Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten titokzatos, félelmetes
  2022-04-10 21:55:06, vasárnap
 
  Isten titokzatos, félelmetes

Textus: 1Kir 19,11-18


Egy nagyszerű igeszakasz van előttünk, és sok csodálatos tanítást tartalmaz a számunkra. Illés elcsüggedt és el volt bátortalanodva. Viselkedése Isten előtt teljesen helytelen volt. Isten elhívta őt, hogy prófétája legyen az Ő népének, Izraelnek. De Illés elhagyta a szolgálati helyét, az őrhelyét. Ahelyett, hogy az izraeliták előtt a hit és az Istenbe vetett bizalom ragyogó fénye lett volna - Illés mindenkinek azt mutatta, hogy fél Jezábeltől, és hogy nem bízik Istenben. Ahelyett, hogy erős és bátor lett volna, és tele buzgalommal az Úr munkája iránt - ő el volt csüggedve és el volt bátortalanodva.

Szeretném, ha megvizsgálnátok, hogy az élet, amit éltek, megfelel-e annak az életnek amit Isten elvár tőletek. Azt teszed, amit Isten akar, hogy tedd? Van-e megfelelő ismereted arról, hogy milyen Isten, és ennek a tudásnak a fényében élsz-e? Ezzel az ismerettel megegyezően élsz-e? Az előttünk lévő igeszakasz arra késztet bennünket, hogy feltegyük ezeket a kérdéseket. Illés nem megfelelően viselkedett. Ezért Isten félrevonta őt, hogy négyszemközt legyen vele, és megmutatott Illésnek valamit abból, hogy milyen Ő. Ez a kinyilatkoztatás nagy változást eredményezett Illés életében. Nézzük tehát, hogy mit tanított Isten Illésnek.

A fő lecke, amit az igeszakaszunkból láthatunk, az, hogy

az Isten, akivel dolgunk van, titokzatos, félelmetes és rettenetes. Ő egy olyan Isten, akinek útjai titokzatosak és félelmetesek. Ő a bosszúállás Istene. Ugyanakkor Ő a szeretet Istene is. Az egyetlen helyes viszonyulás Hozzá az, ha azt tesszük, amit Ő mond. Csak így lehet Vele jól kijönni.

Életedet megfelelően kell élned előtte. Ha nem így teszel, nagy bajban vagy.

Erről szól ez az igeszakasz. Vegyük fontolóra ezeket a dolgokat. I. Először is, látjuk, hogy

az Isten, akivel dolgunk van, titokzatos, félelmetes és rettenetes.

Figyeljük meg, mi történt. Isten azt mondta Illésnek, hogy menjen ki a barlangból, és álljon az Ő színe elé, de mielőtt ezt megtehette volna - mielőtt elhagyta volna a barlangot -, egy nagy és erős szél szétszaggatta a hegyeket, és összetörte a sziklákat az Úr előtt. De az Úr nem volt a szélben. Aztán földrengés támadt. De az Úr nem volt a földrengésben. Aztán tűz támadt, de az Úr nem volt a tűzben. Ekkor halk suttogás hallatszott, és az Úr ott volt a suttogásban. Csak a halk suttogás után hagyta el Illés a barlangot, és állt meg a barlang szájánál. De még ekkor is az arcát eltakarta a köpenyével.

Ez egy nagyon lenyűgöző és félelmetes jelenet volt. El tudsz képzelni egy olyan erős szelet, amely szétszakítja a hegyeket és összetöri a sziklákat? Aztán egy földrengést, majd egy tüzet. Mindezek a dolgok Isten félelmetes hatalmának lenyűgöző megnyilvánulásai voltak.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele - de ha én Illéssel együtt lettem volna, én is megrémültem volna. Ha képes lettem volna megszólalni, azt hiszem, azt kérdeztem volna Illéstől,

"Mi történik? Mi ez az egész?"

De Illés nem lett volna képes megválaszolni a kérdésem. Ő sem értette ezeket a dolgokat. Ezek nem segítettek neki abban, hogy jobban megértse a küldetését és azt, hogy mit kellett volna tennie. Mindezek után Isten ismét megkérdezte őt,


"Mit csinálsz (vagy mit keresel) itt, Illés?"


Illés válasza ugyanaz volt, mint korábban. (10, 14 versek)

,,Sokat buzgólkodtam az ÚRért, a Seregek Istenéért, mert Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni."

