Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cinkhiányról jó tudni
  2021-08-31 20:50:24, kedd
 
  A cinkhiányt nem csak gyulladások, nehezen gyógyuló sebek jelzik. A cink igazi turbómotorja az immunrendszernek, a hiánya sok panaszt okozhat, többek között ízlelés-, és szaglásvesztést is.
A világon minden negyedik embert érintheti a cinkhiány. Ez a hiánybetegség sok szervrendszerünket érintheti, és többek között haj- és bőrproblémákat, az immunrendszer gyengülését, étvágytalanságot és pszichés zavarokat is okozhat.

A cink rengeteg biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben, megtalálható például több száz enzimben, de nélkülözhetetlen az agy, az izmok, az érzékszervek, a csontok, az idegek, a bőr és az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

A cink szerepe a programozott sejtpusztulásban
Sejtszinten is igen fontos a cink, mert nemcsak a sejtek osztódásához, az örökítőanyagok másolásához szükséges, de az úgynevezett apoptózisban, vagyis a programozott sejtpusztulás szabályozásában is nagy szerepe van. Ez a folyamat az egészséges sejt-életciklus része, naponta a sejtjeink nagyjából 0,5 százalékát (vagyis több milliárd sejtet) "veszítünk el" ily módon.

Gyulladások, fájdalmak gyötrik? Nem mindegy, hogyan szedi a cinket, kattintson ide!

Az apoptózis rendkívül fontos például az embrió fejlődéséhez, a növekedéshez, de az öregedésben, illetve az immunrendszer működésében is nagy szerepet játszik. Más ásványi anyagokkal (például a kalciummal vagy a foszforral) szemben a szervezetünknek nincsenek nagy "cinkraktárai", így folyamatos pótlására, bevitelére van szükség.

Már a viszonylag enyhe mértékű cinkhiánynak is lehetnek kellemetlen tünetei és komoly következményei. Meglepő módon, a cinkhiány igen elterjedt betegség, a becslések szerint a világ népességének mintegy 25 százalékát érintheti. A súlyos, életveszélyes cinkhiány azonban ritka, és általában egy veleszületett, genetikai eredetű betegséggel függ össze.

A cinkhiány lehetséges tünetei
Mivel a cink igen sok folyamatban vesz részt, és szinte minden szervrendszerünk működéséhez szükséges, hiányának sokféle tünete lehet. Igen gyakoriak például a bőr-, illetve a hajproblémák: a pattanások, az ekcéma, a kiszáradt, pikkelyes, viszkető bőr, az elvékonyodott, gyenge, töredezett hajszálak és a hajhullás is utalhat cinkhiányra. A sebek gyógyulása is lassabb.

Cinkhiányos állapotban megfigyelhető, hogy a száj nyálkahártyáján, esetleg a száj sarkában nehezen gyógyuló sebek jelennek meg. A cinkhiány az érzékszervekre is hatással van, befolyásolhatja például az íz- és szagérzékelést. Növelheti az A-vitamin hiányával összefüggő szürkületi vakság (farkasvakság) kialakulásának rizikóját is.

A cinknek komoly szerepe van az immunrendszerünk megfelelő működésének fenntartásában, így a cinkhiány annak romlásával jár együtt, vagyis sokkal fogékonyabbak leszünk a különböző fertőzésekre, és a gyógyulás is lassabb. A cink hiánya étvágytalansággal, illetve gyakoribb hasmenéssel is együtt járhat.

Rosszkedv vagy cinkhiány?
Az agyunk működéséhez, illetve a pszichés és kognitív folyamatok szabályozásához is nélkülözhetetlen a cink. A cinkhiány növelheti a tanulási, viselkedési zavarok rizikóját. Az állandó rosszkedv, letargia, az örömérzet hiánya, az ingerlékenység, a memóriazavarok egyaránt utalhatnak cinkhiányra. Kutatások szerint a cink pótlása, a cinktartalmú étrend-kiegészítők vagy éppen a cinkben gazdag ételek gyorsan és drasztikusan javíthatják a hangulatunkat, sőt a cink a súlyos depresszióval küzdők terápiájának is fontos része lehet.

A cinkhiány lehetséges okai
A legtöbb esetben szervezetünk cinkhiányát a nem megfelelő táplálkozás okozza, vagyis nem fogyasztunk eleget a sok cinket tartalmazó élelmiszerekből. Mivel az állati eredetű élelmiszerekben nagyobb mennyiségben található cink, mint a növényekben, ezért különösen ügyelniük kell a cinkpótlásra a vegán, vegetáriánus étrendet követőknek.

