Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bélrendszer egészsége és a hangulat közötti kapcsolat
  2021-08-28 20:49:26, szombat
 
  Ugye mindenkinek ismerős az érzés, amikor alaposan belakmározunk és jól érezzük magunkat, ami aztán nem is tart olyan sokáig, hiszen ha túl sokat eszünk, nagyon megterheljük az emésztőrendszerünket és hasi diszkomfortérzés is kialakulhat. A bél egészsége és a hangulat között szoros összefüggés van, hiszen az elfogyasztott étel meghatározza a hangulatunkat és aktívan hozzájárul az általános mentális egészség kialakulásához is.

Valójában az agy és a bél szoros kapcsolatban áll, kommunikálnak egymással, ezért sem mindegy, mit táplálkozunk, hiszen ez alapvetően meghatározza a gondolkodásunkat, az élethez való hozzáállásunkat. Így az elfogyasztott táplálékoktól akár rossz kedvünk is lehet, de jó hangulatba és lelkiállapotba is kerülhetünk, de csak akkor, ha a megfelelő táplálékokat fogyasztjuk.

A bélrendszerünk háromféleképpen is hat a mentális egészségünkre. Először is, amikor valaki bélgyulladással küzd, IBS-ben szenved, sokat puffad és gyakran görcsöl a hasa, akkor jelentősen megnőhet a szorongás szintje a szervezetben.

Szivárgóbél-szindróma esetén pedig különféle méreganyagok gyulladást okoznak a bélfalban, ez pedig olyan tüneteket okozhat, mint agyi köd, szorongás, depresszió, sőt akár még viselkedési problémák kialakulásához is hozzájárulhat.

Ha a bélrendszerben túl sok a rossz baktérium, akkor ez az egyensúlyhiány csökkenti a szervezet stresszre való reagálási képességét. Ez pedig sokféle betegség kialakulásához vezethet, többek között mentális problémákhoz és autoimmun betegséghez is.

Tanulmányok szerint, minél többféle baktérium található meg a bélrendszerben, annál kisebb az esélye a túlzott stresszválasz, a szorongás vagy a depresszió kialakulásának. Az egészséges bélflóra kialakítására kell törekedni, mégpedig prebiotkumok és probiotikumok rendszeres fogyasztásával.

A probiotikus táplálékok táborát erősíti a kefir, a joghurt, az erjesztett, savanyított táplálékok, mint a savanyú káposzta, a miso és az almaecet. Prebiotikumokra is szükségünk van. Ilyen prebiotikus táplálékok, zöldségek: fokhagyma, vöröshagyma, újhagyma, póréhagyma, spárga, cékla, sárgarépa.

Prebiotikus gyümölcs a nektarin, az őszibarack, a datolya, a gránátalma, a grapefruit. Hüvelyesek közül ide tartozik a csicseriborsó, a bab és a lencse, diófélék is, például a kesudió, a mandula és a pisztácia. Gabonafélék közül pedig kiemelkedő prebiotikus tartalma van a zabnak, az árpának, a rozsnak, a kuszkusznak és a barna rizsnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: gondolkodásunkat, diszkomfortérzés, hozzáállásunkat, bélgyulladással, prebiotikumokra, háromféleképpen, bélrendszerünk, bélrendszerben, egyensúlyhiány, lelkiállapotba, kialakulásához, fogyasztásával, kialakulásának, elfogyasztott, csicseriborsó, hozzájárulhat, kommunikálnak, táplálékoktól, hangulatunkat, belakmározunk, kialakítására, probiotikumok, egészségünkre, stresszválasz, meghatározza, prebiotkumok, problémákhoz, szervezetben, táplálékokat, méreganyagok, kapcsolatban, megterheljük, táplálkozunk, prebiotikus, tanulmányok, fogyasztjuk, hangulat között, elfogyasztott étel, általános mentális, élethez való, elfogyasztott táplálékoktól, megfelelő táplálékokat, bélrendszerünk háromféleképpen, mentális egészségünkre, szorongás szintje, rossz baktérium, egyensúlyhiány csökkenti, szervezet stresszre, túlzott stresszválasz, szorongás vagy, depresszió kialakulásának, egészséges bélflóra,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Tanmese  Latinovits Zoltán tollából  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Ott van  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Paul David Tripp Április 13  Esterházy Péterre emlékezünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kertem  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A felvilágosodás...  Kertem  Az ember  Alvó cicák  A Magyar Költészet napja alkal...  Ady Endre - Mindegy átka  Sorsunk miatt...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Szép álmokat!  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Nevelőszülőkhöz adták,  Otthon  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az ember emlékekből áll  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép álmokat!  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sorsunk miatt...  Jázmin  Jázmin  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jázmin  A sorsod  Bársony székben  Bársony székben  Emlékezz  Szép estét  Egyszerű  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Krisztinától  James Allen  képre írva  Pitypang szökőkút  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét  Különleges  39 ígéret  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Már Gárdonyi Géza is méltatta 
Bejegyzés Címkék
hangulat között, elfogyasztott étel, általános mentális, élethez való, elfogyasztott táplálékoktól, megfelelő táplálékokat, bélrendszerünk háromféleképpen, mentális egészségünkre, szorongás szintje, rossz baktérium, egyensúlyhiány csökkenti, szervezet stresszre, túlzott stresszválasz, szorongás vagy, depresszió kialakulásának, egészséges bélflóra, probiotikus táplálékok, savanyú káposzta, barna rizsnek, gondolkodásunkat, diszkomfortérzés, hozzáállásunkat, bélgyulladással, prebiotikumokra, háromféleképpen, bélrendszerünk, bélrendszerben, egyensúlyhiány, lelkiállapotba, kialakulásához, fogyasztásával, kialakulásának, elfogyasztott, csicseriborsó, hozzájárulhat, kommunikálnak, táplálékoktól, hangulatunkat, belakmározunk, kialakítására, probiotikumok, egészségünkre, stresszválasz, meghatározza, prebiotkumok, problémákhoz, szervezetben, táplálékokat, méreganyagok, kapcsolatban, megterheljük, táplálkozunk, prebiotikus, tanulmányok, fogyasztjuk, savanyított, probiotikus, viselkedési, szivárgóbél, vöröshagyma, betegséghez, kerülhetünk, kuszkusznak, összefüggés, mindenkinek, gabonafélék, kialakulhat, táplálékok, depresszió, kiemelkedő, képességét, hangulatba, szükségünk, póréhagyma, alapvetően, rendszeres, egészséges, grapefruit, erjesztett, hüvelyesek, hozzájárul, gránátalma, jelentősen, gyulladást, őszibarack, csökkenti, baktérium, pisztácia, bélfalban, szindróma, szorongás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 12300
  • e Hónap: 26049
  • e Év: 230750
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.