szemünk átugrik, szót vagy, megkeményedjenek, papírhajtogatás, kontrollkészség, összeragadjanak, képmontázsunkat, ruhasablonokkal, elengedhetetlen, írástanuláshoz, alkalmazhatjuk, ecsethasználat, ceruzafogásnál, átterjedhetnek, írószerboltban, keménypapírból, koordinációját, körülrajzolni, érdeklődéshez, kézügyességet, fejlesztésére, koncentráltan, használatával, szempontjából, használhatunk, gondolkodásra, elfoglaltsága, gémkapcsokkal, sikerélményt, élvezetesebb, rajzolhattok, alkotásokhoz, biztosítsunk, kislányoknak, elfoglaltság, történeteket, rajzeszközök, koordinációs, tapasztaljuk, alkalmazható, rendelkezzen, elkezdhetjük, megoldásként, folyamatosan, elkülönülten, készíthetünk, szimbolizáló, képmontázsok, fejleszthető, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 10512
  • e Hónap: 24261
  • e Év: 228962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.