|
2021-08-31 20:57:35, kedd
|
|
|
Általában az ételek vitamintartalma, fitonutriens tartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, így inkább nyersen javasoljuk, de akad hány kivétel.
A zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. A legtöbb esetben szerint alapszabály, hogy a zöldség inkább nyersen, mint főzve jó, és az is, hogy minél feldolgozottabb a zöldség, élelmiszer, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Amy Keating, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet dietetikusa szerint ez a fajta megközelítés kivételekkel helytálló. Számos olyan tápanyag található megkötve ugyanis a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek felszabadulni, és tápanyagforrásként hasznosulni a szervezetben.
A sárgarépa és a karotinoidok
A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Megfőzve a karotinoidok molekulakoncentrációja 14%-kal emelkedik a Journal of Agricultural Food Chemistry tanulmánya szerint. Az Egyesült Államokban végzet tudományos kutatások azt látszanak igazolni, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél. Ez esetben is ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a retinánk működéséhez, hiányában a farkasvakság alakul ki, de szükséges a reprodukciós szervek működéséhez, vagy épp a csontképződéshez is.
A paradicsom és a likopin
A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok. Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.
A spenót és az oxálsav
Ha van lista, ami a világ 10 legkevésbé népszerű ételét tartalmazza, a spenót főzelék biztos befutó rajta. A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, míg a főzés növeli az A-vitamin, az E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét. A főzés ráadásul csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.
Forrás: Shutterstork.com / illetve : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: fogyasztóvédelmi, prosztatadaganat, oxálsavtartalmát, csontképződéshez, vitamintartalma, hasznosulásának, feldolgozottabb, megbetegedések, valószínűségét, kialakulásának, felszívódását, felszabadulni, vércukorszint, következtében, megelőzésével, kivételekkel, megnövelheti, megőrzésében, megközelítés, karotinoidok, reprodukciós, farkasvakság, narancssárga, sejtfalaiban, agricultural, mennyiségben, shutterstork, elkészítésük, szervezetben, fitonutriens, szervezetre, működéséhez, hasznosulni, koleszterin, antioxidáns, tartalmazza, ételek vitamintartalma, sütés-főzés következtében, zöldségek tápértéke, elkészítésük módjától, legtöbb esetben, zöldség inkább, fajta megközelítés, zöldségek sejtfalaiban, karotinoidok nemcsak, répa narancssárga, főtt sárgarépa, nyers állapotban, anyag szükséges, retinánk működéséhez, farkasvakság alakul, reprodukciós szervek, Consumer Reports, Agricultural Food Chemistry, Egyesült Államokban,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Png fotel Aki nem dolgozik, ne is egyék Facebookon kaptam Próbálj meg ... Szép estét Facebookon kaptam Krisztinától Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Popper Péter szavai Alvó cicák A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Alvó cicák Illyés Gyula - Milyen hamar. Miért nem menti meg Jézus a jó... Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Szívem Facebookon kaptam Alázat A nemzeti hovatartozás kulturá... A másik dolog, Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Szép estét kedves látogatóimna... A jó emberek mindig szépek mar... Facebookon kaptam Akarat Facebookon kaptam Cs Ildikótól Egy lelki imádság A boldog családok mind hasonló... Albert Einsteinről Facebookon kaptam Facebookon kaptam Adakozás Akik bántanak téged Facebookon kaptam Png lepke 69 éve hunyt el Albert Einstei... Egy hatékony szolga Nem tudhatod Miért nem menti meg Jézus a jó... Akarat A boldog családok mind hasonló... Lóhere A sors Png csokor Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Bounty krémes Png csokor Rátalálsz Nagyi telefonál Albert Einsteinről Kövesd a cowboyt! Alázat Csak a fogyatkozás látható Alázat Fekete István - Akác Facebookon kaptam 69 éve hunyt el Albert Einstei... Tavaszi kép A tömeg, a Mester, a módszer, ... Tavaszi kép Nagyi telefonál Hazára minden embernek szükség... Elköszönt Facebookon kaptam Garai Gábor - Takarítás Facebookon kaptam Kellemes délutánt kívánok Facebookon kaptam Facebookon kaptam Éretlen vers Minden harmadik... Bounty krémes Paul David Tripp Április 20 Szabolcska Mihály – Ákác... Popper Péter szavai Elköszönt Facebookon kaptam Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Zilahy Lajos gondolata Adakozás Hazára minden embernek szükség... Png virág Tavaszi kép Facebookon kaptam A jó emberek mindig szépek mar... Leonardo da Vinci gondolata Radikális szeretet Facebookon kaptam Garai Gábor - Takarítás Kerüld el az evangélium örömén... A televizió nem a kultúrát kép... Esti kép Kellemes délutánt kívánok Mit beszél, nem értem, hogy m... Szívem tiéd Png telefon
|
|
|
|
ételek vitamintartalma, sütés-főzés következtében, zöldségek tápértéke, elkészítésük módjától, legtöbb esetben, zöldség inkább, fajta megközelítés, zöldségek sejtfalaiban, karotinoidok nemcsak, répa narancssárga, főtt sárgarépa, nyers állapotban, anyag szükséges, retinánk működéséhez, farkasvakság alakul, reprodukciós szervek, vörös színű, paradicsom színanyaga, szabad gyökök, rákos megbetegedések, hasznos HDL-koleszterin, optimális vérnyomás, kutatások szerint, hőkezelésen átesett, nyers változat, spenót főzelék, nyers spenótban, kálium jobban, főzés növeli, főzés ráadásul, spenót oxálsavtartalmát, vesekő kialakulásának, kalcium felszívódását, fogyasztóvédelmi, prosztatadaganat, oxálsavtartalmát, csontképződéshez, vitamintartalma, hasznosulásának, feldolgozottabb, megbetegedések, valószínűségét, kialakulásának, felszívódását, felszabadulni, vércukorszint, következtében, megelőzésével, kivételekkel, megnövelheti, megőrzésében, megközelítés, karotinoidok, reprodukciós, farkasvakság, narancssárga, sejtfalaiban, agricultural, mennyiségben, shutterstork, elkészítésük, szervezetben, fitonutriens, szervezetre, működéséhez, hasznosulni, koleszterin, antioxidáns, tartalmazza, vizsgálatok, hőkezelésen, érrendszeri, alapszabály, dietetikusa, mennyiségét, kapcsolatba, legkevésbé, kockázatát, riboflavin, csökkentik, tanulmánya, állapotban, élelmiszer, államokban, paradicsom, tudományos, betegségek, emelkedést, színanyaga, javasoljuk, szükséges, található, kutatások, sárgarépa, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5948
- e Hét: 14730
- e Hónap: 46216
- e Év: 250917
|
|
|