Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A shiitake gomba
  2021-10-14 09:31:59, csütörtök
 
  A shiitake gomba tudományosan is bizonyított 8 jótékony hatása

A shiitake gomba Ázsiában évszázadok óta népszerű táplálékforrás. A világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.

Manapság a shiitake gomba a legtöbb boltban megtalálható, mivel húsos és érdekes íze kedvelt fogyasztói körében. Viszont amit kevesen tudnak, az az, hogy a gomba tele van B-vitaminnal, képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, a szív- és érrendszeri problémákkal és a fertőzésekkel. Ez csak néhány a shiitake gomba jótékony hatásai közül.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen kis gombának ilyen erőteljes hatásai vannak? A válasz egyszerű: a shiitake gomba antivirális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a szervezetben a gyulladás mértékét. És mindez csupán a gomba fogyasztásának egészségügyi következménye. A shiitake gomba egyébként sokféleképpen beépíthető az étrendbe, és számos különböző módon fogyasztható.

A Shiitake gomba 8 jótékony hatása

A shiitake gomba olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív DNS-károsodást, részben ezért is számítanak nagyon fontos tápláléknak. A gombában lévő lentinán például helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Az eritedanin vegyületek csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A Japánban található Shizuoka Egyetem kutatói megállapították, hogy az eritadenint tartalmazó étrend-kiegészítő jelentősen csökkenti a plazmakoleszterin-koncentrációt.

A shiitake azért is egyedülálló gombafajta, mivel mind a nyolcféle esszenciális aminosav megtalálható benne, valamint egy bizonyos típusú esszenciális zsírsavat is tartalmaz, amit linolsavnak nevezünk. A linolsav nem csak a fogyást segíti, de az izomépítést is. Valamint támogatja a csontépítési folyamatokat, javítja az emésztést, és csökkenti az ételallergiák és ételintoleranciák kialakulását.

Ezen kívül a shiitake gomba:

1. Felveszi a harcot az elhízással

A shiitake gomba bizonyos összetevői (például az eritadenin és a béta-glükán, amely utóbbi a zabban, árpában és rozsban is megtalálható vízben oldódó élelmi rost) hipolipidémiás (vagyis zsírcsökkentő) hatással rendelkeznek. A különböző tanulmányok arról számoltak be, hogy a béta-glükán növeli a jóllakottság érzését, csökkenti a bevitt táplálék mennyiségét, késlelteti a tápanyagok felszívódását, valamint csökkenti a plazma lipid (zsír) szintet.

2011-ben, a Journal of Obesity című folyóiratban megjelent kutatás során a shiitake gomba hatásait vizsgálták a plazma lipid profilokkal, a zsír eloszlásával, az energiahatékonysággal és a testzsírszázalékkal kapcsolatban. A kutatásban vizsgált patkányokat magas zsírtartalmú étrenden tartották hat héten át. A kutatók megfigyelték, hogy dietetikai beavatkozással jelentős mértékben hatni tudtak a patkányok testsúlyára. Azok a patkányok, amelyek nagy dózisban kaptak shiitake gomba őrleményt (a magas zsírtartalmú diéta mellett) 35 százalékkal kevesebb súlyt szedtek fel, mint a közepes és kis dózisú shiitake gombát kapó társaik. Az előbbi (vagyis nagy dózis shiitake gombát kapó) csoportnál jelentősen csökkent a teljes zsírtömeg is, és kevesebb zsír raktározódott el a szervezetben.

A kutatók a következtetések alapján megállapították, hogy a shiitake gomba megakadályozhatja a testúly- és plazma triacilglicerol-növekedést, valamint a zsírlerakódást, ha magas zsírtartalmú diéta mellett fogyasztják. Ezek a kutatások ösztönzőleg hathatnak a klinikai vizsgálatok humán (vagyis emberek bevonásával történő) szakaszára, mely során remélhetőleg meg fogják vizsgálni azt, hogy a shiitake gombával lehetséges-e az elhízás megakadályozása, illetve kezelése, és vajon hogyan kezelhetőek a gombával az egyéb, elhízáshoz kapcsolódó anyagcsere-problémák.

