Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A passzív agresszív személyről jó tudnod
  2022-01-04 13:01:56, kedd
 
  5 jel, hogy passzív-agresszív személlyel van dolgod: ha így dicsér meg, van okod a gyanúra
Úgy tűnik, mintha kedves lenne, mégis megbántva érzed magad?
Nem biztos, hogy veled van a baj.

A személyes konfliktusait mindenki másképp kezeli, vannak, akik bármit megtennének, hogy elkerüljék az összetűzéseket, mások élnek-halnak egy kis agyserkentő vitáért. A passzív-agresszív viselkedésű személyek pedig egészen különleges stratégiát választanak, bár a nyílt konfrontációtól tartózkodnak, számos úton éreztetik a másikkal rosszallásukat, egyet nem értésüket.

Jól irányzott, szúrós mondataikkal, viselkedésükkel könnyen elbizonytalaníthatják a másikat. Eszköztáruk nagyon változatos, hűvös kimértséggel, a programok szabotálásával, dicséretnek álcázott kritikával büntethetik a környezetük tagjait, mindez pedig jócskán rányomja a bélyegét az emberi kapcsolataikra. A saját mentális egészséged érdekében jó, ha észreveszed a jeleket!

Dicséretnek álcázott kritika
Az embernek többnyire jólesik, ha őszinte dicséretet hall, azonban a passzív-agresszív személytől érkező bók időnként felér egy vaskos sértéssel. Kedves, ha valaki megjegyzi, hogy milyen jó lett a frizurád, de egészen másként hat, ha hozzáteszi, hogy neki is ilyen volt még iskoláskorában. Könnyen úgy érezheted, hogy nem az életkorodnak megfelelő hajat vágattál, vagy hozzá képest lemaradtál - ebben is. Az ilyen bókoknak álcázott csípős megjegyzések idővel alááshatják az önbizalmadat, úgy érezheted, hogy folyamatosan versengened kell.

Mentegetőzéssel kezdett mondatok
,,Nem akarlak megbántani, de...", ,,Remélem, nem veszed sértésnek, de...", ,,Utálni fogod, amit most mondok, de..." - ismerősek ezek a mondatok? Közös bennük, hogy a kötőszó után pontosan olyan kijelentések következnek, amelyek végül megbántanak, megsértenek, elbizonytalanítanak, rosszulesnek, annak ellenére, hogy a beszélő szándéka elvileg pont nem ez lenne. A passzív-agresszív emberek az átlagosnál gyakrabban használhatják ezeket a mondatszerkezeteket, amikkel előre megpróbálják felmenteni magukat.
Kér, de nincsenek ,,illúziói"

Sokatmondó hallgatás
A passzív-agresszív személyek nem csak a beszéddel érhetik el, hogy rosszul érezd magad, olykor azt a stratégiát választják, hogy hallgatásba burkolózva büntetnek. Hiába faggatod őt, hogy mi a baja, legfeljebb egy dacos, foghegyről odavetett ,,Semmi!" lesz a válasz. Bár ezzel látszólag elkerüli a konfliktust, valójában még nagyobbat okozhat, a már meglévő problémára rátehet egy újabb lapáttal.
Szabotál

Úgy tűnik, hogy időről időre véletlenül keresztbe tesz neked, és így te jössz ki rosszul a helyzetekből? Például a kollégád rendszeresen elfelejt tájékoztatni a határidőkről, csak akkor kap észbe, amikor azok már teljesíthetetlenül közeliek, esetleg el is múltak. A passzív-agresszív viselkedésű személyek másként is szabotálhatnak: ha kérsz tőlük valamit, gyakran nem mondanak nemet, hiába van ellenükre a feladat, inkább halogatják, ,,elfeledkeznek" róla. Persze végül úgy magyarázzák a helyzetet, hogy ne ők legyenek a hibásak, hanem leginkább a többi ember vagy a körülmények. Olyan programra hívod őket, amihez igazából nincs kedvük? Könnyen lehet, hogy elkésnek, vagy az utolsó pillanatban előállnak valami kifogással.

Kifejezi az óhaját feléd, majd a mondat második felében annak is hangot ad, hogy az valószínűleg nem fog teljesülni, mert nem fogod megcsinálni, amit kér?
Hogyan hangzik mindez?
Például a főnököd azt mondja, hogy örülne, ha péntekig elkészülnél egy adott feladattal, majd gyorsan hozzáteszi, hogy persze tisztában van vele, hogy a jövő hétig várnia kell majd, mert úgysem leszel készen.

