Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Depresszió elleni táplálékok
  2021-04-14 09:01:55, szerda
 
  Az, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz, nagyban meghatározza a mentális egészségünket. Számos tanulmány számolt már be arról, hogy egyes táplálékok csökkenthetik a depresszió kialakulásának esélyét, illetve tünetei súlyosságát.

Egyes táplálékok hatással vannak az agyban termelődő ,,vegyi anyagokra", például a szerotonin termelődésére, amelynek kiemelkedő szerepe van a hangulat fokozásában. A szerotonin elsősorban nem az agyban, hanem jelentős százalékban a gyomor és a béltraktusban termelődik.

Tudományos kutatások igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik a mediterrán térségben élnek, vagy máshol, de jellegében hasonló ételek kerülnek az asztalukra, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat, fűszernövényeket, halat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, mintegy 20 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki náluk depresszió, mint azoknál a személyeknél, akik nem egészségesen étkeznek.

A mediterrán étrend leginkább olyan táplálékokat tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Ilyenek például a halak és a zöld leveles zöldségek, növényi olajok. A mediterrán étrend nem tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, ez azért fontos, mert ezek a termékek hozzájárulnak ahhoz, hogy gyulladás keletkezzen a szervezetben, illetve depresszió alakuljon ki és a meglévő tünetek súlyosbodjanak.

A gyulladást keltő élelmiszereket már csak azért is hanyagolni kellene, mivel ezek a táplálékok számos olyan betegség kialakulásáért felelősek, mint például szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás, rákos megbetegedések vagy akár Alzheimer-kór.

Milyen ételek segíthetnek a gyulladás csökkentésében, megszüntetésében és ez által a depresszió kialakulásának megelőzésében? A tanulmányok azt mutatják, hogy az olajos halak, mint a lazac, a makréla, a szardella, a szardínia és a hering nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, melyek csökkentik a gyulladást a szervezetben és egyúttal a depresszió tüneteit is enyhítik.

Az olyan erjesztett, probiotikus táplálékok, mint a kefir vagy a savanyú káposzta számos jó baktériumot tartalmaz, melyek segítenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Mivel az elfogyasztott táplálékok hatással vannak a hangulatunkra, így a probiotikumokról is elmondható, hogy hozzájárulnak a hangulatszabályozáshoz.

A gyulladás elleni küzdelemben segítségünkre lehetnek a gyümölcsök és a zöldségek is, hiszen ezek jelentősen hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez, mindemellett antioxidánsokban is bővelkednek, amelyek védik a sejteket a gyulladástól és az általa okozott károsodásoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: probiotikumokról, megszüntetésében, antioxidánsokban, fűszernövényeket, élelmiszereket, károsodásoktól, kialakulásának, megbetegedések, fenntartásában, kialakulásáért, csökkentésében, csökkentéséhez, súlyosbodjanak, hozzájárulnak, béltraktusban, egészségünket, termelődésére, cukorbetegség, egyensúlyának, elfogyasztott, hangulatunkra, segítségünkre, csökkenthetik, megelőzésében, mindemellett, meghatározza, személyeknél, szervezetben, gyulladástól, szívbetegség, feldolgozott, fogyasztanak, rendelkeznek, táplálékokat, mennyiségben, egészségesen, mentális egészségünket, depresszió kialakulásának, agyban termelődő, szerotonin termelődésére, hangulat fokozásában, szerotonin elsősorban, béltraktusban termelődik, mediterrán térségben, mediterrán étrend, zöld leveles, termékek hozzájárulnak, meglévő tünetek, gyulladást keltő, táplálékok számos, gyulladás csökkentésében, olajos halak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Elköszönt  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Soha ne kedvezz...  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Hiányzik  Egy lelki imádság  Őrizkednünk kell...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kislány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png telefon  Akarat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz  Png cica  Kaffka_Margit  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Sose bánj semmit  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Idő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kaffka_Margit  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Csak a fogyatkozás látható  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Reggel van  Nagyi telefonál  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Png telefon  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  A másik dolog,  A másik dolog,  Boldog születésnapot a ma ünne...  képre írva  Png lepke  Szívem  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Nevem  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A Megváltó szolgálatában  Png lepke  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png lepke  George Byron - Ahogy itt jár -...  A boldog családok mind hasonló...  Leonardo da Vinci gondolata  Nem méltó hozzád  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png kislány 
Bejegyzés Címkék
mentális egészségünket, depresszió kialakulásának, agyban termelődő, szerotonin termelődésére, hangulat fokozásában, szerotonin elsősorban, béltraktusban termelődik, mediterrán térségben, mediterrán étrend, zöld leveles, termékek hozzájárulnak, meglévő tünetek, gyulladást keltő, táplálékok számos, gyulladás csökkentésében, olajos halak, hering nagy, depresszió tüneteit, olyan erjesztett, kefir vagy, savanyú káposzta, bélflóra egyensúlyának, elfogyasztott táplálékok, gyulladás elleni, gyulladás csökkentéséhez, általa okozott, probiotikumokról, megszüntetésében, antioxidánsokban, fűszernövényeket, élelmiszereket, károsodásoktól, kialakulásának, megbetegedések, fenntartásában, kialakulásáért, csökkentésében, csökkentéséhez, súlyosbodjanak, hozzájárulnak, béltraktusban, egészségünket, termelődésére, cukorbetegség, egyensúlyának, elfogyasztott, hangulatunkra, segítségünkre, csökkenthetik, megelőzésében, mindemellett, meghatározza, személyeknél, szervezetben, gyulladástól, szívbetegség, feldolgozott, fogyasztanak, rendelkeznek, táplálékokat, mennyiségben, egészségesen, zsírsavakat, probiotikus, olívaolajat, tanulmányok, segíthetnek, küzdelemben, százalékban, keletkezzen, bővelkednek, baktériumot, fokozásában, százalékkal, súlyosságát, jelentősen, depresszió, asztalukra, jellegében, gyümölcsöt, mediterrán, gyulladást, csökkentik, hanyagolni, hatásokkal, táplálékok, erjesztett, gyümölcsök, embereknél, elmondható, szerotonin, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4845
  • e Hónap: 36331
  • e Év: 241032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.