Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az ezeroldalú szegfűszeg
  2021-07-25 20:57:49, vasárnap
 
 



A szegfűszeget mindenki ismeri. A konyhában már évszázadok óta nagy hasznát veszik az emberek, de az egészségügyi előnyei is kiemelkedőek, hiszen javítja az emésztést, csökkenti a fog fájdalmát, a gyulladást és csillapítja a fejfájást.

A szegfűszeg a középkori Európában is az egyik legkeresettebb fűszernek számított, de nemcsak azért, mert kulináris célokra használták, hanem azért is, mert felismerték a pozitív egészségügyi előnyeit.

Ez a csodás fűszer bővelkedik fenolvegyületekben, ilyen fenolsav például az eugenol. Többek között emiatt is alkalmazzák ezt a fűszernövényt a kozmetikai-, az élelmiszer- és a gyógyszeriparban. Az eugenol mellett más fenolsavak is megtalálhatók a szegfűszegben, például a koffeinsav vagy éppen a szalicilsav.

A szegfűszeg is volt már a kutatások középpontjában. Megállapításra került, hogy gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns, antimikrobiális és rákellenes hatássokkal is rendelkezik.

A szegfűszeget a mezőgazdaság is előszeretettel alkalmazza, mégpedig azért, hogy az élelmiszereket, a terményeket megvédjék a különféle mikroorganizmusoktól és az általuk okozott károsodásoktól.

Ez a fűszernövény előnyös lehet az egészségünkre nézve, több ok miatt is. Jó hatással van az emésztésre. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy a szegfűszeg hasznos lehet például a gyomorfekély kezelésében. De enyhíti a puffadásos hasi panaszokat, elősegíti a jó emésztést és az anyagcserét is. Ezen kívül enyhíti a hányingert, a hasmenést és más emésztési zavarokat is.

A szegfűszeg vírusellenes és tisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért aktívan részt vesz a szervezet méregtelenítésében, így fokozza a védekezőképességünket.

Fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt a szegfűszeg-illóolaj a fogfájás enyhítésére is alkalmazható. Mivel antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, így gyakori összetevője a fogkrémeknek, a szájvizeknek és a toroknyugtató készítményeknek.

A szegfűszeggel kapcsolatban is végeztek kutatásokat. Bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása mérsékelheti a máj toxicitását és az oxidatív stressz mértékét 2-es típusú cukorbetegek esetében. Ezen kívül a szegfűszeg és a szegfűszegkivonat csökkentheti az inzulinrezisztenciát, illetve a magas zsírtartalmú étrend által okozott elhízás mértékét.

A szegfűszegkivonat segíthet a fogyásban is, így kevesebb hasi zsírt és a májban lerakódott zsírt eredményezhet. További jó tulajdonsága, hogy szabályozza a triglicerid és az LDL-koleszterin szintjét is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: tulajdonságokkal, gyógyszeriparban, készítményeknek, antimikrobiális, bebizonyosodott, károsodásoktól, előszeretettel, élelmiszereket, megállapításra, legkeresettebb, középpontjában, antiszeptikus, eredményezhet, szegfűszeggel, fűszernövényt, tulajdonságai, megtalálhatók, egészségünkre, szegfűszegben, toroknyugtató, szegfűszeget, egészségügyi, fogkrémeknek, kapcsolatban, szájvizeknek, mezőgazdaság, alkalmazható, tulajdonsága, csökkentheti, világítottak, cukorbetegek, gyomorfekély, kiemelkedőek, vírusellenes, fűszernövény, mérsékelheti, szegfűszeget mindenki, egészségügyi előnyei, középkori Európában, egyik legkeresettebb, pozitív egészségügyi, csodás fűszer, eugenol mellett, koffeinsav vagy, kutatások középpontjában, terményeket megvédjék, általuk okozott, fűszernövény előnyös, egészségünkre nézve, szegfűszeg hasznos, gyomorfekély kezelésében, puffadásos hasi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Soha ne kedvezz...  Próbálj meg ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A sors  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zilahy Lajos gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Png lepke  Szép estét  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Julian Brass gondolata  Png telefon  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Albert Einstein gondolata  Hiányzik  Png lepke  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Soha ne kedvezz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Próbálj meg ...  Mai harmónia kártyám  képre írva  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reggel van  Nevem  Nem méltó hozzád  Örülök, hogy látlak!  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hogy lehet megtartani  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Popper Péter szavai  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Neked tudnod kell  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
szegfűszeget mindenki, egészségügyi előnyei, középkori Európában, egyik legkeresettebb, pozitív egészségügyi, csodás fűszer, eugenol mellett, koffeinsav vagy, kutatások középpontjában, terményeket megvédjék, általuk okozott, fűszernövény előnyös, egészségünkre nézve, szegfűszeg hasznos, gyomorfekély kezelésében, puffadásos hasi, szegfűszeg vírusellenes, fogfájás enyhítésére, toroknyugtató készítményeknek, szegfűszeggel kapcsolatban, oxidatív stressz, szegfűszegkivonat csökkentheti, magas zsírtartalmú, szegfűszegkivonat segíthet, májban lerakódott, tulajdonságokkal, gyógyszeriparban, készítményeknek, antimikrobiális, bebizonyosodott, károsodásoktól, előszeretettel, élelmiszereket, megállapításra, legkeresettebb, középpontjában, antiszeptikus, eredményezhet, szegfűszeggel, fűszernövényt, tulajdonságai, megtalálhatók, egészségünkre, szegfűszegben, toroknyugtató, szegfűszeget, egészségügyi, fogkrémeknek, kapcsolatban, szájvizeknek, mezőgazdaság, alkalmazható, tulajdonsága, csökkentheti, világítottak, cukorbetegek, gyomorfekély, kiemelkedőek, vírusellenes, fűszernövény, mérsékelheti, zsírtartalmú, enyhítésére, kezelésében, szalicilsav, rendelkezik, antioxidáns, alkalmazzák, anyagcserét, terményeket, felismerték, toxicitását, kutatásokat, fogyasztása, csillapítja, összetevője, koleszterin, triglicerid, szabályozza, hatássokkal, panaszokat, gyulladást, puffadásos, fenolsavak, emésztésre, szegfűszeg, lerakódott, évszázadok, alkalmazza, hányingert, koffeinsav, rákellenes, élelmiszer, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4845
  • e Hónap: 36331
  • e Év: 241032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.