Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szódabikarbóna a válasz a savas refluxra?
  2021-07-01 22:56:42, csütörtök
 
  A szódabikarbóna néven közismert nátrium-hidrogénkarbonát a savas reflux kezelésének olcsó és egyszerű módja lehet.

Mi az a savas reflux?

A savas reflux gyakori betegség, amelyet sokféle módon lehet kezelni. A hivatalosan gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) néven ismert állapot egy krónikus vagy hosszabb ideig fennálló emésztőrendszeri megbetegedés. A Mayo Klinika szerint a GERD akkor diagnosztizálható, ha a savas reflux tünetei hetente több, mint két alkalommal jelentkeznek.

A savas refluxxal járó kellemetlen tünetek kezelése mellett az is elengedhetetlenül fontos, hogy megvédje nyelőcsövét a károsodástól. A szódabikarbóna csak egy a sokféle lehetőség közül, amelyet orvosa javasolhat a savas reflux kezelésére. A szódabikarbóna azért hatékony, mert semlegesítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hogyan működik a szódabikarbóna?

A szódabikarbónát sokféle háztartási és főzési feladat során használhatja. A savas reflux gyógyító tulajdonságát a sodium bikarbonát anyagnak köszönheti. Ez az anyag savközömbösítő hatású, emiatt segíti a gyomorsav semlegesítését és az étkezés után jelentkező GERD-es tünetek kontrollálását. Hasnyálmirigye természetes módon termeli ezt az anyagot a gyomorsav semlegesítése céljából. A dohányzás, és az egyéb egészségtelen életvitelhez kapcsolódó szokások azonban csökkentik a hasnyálmirigy ilyen képességeit, ilyen módon megnőhet a savas reflux kialakulásának veszélye. A szódabikarbóna alkalmazásával ugyanazt a hatást éri el, amit megfelelő körülmények között szervezete természetes sodium bikarbonát termelése okozna.

A szódabikarbóna savközömbösítő hatása során segíti a gyomorsav nyelőcsőbe jutásának megelőzését. Emellett megvédi a nyelőcsövet a hosszú távon bekövetkező káros hatásoktól is, amelyet a savas reflux okozhat.

A boltokban kapható étkezési szódabikabóna is remek módja a gyomorsav semlegesítésének, de egyéb formában is kapható, mint például a szódabikarbóna tartalmú
kapszulák,
tabletták,
granulátumok,
és folyadékok.

A leginkább széleskörben gyógyszertárakban kapható szódabikarbóna az Alka-Seltzer. Emellett omeprazol tartalmú kapszulákban is gyakran talál szódabikarbónát. Az omeprazol a protonpumpa gátló gyógyszerek közé tartozik. Az Egyesült Államokban leginkább Brioschi és Neut márkanevű szódabikarbónát találhat az üzletek polcain.

Hogyan használja?
A szódabikarbóna felhasználási módja a termék fajtájától függ. A gyógyszertárakban és élelmiszerüzletekben főképp porított verziót találhat, amelyet vízben feloldva kell meginni. Az adag mennyisége termékenként változhat, ezért mindenképpen orvosa utasításait kövesse. A Mayo Klinika felmérései szerint a felnőttek számára megfelelő szódium bikarbonát mennyisége két óránként fél teáskanálnyi. A port egy pohárnyi vízben kell elkeverni. A gyermekek számára megfelelő adag mennyiségéről kérdezze meg orvosát.

A gyógyszertárakban vénynélkül és vénykötelesen is kapható különféle tabletták azoknak lehet megfelelő választás, akik nem kedvelik a szódabikarbóna ízét. A könnyebb emésztés érdekében egy pohár vízzel vegye be a kapszulát. Ha szódabikarbóna pezsgőtablettát szeretne alkamazni, egy pohár hideg vízben 1- 2½ teáskanálnyi mennyiséget oldjon fel és étkezések után fogyassza. A 6-12 éves gyermekek étkezések után egy pohár vízben ¼-½ teáskanálnyi mennyiséget fogyaszthatnak el.

Ha sikeresen hat a szódabikarbónás kezelés, gyomorsava semlegesedni fog, és idővel egyre kevesebbszer fog gyomorégéses panaszokat tapasztalni.

Lehetséges veszélyek
A szódabikarbóna semlegesítő hatásai nem megfelelőek minden savas refluxxal küszködő számára. Mivel a termék nátriumot tartalmaz, ezért ne alkalmazza, amennyiben nátriumszegény étrendet követ. Emellett a szódabikarbóna befolyásolhatja néhány gyógyszer hatékonyságát, ezért mindenképpen beszéljen orvosával mielőtt alkalmazná.

A mellékhatások a következőek lehetnek:
szélgörcs,
hányinger,
túlzott szomjúság érzése,
fejfájás,
hasi görcsök.

A súlyosabb mellékhatások is jelentkezhetnek. Azonnal menjen orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztalja:
gyakori vizelési inger,
étvágytalanság és/vagy hirtelen fogyás,
légzési nehézségek,
a végtagok és a lábfejek puffadása,
véres vagy kátrány-szerű széklet,
véres vizelet,
őrölt kávéra hasonlító hányás.

