Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
8 dolog, ami csakugyan segít kizárni a megfelelési kényszert
  2021-02-02 13:44:10, kedd
 
  8 dolog, ami csakugyan segít kizárni a megfelelési kényszert: nem azon rágódsz majd, mit gondolnak rólad mások
Sokakat érint a megfelelési kényszer súlya, de nem lehetetlen leszámolni vele.

Már gyerekként megtapasztalja az ember, hogy milyen jó érzés, amikor megdicsérik, és mennyire rossz, amikor megdorgálják, vagy éppen egyetlen szóval sem illetik mindazt, amit igyekezettel csinált.

A vágyakozás az elismerés, de egyáltalán az elfogadottság iránt már kicsi kortól jelen lévő dolog, és bizonyos szinten természetes is. Van azonban olyan is, hogy valakin túlnő ez a vágy, és görcsösen próbál eleget tenni minden olyan szempontnak, aminek saját maga szerint vagy mások szerint meg kellene felelnie. A jobbra való törekvés szép dolog, mindeközben a megfelelési kényszer már végtelenül romboló. Ha az ember örök elégedetlenné válik saját magával szemben, önértékelése csökken, és nagyon elfárad a mindennapos igyekezetben, hogy igenis meg tudja ütni az egyre csak magasabbra szökő mércét.

Hogyan lehet ennek véget vetni?
Nagyon fontos, hogy az ember észrevegye, mi is történik a lelkében, és kis tudatossággal, de eljusson arra a pontra, hogy megálljt parancsoljon mindennek. Hogy rájöjjön, nem mindenkinek kell egyszerre megfelelni, hanem elsősorban saját magának, és hogy emberként megérdemli azt a "luxust", hogy olykor hibázzon, gyengébben teljesítsen.

Dr. David Sack pszichológus is foglalkozott ezzel a témával, és nyolc pontba szedte a tanácsokat, amelyek tudatosítása mentén véleménye szerint csökkenthető és akár fel is számolható a teherként cipelt megfelelési kényszer.

1. Az emberek nem feltétlenül foglalkoznak annyit a mások dolgával, mint azt sokan hinnék. Mindenkinek megvannak a maga ügyei, amelyekkel törődnie kell, és egyáltalán nem valószínű, hogy sok idejük és energiájuk van mások becsmérlésére.

2. Jó, ha az ember képessé válik kritikusan tekinteni, megkérdőjelezni a saját magáról alkotott ítéleteit: tényleg igazak lehetnek, vagy csak a megfelelési kényszer hatására fogalmazódtak meg? Hamar kiderülhet, hogy a reggeltől estig burjánzó negatív gondolatok mögött valójában nincs valós tartalom.

3. A perfekcionizmust el kell felejteni: bár törekedni kell a jóra, a tökéleteset felesleges hajszolni. Mindenki ember, és az ember nem tévedhetetlen, nem hibátlan teremtmény.

4. Magunk megismerése is sokat segíthet. Az ember sokkal inkább hajlamos mások elvárásai szerint élni, ha nem tudja, ki ő valójában, mik a saját céljai, és milyen értékek mentén kíván élni.

5. A megfelelő társaság megválasztása kulcsfontosságú. Ha valaki egy olyan baráti közösség tagja, ahol nem fogadják el olyannak, amilyen, hanem folyamatosan küzdenie kell azért, hogy őt is a köreikbe illőnek véljék, akkor nincs jó helyen. Érdemes beiratkozni egy klubba vagy keresni egy tanfolyamot, ahol könnyű új arcokat megismerni. Belőlük jó eséllyel valódi barát válhat, aki nem akarja megváltoztatni a másikat, így nem is hajszolja megfelelési kényszerbe.

6. Nem szabad azt a hiú ábrándot kergetni, hogy az ember olyan barátot fog találni, aki éppen olyan lesz, mint ő. Azt azonban mindenki megteheti, hogy saját maga jó barátja legyen. A pozitív kapcsolat saját magunkkal egy örök mentőöv, ami akkor is nagyon sok erőt ad, és nem vész el, amikor másokban esetleg csalódnunk kell.

7. Sokan félnek a sebezhetőségtől, holott ez a tulajdonság építi a lelket. Mihelyst az ember felvállalja, hogy nem sebezhetetlen, el meri hagyni a biztonsági zónáját, és sokkal magabiztosabbá válik. Elhiszi magáról, hogy képes lesz megbirkózni vele, bármilyen helyzet is adódik.

