|
2021-09-19 11:56:08, vasárnap
|
|
|
A mustármagot már évszázadok, sőt évezredek óta használja az emberiség, egyes kultúrákban orvosi célokra, például kenőcsként elkészítve alkalmazták, és még a Bibliában is fontos szimbólum. Többféle színben létezik, a fehéret már a sumérok is nagy becsben tartották. Európában a rómaiaknak köszönhető az elterjedése. Napjainkban több kutatás is irányul az áldásos hatásainak vizsgálatára, és úgy tűnik, hogy ideális fűszer lehet azoknak, akik megszabadulnának a pluszkilóktól. Természetesen nem csodaszer, önmagában nem elegendő a fogyáshoz.
Míg a mustár levele kalciumban, rézben, C-, A- és K-vitaminban gazdag, addig a magja remek rostforrás, szelént, magnéziumot és mangánt, valamint antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz. Az omega-3 zsírsavnak is jó forrása.
Rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez, elősegítheti a rendszeres bélműködést. Az élelmi rostok a szív védelmében is hasznosak, a vizsgálatok szerint csökkenthetik a káros, LDL-koleszterin szintjét, amely, ha emelkedett, fokozza az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Az omega-3 zsírsavak szintén szív- és érvédő hatásúak. A rostokban gazdag táplálkozás egyébként mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség létrejöttének valószínűségét is, mivel az étkezések során lassítja a szénhidrátok felszívódását, és így egyenletesebb vércukorszintet tesz lehetővé. Az egyenletes vércukorszint a diétázók számára is fontos, ugyanis amellett kevésbé jellemző a finomságok utáni sóvárgás és a hamar jelentkező éhségérzet. Egy angliai kutatás ráadásul arra a megállapításra jutott, hogy egy evőkanál mustármag az étkezést követő első pár órában akár 25 százalékkal növelheti az anyagcsere teljesítményét.
A mustármag tehát segíthet a koleszterincsökkentésben, az emésztés, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az éhségérzet csökkentésében, az anyagcsere felpörgetésében, antioxidáns hatású növényi vegyületeinek köszönhetően pedig a sejtkárosító folyamatok ellen hat.
Itthon a mustármag fehér (sárga) változata terjedt el igazán, a fekete, ami a legmarkánsabb, erősebb ízű, például az indiai konyhában népszerű. A mag a mustár alapanyaga, húsok fűszerezéséhez, salátaöntetbe is kiváló.
Lisztként is kapható, ebben a formában azon túl, hogy fűszerként lehet használni, házi tésztákhoz és akár panírozáshoz is kipróbálható. A magot gyakran megpirítják, mielőtt az ételekhez adnák. A mustár növénynek minden része ehető, ugyanakkor nyers levelei és magjai jelentős mennyiségben tartalmaznak goitrogén anyagokat, amelyek ronthatják a pajzsmirigy működését, így a pajzsmirigybetegségekkel élők az orvosukkal konzultálhatnak a fogyasztásáról, illetve a hőkezelt verzió mellett tehetik le a voksukat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: megszabadulnának, konzultálhatnak, emésztőrendszer, felpörgetésében, vércukorszintet, rosttartalmának, fogyasztásáról, kialakulásának, valószínűségét, csökkentésében, megállapításra, teljesítményét, érelmeszesedés, fűszerezéséhez, vércukorszint, vegyületeinek, cukorbetegség, legmarkánsabb, pluszkilóktól, salátaöntetbe, csökkenthetik, természetesen, egyenletesebb, létrejöttének, felszívódását, vizsgálatára, megőrzéséhez, egészségének, szénhidrátok, köszönhetően, vegyületeket, megőrzésében, sejtkárosító, elősegítheti, panírozáshoz, kipróbálható, rómaiaknak köszönhető, áldásos hatásainak, mustár levele, magja remek, omega-3 zsírsavnak, emésztőrendszer egészségének, rendszeres bélműködést, élelmi rostok, szív védelmében, vizsgálatok szerint, érelmeszesedés kialakulásának, omega-3 zsírsavak, rostokban gazdag, 2-es típusú, étkezések során, szénhidrátok felszívódását,
|
|
|
|
rómaiaknak köszönhető, áldásos hatásainak, mustár levele, magja remek, omega-3 zsírsavnak, emésztőrendszer egészségének, rendszeres bélműködést, élelmi rostok, szív védelmében, vizsgálatok szerint, érelmeszesedés kialakulásának, omega-3 zsírsavak, rostokban gazdag, 2-es típusú, étkezések során, szénhidrátok felszívódását, egyenletes vércukorszint, diétázók számára, finomságok utáni, hamar jelentkező, angliai kutatás, megállapításra jutott, evőkanál mustármag, étkezést követő, anyagcsere teljesítményét, mustármag tehát, éhségérzet csökkentésében, anyagcsere felpörgetésében, sejtkárosító folyamatok, mustármag fehér, indiai konyhában, mustár alapanyaga, formában azon, magot gyakran, ételekhez adnák, mustár növénynek, pajzsmirigy működését, orvosukkal konzultálhatnak, hőkezelt verzió, megszabadulnának, konzultálhatnak, emésztőrendszer, felpörgetésében, vércukorszintet, rosttartalmának, fogyasztásáról, kialakulásának, valószínűségét, csökkentésében, megállapításra, teljesítményét, érelmeszesedés, fűszerezéséhez, vércukorszint, vegyületeinek, cukorbetegség, legmarkánsabb, pluszkilóktól, salátaöntetbe, csökkenthetik, természetesen, egyenletesebb, létrejöttének, felszívódását, vizsgálatára, megőrzéséhez, egészségének, szénhidrátok, köszönhetően, vegyületeket, megőrzésében, sejtkárosító, elősegítheti, panírozáshoz, kipróbálható, mennyiségben, tartalmaznak, megpirítják, kultúrákban, táplálkozás, magnéziumot, antioxidáns, százalékkal, vizsgálatok, pajzsmirigy, elterjedése, bélműködést, alkalmazták, koleszterin, napjainkban, mustármagot, elkészítve, kenőcsként, orvosukkal, zsírsavnak, évszázadok, éhségérzet, jelentkező, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 667
- e Hét: 9449
- e Hónap: 40935
- e Év: 245636
|
|
|