2. Támogatja az immunrendszer működését

A gombák, mivel fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel látják el a szervezetet, képesek arra, hogy megerősítsék az immunrendszert és felvegyék a harcot a különböző betegségekkel. 2015-ben, a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás során összesen 52 főt vizsgáltak (21-41 év közöttieket, vegyesen férfiakat és nőket) azért, hogy megállapítsák, a shiitake gomba vajon támogatja-e az emberi immunrendszer működését. A vizsgálatnak egy négy hetes párhuzamos elrendezésű csoportvizsgálat is a része volt, mely során a résztvevőknek 5-10 gramm gombát kellett elfogyasztaniuk naponta.

A kapott eredmények arra utalnak, hogy a gomba fogyasztásával javult a sejtek effektorfunkciója, illetve nőtt a belek ellenállóképessége. Ezen kívül pedig a gomba fogyasztásával a gyulladás mértéke is csökkent.

3. Elpusztítja a rákos sejteket

A kutatások azt sugallják, hogy a shiitake képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, és hogy a gombában található lentinán helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Ez akár azt is jelentheti, hogy a jövőben a shiitake gombával kezelhetik a rákos megbetegedéseket.

2006-ban, a Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítése során a shiitake gombában található etil-acetát lehetséges felhasználási módjait vizsgálták. A kutatás során kétféle emberi emlőrák sejtvonalat vizsgáltak: egy jóindulatú mell epiteliális sejtvonalat, és két mielóma sejtvonalat. A kapott eredmények arra utalnak, hogy a shiitake a mikokémiai értéken belül képes gátolni a rákos sejtek növekedését. Ezen kívül a gomba képes beindítani az apoptózis folyamatát, vagyis a programozott sejthalálozást.

4. Hozzájárul, hogy a szív- és érrendszer egészséges maradjon

A shiitakre gombában olyan szterol vegyületek találhatóak, amelyek a máj koleszterintermelésére is hatással vannak. Továbbá a gomba olyan erős fitovegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a sejtek az erek falához tapadjanak és így lerakódás, később pedig érelmeszesedés alakuljon ki; valamint segít a vérnyomás helyreállításában és javítja a keringést.

Japánban, a Tohoku Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy a shiitake gomba gátolja a vérnyomásnövekedést a magas vérnyomással diagnosztizált patkányoknál. Ez pontosabban azt jelenti, hogy azoknál a patkányoknál, amelyeket shiitake gombával etettek, csökkent a VLDL és a HDL koleszterin szintje, míg annál a csoportnál, amelynek maitake gombát adtak, csak a VLDL koleszterinszint csökkent.

5. Anitmikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik

Egy 2011-es tanulmány során, amelyet Londonban, a UCL Eastman Dental Institute-ban készítettek, azt vizsgálták, hogy a shiitake antimikrobiális szempontból hogyan hat a fogínygyulladásra, egy olyan, amúgy megelőzhető betegségre, amely során a fogíny begyullad a foghús szélén felgyűlt mikrobiális lerakódástól. A shiitake hatékonyságát egy olyan aktív öszetevővel (klórhexidinnel) vetették össze, amely egy piacvezető, fogínygyulladásra használt szájvízben található.

A kezelés után megvizsgálták a szájban lévő teljes baktériummennyiséget, valamint 8 főbb organizmus számát is. A kapott eredmények szerint a shiitake gomba kivonat csökkentette néhány patogén organizmus számát, viszont a jótékony hatású organizmusok működését nem befolyásolta, ellentétben a klórhexidinnel, amely korlátozottan hatott, viszont mindegyik organizmusra.

6. Energetizál és serkenti az agy működését

A shiitake gomba kiváló B-vitamin forrás, ami támogatja a mellékvesék működését, illetve segít a tápanyagok átalakításában, így azok energiaként hasznosulnak a szervezetben. Ezen kívül a B-vitaminok természetes módon kiegyensúlyozzák a hormonháztartást és biztosítják, hogy egész nap képesek legyünk a feladatainkra koncentrálni - vagyis még a kognitív teljesítményt is javítja.

