Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Várandósok COVID-19 elleni oltása-A legfontosabb tudnivalók
  2021-04-13 15:55:14, kedd
 
  Szerző: WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkünkben összefoglaljuk a várandósok oltásaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a hatályos szakmai javaslatok alapján.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte Magyarországon is a várandósok koronavírus elleni oltását. A kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első COVID-19 elleni védőoltást, jellemzően a Pfizer-Biontech vakcináját, az ismétlő oltást pedig, kissé eltérően a külföldi gyakorlattól, hazánkban a szülést követően. Új rendelkezések szerint a várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra.

Miért veszélyes a COVID-19 a várandósokra?
A várandós állapot immunszuprimált állapotnak számít, vagyis a szervezet immunvédekezése gyengül, így óvva az anyával genetikailag nem teljesen egyező magzati szervezetet.

Mivel közvetlenül magzati fertőzést nem okozó vírusok (influenza) is okozhatnak idegrendszeri és szívfejlődési rendellenességeket, ha a megbetegedés a szervfejlődés korai időszakában, az első trimeszterben több napig tartó magas lázzal jár, hangsúlyozandó az első trimeszteri lázcsillapítás kiemelt fontossága. Ebből következik tehát a lázas állapotok megelőzése, mely alapvető fontosságú terhességben. Ez a törekvés hívhatta életre a koronavírus elleni oltás alkalmazásának felülvizsgálatát terhesség esetén.

A korábbi koronavírus-járványok (SARS-CoV-1, MERS-CoV) statisztikái azt mutatták, hogy várandósok és magzataik vonatkozásában egyaránt kifejezetten rossz kimenetellel kell számolni, magas volt az intenzív ellátásra szorulók aránya, és a halálozás helyenként elérte a 35%-ot.[2] Amellett, hogy a súlyos betegség általános kockázata alacsony, a terhes nőknél fokozott a súlyos COVID-19 betegség kockázata, szemben a nem terhesekkel. A súlyos betegség magában foglalja az intenzív osztályos kezelést, a lélegeztető gép általi lélegeztetést vagy a halálos kimenetelt. Emellett a terhességi állapot kizárja a legtöbb, COVID-19 fertőzésben használt gyógyszer alkalmazását, azok magzatkárosító hatása miatt. Ezenkívül a COVID-19 betegségben szenvedő terhes nőknél nagyobb a kockázata a terhességgel kapcsolatos szövődményeknek, például a koraszülésnek, a COVID-19 fertőzésben nem szenvedő terhes nőkhöz képest. A Nőorvosok Lapja 2020 júliusi számában megjelent cikk alapján az addig összesített adatok alapján viszont várandósoknál nem kell annál súlyosabb lefolyású COVID-19 típusú koronavírus-fertőzéssel számolni, mint ami az átlagnépességben tapasztalható.

Mindazonáltal, ahogy emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon, úgy arányosan a várandósok is nagyobb számban fertőződhetnek meg. Így az élet védelmében a nyereség-kockázat arányát figyelembe véve javasolt lehet a kismamák vakcinálása, ezáltal a súlyos szövődmények megelőzése. Emellett a vakcina hatására termelt anyai ellenanyagok a méhlepényen keresztül hatékonyabban jutnak be a baba szervezetébe, így őt is immunizálva.

Mikor kaphatják meg a várandósok az oltást, és mire kell utána figyelni?
A betegség átvészelése sajnos nem alakít ki tartós védettséget, a vírust ismételten el lehet kapni, ezért hasznos az oltás. Az oltás felvételét nem zárja ki korábbi lezajlott COVID-19 fertőzés sem. A jelenleg hatályos javaslat szerint hazánkban a várandósok egy oltást kaphatnak, jellemzően a 2. vagy a 3. trimeszterben. Ennek feltehetően az is oka lehet, hogy a második oltás után gyakoribbak az oltási szövődmények, például a láz, mely a magzatra veszélyes lehet, így ezt az esélyt az ajánlások is minimalizálni törekszenek. Viszont az egyre szélesedő oltási tapasztalatok alapján már egy oltás felvétele is elindítja a szervezet ellenanyag-termelését, mely az oltás beadása után folyamatosan alakul ki, növelve az esélyt az enyhébb lefolyásra. Az oltásról általánosságban elmondható, hogy a megfertőződéstől száz százalékosan nem véd, de a súlyos lefolyástól igen. Ezért a kismamáknál emellett is kiemelten fontos a kézmosás, maszkhasználat, a szociális távolságtartás. Minimalizálni kell orvos-beteg találkozásokat, az otthon elvégezhető vizsgálatok (pl. vérnyomásmérés) elvégzésére buzdítani kell a várandósokat. Ha az orvosi vizsgálat mindenképpen szükséges, maszk viselése javasolt a mindenkor érvényes higiéniai szabályok betartásán túl. A magyarországi várandósgondozási protokollban azonban nem történt változás.
Melyik COVID-19 elleni vakcinát kaphatják a várandósok, és mikor javasolt számukra az oltás?