A szódabikarbóna szedése nem ajánlott terhes nőknek, a savlekötők szedése pedig egyáltalán nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek.

Kilátások
A gyógyszeres kezelés és az életviteli változtatások segíthetik a GERD-es tünetek csökkentését és a nyelőcső komolyabb károsodásának megelőzését. A savlekötők, mint a szódabikabóna is megfelelő lehetőségnek bizonyulnak. A súlyosabb savas reflux kezelésére lehetséges, hogy műtéti beavatkozás szükséges. Ne kezelje magát szódabikarbónával, mielőtt kikérné orvosa véleményét, hiszen ezáltal nem csak a mellékhatások esélyét növelheti, hanem az is lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb gyógykezelés az ön számára.

A Mayo Klinika munkatársai szerint orvosa valószínűleg megváltoztatja a gyógykezelés módját, ha három héten belül nem tapasztal változásokat. Az alábbi egyéb lehetőségek ismertek:
gyomorsav blokkolók,
savcsökkentők,
protonpumpa gátlók,
H-2 receptor blokkolók.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: emésztőrendszeri, tulajdonságokkal, hidrogénkarbonát, semlegesítésének, jelentkezhetnek, pezsgőtablettát, szódabikarbónát, befolyásolhatja, szódabikarbónás, szódabikarbóna, savközömbösítő, alkalmazásával, fogyaszthatnak, legmegfelelőbb, semlegesítését, kontrollálását, megváltoztatja, hasnyálmirigye, kialakulásának, nátriumszegény, étvágytalanság, hasnyálmirigy, szódabikabóna, tulajdonságát, semlegesítése, egészségtelen, vénykötelesen, változtatások, mellékhatások, felhasználási, károsodásának, savcsökkentők, hatékonyságát, mennyiségéről, használhatja, lehetőségnek, szódabikarbóna néven, savas reflux, krónikus vagy, savas refluxxal, szódabikarbóna csak, szódabikarbóna azért, szódabikarbónát sokféle, sodium bikarbonát, anyag savközömbösítő, gyomorsav semlegesítését, étkezés után, gyomorsav semlegesítése, egyéb egészségtelen, hasnyálmirigy ilyen, szódabikarbóna alkalmazásával, szódabikarbóna savközömbösítő, Mayo Klinika, Egyesült Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png lepke  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem számIt  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A jó emberek mindig szépek mar...  Esti kép  Irgalom és ítélet  Kövesd a cowboyt!  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Ne kapaszkodj magasabbra,  Esti kép  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép napot kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Gonosz démon-álarc  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Annuska bar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szabolcska Mihály – Ákác...  Soha ne kedvezz...  Julian Brass gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mi lenne ha  Jó éjszakát  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kellemes délutánt kívánok  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Idő  Zilahy Lajos gondolata  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem számIt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy lelki imádság  Mindig jusson idő nevetni  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Fekete-erdő desszert  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
szódabikarbóna néven, savas reflux, krónikus vagy, savas refluxxal, szódabikarbóna csak, szódabikarbóna azért, szódabikarbónát sokféle, sodium bikarbonát, anyag savközömbösítő, gyomorsav semlegesítését, étkezés után, gyomorsav semlegesítése, egyéb egészségtelen, hasnyálmirigy ilyen, szódabikarbóna alkalmazásával, szódabikarbóna savközömbösítő, gyomorsav nyelőcsőbe, hosszú távon, boltokban kapható, gyomorsav semlegesítésének, szódabikarbóna tartalmú, leginkább széleskörben, protonpumpa gátló, üzletek polcain, szódabikarbóna felhasználási, termék fajtájától, adag mennyisége, felnőttek számára, pohárnyi vízben, gyermekek számára, gyógyszertárakban vénynélkül, szódabikarbóna ízét, könnyebb emésztés, pohár vízzel, pohár hideg, 6-12 éves, pohár vízben, szódabikarbónás kezelés, szódabikarbóna semlegesítő, termék nátriumot, szódabikarbóna befolyásolhatja, következőek lehetnek, súlyosabb mellékhatások, következő tüneteket, lábfejek puffadása, szódabikarbóna szedése, savlekötők szedése, gyógyszeres kezelés, életviteli változtatások, nyelőcső komolyabb, súlyosabb savas, mellékhatások esélyét, legmegfelelőbb gyógykezelés, gyógykezelés módját, alábbi egyéb, emésztőrendszeri, tulajdonságokkal, hidrogénkarbonát, semlegesítésének, jelentkezhetnek, pezsgőtablettát, szódabikarbónát, befolyásolhatja, szódabikarbónás, szódabikarbóna, savközömbösítő, alkalmazásával, fogyaszthatnak, legmegfelelőbb, semlegesítését, kontrollálását, megváltoztatja, hasnyálmirigye, kialakulásának, nátriumszegény, étvágytalanság, hasnyálmirigy, szódabikabóna, tulajdonságát, semlegesítése, egészségtelen, vénykötelesen, változtatások, mellékhatások, felhasználási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4031
  • e Hét: 12813
  • e Hónap: 44299
  • e Év: 249000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.