Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mozgás és az egészség
  2021-02-28 21:55:55, vasárnap
 
  A mozgás gyógyszer - Interjú Dr. Szekeres Mária, főiskolai docenssel
Tíz infarktusból nyolc megelőzhető lenne az orvosok szerint. Ez a megállapítás számos szív- és érrendszeri betegségre és más olyan civilizációs betegségekre is igaz lehet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, melyek kialakulásának nagy része egészséges életmóddal megakadályozható volna. A rendszeres mozgásnak ebben olyan jelentős szerepe van, hogy a szakma ,,gyógyszernek" nevezi a mozgást. Az aktív életmód egészségmegőrző szerepéről Dr. Szekeres Mária, főiskolai docenssel beszélgetünk, aki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója és kutatója, kutatóorvosként az ÁOK Élettani Intézetében is dolgozik. Nevéhez kötődik egy új választható tantárgy, a ,,Sport és szív" kidolgozása, mely keretén belül a legnevesebb szakemberek (kardiológus-, sportszakorvosok és egyetemi tanárok) közreműködésével tanítják a leendő egészségtudományi diplomás szakdolgozókat a mozgás nélkülözhetetlen szerepére.



A mai ember többsége ülőmunkát végez, amit nem ellensúlyozunk kellő mennyiségű mozgással. Milyen negatív folyamatok indulnak be és zajlanak a szervezetünkben az inaktív életmódunk miatt?

A mozgáshiányos életmód önmagában is betegségek rizikótényezője, a szakma halálozási okként tekint rá. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása és a halálozási arány egészséges életmód kialakításával jelentősen csökkenthető lenne. Sajnos azonban a lakosság nagy része nem él egészségtudatosan, nem mozog rendszeresen és nem táplálkozik megfelelően.

Jellemzően a magyar lakosság mintegy fele mozgáshiányos életmódot folytat, ez pedig melegágya a krónikus betegségek kialakulásának. Nem meglepő talán, hogy rendkívül magas a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, és ennek megfelelően a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa következtében bekövetkező halálozások is nagyon gyakoriak, az összes halálozás mintegy felét ezek teszik ki!

Hogyan segíti a rendszeres mozgás a szívünk és az érrendszerünk egészséges működését?

Rendszeres mozgás és sportolás hatására az erek rugalmassága mérhetően növekszik, a szív izomtömege és pumpafunkciója fokozódik, mely nagyobb perctérfogatot eredményezve gazdaságosabbá teszi a működését, és ezáltal jobb vérkeringést biztosít a szervek, a szív és az izomzat számára. Összességében elmondható, hogy a rendszeres mozgás és sportolás javítja a szív működését, a teljesítményét és az erek állapotát.

Mennyiben meghatározó a mozgás betegségmegelőző szerepe?
A rendszeres mozgás nagyban hozzájárul a krónikus betegségek megelőzéséhez. Számos kutatás bebizonyította, hogy az aktív életmódnak köszönhetően csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, illetve az olyan krónikus betegségek kialakulása, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, vagy akár a pszichés megbetegedések, például a depresszió kialakulási esélye és mértéke. De a már kialakult betegségek lefolyását is enyhíti a rendszeres testmozgás, sőt akár vissza is fordíthatja a súlyosságukat.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a fiatal korban megkezdett sportolás hatékonyan növeli a szívizom tömegét és kapilláris ellátottságát, ezáltal jelentősen javul a teljesítménye. Nem utolsósorban kimutathatóan csökken a szívinfarktus kialakulásának esélye a későbbi években.

Elmondhatjuk tehát, hogy ludasak vagyunk szinte valamennyi civilizációs betegség kialakulásában. Az ülő életmódunkkal, a mozgásszegény életvitelünkkel mi magunk okozzuk a krónikus betegségeinket.

Sajnos ez igaz, és ebben a szomorú az, hogy ezeknek a súlyos betegségeknek a jelentős része megelőzhető volna, ha időben áttérnénk az egészséges életmódra, ha tudatosabban élnénk, és az egészségünk megőrzése érdekében olyan életvitelt alakítanánk ki, amely hosszú távon is megőrizné az egészségünket.

