Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hasznos egészségügyi tanácsok őszre
  2021-10-01 20:07:52, péntek
 
  Őrök a kapukban - interjú Dr Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus orvossal

Közeledik az ősz, a hideg, szeles idő, amikor nagyon könnyen megfázunk, illetve megnő a vírusos eredetű légúti megbetegedések esélye, amit mostanában a koronavírus-járvány csak tovább tetéz. Mivel az orrunk és a szánk, a torkunk a testünk kapujának számítanak, a légvétellel és az étkezéssel sok kórokozó is bekerülhet ezekbe a szakaszokba, majd tovább haladva a szervezetünkben betegségeket okozhatnak. Ezért fontos volna még itt, a ,,kapuban" megállítani a vírusokat, amennyiben lehetséges. Megkeresésünkre Dr Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa megosztott néhány praktikus tanácsot.

Milyen lehetséges megoldásokat ajánl arra, hogy az orrunkba, a szánkba, esetleg a torkunkba bejutott kórokozókat nyakon csípjük, és még az előtt elpusztítsuk, mielőtt bármilyen megbetegedést okoztak volna? Van-e erre jó technika, valamilyen ,,fertőtlenítési" módszer, ami nem károsítja a nyálkahártyát?

Egy egészséges immunrendszerű embernél jól működnek a nyálkahártyák, így az orr és a garat területét fedő nyálkahártya immunrendszere. Vírusfertőzéses időszakban azonban hasznos lehet a naponta végzett enyhén sós oldatos garatöblítés.

Sokat lehet olvasni a sós vízzel történő gargalizálásról, illetve "orrmosásról", amit sima konyhasóval és vízzel végeznek. Mi erről a véleménye? Mennyire lehet ez hatékony? Ha igen, hogyan, mennyiszer érdemes végzeni?

Orröblítésre célszerűbb a készen kapható sót és bikarbonátot tartalmazó, tasakokba csomagolt porokat az öblítést segítő eszközzel együtt használni. Ez a kezelés a téli időszakban hasznos a felső légúti hurutok megelőzésére, a nyálkahártya optimális működésének elősegítésére.

A tisztán konyhasós vízzel történő torokgargalizálás vagy orrmosás nem megfelelő? Hordoz valamilyen veszélyeket a nyálkahártyára nézve?

Hatékony a konyhasós oldat is, de ne legyen jódozott a só, emellett otthon nehéz kimérni a pontos koncentrációt. Legjobb a fiziológiás, 0.9%-os sóoldat. A túl sós oldat irritálja a nyálkahártyát.

Milyen praktikákat javasolna arra az esetre, ha még nem vagyunk betegek, de már elkezdett fájni a torkunk, illetve kezd bedugulni az orrunk? Hogyan lehet leghatékonyabban megállítani ezt a folyamatot, hogy ne terjedjen tovább és ne alakuljon ki betegség?

Kezdődő tünetek esetén egy héten át érdemes recept nélkül kapható készítményeket használni, például orrnyálkahártyát lelohasztó orrspray vagy garatfertőtlenítő oldat, illetve elszopogatós tabletta is hasznos lehet.

Fontos a bő folyadékfogyasztás is, ennek része lehet a gyógynövényekből készült teák, leginkább a zsálya, a kamilla, a bodza, a hársfa, illetve a csipkebogyó és gyömbér jöhet számításba. Ha nincs ellenjavallat - akár allergia vagy cukorbetegség -, naponta néhány kanál méz, néhány csepp propolisz vagy propoliszos méz fogyasztása is segíthet. A légutak egészsége szempontjából ne felejtkezzünk el az otthonunk kellő páratartalmának biztosításáról sem.

A helyes étrenddel is hozzájárulhatunk a betegségmegelőzéshez. A kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag szezonális zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend nagyon fontos, amelyben kapjanak helyet az erjesztéssel készült élelmiszerek is a bélflóra támogatására. Legjobb erre a célra a savanyú káposzta és más fermentált zöldségek.

Ezek a módszerek mennyiben működnek a koronavírussal szemben - akár megelőzés, akár kisebb tünetek esetén?