Emberek millióinál figyelhető meg a B-vitamin hiány, ami energiahiányt, dekoncentráltságot okoz, valamint negatívan hat a vérsejtekre és a mellékvesékre. Ha megfelelő mennyiségű shiitake gombát fogyaszt, akkor biztosíthatja a plusz B-vitamin bevitelt a szervezete számára, ezáltal pedig elkerülhető a vitaminhiány kialakulása.

7. D-vitamint biztosít a szervezet számára

Habár a D-vitamin legjobban napozás által biztosítható a szervezet számára, a shiitake gombában ez a nélkülözhetetlen vitamin is megfelelő mennyiségben található. A D-Vitamin nem csak a csontok számára létfontosságú; csökkenti ugyanis a szívproblémák, a cukorbetegség, az autoimmun betesgégek és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is. Továbbá kulcsfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és anyagcseréjében.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin jut a szervezetbe, akkor a vitamin támogatja és szabályozza az immunrendszer működését, segít az egészséges testúly, valamint a kor előrehaladtával az agyi funkciók fenntartásában, csökkenti az asztma tüneteinek súlyosságát, a nőknél a reumás ízületi gyulladás illetve a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. A gombák, csak úgy, mint a vadlazac, a nyers tejtermékek és a tojás, a legjobb D-vitaminban gazdag tápláléknak számítanak.

8. Hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez

Ha a szelént az A- és E-vitaminokkal együtt szedik, akkor csökkenti a pattanások súlyosságát és a bőr azutáni kisebesedését. Száz gramm shiitake gombában 5,7 mg szelén található, ami az ajánlott napi bevitel 8 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a shiitake gombával természetes módon kezelhető a pattanásos bőr.

Egy nyílt klinikai vizsgálat során 29 résztvevő napi kétszer 6-12 héten át 0,2 mg szelént és 10 mg tokoferol szukcinátot kapott a pattanások kezelésére. A kezelés után a betegek pozitív eredményekről számoltak be. A gombában lévő cink ezen kívül megerősíti az immunrendszert és csökkenti a DHT (dihidro-tesztoszteron) mennyiségét, ezáltal felgyorsítja a bőr gyógyulását.

A shiitake és más gombák összehasonlítása

Miként hat a shiitake a többi gombához képest? Vessünk egy pillantást a gombákra.

Shiitake: Felveszi a harcot a rákos sejtekkel és a fertőző betegségekkel, serkenti az immunrendszer működését és az agyi funkciókat, valamint B-vitamint biztosít a szervezet számára.

Maitake: Jó hatással van az AIDS-es betegek egészségére, valamint stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét. Csökkentheti a magas vérnyomást, és megerősítheti az immunrendszert is.

Reishi: Felveszi a harcot a gyulladással, a májproblémákkal, a kimerüléssel, a rákkal valamint lassítja a tumornövekedést. Pozitív hatással van a bőrporblémákra, enyhíti az emésztési panaszokat, a gyomorfekély és az áteresztő bél szindróma tüneteit.

Cordyceps: Öregedésgátló hatású és serkenti az immunrendszer működését. Javítja az állóképességet valamint a sportteljesítményt, természetes afrodiziákumként hat, felveszi a harcot a cukorbetegséggel és javítja a májfunkciókat.

A shiitake gomba tápanyagtartalma

A shiitake a Lentinula edodes fajhoz tartozik. Kelet-Ázsiában őshonos ehető gombafajtaként tartják számon. Egészségügyi hatásai miatt gyógygombának tartják a hagyományos gyógyászatban, sőt, évezredekkel ezelőtt írott könyvek is említik jótékony hatásai miatt.

A shiitake húshoz hasonló állagú, erdei ízvilágú gomba, amely kiváló levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez és sültekhez.