Az első lépés, hogy észreveszed a gyanús jeleket. Ezt követően már felhívhatod az érintett figyelmét a szavaiban, cselekedeteiben rejlő ellentmondásokra, bántó tényezőkre. Amennyiben egy konkrét dolgot vársz tőle, jó, ha kijelölöd a pontos határidőket, tennivalókat, majd rákérdezel az ezzel kapcsolatos érzéseire, gondolataira is. Fontos, hogy nem feltétlenül leszel elég a probléma megoldásához, olykor személyre szabott terápiára lehet szükség.

Zsarolásra utaló, ártalmatlannak tűnő szokások
Az érzelmi zsarolás gyakran megjelenik a mérgező kapcsolatokban. Ennek során általában az egyik fél a másik életének legkényesebb, legérzékenyebb pontjait, részleteit használja fel a manipulációhoz. Sokszor a bizonytalanságokat, a családtagokat érintve befolyásolja az érzelmeit, a viselkedését, de számos esetben félelmet, bűntudatot vagy a kötelezettség érzését kelti az illetőben, hogy elérje céljait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: ellentmondásokra, cselekedeteiben, viselkedésükkel, mentegetőzéssel, konfrontációtól, összetűzéseket, legérzékenyebb, iskoláskorában, kapcsolataikra, szabotálásával, manipulációhoz, kapcsolatokban, szabotálhatnak, rosszallásukat, ártalmatlannak, konfliktusait, családtagokat, használhatják, kötelezettség, elfeledkeznek, kijelentések, helyzetekből, tartózkodnak, megpróbálják, rosszulesnek, mondataikkal, tájékoztatni, rendszeresen, határidőkről, önbizalmadat, tennivalókat, valószínűleg, kimértséggel, gondolataira, megoldásához, viselkedését, személyes konfliktusait, passzív-agresszív viselkedésű, nyílt konfrontációtól, másikkal rosszallásukat, programok szabotálásával, környezetük tagjait, emberi kapcsolataikra, saját mentális, embernek többnyire, passzív-agresszív személytől, vaskos sértéssel, életkorodnak megfelelő, ilyen bókoknak, kötőszó után, beszélő szándéka, passzív-agresszív emberek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevem  Nagyon különös  Png férfi  Hiányzik  Próbálj meg ...  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 21  Mindig jusson idő nevetni  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívem  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy bizonyos határt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Jó éjszakát  Adakozás  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Az engedelmesség miért nem vál...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Makszim Gorkij gondolata  Nagyi telefonál  Nem számIt  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png cica  Mi lenne ha  Adakozás  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Rátalálsz  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Irgalom és ítélet  Kövesd a cowboyt!  Png virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem számIt  Zilahy Lajos gondolata  Reggel van  Erdőn  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Png kutya  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  Alázat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Mai harmónia kártyám  Ágai Ágnes – Csendélet  Bertolt Brecht -től idézet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
személyes konfliktusait, passzív-agresszív viselkedésű, nyílt konfrontációtól, másikkal rosszallásukat, programok szabotálásával, környezetük tagjait, emberi kapcsolataikra, saját mentális, embernek többnyire, passzív-agresszív személytől, vaskos sértéssel, életkorodnak megfelelő, ilyen bókoknak, kötőszó után, beszélő szándéka, passzív-agresszív emberek, átlagosnál gyakrabban, passzív-agresszív személyek, beszéddel érhetik, stratégiát választják, újabb lapáttal, kollégád rendszeresen, többi ember, utolsó pillanatban, óhaját feléd, mondat második, adott feladattal, jövő hétig, első lépés, gyanús jeleket, érintett figyelmét, konkrét dolgot, pontos határidőket, ezzel kapcsolatos, probléma megoldásához, érzelmi zsarolás, mérgező kapcsolatokban, másik életének, családtagokat érintve, kötelezettség érzését, ellentmondásokra, cselekedeteiben, viselkedésükkel, mentegetőzéssel, konfrontációtól, összetűzéseket, legérzékenyebb, iskoláskorában, kapcsolataikra, szabotálásával, manipulációhoz, kapcsolatokban, szabotálhatnak, rosszallásukat, ártalmatlannak, konfliktusait, családtagokat, használhatják, kötelezettség, elfeledkeznek, kijelentések, helyzetekből, tartózkodnak, megpróbálják, rosszulesnek, mondataikkal, tájékoztatni, rendszeresen, határidőkről, önbizalmadat, tennivalókat, valószínűleg, kimértséggel, gondolataira, megoldásához, viselkedését, befolyásolja, legkényesebb, megjegyzések, életkorodnak, folyamatosan, dicséretnek, következnek, versengened, észreveszed, környezetük, büntethetik, megsértenek, eszköztáruk, megbántanak, választanak, alááshatják, agyserkentő, magyarázzák, megtennének, kapcsolatos, felhívhatod, körülmények, pillanatban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3937
  • e Hét: 8782
  • e Hónap: 40268
  • e Év: 244969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.