Nem értette a szél, a földrengés, a tűz és a szelíd suttogás jelentését. Ez egy titokzatos kinyilatkoztatás volt Illés számára. Isten kinyilatkoztatott valamit magából - de ez kifürkészhetetlen volt.

A mi Istenünk titokzatos. Az Ő útjai titokzatosak. Meg tudod őt érteni? Meg tudod érteni az Ő útjait? Meg tudod érteni a gondviselését? Istenünk dicsőséges és fenséges. A mi Istenünk magasságos és mindenek fölött való. Ő megemésztő tűz. Az Ő útjai titokzatosak, meghaladják a megértésünket.

Ézs 55,8-9: ,,Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak utaim a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál."

A világ úgy gondolja, hogy ez egy kibúvó.

Azzal vádolják a keresztényeket, hogy csak azért mondják, hogy Isten nagysága felfoghatatlan mert ezzel kibúvót keresnek az ők kérdéseik elől. Azt akarják, hogy magyarázzuk meg nekik azt, hogy hogyan lehet a mindenható Isten jó, amikor a világon ennyi szenvedés van. A mai emberek nagyon arrogánsak, és azt gondolják, hogy megítélhetik és megérthetik Istent és az Ő útjait.

De nemcsak a nem keresztények az egyetlenek, akiknek kérdéseik vannak ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Illés is ilyen volt egy kicsit. Egy kissé értetlenkedett. Elege volt mindenből. Nem értette, hogy Isten hogyan intézi a dolgokat. De nem tetszett neki az, ahogyan intézte. Meg akart halni. Jób is ilyen volt egy kicsit. Egy kissé értetlenkedett. Mindenféle kérdéseket tett fel Istennek a vele történt szörnyű dolgokról.

Mégis érdekes, hogy Isten nem válaszolt Jób egyetlen kérdésére sem. Gyakorlatilag azt mondta Jóbnak, hogy nem tud eleget ahhoz, hogy megkérdőjelezze Istent. Tehát a mi válaszunk, hogy Isten gondolatai magasabbak a mi gondolatainknál, és az Ő útjai magasabbak a mi útjainknál, és hogy Isten és az Ő útjai titokzatosak és kifürkészhetetlenek - ez nem kibúvó - ez a dolgok rendje. Ez a valóság. Ez az igazság.

A Jób 38,1-21 igeszakaszban arról olvasunk, hogy Isten hogyan válaszolt Jóbnak:

,,Ekkor megszólalt az ÚR a viharban, és ezt mondta Jóbnak: Ki akarja elhomályosítani örök rendemet tudatlan szavakkal? Övezd hát föl derekadat férfiasan! Én kérdezlek, te meg oktass engem! Hol voltál, amikor a földnek alapot vetettem? Mondd el, ha tudsz valami okosat! Tudod, ki szabta meg annak méreteit, vagy ki feszített ki fölötte mérőzsinórt? Mire vannak erősítve oszlopai, vagy ki helyezte el sarokkövét, amikor együtt vigadoztak a hajnali csillagok, és ujjongtak mind az istenfiak? Ki zárta el ajtókkal a tengert, amikor buzogva előtört a föld gyomrából, amikor felhőbe öltöztettem, és sűrű homállyal takartam be, amikor határt szabtam neki, zárat és ajtókat raktam rá, és ezt mondtam: Eddig jöhetsz, tovább nem, itt majd megtörnek büszke hullámaid! Lett-e parancsodra reggel, mióta élsz? Kijelölted-e a hajnal helyét, hogy szélénél fogva megragadja a földet, és lerázza róla a bűnösöket? Formálódik, mint az agyag a pecsét alatt, ráncokat vet, mint egy tarka ruha. Így veszi el a bűnösöktől a világosságot, és összetöri a fölemelt kart. Eljutottál-e a tenger forrásáig? Bejártad-e a mélység fenekét? Föltárultak-e előtted a halál kapui, a homály kapuit láttad-e? Fel tudod-e fogni, milyen széles is a föld? Mondd el mindezt, ha tudod! Melyik út visz a világosság otthonába, és hol a sötétség lakóhelye? Vissza tudod-e vinni határai közé, ismered-e a házába vezető ösvényt? Tudod te, hiszen akkor születtél, napjaid száma igen nagy!"

