Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Együnk több rostos élelmiszert
  2019-07-16 16:15:32, kedd
 
   
  13 módszer arra, hogy több létfontosságú rostot építs be a táplálkozásodba

A megfelelő rost bevitele a szervezetbe elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Először is megelőzi a székrekedést valamint segít a fogyásban és az ideális súly megtartásában. Ezen felül csökkenti a koleszterinszintet, valamint a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Ennek az az oka, hogy a rost prebiotikus, azaz egészséges bélbaktériumokat állít elő. Az emberek nagy része mégis kevés rostot eszik. Az orvosok által javasolt rostbevitel naponta a férfiaknak 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm. Az amerikaiak például átlagban 16 gramm rostot esznek egy nap, ami körülbelül a fele az ajánlott mennyiségnek.

Összeszedtünk 13 jó módszert arra, hogy hogyan vihetsz több rostot az étkezéseidbe:

1. Egyél teljes értékű szénhidrátforrásokat
A rost egy növényi táplálékokban található szénhidrát típus. Míg a legtöbb szénhidrát cukorrá bomlik le a szervezetben, addig a rostok átalakulás nélkül haladnak át az emésztőrendszeren. Ellentétben a többi szénhidráttal, a rostok által később leszel éhes. Szintén lassítja az emészthető szénhidrátok felszívódását a véráramba. Ez segít a megfelelő vércukorszint biztosításában. Teljes értékű szénhidrát forrás valamennyi természetes rosttartalmú étel. Ebbe beletartoznak a gyümölcsök, zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

egészséges rostok

Jegyezd meg: a teljes értékű ételek választásával biztosíthatod a rosttartalmú szénhidrátok bevitelét. Válogass a különböző babokból, gabonákból, gyümölcsökből és zöldségekből.

2. Legyen része a zöldség a mindennapi étkezéseidnek és azt edd először
zöldségek
Számos oka van, hogy miért éri meg sok zöldséget enni. Egyik közülük, hogy csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. A keményítő nélküli zöldségeknek kifejezetten alacsony a kalória tartalma és magasak tápanyagokban, beleértve a rostokat is. Jó stratégia, ha az étkezés elején eszed a zöldséget, így többet fogyasztasz belőle.

Egy kísérletben azok a nők, akik étkezés előtt kaptak egy salátát, 23%-kal több zöldséget fogyasztottak, mint azok, akik a főétkezés részeként ették. A főfogás előtti saláta vagy zöldségleves elfogyasztása szintén hozzájárul, a kevesebb kalória bevitelhez.

Jegyezd meg: Ha étkezés előtt zöldséget eszel, növelheted a rost felhasználást a szervezetedben. Az alacsony kalória és magas rosttartalom érdekében választ a keményítőmentes zöldségeket.

3. Egyél pattogatott kukoricát
A pattogatott kukorica a világ egyik legjobb rágcsálnivalója. Azért, mert tulajdonképpen egy teljes értékű gabona és egy közepes adag (28 gramm) 4 gramm rostot tartalmaz. Egészségesebb változata a mikrózható papírzacskós kiszerelés vagy a hagyományos pattogatott kukorica készítő gépben csinált popkorn.

Jegyezd meg: egy csészényi pattogatott kukorica körülbelül egy gramm rostot tartalmaz. Finom nassolnivaló és ráadásul egészséges, teljes értékű étel.

alma
4. Nassolj gyümölcsöt
Egy gyümölcs - mondjuk egy alma vagy egy körte - önmagában is kiváló nassolnivaló, hiszen finom és bárhova magaddal viheted. Minden gyümölcsben van rost, habár néhány kifejezetten sokat tartalmaz. Például egy körtében 5 gramm rost van, míg egy hasonló méretű görögdinnye szeletben csak 1 gramm. A bogyós gyümölcsök és az alma szintén magas rosttartalmú termések. A gyümölcsrostok növelik a teltségérzetet, különösen, ha zsír és fehérje tartamú ételekkel párosítjuk, mint például a mogyoróvaj vagy a sajt.

