Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A polifenolokban gazdag szilva támogatja a szív egészségét
  2021-10-30 21:10:04, szombat
 
 



A szilvát nagyon sokan szeretik. Hazánkban ősszel érik, ha azonban évközben kívánjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, aszalt formában is bátran fogyaszthatjuk, hiszen ez az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Mivel gazdag forrása a káliumnak, nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában és így a szív egészségének fenntartásában.

A szilva tele van antioxidáns növényi vegyületekkel, amelyek megakadályozhatják, hogy a sejtek és a szövetek károsodjanak, hiszen az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben.

A szilva nagy mennyiségben tartalmaz még antociánokat is, amelyek a sötét színét adják, emellett kiemelkedő a hatásuk a krónikus betegségek elleni védelemben is.

Ez a közkedvelt gyümölcs olyan növényi vegyületekben is gazdag, amelyek eredményesen csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Ha csökken a szervezetben a CRP-markerek szintje, akkor kevesebb az esély a szívbetegség és a diabétesz kialakulására, de még az elhízás és a rákos betegségek esélye is csekélyebb lehet.

A szilva meglehetősen gazdag polifenol klorogénsavban, amely egyensúlyba hozza a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat. Ez a vegyület egyébként a kávéban is megtalálható. Mivel a gyümölcs sok rostot tartalmazz, így szabályozni tudja a cukor felszívódását és hasznosulását és ilyen módon védhet meg bennünket a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.

A szilva nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen nagy mennyiségben jelen vannak benne a vitaminok és ásványi anyagok. Ilyen például a kalcium és a kálium, amelyeknek a vérrögképződés csökkentésében is van szerepük, hasonlóan a K-vitaminhoz. A szívbetegségek kockázati tényezőit csökkentheti a szilvában található kálium és C-vitamin és a polifenolok is. A gyümölcs magas polifenol-tartalma a kognitív hanyatlás megelőzésében is aktívan részt vesz. A szilvából remek salátát is készíthetünk.

Szilvasaláta hozzávalói:
5 db nagyobb szilva
1 nagy fürt szőlő
1 citrom frissen facsart leve
sajt
ízlés szerint só, bors,
balzsamevet és olívaolaj
pirított mandula és dió

Elkészítése:
Mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát vágjuk kisebb darabokra, majd mindkét gyümölcsöt tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot, ezt követően készítsük el a dresszinget. Keverjük el az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a citromlevet, majd öntsük le ezzel a salátánkat. Végül szórjuk meg a tetejét pirított mandulával és dióval.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: legegészségesebb, cukorbetegséggel, vércukorszintet, szabályozásában, szívbetegségek, fogyaszthatjuk, csökkentésében, klorogénsavban, vérrögképződés, fenntartásában, megelőzésében, kialakulására, vegyületekben, gyulladásokat, felszívódását, antioxidánsok, vegyületekkel, balzsamecetet, hasznosulását, antociánokat, mennyiségben, szilvasaláta, eredményesen, szervezetben, készíthetünk, felkockázott, károsodjanak, meglehetősen, megtalálható, salátástálba, gyümölcsöket, csökkentheti, szívbetegség, egészségének, antioxidáns, polifenolok, szilvát nagyon, finom gyümölcsöt, egyik legegészségesebb, vérnyomás szabályozásában, szív egészségének, szilva tele, szövetek károsodjanak, antioxidánsok csökkentik, szabad gyökök, szilva nagy, sötét színét, krónikus betegségek, közkedvelt gyümölcs, szervezetben kialakuló, diabétesz kialakulására, rákos betegségek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Png virág  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem méltó hozzád  Németh László tollából  Kaffka_Margit  Szabolcska Mihály – Ákác...  Adakozás  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png kislány  Adakozás  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Kaffka_Margit  Sokan azt tartják  Png telefon  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Albert Einsteinről  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi lenne ha  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Csak a fogyatkozás látható  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png lepke  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Alázat  Png ház  Örülök, hogy látlak! 
Bejegyzés Címkék
szilvát nagyon, finom gyümölcsöt, egyik legegészségesebb, vérnyomás szabályozásában, szív egészségének, szilva tele, szövetek károsodjanak, antioxidánsok csökkentik, szabad gyökök, szilva nagy, sötét színét, krónikus betegségek, közkedvelt gyümölcs, szervezetben kialakuló, diabétesz kialakulására, rákos betegségek, szilva meglehetősen, vegyület egyébként, cukor felszívódását, 2-es típusú, szilva nagyon, vérrögképződés csökkentésében, szívbetegségek kockázati, szilvában található, gyümölcs magas, kognitív hanyatlás, szilvából remek, szilvát vágjuk, felkockázott sajtot, tetejét pirított, legegészségesebb, cukorbetegséggel, vércukorszintet, szabályozásában, szívbetegségek, fogyaszthatjuk, csökkentésében, klorogénsavban, vérrögképződés, fenntartásában, megelőzésében, kialakulására, vegyületekben, gyulladásokat, felszívódását, antioxidánsok, vegyületekkel, balzsamecetet, hasznosulását, antociánokat, mennyiségben, szilvasaláta, eredményesen, szervezetben, készíthetünk, felkockázott, károsodjanak, meglehetősen, megtalálható, salátástálba, gyümölcsöket, csökkentheti, szívbetegség, egészségének, antioxidáns, polifenolok, mennyiségét, dresszinget, citromlevet, elkészítése, balzsamevet, vitaminokat, szabályozni, olívaolajat, egyensúlyba, csekélyebb, betegségek, tartalmazz, tápanyagot, csökkentik, amelyeknek, vitaminhoz, védelemben, közkedvelt, kiemelkedő, salátánkat, mandulával, hozzávalói, gyümölcsöt, hasonlóan, káliumnak, szilvából, hazánkban, tartalmaz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3245
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 43513
  • e Év: 248214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.