Szakmai körökben jelenleg kezd elterjedni a ,,mozgás mint gyógyszer" elve, mely szerint megfelelő, rendszeres testmozgás önmagában is gyógyító hatású, jelentősen javíthatja a betegek állapotát és csökkentheti a gyógyszerek mennyiségét is.

Mi tehetünk ebben a helyzetben, hiszen a legtöbb munka ,,székhez kötött", hiszen irodai környezetben dolgozunk. A napirendünk nagyon szoros, a munka, a család és az egyéb elfoglaltságok mellett milyen mozgást javasol, ami beleilleszthető a napjainkba és kellően hatásos is a testünk számára?

Ki kellene jelölni legalább egy óra időtartamot heti 2-3 alkalommal, amit mozgással töltünk. Ez lehet akár otthoni torna, futás, biciklizés vagy edzőtermi mozgás.

Milyen fajta sportra, mozgásra van szükségünk az egészség megőrzése érdekében, hogy ne alakuljon ki szív- és érrendszeri betegség? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál?

A minimálisan javasolt mozgás hetente 150 perc közepes intenzitással, ami lehet gyors gyaloglás, kirándulás, túrázás, lassú futás vagy kocogás is. A lényeg az, hogy a mozgás során emelkedjen a pulzusszámunk és fáradjunk el.

Elég sétálgatnunk vagy jobban meg kell erőltetnünk magunkat, például futnunk kellene?

A betegségmegelőzéshez és rizikófaktorok csökkentéséhez ennél több és erőteljesebb mozgás javasolt. Ezért megfelelő időt kell szánnunk a kardió edzésekre is, mint például futás vagy biciklizés, melyek jelentős és tartós pulzusszám-növekedést eredményeznek. Ezek időtartama legalább félóra legyen alkalmanként. A mozgás intenzitását és mértékét természetesen egyéni igényekhez kell alakítani, hiszen figyelembe kell vennünk az életkort és a fizikai állapotot is.

Emellett a mozgásprogramunkat célszerű erősítő gyakorlatokkal kiegészíteni, melyek során a végtagok és törzs izmaira megfelelő terhelést adunk. Használhatunk a torna során súlyzókat, illetve edzőgépekkel kivitelezett gyakorlatokat is.

Fontos azonban, hogy a terhelést alacsony szinten kezdjük és szükség esetén fokozatosan növeljük, mert a hirtelen magas terhelés káros lehet. Arra is oda kell figyelnünk, hogy az edzések előtt melegítsünk be, hogy az ízületek bejáródjanak, az izmok bemelegedjenek. A végén pedig szánjunk időt a levezetésre is, úgy, hogy fokozatosan csökkentjük a terhelést.

Van-e különbség e tekintetben a hölgyek és a férfiak között?

Igen, a férfiak számára általában nagyobb terhelés beállítására van szükség, amely természetesen függ a testalkattól és kortól. Ha valaki ezt személyre szabottan szeretné megtenni, mindenképpen célszerű személyi edző segítségét kérni.

Szakmai szempontból melyik előnyösebb, ha kültéren mozgunk valahol a szabadban, vagy járjunk el inkább edzőterembe?

Természetesen a beltéri mozgásformák is ugyanolyan hasznosak, de a jelenlegi járványügyi helyzetben inkább a szabadtéri sportolás preferált.

Van-e különbség a mozgás tekintetében az életkor, a testsúly, a munkánk milyensége tekintetében? Melyik csoportnak milyen mozgás a megfelelő, illetve melyek ártalmasak vagy tilosak?