A cink ürülését gyorsítja többek között az alkoholfogyasztás és a hasmenés. A rendszeresen sportolóknak, a növekedésben lévő gyermekeknek és tinédzsereknek, valamint a várandós és szoptató kismamáknak több cinkre van szükségük (egyszerűen azért, mert többet használ fel a szervezetük).

A súlyos, akár életveszélyes cinkhiány szerencsére meglehetősen ritka, és a legtöbb esetben egy veleszületett, genetikai eredetű betegséggel, az acrodermatitis enteropathicával van összefüggésben. Ez a betegség befolyásolja a szervezet cinkfelvevő és -hasznosító képességét, így az érintettek tulajdonképpen állandó cinkhiánnyal küzdenek, és életük végéig cinktartalmú étrend-kiegészítőket kell szedniük.

Forrás: sciencedirect.com / illetve Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: nélkülözhetetlen, enteropathicával, immunrendszerünk, immunrendszernek, szervrendszerünk, étvágytalanságot, sejtpusztulásban, nyálkahártyáján, szervezetünkben, befolyásolhatja, szabályozásához, szaglásvesztést, élelmiszerekből, élelmiszerekben, szervezetünknek, szabályozásában, tulajdonképpen, örökítőanyagok, ingerlékenység, bőrproblémákat, fenntartásában, szagérzékelést, érzékszervekre, acrodermatitis, összefüggésben, memóriazavarok, következményei, kialakulásának, tinédzsereknek, depresszióval, immunrendszer, életveszélyes, veleszületett, elvékonyodott, kiegészítőket, megfigyelhető, cink igazi, világon minden, immunrendszer gyengülését, cink rengeteg, immunrendszer megfelelő, cink szerepe, programozott sejtpusztulásban, sejtek osztódásához, örökítőanyagok másolásához, úgynevezett apoptózisban, programozott sejtpusztulás, egészséges sejt-életciklus, sejtjeink nagyjából, apoptózis rendkívül, embrió fejlődéséhez, immunrendszer működésében,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Reggel van  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png virág  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Popper Péter szavai  Fehér virág  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem tudhatod  Png csokor  Erdőn  Alázat  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jónás Tamás – Végtelen b...  képre írva  Png telefon  Sokan azt tartják  Éretlen vers  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem tiéd  Nevem  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png nő  Idő  Reggel van  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem számIt  Éretlen vers  Png telefon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Éretlen vers  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes délutánt kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Kaffka_Margit  Szép álmokat!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Byron - Ahogy itt jár -... 
Bejegyzés Címkék
cink igazi, világon minden, immunrendszer gyengülését, cink rengeteg, immunrendszer megfelelő, cink szerepe, programozott sejtpusztulásban, sejtek osztódásához, örökítőanyagok másolásához, úgynevezett apoptózisban, programozott sejtpusztulás, egészséges sejt-életciklus, sejtjeink nagyjából, apoptózis rendkívül, embrió fejlődéséhez, immunrendszer működésében, kalciummal vagy, szervezetünknek nincsenek, viszonylag enyhe, cinkhiány igen, becslések szerint, világ népességének, cinkhiány lehetséges, cink igen, sebek gyógyulása, száj nyálkahártyáján, száj sarkában, cinknek komoly, immunrendszerünk megfelelő, cinkhiány annak, különböző fertőzésekre, cink hiánya, agyunk működéséhez, cinkhiány növelheti, állandó rosszkedv, örömérzet hiánya, memóriazavarok egyaránt, cink pótlása, cinkben gazdag, súlyos depresszióval, legtöbb esetben, állati eredetű, cink ürülését, rendszeresen sportolóknak, növekedésben lévő, acrodermatitis enteropathicával, betegség befolyásolja, szervezet cinkfelvevő, érintettek tulajdonképpen, nélkülözhetetlen, enteropathicával, immunrendszerünk, immunrendszernek, szervrendszerünk, étvágytalanságot, sejtpusztulásban, nyálkahártyáján, szervezetünkben, befolyásolhatja, szabályozásához, szaglásvesztést, élelmiszerekből, élelmiszerekben, szervezetünknek, szabályozásában, tulajdonképpen, örökítőanyagok, ingerlékenység, bőrproblémákat, fenntartásában, szagérzékelést, érzékszervekre, acrodermatitis, összefüggésben, memóriazavarok, következményei, kialakulásának, tinédzsereknek, depresszióval, immunrendszer, életveszélyes, veleszületett, elvékonyodott, kiegészítőket, megfigyelhető, fogékonyabbak, hangulatunkat, hiánybetegség, sciencedirect, sejtpusztulás, érzékszervek, programozott, cinkhiánnyal, vegetáriánus, apoptózisban, hajproblémák, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 5313
  • e Hónap: 36799
  • e Év: 241500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.