Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A D-vitamin és az egészség
  2021-03-14 22:26:33, vasárnap
 
  Az optimális D-vitamin-szint nagyon fontos, hiszen erre a vitaminra van szükség az egészséges csont- és izomrendszerhez, a jól működő immunrendszerhez, a normál kognitív funkciók fenntartásához, de a mentális egészség megőrzéséhez és az emésztőrendszer kielégítő működéséhez is. Az emberek többsége azonban hiányt szenved a D-vitaminból.

Ez a vitamin legfőképpen napfény hatására termelődik a szervezetünkben, viszont ha keveset tartózkodunk a napon és kiegészítőket sem fogyasztunk, alacsony lehet a szintje.

D-vitaminhoz nem pusztán napfény útján juthatunk, hanem egyes táplálékok elfogyasztása révén is, főként ha rendszeresen eszünk tejet, tejtermékeket, illetve gombát.

Az optimális D-vitamin-szint az immunfunkciókat is támogatja. Ezt bizonyítja az is, hogyha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, kisebb lesz az esély a légúti fertőzések kialakulására. Igaz ez az influenzára, de bármely vírusfertőzésre is. De a bőrünknek, a hajunknak és körmünknek is nélkülözhetetlen ez a vitamin.

Számos kutatás támasztja alá, hogy az olyan autoimmun betegségben szenvedő betegeknél, mint az alopecia, gyakran túl kevés a szervezetükben a D-vitamin.

Más autoimmun betegségekre is érvényes ez a megállapítás, például a krónikus pajzsmirigybetegségekre is. Érdekes megfigyelés, hogy a már kialakult betegségek tünetei is jelentősen csökkennek, amennyiben az érintettek D-vitamin-kiegészítést kezdenek el szedni.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a szerotonintermelésben, illetve fenntartja a szerotoninnak, azaz a jóléthez, a jó hangulathoz kapcsolódó neurotranszmitter szintjét az agyban.

Egy kutatás során azt állapították meg, hogy az alacsony D-vitaminszint a lisztérzékenység kialakulásának is oka lehet. Akik ebben a betegségeben szenvednek, gyakran tapasztalnak bélkárosodást, ami viszont jelentősen csökkenti vagy megakadályozza a tápanyagok felszívódását. A lisztérzékenység még a zsíremésztést is gátolja, ez pedig további gondokat jelent, hiszen a D-vitamin zsírban oldódó vitamin.

Vannak olyan betegségek, amelyek a D-vitamin-hiány fokozott kockázatát rejtik magukban, ilyen például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

A D-vitamin tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, ezért törekednünk kell arra, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben. Fokozhatjuk vele a bélrendszerünk egészségét, ez azért is lényeges, mivel az immunrendszerünk 80 százaléka a bélrendszerben található.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Címkék: lisztérzékenység, immunrendszerünk, nélkülözhetetlen, immunrendszerhez, immunfunkciókat, szervezetünkben, izomrendszerhez, vírusfertőzésre, emésztőrendszer, bélrendszerünk, fenntartásához, szervezetükben, megakadályozza, bélrendszerben, kialakulásának, tejtermékeket, kialakulására, szerotoninnak, kiegészítőket, bélkárosodást, felszívódását, zsíremésztést, elfogyasztása, rendszeresen, tartózkodunk, kiegészítést, betegségeben, tapasztalnak, vitaminszint, állapították, megállapítás, mennyiségben, betegségekre, megőrzéséhez, influenzára, legfőképpen, optimális D-vitamin-szint, egészséges csont-, normál kognitív, mentális egészség, emésztőrendszer kielégítő, emberek többsége, vitamin legfőképpen, légúti fertőzések, olyan autoimmun, kutatás során, alacsony D-vitaminszint, lisztérzékenység kialakulásának, betegségeben szenvednek, tápanyagok felszívódását, bélrendszerünk egészségét, bélrendszerben található,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robert Merle tollából  képre írva  Zilahy Lajos mondta  Emlékezz  Facebookon kaptam  Bársony székben  James Allen  Töröld le  Müller Péter tollából  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Csend  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  Egy gondolat  39 ígéret  Tanácsok egy pszichológustól  Borzasztó  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  ajándék, mellyel meglepem  Jan Twardowski - Siessünk  Egyszerű  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Különleges  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  József Attila – Keresek ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Hogyan válunk hűségesekké?  Pitypang szökőkút  Az ember emlékekből áll  Szabó T. Anna - Pitypang  Minden tavaszból őrizz..  Ma van a magyar költészet napj...  Magamnak  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Mindent de mindent visszakap  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Bornyi Veronika haiku verse  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Facebookon kaptam  Vidámság  Paul David Tripp Április 14  Egyszerű  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egy párkányon  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Magamnak  Gebhardt Nóra versei II.  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Az ember emlékekből áll  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az ember emlékekből áll  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos mondta  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  James Allen  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Bornyi Veronika haiku verse  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam Krisztina b...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Az egyik legalapvetőbb tézis a... 
Bejegyzés Címkék
optimális D-vitamin-szint, egészséges csont-, normál kognitív, mentális egészség, emésztőrendszer kielégítő, emberek többsége, vitamin legfőképpen, légúti fertőzések, olyan autoimmun, kutatás során, alacsony D-vitaminszint, lisztérzékenység kialakulásának, betegségeben szenvednek, tápanyagok felszívódását, bélrendszerünk egészségét, bélrendszerben található, lisztérzékenység, immunrendszerünk, nélkülözhetetlen, immunrendszerhez, immunfunkciókat, szervezetünkben, izomrendszerhez, vírusfertőzésre, emésztőrendszer, bélrendszerünk, fenntartásához, szervezetükben, megakadályozza, bélrendszerben, kialakulásának, tejtermékeket, kialakulására, szerotoninnak, kiegészítőket, bélkárosodást, felszívódását, zsíremésztést, elfogyasztása, rendszeresen, tartózkodunk, kiegészítést, betegségeben, tapasztalnak, vitaminszint, állapították, megállapítás, mennyiségben, betegségekre, megőrzéséhez, influenzára, legfőképpen, betegségben, megfigyelés, hangulathoz, fogyasztunk, működéséhez, fokozhatjuk, törekednünk, betegeknél, táplálékok, betegségek, körmünknek, csökkennek, bizonyítja, fertőzések, vitaminnak, tápanyagok, jelentősen, kockázatát, egészségét, szenvednek, egészséges, vitaminhoz, érintettek, kiemelkedő, fenntartja, kapcsolódó, amennyiben, vitaminból, termelődik, rendkívül, bőrünknek, támogatja, optimális, hajunknak, autoimmun, csökkenti, vitaminra, kialakult, százaléka, támasztja, juthatunk, található, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.