Ez azt jelenti, hogy tudnunk kell, hol a helyünk. Teremtvények vagyunk. Isten Isten. Ő minden tekintetben félelmetes-tökéletes. Ő messze túl van azon, amit mi fel tudunk fogni. Ő annyira dicsőséges, hogy nem maradnánk életben ha csupán megpillantanánk is.

Valóban, amikor Illés megérezte Isten jelenlétét, a köpenyével az arcát eltakarta, és kijött a barlangból. Milyen helyénvaló és szükséges volt ezt tennie! Ez a cselekedet a szeráfokra emlékeztet, akik Istent körülveszik a trónján. Ézsaiás 6 leírja őket, és elmondja, hogy mindegyiküknek hat szárnya van, és hogy két szárnyukkal eltakarják az arcukat. Isten dicsősége olyan nagy, hogy még ezek a nagy szeráfok sem tudnak fedetlen arccal Istenre nézni.

Ez az eset arra is emlékeztet, amikor Mózes azt kérte, hogy láthassa Isten dicsőségét. Ez ugyanazon a hegyen történt, ahol Illés volt, és egyesek szerint az a barlang, amelyben Illés volt, ugyanaz a sziklahasadék lehetett, ahová Isten Mózest állította, amikor elhaladt mellette. Isten azt mondta Mózesnek, amikor Mózes azt kérte, hogy mutassa meg neki a dicsőségét:

2Móz 33,19-23: ,,Elvonultatom előtted egész fenségemet, és kimondom előtted az ÚR nevét. Kegyelmezek, akinek kegyelmezek, és irgalmazok, akinek irgalmazok. Arcomat azonban nem láthatod - mondta -, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon. Majd ezt mondta az ÚR: Van egy hely nálam: állj ide a kősziklára! És amikor elvonul dicsőségem, a kőszikla hasadékába állítalak, és betakarlak a kezemmel, amíg el nem vonulok. Azután elveszem a kezemet, és megláthatsz hátulról. Az arcomat azonban senki sem láthatja."

Illés helyesen járt el, hogy a köpenyével eltakarta az arcát. Tudta, hol a helye. Tudta, hogy a világmindenség Istenének jelenlétében van, és hogy nem nézhet rá anélkül, hogy meg ne emésztődne.

Ez rád is vonatkozik. Tudd és fogadd el a helyedet Isten előtt. Amikor Istenre gondolsz - tedd ezt a legnagyobb tisztelettel és megbecsüléssel. Ismerd el, hogy Ő annyira felülmúl téged, hogy Őt nem láthatnád meg úgy hogy ezt túléld. Ismerd el, hogy Ő dicsőséges és fenséges - és ez az oka annak, hogy nem láthatod Őt - az Ő tökéletessége miatt.

Jóbnak igaza volt amikor azt mondta, miután Isten szólt hozzá:

Jób 42:3,6: ,,Valóban olyasmiről szóltam, amit nem érthetek: csodálatosabbak, semhogy felfoghatnám... Ezért visszavonok mindent, bűnbánatot tartok porban és hamuban."

Az egyik dolog, amit ez jelent a keresztények számára az, hogy

a dicsőséges Isten, akit szolgálsz, méltó a legjobb szolgálatodra.

Soha nem szabad belefáradnotok abba, hogy Őt szolgáljátok. Nem szabad, hogy könnyen elkedvetlenedjetek az Ő szolgálatától. Nem kell elbátortalanodni az Ő szolgálatában. Nincs okotok elbátortalanodni.

A világegyetem úgy működik, ahogy kell működnie. Isten uralkodik. Jézus Krisztust a legmagasabb helyre emelte, és minden uralmat, hatalmat és tekintélyt neki adott. (Efézus 1) A Neki való szolgálat kell, hogy legyen a legnagyobb szenvedélyed az életben - függetlenül attól, milyenek a körülményeid, mi történik veled, hogyan alakulnak a dolgok. Ahogy Pál apostol írja a Filippi 1:20-22-ben,


"Buzgón várom és remélem, hogy semmiképpen sem fogok megszégyenülni, hanem elég bátorságom lesz ahhoz, hogy most is, mint mindig, Krisztus felmagasztaltassék az én testemben, akár az élet, akár a halál által. Mert számomra élni Krisztus, meghalni pedig nyereség."


