|
2021-10-30 21:10:04, szombat
|
|
|
A szilvát nagyon sokan szeretik. Hazánkban ősszel érik, ha azonban évközben kívánjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, aszalt formában is bátran fogyaszthatjuk, hiszen ez az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Mivel gazdag forrása a káliumnak, nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában és így a szív egészségének fenntartásában.
A szilva tele van antioxidáns növényi vegyületekkel, amelyek megakadályozhatják, hogy a sejtek és a szövetek károsodjanak, hiszen az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben.
A szilva nagy mennyiségben tartalmaz még antociánokat is, amelyek a sötét színét adják, emellett kiemelkedő a hatásuk a krónikus betegségek elleni védelemben is.
Ez a közkedvelt gyümölcs olyan növényi vegyületekben is gazdag, amelyek eredményesen csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Ha csökken a szervezetben a CRP-markerek szintje, akkor kevesebb az esély a szívbetegség és a diabétesz kialakulására, de még az elhízás és a rákos betegségek esélye is csekélyebb lehet.
A szilva meglehetősen gazdag polifenol klorogénsavban, amely egyensúlyba hozza a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat. Ez a vegyület egyébként a kávéban is megtalálható. Mivel a gyümölcs sok rostot tartalmazz, így szabályozni tudja a cukor felszívódását és hasznosulását és ilyen módon védhet meg bennünket a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.
A szilva nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen nagy mennyiségben jelen vannak benne a vitaminok és ásványi anyagok. Ilyen például a kalcium és a kálium, amelyeknek a vérrögképződés csökkentésében is van szerepük, hasonlóan a K-vitaminhoz. A szívbetegségek kockázati tényezőit csökkentheti a szilvában található kálium és C-vitamin és a polifenolok is. A gyümölcs magas polifenol-tartalma a kognitív hanyatlás megelőzésében is aktívan részt vesz. A szilvából remek salátát is készíthetünk.
Szilvasaláta hozzávalói:
5 db nagyobb szilva
1 nagy fürt szőlő
1 citrom frissen facsart leve
sajt
ízlés szerint só, bors,
balzsamevet és olívaolaj
pirított mandula és dió
Elkészítése:
Mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát vágjuk kisebb darabokra, majd mindkét gyümölcsöt tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot, ezt követően készítsük el a dresszinget. Keverjük el az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a citromlevet, majd öntsük le ezzel a salátánkat. Végül szórjuk meg a tetejét pirított mandulával és dióval.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: legegészségesebb, cukorbetegséggel, vércukorszintet, szabályozásában, szívbetegségek, fogyaszthatjuk, csökkentésében, klorogénsavban, vérrögképződés, fenntartásában, megelőzésében, kialakulására, vegyületekben, gyulladásokat, felszívódását, antioxidánsok, vegyületekkel, balzsamecetet, hasznosulását, antociánokat, mennyiségben, szilvasaláta, eredményesen, szervezetben, készíthetünk, felkockázott, károsodjanak, meglehetősen, megtalálható, salátástálba, gyümölcsöket, csökkentheti, szívbetegség, egészségének, antioxidáns, polifenolok, szilvát nagyon, finom gyümölcsöt, egyik legegészségesebb, vérnyomás szabályozásában, szív egészségének, szilva tele, szövetek károsodjanak, antioxidánsok csökkentik, szabad gyökök, szilva nagy, sötét színét, krónikus betegségek, közkedvelt gyümölcs, szervezetben kialakuló, diabétesz kialakulására, rákos betegségek,
|
|
|
|
szilvát nagyon, finom gyümölcsöt, egyik legegészségesebb, vérnyomás szabályozásában, szív egészségének, szilva tele, szövetek károsodjanak, antioxidánsok csökkentik, szabad gyökök, szilva nagy, sötét színét, krónikus betegségek, közkedvelt gyümölcs, szervezetben kialakuló, diabétesz kialakulására, rákos betegségek, szilva meglehetősen, vegyület egyébként, cukor felszívódását, 2-es típusú, szilva nagyon, vérrögképződés csökkentésében, szívbetegségek kockázati, szilvában található, gyümölcs magas, kognitív hanyatlás, szilvából remek, szilvát vágjuk, felkockázott sajtot, tetejét pirított, legegészségesebb, cukorbetegséggel, vércukorszintet, szabályozásában, szívbetegségek, fogyaszthatjuk, csökkentésében, klorogénsavban, vérrögképződés, fenntartásában, megelőzésében, kialakulására, vegyületekben, gyulladásokat, felszívódását, antioxidánsok, vegyületekkel, balzsamecetet, hasznosulását, antociánokat, mennyiségben, szilvasaláta, eredményesen, szervezetben, készíthetünk, felkockázott, károsodjanak, meglehetősen, megtalálható, salátástálba, gyümölcsöket, csökkentheti, szívbetegség, egészségének, antioxidáns, polifenolok, mennyiségét, dresszinget, citromlevet, elkészítése, balzsamevet, vitaminokat, szabályozni, olívaolajat, egyensúlyba, csekélyebb, betegségek, tartalmazz, tápanyagot, csökkentik, amelyeknek, vitaminhoz, védelemben, közkedvelt, kiemelkedő, salátánkat, mandulával, hozzávalói, gyümölcsöt, hasonlóan, káliumnak, szilvából, hazánkban, tartalmaz, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3245
- e Hét: 12027
- e Hónap: 43513
- e Év: 248214
|
|
|