Jegyezd meg: A gyümölcs kiváló nassolni való. A körte, az alma és a bogyós gyümölcsök mind magas rosttartalmúak.

5. Válaszd a teljes kiőrlésű gabonákat a finomított gabona helyett
A teljes kiőrlésű gabonák minimálisan feldolgozáson mennek keresztül, így sértetlennek maradnak a szemek. Ezzel szemben a finomított gabonáról eltávolítják a rostban és vitaminokban gazdag héjat. Így jobban tartósítható, viszont megfosztják a gabonát a legtáplálóbb részektől és csak a gyorsan felszívódó szénhidrátot hagyják meg. Helyettesítsd a finomított gabonát teljes kiőrlésű változatokkal. A zabpehely és a barnarizs mellett próbáld ki ezeket: amaranth, árpa, hajdina, bulgur, tönkölybúza, köles, quinoa és búzacsíra.

Jegyezd meg: A teljes kiőrlésű gabonák héja és a csírája is ép, ezért sokkal több bennük a tápanyag, mint a finomított gabonákban.

6. Próbáld ki a chia magot
A chia mag egy tápanyag bomba. Omega3 zsírsavat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett 10 gramm chia magban körülbelül 4 gramm rost van. Az apró magocskák a vízben kocsonyás állagúvá változnak tele oldhatatlan rostokkal. Az oldhatatlan rost segíti az emésztőszervek működését és elengedhetetlen a vastagbél egészséges állapotához. Emellett csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét. Más fajta magoknak, mint például a szezámmag, kender és a len, hasonló hatásai vannak és szintén ajánlottak.

Jegyezd meg: a chia mag oldhatatlan rostot tartalmaz, amely segíti az emésztést és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

gyümölcsök
7. Gyümölcslevek helyett válassz friss gyümölcsöket és zöldségeket
A frissen facsart gyümölcslevek hívei szerint a dzsúszok - különösen a hideges facsart zöldséglevek - nagyon jó megoldás arra, hogy több zöldséget fogyasszunk. Sőt, ezek az italok nagy mennyiségben tartalmaznak mikro tápanyagokat. Viszont még a nem pasztörizált, hidegen préselt levek sem tartalmaznak rostokat, csak szénhidrát koncentrációt, pontosabban cukor formájában. A zöldséglevekben kevesebb a cukor, így sokkal kevesebb a lébe préselt rost is, mint ha egész zöldséget ennél.

Jegyezd meg: Több rostot és kevesebb cukrot viszel be a szervezetedbe, ha nem préselve fogyasztod a zöldségeket és a gyümölcsöket, hanem egészben.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!
8. Egyél avokádót
avokádó
Az avokádó egy hihetetlenül tápláló gyümölcs. A krémes, zöld húsa nem csak tele van egészséges, telítetlen zsírsavval, de rengeteg benne a rost is. Egy fél avokádóban 5 gramm rost van. Segíti a szív egészséges működését, valamint hozzájárul a minőségi tápanyagbevitelhez. Fogyaszthatod az avokádót vaj helyett vagy használhatod salátákra, és egyéb főételekhez.

Jegyezd meg: az avokádó gazdag telítetlen sírsavban és rostban. Egészséges helyettesítője lehet más zsírféléknek.

9. Nassolj magokat vagy használd receptekben
Az olajos magvakban fehérje, zsír és rost található. Körülbelül 30 gramm mandula 3 gramm rostot tartalmaz. A telítetlen zsírok, magnézium és E-vitamin szintén megtalálható benne. Mi több, a mogyorók és egyéb magok sokoldalú ételek. Öntartósítóak és igen gazdagak tápanyagokban, így ideális nassolni való, ami mindig kéznél van. Használhatod receptekben, hogy extra rostot és tápanyagot adj az ételekhez.

Jegyezd meg: Az olajos magvakban fehérje, zsír és rost van. Tökéletes nassolni való vagy recept-kiegészítő lehet.