Valóban fontos, hogy a terhelést az életkornak és a testalkatnak megfelelően állítsuk be, ehhez célszerű edző tanácsát igényelni. Betegek esetében érdemes a háziorvossal vagy egy kardiológussal konzultálni, hiszen nem mindegy, hogy például egy szívbeteg páciens esetében milyen mozgásprogramot javasolunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: nélkülözhetetlen, megakadályozható, sportszakorvosok, közreműködésével, betegségmegelőző, kutatóorvosként, mozgásprogramot, szervezetünkben, életvitelünkkel, beleilleszthető, egészségmegőrző, rizikótényezője, bebizonyította, bemelegedjenek, elfoglaltságok, kialakulásának, kialakulásában, betegségeinket, kardiológussal, teljesítményét, megbetegedések, perctérfogatot, csökkentéséhez, rizikófaktorok, kialakításával, gyakorlatokkal, ellensúlyozunk, szakdolgozókat, pumpafunkciója, gazdaságosabbá, szívinfarktus, érrendszerünk, természetesen, mozgáshiányos, mozgásszegény, életmódunkkal, mozgás gyógyszer, orvosok szerint, megállapítás számos, magas vérnyomás, rendszeres mozgásnak, szakma „, aktív életmód, legnevesebb szakemberek, leendő egészségtudományi, mozgás nélkülözhetetlen, inaktív életmódunk, mozgáshiányos életmód, szakma halálozási, halálozási arány, lakosság nagy, magyar lakosság, Interjú Dr, Szekeres Mária, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának, Élettani Intézetében,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Ami embereknek lehetetlen, az...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akik bántanak téged  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Fekete István - Akác  A sors  Idő  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Zilahy Lajos gondolata  Png csokor  Png virág  Akarat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Kellemes délutánt kívánok  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Png rózsa csokor  Nem számIt  Png rózsa csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Erdőn  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png cica  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Albert Einsteinről  Egy hatékony szolga  Csak a fogyatkozás látható  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hiányzik  Alázat  Mai harmónia kártyám  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png telefon  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Akarat  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mai harmónia kártyám  Mindig jusson idő nevetni  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Radikális szeretet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Ágai Ágnes – Csendélet  Jó éjszakát  Szabolcska Mihály – Ákác... 
Bejegyzés Címkék
mozgás gyógyszer, orvosok szerint, megállapítás számos, magas vérnyomás, rendszeres mozgásnak, szakma &#8222, aktív életmód, legnevesebb szakemberek, leendő egészségtudományi, mozgás nélkülözhetetlen, inaktív életmódunk, mozgáshiányos életmód, szakma halálozási, halálozási arány, lakosság nagy, magyar lakosság, krónikus betegségek, agyi érkatasztrófa, összes halálozás, rendszeres mozgás, érrendszerünk egészséges, erek rugalmassága, szív izomtömege, izomzat számára, szív működését, erek állapotát, mozgás betegségmegelőző, aktív életmódnak, olyan krónikus, metabolikus szindróma, pszichés megbetegedések, depresszió kialakulási, rendszeres testmozgás, fiatal korban, szívizom tömegét, szívinfarktus kialakulásának, későbbi években, mozgásszegény életvitelünkkel, krónikus betegségeinket, súlyos betegségeknek, jelentős része, egészséges életmódra, egészségünk megőrzése, betegek állapotát, gyógyszerek mennyiségét, legtöbb munka, napirendünk nagyon, egyéb elfoglaltságok, testünk számára, egészség megőrzése, minimálisan javasolt, mozgás során, kardió edzésekre, mozgás intenzitását, fizikai állapotot, torna során, terhelést alacsony, hirtelen magas, edzések előtt, ízületek bejáródjanak, izmok bemelegedjenek, végén pedig, férfiak között, férfiak számára, beltéri mozgásformák, jelenlegi járványügyi, szabadtéri sportolás, mozgás tekintetében, munkánk milyensége, testalkatnak megfelelően, háziorvossal vagy, kardiológussal konzultálni, szívbeteg páciens, nélkülözhetetlen, megakadályozható, sportszakorvosok, közreműködésével, betegségmegelőző, kutatóorvosként, mozgásprogramot, szervezetünkben, életvitelünkkel, beleilleszthető, egészségmegőrző, rizikótényezője, bebizonyította, bemelegedjenek, elfoglaltságok, kialakulásának, kialakulásában, betegségeinket, kardiológussal, teljesítményét, megbetegedések, perctérfogatot, csökkentéséhez, rizikófaktorok, kialakításával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.