Az említett módszereket minden vírusfertőzés esetén érdemes alkalmazni. Fontos figyelni az étrendre, különös tekintettel arra, hogy főleg az őszi, téli hurutos időszakban a panaszok kezdetekor nem tudhatjuk, hogy koronavírus vagy egyéb szokásos légúti vírusfertőzés áll-e fenn.

Van-e javaslata ebben a témában kimondottan a koronavírussal kapcsolatban?

A koronavírus-fertőzést önmagában nem védi ki a jól működő immunrendszer. Az eddigi fertőzési hullámok alapján egyértelmű, hogy az egyetlen megelőzi lehetőség az oltás.

Egyre több az információ, látjuk, hogy a fertőzés súlyosságát genetikai faktorok is befolyásolhatják, de a megfelelő D-vitamin-szint és az optimális bélflóra is nagyon fontos.

Az asztmásoknak és az allergiásoknak sajnos nehezebb most a járvány idején, talán jobban ki vannak szolgáltatva a vírusfertőzéseknek. Van-e valamilyen speciális tanácsa az érintettek számára a megelőzésre, illetve kisebb légúti panaszokra vonatkozóan?

Fontos, hogy a meglévő allergia megfelelő kezelést kapjon és elérhetővé váljon a tünetmentesség, amihez jól beállított gyógyszeres kezelés szükséges.

A koronavírus-fertőzés egyik tünete a szaglás és az ízlelés részleges vagy teljes megszűnése, ami a betegség után is fennmaradhat egyes esetekben. Lehet-e tudni, hogy mi miatt alakulnak ki ezek a furcsa tünetek? Az agyat érinti talán ez a vírus az ezeket a területeket szabályozó területeken vagy más jellegű a probléma gyökere?

A tapasztalatok szerint a koronavírus a szaglóhámot, ezen belül a szaglóideg optimális működését biztosító sejteket károsítja. A szagláscsökkenés gyakorisága a mutáns vírusok esetében azonban változni látszik.

Ha jó értem, hogy a delta variáns esetében már nem jellemző tünet az íz- és szagláscsökkenés. Mi erről a tapasztalat? Esetleg van újabb jellemző tünet?

A delta variáns jóval fertőzőképesebb, mint a korábbi vírustörzsek. Naponta jelennek meg új közlemények, ennek alapján úgy tűnik, a delta mutáns esetén kevésbé jellemző a köhögés, valamint a szaglás- és az ízérzésvesztés. Gyakori azonban a fej- és a torokfájás, az orrfolyás, illetve a láz.

Sok még a tisztázandó kérdés az újabb mutánsokkal kapcsolatban, de az egy vagy két dózisú oltás, és a veszélyeztetett csoportoknál az ismétlő oltás fontosságában minden szakértő egyetért.

Milyen nehézségeket, problémákat okoz ez az állapot a hétköznapokban, a tájékozódásban vagy a kommunikációban, főzésben, étkezésben?

Jellemzően a szaglás az ízérzéssel együtt károsodik, ami a mindennapi életben rendkívül zavaró, hiszen még a táplálkozást is megnehezíti. Gyakori jelenség, hogy nem megszűnik, hanem megváltozik az ízérzékelés, rossz szagot, kellemetlen ízt éreznek az érintettek, ami lehetetlenné teheti az étkezést. Akinek munkája kapcsán is fontos az ízérzés, például a szakácsoknak vagy borászoknak, gyakorlatilag ellehetetlenül a munkavégzésük. Az pedig veszélyes lehet, hogy adott esetben az égett vagy füst szagot nem érzik meg.

Az eddigi tapasztalatok szerint mennyi idő alatt múlik el teljesen?

Szerencsére az esetek jelentős része néhány hét alatt spontán javul, de sok beteget látunk, ahol a vírusfertőzés lezajlása után még hónapokon keresztül fennáll, akár hullámzó jelleggel. Nem lehet előre megmondani, hogy fog lezajlani, megszűnik-e, nincs erre szabály.

Milyen segítséget tudnak nyújtani ebben az orvosok? Van erre gyógyszer vagy valamilyen terápia, esetleg illóolajok, amelyek segíthetnek helyreállítani, stimulálni az agy működését?