10. Használj magas rosttartalmú lisztet sütéshez
Sütemény, kenyér, stb. készítésénél válassz tápanyagban gazdag lisztet. A fehér liszt egyszerűen helyettesíthető teljes kiőrlésű, kifejezetten süteményekhez való liszttel. Ez a finomra őrölt liszt háromszor annyi rostot tartalmaz, mint a sima fehér liszt. Más liszthelyettesítők még ettől is gazdagabbak rostban. Például a kókuszliszt vagy a szójaliszt hihetetlenül sok rostot tartalmaz. Számos másfajta liszt tartalmaz 1 gramm rostot 10 grammonként. Ilyenek a mandulaliszt, mogyoróliszt, csicseri borsóliszt, hajdinaliszt és az árpaliszt.

Jegyezd meg: helyettesítsd a hagyományos lisztet más lisztfélékkel. Ezek lehetnek teljes kiőrlésű lisztek, mogyoróliszt, kókuszliszt stb.

11. Egyél bogyós gyümölcsöket
A bogyós gyümölcsök maggal a legnagyobb rosttartalmú gyümölcsök közé tartoznak. A legtöbb rost a málnában és a szederben van, körülbelül 8 gramm egy csészényi adagban. Jó választás még a szamóca (3 gramm/csésze) és az áfonya (4 gramm/csésze) is. Ráadásul a bogyós gyümölcsökben kevesebb a cukor is. Gabonapehelyhez vagy salátákhoz kiváló, vagy keverd bele joghurtba egy tápláló reggelihez. Lefagyasztva és frissen is ugyanolyan egészséges.

Jegyezd meg: A bogyós gyümölcsök a legnagyobb rosttartalmú gyümölcsök közé tartoznak. Fogyaszthatod frissen és fagyasztva is.

12. Fogyassz minél több hüvelyes termést
bab
A hüvelyesek - bab, borsó és lencse - számos hagyományos étel alapjai. Rostban, fehérjében, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagak. Egy csésze főtt bab például a napi rostszükséglet 75%-át fedezi. A hús hüvelyessel való helyettesítése heti pár alkalommal növeli az élettartamot és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Emellett pozitív hatással van az emésztőrendszerre is. Számos módja van a hüvelyesek fogyasztásának:

• Fogyassz humuszt vagy egyéb babból készült szószokat,

• Készíts babból köretet a húsokhoz,

• Salátákhoz is kiváló lehet a főtt bab vagy lencse

Jegyezd meg: A hüvelyesek jó tápanyagforrások, amelyek csökkentik a krónikus betegségek kialakulását. Fehérjével és nagy mennyiségű rosttal látják el a szervezetet.

13. Ne hámozd meg az almát, az uborkát és az édes krumplit
Hámozással elveszítjük a gyümölcsök és zöldségek rosttartalmának csaknem a felét. Például egy almában körülbelül 4 gramm rost van, de ha eltávolítod a héját, csak 2 gramm rost marad. Hasonlóan egy kisebb krumpliban is 4 gramm rost található, ebből 2 gramm a héjában. Egy uborka nem tartalmaz kifejezetten sok rostot, 2 grammból 1 gramm a héjában van. A gyümölcsök és zöldségek héjában található rostok általában oldhatatlan rostok.

Jegyezd meg: A gyümölcsök és zöldségek héja tele van rostokkal. A héj salakanyagot biztosít, amely hozzájárul az egészséges emésztéshez és megakadályozza a székrekedést.

Összegezve:
A rostok mérhetetlenül fontosak az egészséged számára. Ha követed a fent leírt javaslatokat, növelheted a napi rostbeviteledet az ajánlott mennyiségre.