8. Végül lényeges, hogy a segítség elfogadása nem gyengeség, és nem jelenti azt, hogy az ember leszerepelt, azaz nem felelt meg az elvárásoknak. Aki úgy érzi, hogy a megerősödéshez lelki támogatásra, akár szaksegítségre van szüksége, bátran forduljon egy szakértőhöz. A beszélgetés egy pszichológussal rendkívül sokat jelenthet a megfelelési kényszer felszámolása felé vezető úton is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: perfekcionizmust, megkérdőjelezni, sebezhetőségtől, kulcsfontosságú, pszichológussal, szaksegítségre, magabiztosabbá, megtapasztalja, megerősödéshez, megváltoztatni, elfogadottság, elégedetlenné, tudatossággal, tévedhetetlen, sebezhetetlen, megválasztása, becsmérlésére, fogalmazódtak, elvárásoknak, foglalkoznak, igyekezettel, parancsoljon, csökkenthető, tudatosítása, foglalkozott, megdorgálják, folyamatosan, pszichológus, önértékelése, felszámolása, igyekezetben, megfelelési, megismerése, tulajdonság, mindenkinek, felvállalja, megfelelési kényszert, megfelelési kényszer, elfogadottság iránt, jobbra való, ember örök, mindennapos igyekezetben, egyre csak, ember észrevegye, teherként cipelt, mások dolgával, maga ügyei, ember képessé, saját magáról, reggeltől estig, tökéleteset felesleges, ember sokkal, David Sack,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Anyák napjára  Hogyan válunk hűségesekké?  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Ma van a magyar költészet napj...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Robin Wight pitypang szobra  Minden tavaszból őrizz..  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szeretem ujjad karcsuságait,  IGEN így  Magyar költészet napja  Hogyan válunk hűségesekké?  Ott van  Tanmese  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Sok ember olyan, mint a kaméle...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  különleges  A pitypang legendája  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Zilahy Lajos gondolata  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jan Twardowski - Siessünk  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Ma van a magyar költészet napj...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Jázmin  Magamnak  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Anyámról való emlékek  Emlékezz  Esterházy Péterre emlékezünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Somlyó Zoltán - Orgonával  Müller Péter tollából  40 felett  A hagyma antibakteriális hatás...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Kertem  Eduardo Sacheri gondolata  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jázmin  A Magyar Költészet napja alkal...  Spenót fasírttal  Jan Twardowski - Siessünk  Önmaga ellenére  Különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ady Endre - Mindegy átka  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Önmaga ellenére  IGEN így  Önmaga ellenére  Ott van  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Vidámság 
Bejegyzés Címkék
megfelelési kényszert, megfelelési kényszer, elfogadottság iránt, jobbra való, ember örök, mindennapos igyekezetben, egyre csak, ember észrevegye, teherként cipelt, mások dolgával, maga ügyei, ember képessé, saját magáról, reggeltől estig, tökéleteset felesleges, ember sokkal, saját céljai, megfelelő társaság, olyan baráti, köreikbe illőnek, klubba vagy, ember olyan, pozitív kapcsolat, örök mentőöv, tulajdonság építi, ember felvállalja, biztonsági zónáját, segítség elfogadása, ember leszerepelt, megerősödéshez lelki, pszichológussal rendkívül, perfekcionizmust, megkérdőjelezni, sebezhetőségtől, kulcsfontosságú, pszichológussal, szaksegítségre, magabiztosabbá, megtapasztalja, megerősödéshez, megváltoztatni, elfogadottság, elégedetlenné, tudatossággal, tévedhetetlen, sebezhetetlen, megválasztása, becsmérlésére, fogalmazódtak, elvárásoknak, foglalkoznak, igyekezettel, parancsoljon, csökkenthető, tudatosítása, foglalkozott, megdorgálják, folyamatosan, pszichológus, önértékelése, felszámolása, igyekezetben, megfelelési, megismerése, tulajdonság, mindenkinek, felvállalja, természetes, tökéleteset, mindennapos, tanfolyamot, szempontnak, mindeközben, feltétlenül, beiratkozni, beszélgetés, szakértőhöz, teljesítsen, támogatásra, leszerepelt, megbirkózni, megdicsérik, leszámolni, kényszerbe, lehetetlen, végtelenül, megfelelni, észrevegye, kritikusan, egyáltalán, gyerekként, amelyekkel, megismerni, energiájuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 10512
  • e Hónap: 24261
  • e Év: 228962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.