|
2019-08-29 08:29:13, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolnivalónak is jó.
Egy tál meleg leves - ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.
Elűzi a megfázást. Egy kiadós csirkeleves gyógyír lehet a megfázásra, ami a tavaszi időjárásnak köszönhetően könnyen utolérhet bárkit. A meleg leves segít megőrizni az orrüreg nedvességét, megelőzi a kiszáradást, megnyugtatja a fájó torkot.
Kevesebb a kalória. Ha levessel indítunk, akkor összességében, az étkezést végeztével kevesebb kalóriát fogunk magunkhoz venni. A Penn State University kutatói szerint, akik alacsony kalóriatartalmú levessel indították az étkezést, azok összességében 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Ennek oka, hogy telítődik a gyomrunk a folyadékkal. De okosan kell kiválasztani a levest, ideális esetben egy adag leves 100-150 kalóriát tartalmaz.
Könnyű, de kielégítő. Tegyük az összes hozzávalót egy fazékba, öntsük fel vízzel, főzzük meg és már el is készült a leves - ennél kevesebb egyszerűbb fogás létezik. (És akár dupla, tripla mennyiséget is főzhetünk, mert a maradékot le lehet fagyasztani.) Ügyeljünk azonban arra, hogy tápláló legyen a leves. Legyen benne például fehérjeforrás, mondjuk bab, lencse, csirke. A könnyebb leveseket a fő étkezések között is ehetjük.
Minden évszakban jó. A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető. Egyre elterjedtebb például a csontleves - amiben nincs semmi új -, és valóban érdemes is fogyasztani: immunerősítő hatása van. A csontleves készülhet marhából, baromfiból, sertésből, hagyma, fokhagyma,gyógynövények és fűszerek felhasználásával. Emellett érdemes edzés után enni, mert hidratál.
Rebarbaraleves
A folsavat és szelént bőségesen tartalmazó rebarbarát a népi gyógyászat májproblémákraj avasolja, és a dietetikus szakértő is a májkímélő ételek között ajánlja. Azoknak azonban, akiknek vesekövük is van, jobb tartózkodni tőle, mert magas az oxálsavtartalma. Folsav- és szeléntartalma különösen értékes táplálékká teszi, és a kalóriatartalma is olyan csekély, hogy akár fogyókúrázók is ehetik.
Hozzávalók:
1/2 kg rebarbara 1 ek. liszt 3-4 ek. cukor szegfűszeg fahéj citromhéj
Elkészítés :
A rebarbarát megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és kb. 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet a cukorral és egy kevés vízzel kikeverjük, a megpuhult rebarbarához öntjük, forrásig főzzük.
Céklaleves
Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag leves, immunerősítés céljára is javasolható.
2 kis céklagumó (kb. 30 dkg)
1 fej hagyma
1 szál zöldhagyma
3 dl zöldségerőleves
2 evőkanál zsírszegény tejföl
1/2 citrom leve
1/2 csokor petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj
fűszersó
Elkészítés
A céklát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A megtisztított, aprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, felöntjük a levessel, beletesszük a céklát és felforraljuk. A zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A levest összeturmixoljuk, majd apróra vágott petrezselyemmel, citromlével és újhagymával ízesítjük. A tányérban 1-1 kanál tejföllel gazdagítjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
Címkék: összeturmixoljuk, antioxidánsokban, felhasználásával, zöldségerőleves, nassolnivalónak, oxálsavtartalma, kalóriatartalma, kalóriatartalmú, petrezselyemmel, májproblémákraj, szeléntartalma, rebarbaraleves, gyümölcsleves, fehérjeforrás, megtisztítjuk, immunerősítés, gyógynövények, összességében, megtisztított, fogyasztottak, felkarikázzuk, spórolhatunk, immunerősítő, rebarbarához, kiválasztani, petrezselyem, zöldségekkel, felforraljuk, vitaminokban, fogyókúrázók, köszönhetően, elterjedtebb, megnyugtatja, csirkeleves, citromlével, tartózkodni, kiadós csirkeleves, tavaszi időjárásnak, meleg leves, orrüreg nedvességét, fájó torkot, étkezést végeztével, adag leves, összes hozzávalót, leves –, könnyebb leveseket, levesről általában, hideg levesek, gyümölcsleves vagy, uborkaleves bármelyik, csontleves –, csontleves készülhet, Penn State University,
|
|
|
|
kiadós csirkeleves, tavaszi időjárásnak, meleg leves, orrüreg nedvességét, fájó torkot, étkezést végeztével, adag leves, összes hozzávalót, leves –, könnyebb leveseket, levesről általában, hideg levesek, gyümölcsleves vagy, uborkaleves bármelyik, csontleves –, csontleves készülhet, népi gyógyászat, dietetikus szakértő, májkímélő ételek, rebarbarát megmossuk, kevés vízzel, megpuhult rebarbarához, céklát megtisztítjuk, zöldhagymát vékonyan, levest összeturmixoljuk, összeturmixoljuk, antioxidánsokban, felhasználásával, zöldségerőleves, nassolnivalónak, oxálsavtartalma, kalóriatartalma, kalóriatartalmú, petrezselyemmel, májproblémákraj, szeléntartalma, rebarbaraleves, gyümölcsleves, fehérjeforrás, megtisztítjuk, immunerősítés, gyógynövények, összességében, megtisztított, fogyasztottak, felkarikázzuk, spórolhatunk, immunerősítő, rebarbarához, kiválasztani, petrezselyem, zöldségekkel, felforraljuk, vitaminokban, fogyókúrázók, köszönhetően, elterjedtebb, megnyugtatja, csirkeleves, citromlével, tartózkodni, időjárásnak, kiszáradást, zöldhagymát, beletesszük, nedvességét, fagyasztani, csillapítja, mennyiséget, fogyasztani, uborkaleves, gazdagítjuk, folyadékkal, zsírszegény, újhagymával, javasolható, százalékkal, hozzávalót, hozzávalók, csontleves, egyszerűbb, táplálékká, university, tartalmazó, dietetikus, gyógyászat, szegfűszeg, baromfiból, indították, rebarbarát, végeztével, fűszereket, céklaleves, szeretnénk, feltesszük, hozzáadjuk, zöldhagyma, elkészítés, megnyugtat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 843
- e Hét: 8657
- e Hónap: 15040
- e Év: 136913
|
|
|