Ami a tápanyagtartalmat illeti, 100 gramm shiitake gomba a következőket tartalmazza:

34 kalória
0,5 gramm zsír
6,8 gramm szénhidrát
2,5 gramm élelmi rost
2,4 gramm cukor
2,2 gramm fehérje
4 mg niacin (19% RDA)
1,5 mg pantoténsav (15% RDA)
0,2 mg B6-vitamin (15% RDA)
0,2 mg riboflavin (13% RDA)
18 NE D-vitamin (4% RDA)
0,2 mg mangán (12% RDA)
112 mg foszfor (11% RDA)
5,7 mikrogramm szelén (8% RDA)
0,1 mg réz (7% RDA)
0,1 mg cink (7% RDA)
304 milligramm kálium - (6% RDA)
20 mg magnézium (5% RDA)
0,4 mg vas (2% RDA)

A shiitake gomba elkészítése és receptötletek

A shiitake egy sokoldalúan felhasználható gomba, ami jól illik a különböző ételekhez. A gomba kapható nyers, főtt vagy szárított formában is. Mivel gazdag tápanyagban, a shiitake egyre népszerűbbé válik - így most már könnyen beszerezhető szinte bármelyik boltban.

Ha shiitake gombát vásárol, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a gombafej kemény és húsos. Ne vegyen olyan gombát, ami nyálkás és ráncos, mivel ez annak a jele, hogy az áru nem friss. A friss gombát tárolja a hűtőben, egy lezárt tasakban vagy tárolóban, így a gomba akár egy hétig is friss maradhat. Ha szárított gombát használ, akkor a gombát először tegye egy lezárt zacskóba, majd helyezze a hűtőbe vagy mélyhűtőbe - így a shiitake akár egy évig is eláll.

Amikor a gombát előkészíti, mindig vágja le a szárát, mivel az túl fás, de ettől még nem kell kidobnia. Adja a gomba szárát zöldségleveshez, így az értékes tápanyagok kiáznak belőle a levesbe.

Mindig alaposan öblítse le a gombafejeket. Ha tényleg alaposan szeretné megtisztítani, 10 percre áztassa forróvízbe a gombafejeket, majd öblítse le. A gomba most már készen áll, hogy hozzáadja a reggelijéhez, ebédjéhez vagy vacsorájához. Íme néhány ötlet:

Adja zöldséges omletthez vagy rántottához. Tehet belőle egy kicsit az avokádó tetejére, ha szeretné, hogy egészséges zsírok kerüljenek a szervezetébe.
Hozzon létre egy barna rizs, vagy gabona tál shiitake gomba, fokhagyma, reszelt citrom héja, extra-szűz olívaolaj.
Adja miso leveshez, így extra tápanyagokat juttathat a szervezetébe.
Készítsen wrapot: töltse meg salátával, darált pulykahússal, shiitake gombával és gesztenyével.
Készítsen egy kiadós spenótot és hozzá shiitake gombás quiche-t.
Készítsen ízletes szószt marsala borból, shiitake gombából és gheeből (ghi, tisztított vaj).
Készítsen húsleves alapot, majd adja hozzá a garnélarákot, shiitake gombát, friss gyömbért, citromlevet és kókusztejet.
Süsse meg a shiitake gombát sok zöldséggel, illetve a kedvenc húsféléjével: garnélarákkal, csirke- vagy marhahússal.

A shiitake gomba lehetséges mellékhatásai

A gomba mérsékelt mennyiségben purin kémiai vegyületet tartalmaz, ami ha lebomlik, húgysav lesz belőle. A purinban gazdag étrend megnövelheti a szervezetben a húgysav szintjét, ami néha köszvény kialakulásához vezet. Ha a köszvény tüneteit észleli magán, lehet érdemes visszafogni a purin-bevitelt.