 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: bélbaktériumokat, tápanyagforrások, gabonapehelyhez, rostbeviteledet, elengedhetetlen, rosttartalmának, zöldséglevekben, keményítőmentes, rágcsálnivalója, táplálkozásodba, helyettesíthető, kialakulásának, fogyasztásának, helyettesítése, emésztőszervek, rostszükséglet, szívbetegségek, megakadályozza, biztosításában, tulajdonképpen, helyettesítője, rosttartalmúak, táplálkozáshoz, szervezetedben, teltségérzetet, gyümölcsrostok, gyümölcsökben, koncentrációt, helyettesítsd, gyümölcsökből, biztosíthatod, vércukorszint, választásával, fogyaszthatod, szénhidrátban, öntartósítóak, megfelelő rost, szervezetbe elengedhetetlen, egészséges táplálkozáshoz, székrekedést valamint, ideális súly, szívbetegségek kockázatát, rost prebiotikus, emberek nagy, orvosok által, nőknek pedig, amerikaiak például, ajánlott mennyiségnek, növényi táplálékokban, legtöbb szénhidrát, rostok átalakulás, többi szénhidráttal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Martin Buber, A haszidim meséi  Csend  Szép estét kedves látogatóimna...  Borzasztó  Hamvas Béla  Nagy és kis csodák  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Vannak emberek  Emlékezz  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  A hagyma antibakteriális hatás...  Paul David Tripp Április 14  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyák napjára  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Töröld le  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sorsunk miatt...  Esterházy Péterre emlékezünk  Ott van  Annyira tisztelem a szabadságo...  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jan Twardowski - Siessünk  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Egy barátság története  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nagy és kis csodák  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Különleges  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Tanmese  Martin Buber, A haszidim meséi  Az ember  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam Krisztinától  Horváth Szilvia tollából  Ma van a magyar költészet napj...  Paul David Tripp Április 12  A felvilágosodás...  40 felett  Töröld le  Nagy és kis csodák  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
megfelelő rost, szervezetbe elengedhetetlen, egészséges táplálkozáshoz, székrekedést valamint, ideális súly, szívbetegségek kockázatát, rost prebiotikus, emberek nagy, orvosok által, nőknek pedig, amerikaiak például, ajánlott mennyiségnek, növényi táplálékokban, legtöbb szénhidrát, rostok átalakulás, többi szénhidráttal, rostok által, emészthető szénhidrátok, megfelelő vércukorszint, teljes kiőrlésű, teljes értékű, rosttartalmú szénhidrátok, különböző babokból, mindennapi étkezéseidnek, krónikus betegségek, keményítő nélküli, kalória tartalma, étkezés elején, kísérletben azok, főétkezés részeként, főfogás előtti, kevesebb kalória, rost felhasználást, alacsony kalória, keményítőmentes zöldségeket, pattogatott kukorica, világ egyik, közepes adag, mikrózható papírzacskós, hagyományos pattogatott, csészényi pattogatott, gramm rostot, alma vagy, hasonló méretű, bogyós gyümölcsök, alma szintén, gyümölcsrostok növelik, mogyoróvaj vagy, gyümölcs kiváló, finomított gabona, finomított gabonáról, legtáplálóbb részektől, gyorsan felszívódó, finomított gabonát, barnarizs mellett, finomított gabonákban, chia magot, tápanyag bomba, apró magocskák, vízben kocsonyás, oldhatatlan rost, emésztőszervek működését, vastagbél egészséges, cukorbetegség kialakulásának, frissen facsart, hideges facsart, italok nagy, zöldséglevekben kevesebb, lébe préselt, hihetetlenül tápláló, szív egészséges, avokádó gazdag, olajos magvakban, telítetlen zsírok, fehér liszt, finomra őrölt, sima fehér, kókuszliszt vagy, szójaliszt hihetetlenül, hagyományos lisztet, legnagyobb rosttartalmú, legtöbb rost, csészényi adagban, bogyós gyümölcsökben, tápláló reggelihez, csésze főtt, napi rostszükséglet, hüvelyesek fogyasztásának, édes krumplit, almában körülbelül, kisebb krumpliban, egészséges emésztéshez, rostok mérhetetlenül, egészséged számára, fent leírt, napi rostbeviteledet, ajánlott mennyiségre, bélbaktériumokat, tápanyagforrások, gabonapehelyhez, rostbeviteledet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 380
  • e Hét: 1387
  • e Hónap: 7770
  • e Év: 129643
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.