Illés el volt csüggedve és el volt bátortalanodva. Nem volt rá oka, hogy az legyen. Kész volt feladni. Nem kellett volna. Isten az Ő tervét hajtotta végre. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: gondolataitoknál, kinyilatkoztatás, igeszakaszunkból, elbátortalanodni, megnyilvánulásai, csodálatosabbak, megpillantanánk, megvizsgálnátok, megkérdőjelezze, elhomályosítani, gondolatainknál, világmindenség, keresztényeket, bátortalanodva, megbecsüléssel, felfoghatatlan, belefáradnotok, megszégyenülni, mindegyiküknek, értetlenkedett, megválaszolni, szövetségedet, szétszaggatta, igeszakaszban, tökéletessége, eredményezett, földrengésben, sziklahasadék, gondolataitok, szolgálatától, gyakorlatilag, szolgálatában, szolgálatodra, gondviselését, megértésünket, keresztények, nagyszerű igeszakasz, szolgálati helyét, izraeliták előtt, életnek amit, fényében élsz-e, ismerettel megegyezően, előttünk lévő, kinyilatkoztatás nagy, igeszakaszunkból láthatunk, olyan Isten, bosszúállás Istene, szeretet Istene, egyetlen helyes, halk suttogás, barlang szájánál, arcát eltakarta, Viselkedése Isten, Ezért Isten, Isten Illésnek, Ugyanakkor, Seregek Istenéért, Isten Isten, Isten Mózest, Amikor Istenre, Jézus Krisztust, Ahogy Pál,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  Facebookon kaptam  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Őrizkednünk kell...  Hazára minden embernek szükség...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Elköszönt  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Fekete István - Akác  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png férfi  Sose bánj semmit  Szép estét  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Makszim Gorkij gondolata  Albert Einstein gondolata  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Szép estét  Ágai Ágnes – Csendélet  Png cica  képre írva  Idő  Akarat  Kaffka_Margit  Szívem  Kaffka_Margit  Zilahy Lajos gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó éjszakát  Elköszönt  Jó éjszakát  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Leonardo da Vinci gondolata  Bounty krémes  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Kellemes délutánt kívánok  Szép álmokat!  Lóhere  Sokan azt tartják  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Png nő  Örülök, hogy látlak!  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Png csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alvó cicák  Akarat  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  A másik dolog,  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tömeg, a Mester, a módszer, ... 
Bejegyzés Címkék
nagyszerű igeszakasz, szolgálati helyét, izraeliták előtt, életnek amit, fényében élsz-e, ismerettel megegyezően, előttünk lévő, kinyilatkoztatás nagy, igeszakaszunkból láthatunk, olyan Isten, bosszúállás Istene, szeretet Istene, egyetlen helyes, halk suttogás, barlang szájánál, arcát eltakarta, nagyon lenyűgöző, olyan erős, dolgok Isten, szelíd suttogás, titokzatos kinyilatkoztatás, mindenható Isten, világon ennyi, dolgokkal kapcsolatban, kissé értetlenkedett, vele történt, dolgok rendje, földnek alapot, hajnali csillagok, föld gyomrából, hajnal helyét, pecsét alatt, tarka ruha, fölemelt kart, tenger forrásáig, mélység fenekét, halál kapui, homály kapuit, világosság otthonába, sötétség lakóhelye, házába vezető, szeráfokra emlékeztet, nagy szeráfok, eset arra, hegyen történt, sziklahasadék lehetett, hely nálam, kőszikla hasadékába, arcomat azonban, köpenyével eltakarta, világmindenség Istenének, helyedet Isten, legnagyobb tisztelettel, egyik dolog, keresztények számára, dicsőséges Isten, legjobb szolgálatodra, legmagasabb helyre, legnagyobb szenvedélyed, halál által, gondolataitoknál, kinyilatkoztatás, igeszakaszunkból, elbátortalanodni, megnyilvánulásai, csodálatosabbak, megpillantanánk, megvizsgálnátok, megkérdőjelezze, elhomályosítani, gondolatainknál, világmindenség, keresztényeket, bátortalanodva, megbecsüléssel, felfoghatatlan, belefáradnotok, megszégyenülni, mindegyiküknek, értetlenkedett, megválaszolni, szövetségedet, szétszaggatta, igeszakaszban, tökéletessége, eredményezett, földrengésben, sziklahasadék, gondolataitok, szolgálatától, gyakorlatilag, szolgálatában, szolgálatodra, gondviselését, megértésünket, keresztények, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5072
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 46095
  • e Év: 233897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.