Ma Magyarországon a kismamák koronavírus elleni oltása a Moderna- és a Pfizer-BioNTech-vakcinákkal történik, melyek olyan mRNS-vakcinák, amelyek nem tartalmazzák az élő vírust, ezért nincs kockázata a COVID-19 fertőzés kialakulásának. Ezenkívül az mRNS-vakcinák nem lépnek kölcsönhatásba az ember DNS-ével, és nem okoznak genetikai változásokat, mert az mRNS nem jut be a sejt magjába.[3] A várandósok és szoptató anyák esetében a COVID-19 elleni védőoltás beadása mindig egyedi mérlegelést tesz szükségessé. Azoknak a kismamáknak különösen javasolják az oltást, akik az egészségügyben, idősotthonokban vagy egyéb bentlakásos otthonokban dolgoznak, esetleg nagy forgalmú, zsúfolt helyen, tehát ahol a COVID-19 fertőzés kockázata amúgy is magasabb lehet, még akkor is, ha egyébként náluk kisebb a szövődmények előfordulásának rizikója, mivel minden más tekintetben egészségesek. Illetve abban az esetben is, ha a várandós alapbetegségei miatt nagy a rizikója annak, hogy súlyos megbetegedés alakulna ki a COVID-19 fertőzés esetén. Minden esetben akkor javasolt az oltás, amennyiben ebbe a várandós is beleegyezik

A Magyarországi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozata szerint az mRNS-oltás javasolható úgy, hogy a 12. terhességi hét után kerüljön sor az 1. oltásra, a 2. oltást pedig a szülés után javasolt adni. Mindemellett fontos informálni a kismamákat arról, hogy az oltási leirat szerint a terhes nem oltható, de az oltásnak nagy valószínűséggel nincs teratogén hatása, és a 12. hét után valószínűleg nincs magzatkárosító hatása sem, és az oltás beadásának kisebb a kockázata, mint a vírusfertőzésnek, és a kismama mindezek ismertében kéri, hogy oltsák be.

Felléphetnek-e oltási reakciók?
Természetesen mint minden oltásnál, a koronavírus elleni oltásnál is előfordulhatnak mellékhatások, de várandós nők nem számoltak be más mellékhatásokról, mint a nem várandósak mRNS-vakcinákkal (Moderna- és Pfizer-BioNTech-oltások) történő oltás után. Ha az oltást követően láz lép fel, lázcsillapítás szükséges. Néhányan allergiás reakciókat tapasztaltak a COVID-19 elleni oltás után.

Mit tehet az a kismama, akinél akár az oltás következtében mégis lázas állapot lépne fel?

A lázcsillapítás történhet gyógyszerrel és fizikai lázcsillapítással (hűvös zuhany, hűtőfürdő, borogatás) is, bár a nem gyógyszeres módszerek hatása kissé bizonytalanabb, kevésbé kontrollálható. Ha mégis szükséges gyógyszert bevenni, akkor a lehető legrövidebb ideig a legalacsonyabb hatásos dózisban kell alkalmazni az adott készítményt.

A gyógyszerek többsége nem javallt terhesség alatt, és az engedélyezett gyógyszerek sem teljesen veszélytelenek.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) kedvezőtlen mellékhatásai régóta ismertek, nemrégiben az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA arra is figyelmeztetett, hogy a terhesség 20. hete után szedett nemszteroid gyulladásgátlók magzati vesekárosodást és következményes magzatvízcsökkenést okozhatnak.