Összegzés
A shiitake a speciális gombáknak az egyik legnépszerűbb fajtája.
Ez a gomba gazdag B-vitaminban, illetve nagy mennyiségben D-vitamin is található benne.
A shiitake gomba többek között segíti a fogyást, felveszi a harcot a rákos sejtekkel, növeli az energiaszintet, támogatja az agy-, valamint az immunrendszer működését, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és csökkenti a gyulladást, ami miatt összességében elmondhatjuk róla hogy rendkívül jó hatással van az egészségre.
A gomba a húshoz hasonló állagú és erdei ízvilág jellemzi; kapható szárított, főzött és nyers formában is.
A shiitake jól illik levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez, sültekhez és omlettekhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: fitovegyületeket, összehasonlítása, afrodiziákumként, cukorbetegséggel, tulajdonságokkal, vércukorszintjét, tápanyagtartalma, megbetegedéseket, csoportvizsgálat, hormonháztartást, kiegyensúlyozzák, nélkülözhetetlen, koleszterinszint, vércukorszintet, megakadályozása, antimikrobiális, zöldségleveshez, elfogyasztaniuk, felszívódásában, megállapították, kulcsfontosságú, anitmikrobiális, antibakteriális, májproblémákkal, következtetések, előrehaladtával, megakadályozzák, tumornövekedést, anyagcseréjében, triacilglicerol, fogyasztásával, beavatkozással, állóképességet, táplálékforrás, sejthalálozást, érelmeszesedés, shiitake gomba, második legnépszerűbb, harmadik leggyakrabban, legtöbb boltban, gomba tele, rákos sejtekkel, válasz egyszerű, gyulladás mértékét, gomba fogyasztásának, oxidatív DNS-károsodást, gombában lévő, rákos kezelések, eritedanin vegyületek, eritadenint tartalmazó, shiitake azért, nyolcféle esszenciális, Shizuoka Egyetem, American College, Complementary Medicine, Tohoku Egyetemen, Eastman Dental Institute-ban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nézni  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy valóban nagy örökség  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nézni  Nagyi süt  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Csomó  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Csomó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hatványozott áldások  Csend  Áldások a terhekből  Facebookon kaptam  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Áldás  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kitaszítva  Cserépváralja  Facebookon kaptam  Ha senki sem  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Különleges  Hatványozott áldások  Levél öregségemre  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lőrinczi Emese tollából  Facebookon kaptam  Kun Magdolna.: Belső félelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi süt  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Paul Verlaine - Óvatosság  Idézetek a magányról  Tekintsd Őt hűnek  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Mindig lesz olyan  Reggel van  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hatványozott áldások  Remy Bellau - Április  Csend 
Bejegyzés Címkék
shiitake gomba, második legnépszerűbb, harmadik leggyakrabban, legtöbb boltban, gomba tele, rákos sejtekkel, válasz egyszerű, gyulladás mértékét, gomba fogyasztásának, oxidatív DNS-károsodást, gombában lévő, rákos kezelések, eritedanin vegyületek, eritadenint tartalmazó, shiitake azért, nyolcféle esszenciális, bizonyos típusú, fogyást segíti, csontépítési folyamatokat, különböző tanulmányok, béta-glükán növeli, jóllakottság érzését, bevitt táplálék, tápanyagok felszívódását, plazma lipid, zsír eloszlásával, kutatásban vizsgált, kutatók megfigyelték, patkányok testsúlyára, magas zsírtartalmú, teljes zsírtömeg, következtetések alapján, kutatások ösztönzőleg, klinikai vizsgálatok, shiitake gombával, elhízás megakadályozása, immunrendszer működését, különböző betegségekkel, emberi immunrendszer, négy hetes, része volt, résztvevőknek 5-10, kapott eredmények, gomba fogyasztásával, sejtek effektorfunkciója, gyulladás mértéke, rákos sejteket, shiitake képes, gombában található, rákos megbetegedéseket, shiitake gombában, kutatás során, jóindulatú mell, mikokémiai értéken, rákos sejtek, gomba képes, apoptózis folyamatát, programozott sejthalálozást, shiitakre gombában, gomba olyan, erek falához, vérnyomás helyreállításában, magas vérnyomással, 2011-es tanulmány, shiitake antimikrobiális, fogíny begyullad, foghús szélén, shiitake hatékonyságát, olyan aktív, kezelés után, szájban lévő, jótékony hatású, mellékvesék működését, tápanyagok átalakításában, feladatainkra koncentrálni, kognitív teljesítményt, plusz B-vitamin, szervezete számára, vitaminhiány kialakulása, szervezet számára, nélkülözhetetlen vitamin, csontok számára, autoimmun betesgégek, foszfor felszívódásában, vitamin támogatja, egészséges testúly, agyi funkciók, asztma tüneteinek, reumás ízületi, sclerosis multiplex, nyers tejtermékek, legjobb D-vitaminban, pattanások súlyosságát, ajánlott napi, nyílt klinikai, pattanások kezelésére, betegek pozitív, többi gombához, fertőző betegségekkel, agyi funkciókat, cukorbetegek vércukorszintjét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 16217
  • e Év: 220918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.