Fontos a minél előbb elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat az egyéb okok kizárására. Hasznos az illóolajokkal végzett szaglástréning is, de alkalmazhatunk A-vitamin-tartalmú orrolajat, a már említett sós vizes orröblítést, de a gyógyulást szintén segítheti a szteroid tartalmú orrspray is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: gyógynövényekből, befolyásolhatják, szagláscsökkenés, orrnyálkahártyát, kiegyensúlyozott, leghatékonyabban, hozzájárulhatunk, fertőzőképesebb, gargalizálásról, kommunikációban, vírusfertőzéses, veszélyeztetett, megkeresésünkre, páratartalmának, szervezetünkben, augusztinovicz, szaglástréning, allergiásoknak, immunrendszere, hétköznapokban, alkalmazhatunk, ellehetetlenül, koronavírussal, tájékozódásban, készítményeket, nyálkahártyára, immunrendszerű, helyreállítani, biztosításáról, tünetmentesség, fertőtlenítési, ízérzésvesztés, megbetegedések, vírusfertőzés, koncentrációt, nyálkahártyák, kapukban –, vírusos eredetű, testünk kapujának, szervezetünkben betegségeket, torkunkba bejutott, előtt elpusztítsuk, egészséges immunrendszerű, garat területét, naponta végzett, készen kapható, öblítést segítő, téli időszakban, felső légúti, nyálkahártya optimális, tisztán konyhasós, nyálkahártyára nézve, Augusztinovicz Monika, Megkeresésünkre Dr Augusztinovicz Monika, Fül-orr-gége Központ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Erdőn  Egy hatékony szolga  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nevem  Nevem  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A televizió nem a kultúrát kép...  Albert Einsteinről  Még csak most kezdődik a nap  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Lóhere  Nagyi telefonál  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  s immár én is felragyogva, ért...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 21  Ami embereknek lehetetlen, az...  Németh László tollából  Éretlen vers  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png virág  Alázat  Esti kép  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Tavaszi kép  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png csokor  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Örülök, hogy látlak!  Png lepke  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Png csokor  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bertolt Brecht -től idézet 
Bejegyzés Címkék
kapukban &#8211, vírusos eredetű, testünk kapujának, szervezetünkben betegségeket, torkunkba bejutott, előtt elpusztítsuk, egészséges immunrendszerű, garat területét, naponta végzett, készen kapható, öblítést segítő, téli időszakban, felső légúti, nyálkahártya optimális, tisztán konyhasós, nyálkahártyára nézve, konyhasós oldat, pontos koncentrációt, gyógynövényekből készült, légutak egészsége, otthonunk kellő, helyes étrenddel, erjesztéssel készült, bélflóra támogatására, savanyú káposzta, módszerek mennyiben, koronavírussal szemben, említett módszereket, panaszok kezdetekor, témában kimondottan, koronavírussal kapcsolatban, eddigi fertőzési, egyetlen megelőzi, fertőzés súlyosságát, megfelelő D-vitamin-szint, optimális bélflóra, allergiásoknak sajnos, járvány idején, érintettek számára, meglévő allergia, ízlelés részleges, betegség után, furcsa tünetek, agyat érinti, területeket szabályozó, probléma gyökere, tapasztalatok szerint, szaglóideg optimális, szagláscsökkenés gyakorisága, mutáns vírusok, delta variáns, korábbi vírustörzsek, delta mutáns, tisztázandó kérdés, újabb mutánsokkal, veszélyeztetett csoportoknál, ismétlő oltás, tájékozódásban vagy, ízérzéssel együtt, mindennapi életben, szakácsoknak vagy, pedig veszélyes, égett vagy, eddigi tapasztalatok, esetek jelentős, vírusfertőzés lezajlása, minél előbb, egyéb okok, illóolajokkal végzett, gyógyulást szintén, szteroid tartalmú, gyógynövényekből, befolyásolhatják, szagláscsökkenés, orrnyálkahártyát, kiegyensúlyozott, leghatékonyabban, hozzájárulhatunk, fertőzőképesebb, gargalizálásról, kommunikációban, vírusfertőzéses, veszélyeztetett, megkeresésünkre, páratartalmának, szervezetünkben, augusztinovicz, szaglástréning, allergiásoknak, immunrendszere, hétköznapokban, alkalmazhatunk, ellehetetlenül, koronavírussal, tájékozódásban, készítményeket, nyálkahártyára, immunrendszerű, helyreállítani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.