Várandós nőknél az elsőként választandó és a rendelkezésre álló adatok alapján talán a legbiztonságosabban használható hatóanyag a paracetamol, viszont ez is nagy dózisban májkárosodást okozhat. Ebből is látszik, hogy a várandósok esetén limitáltan alkalmazható gyógyszeres terápiás lehetőségek szintén a prevenció, megelőzés irányába billentik a mérleg nyelvét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: megfertőződéstől, átlagnépességben, pszichoterapeuta, mellékhatásokról, vírusfertőzésnek, felülvizsgálatát, immunszuprimált, figyelmeztetett, előfordulásának, előfordulhatnak, valószínűséggel, immunvédekezése, idősotthonokban, gyulladásgátlók, általánosságban, szövődményeknek, népegészségügyi, alkalmazásának, magzatkárosító, magyarországon, vonatkozásában, lázcsillapítás, fertőződhetnek, távolságtartás, találkozásokat, vérnyomásmérés, maszkhasználat, hangsúlyozandó, egészségügyben, kialakulásának, alapbetegségei, kölcsönhatásba, bizonytalanabb, következményes, vesekárosodást, veszélytelenek, várandósok oltásaival, hatályos szakmai, négy orvosképző, várandósok koronavírus, második vagy, harmadik trimeszterben, első COVID-19, ismétlő oltást, külföldi gyakorlattól, szülést követően, nőgyógyászok utalhatják, várandós állapot, szervezet immunvédekezése, anyával genetikailag, szervfejlődés korai, első trimeszterben, Várandósok COVID-19, Szabó Zsuzsanna, Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák, Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának, Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nőorvosok Lapja, Melyik COVID-19, Magyarországi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozata,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
jó reggelt  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kertem  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tavaszi este  Ott van  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egy tavasz  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Hamvas Béla  Eduardo Sacheri gondolata  Alvó cica  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Somlyó Zoltán - Orgonával  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Paul Éluard - És egy mosoly  James Allen  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szívek  Facebookon kaptam  39 ígéret  Jan Twardowski - Siessünk  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  A sorsod  Müller Péter tollából  Alvó cicák  különleges  Vannak emberek  Anyámról való emlékek  Az ember emlékekből áll  Márai Sándor tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Ott van  Vidámság  "Ez egy csoda"  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Martin Buber, A haszidim meséi  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Emlékezz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gebhardt Nóra versei II.  A gyulladáscsökkentő és csonte...  40 felett  Az ember  Magamnak  Pitypang szökőkút  Napsütéses vidám hétvégét kivá... 
Bejegyzés Címkék
várandósok oltásaival, hatályos szakmai, négy orvosképző, várandósok koronavírus, második vagy, harmadik trimeszterben, első COVID-19, ismétlő oltást, külföldi gyakorlattól, szülést követően, nőgyógyászok utalhatják, várandós állapot, szervezet immunvédekezése, anyával genetikailag, szervfejlődés korai, első trimeszterben, első trimeszteri, lázas állapotok, törekvés hívhatta, koronavírus elleni, intenzív ellátásra, halálozás helyenként, súlyos betegség, terhes nőknél, súlyos COVID-19, intenzív osztályos, halálos kimenetelt, terhességi állapot, terhességgel kapcsolatos, addig összesített, átlagnépességben tapasztalható, fertőzöttek száma, élet védelmében, nyereség-kockázat arányát, kismamák vakcinálása, súlyos szövődmények, vakcina hatására, méhlepényen keresztül, baba szervezetébe, betegség átvészelése, vírust ismételten, oltás felvételét, jelenleg hatályos, oltást kaphatnak, második oltás, oltási szövődmények, magzatra veszélyes, egyre szélesedő, oltás felvétele, oltás beadása, enyhébb lefolyásra, oltásról általánosságban, megfertőződéstől száz, súlyos lefolyástól, kismamáknál emellett, szociális távolságtartás, otthon elvégezhető, orvosi vizsgálat, mindenkor érvényes, magyarországi várandósgondozási, kismamák koronavírus, ember DNS-ével, sejt magjába, kismamáknak különösen, szövődmények előfordulásának, várandós alapbetegségei, rizikója annak, mRNS-oltás javasolható, szülés után, kismamákat arról, oltási leirat, oltásnak nagy, oltás beadásának, kismama mindezek, oltást követően, oltás következtében, lázcsillapítás történhet, lehető legrövidebb, legalacsonyabb hatásos, adott készítményt, gyógyszerek többsége, engedélyezett gyógyszerek, elsőként választandó, rendelkezésre álló, várandósok esetén, mérleg nyelvét, megfertőződéstől, átlagnépességben, pszichoterapeuta, mellékhatásokról, vírusfertőzésnek, felülvizsgálatát, immunszuprimált, figyelmeztetett, előfordulásának, előfordulhatnak, valószínűséggel, immunvédekezése, idősotthonokban, gyulladásgátlók, általánosságban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1512
  • e Hét: 15880
  • e Hónap: 29629
  • e Év: 234330
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.