Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért egészséges a kefír?
  2019-08-25 09:19:39, vasárnap
 
   
  Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá

A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.

A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Ez a kefirgomba egyébként már bioboltokban is kapható.
Miért kell kefírt fogyasztni?
A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de a kefír hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb:

fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és a pajzsmirigyünknek.
probiotikumokat tartalmaz. Ellentétben más tejtermékekkel (mint például a joghurt), a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert.
a kefir fehérjékben, telítettségérzést okozó anyagokban gazdag, zsírtartalma viszont alacsony, és kevés kalóriát tartalmaz. Ezért gyakran része a diétának, pépesített zöldségekkel és gyümölcsökkel összeturmixolva. Valóban segít a fogyásban, jó hatással van az anyagcserére.
a kefir a szép bőr egyik kulcsa, ugyanis a bélflórára kifejtett jótékony hatása megakadályozza a pattanások kialakulását. Ezért kozmetikákban arctisztításhoz is használják, hidratáló maszkként.
A hagyományos kefir alkoholtartalma a fermentációs folyamat miatt 0,3 és két százalék között mozog, ez azonban a kritikus mennyiség alatt van. Ezért a terhesség alatt is ajánlott napi egy dobozzal meginni, amit leginkább a magas folsavtartalom indokol. A vitamin ugyanis serkenti a sejtek fejlődését.


Kefir készítése otthon
Először is a vásárolt tejet (ha csak tehetjük, vegyünk házi tejet, hogy szarvasmarha-, juh- vagy kecske-, az mindegy) higiéniai okok miatt forraljuk fel, hogy a készített kefir semmilyen szennyezett baktériumot ne tartalmazzon. Utána a szintén boltban beszerzett kefirgombával együtt két napig kell erjeszteni légmentes, szobahőmérsékletű és sötét környezetben. A masszát ezután szűrjük le. Ha a tej magasabb zsírtartalmú volt, az elkészült ital is krémesebb lesz, ha pedig biotejet használtunk, az további tápanyagokat ad hozzá. De készüljünk fel, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő kefirek az ipari eljárás miatt ízben azért különböznek attól, amit házilag készítettünk.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy napi fél és egy liter közötti elfogyasztott kefirmennyiség még jótékony hatással van a szervezetre, és támogatja az immunrendszert.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: kefirkultúrának, arctisztításhoz, összeturmixolva, probiotikumokat, alkoholtartalma, megakadályozza, kefirmennyiség, tejtermékekkel, immunrendszert, előállításához, táplálkozásról, kefirgombákból, folsavtartalom, csontjainknak, elfogyasztott, kefirgombával, fermentációja, gyümölcsökkel, kozmetikákban, változatosabb, zöldségekkel, kialakulását, tejbaktérium, készítettünk, zsírtartalma, bioboltokban, szimbiotikus, kereskedelmi, bélflórájára, zsírtartalmú, beszélgetünk, fermentációs, környezetben, tartalmazzon, anyagcserére, tápanyagokat, egészséges táplálkozásról, megfelelő emésztést, kefir olyan, élesztő szimbiotikus, tejföl köpülésekor, benne lévő, kefir készítése, tejből készült, kefirgomba egyébként, bélrendszer működését, kefír hatása, hagyományos kefirben, tejsavbaktériumok mellett, vastagbél bélflórájára, kefir fehérjékben, bélflórára kifejtett,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Ez a miénk!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fújjad márciusi szél . . .  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Kokárda  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Az élet  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Tavaszról álmodom,  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva Március 15 -re emlé...  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Március  Nem kell ide békemenet  Könnyáztatta asszonysorsok  Müller Péter tollából  Szép estét  A gyász  Szent Pio atya!  Márciusi eső  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Ibolya  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Csörög a telefonom  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aztán itt van egy másik szerep...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Jó éjszakát  Benned is ezerféle szín van  Nem kellett volna!  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mély, puha álom - sárga féltés  Szent-Györgyi Albert gondolata  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Március 15  Az ünnepről  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem kellett volna!  Sajnos ezt elBalogozták  Szép estét kedves látogatóimna...  William Shakespeare-től idéze...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  A gyomorrontás tojással is kez...  Dóró Sándor: Ma  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Törött csészék  Szép Álmokat  Ne feledjük: a föld jóval több...  Amikor 5 éves voltam,  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép Álmokat  Jóga férfiaknak  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 17  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
egészséges táplálkozásról, megfelelő emésztést, kefir olyan, élesztő szimbiotikus, tejföl köpülésekor, benne lévő, kefir készítése, tejből készült, kefirgomba egyébként, bélrendszer működését, kefír hatása, hagyományos kefirben, tejsavbaktériumok mellett, vastagbél bélflórájára, kefir fehérjékben, bélflórára kifejtett, pattanások kialakulását, hagyományos kefir, fermentációs folyamat, kritikus mennyiség, terhesség alatt, dobozzal meginni, magas folsavtartalom, vitamin ugyanis, sejtek fejlődését, vásárolt tejet, készített kefir, szintén boltban, masszát ezután, elkészült ital, további tápanyagokat, kereskedelmi forgalomba, ipari eljárás, liter közötti, kefirkultúrának, arctisztításhoz, összeturmixolva, probiotikumokat, alkoholtartalma, megakadályozza, kefirmennyiség, tejtermékekkel, immunrendszert, előállításához, táplálkozásról, kefirgombákból, folsavtartalom, csontjainknak, elfogyasztott, kefirgombával, fermentációja, gyümölcsökkel, kozmetikákban, változatosabb, zöldségekkel, kialakulását, tejbaktérium, készítettünk, zsírtartalma, bioboltokban, szimbiotikus, kereskedelmi, bélflórájára, zsírtartalmú, beszélgetünk, fermentációs, környezetben, tartalmazzon, anyagcserére, tápanyagokat, szarvasmarha, köpülésekor, kancatejből, használtunk, kapcsolatán, baktériumok, különböznek, hagyományos, kórokozókat, fehérjékben, magnéziumot, feltétlenül, szennyezett, baktériumot, ellentétben, szervezetre, bélrendszer, felszabadul, idegeinknek, forgalomba, készüljünk, kiiktatják, kefirgomba, tápanyagot, fehérjéket, találhatók, beszerzett, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 702
  • e Hét: 2685
  • e Hónap: 13276
  • e Év: 119050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.