Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így védekezzünk a kártevők ellen!
  2022-04-26 21:39:56, kedd
 
  A kártevők hatalmas pusztítást okoznak kertünkben, sőt úgy néz, ki évről évre egyre több van belőlük. Bemutatjuk, hogyan védekezzünk ellenük!

A legjobb módszer a kártevőkkel szemben a megelőzés, vagyis ha időben kezdünk el védekezni ellenük.

Akinek nagy kertje van és sok zöldség és haszonnövényt termeszt benne érdemes vagy bio, vagy vegyi úton is védekeznie a kártevőkkel szemben.

A bio védekezés bármely kertben alkalmazható a lényege hogy a növények köré ültessünk egy sor olyan növényt, amely megakadályozza illatával a kártevők szaporodását. Ilyen lehet egy sor levendula, büdöske, metélőhagyma, fokhagyma, vagy vöröshagyma. Ha ilyen növénnyel vesszük körbe a zöldségágyások szélét máris sokat tettünk, hogy meggátoljuk a kártevők pusztítását kertünkbe.

Aki dézsakertet nevel a teraszon vagy erkélyen még könnyebb a dolga, hiszen itt minden növényre külön figyelmet tud fordítani, ám itt is érdemes a leander vagy a hibiszkusz mellé egy pár gerezd fokhagymát vagy néhány tő levendulát elültetni. Ezek a növények már az illatukkal is képesek távol tartani a kártevőket.

Amint megjelenik, egy kártevő vagy betegség kertünkben azonnal kezdjük el a védekezést, mert nagyon gyorsan átterjedhet egy másik növényre is a betegség. Ma már a kertészetekben olyan rovarírószereket is árulnak, amelyeket bio kertben is lehet alkalmazni ilyen a biola, vagy a biofluid nevű szer, amelyek egy spricnivel ellátott flakonba kerülnek forgalomba így könnyedén kilehet a szert juttatni az adott növényre.

Az erősebb vegyszerek használata és a permetszerek alkalmazása igen veszélyes, így ha mi magunk nem értünk hozzá kellő mértékben kérjünk meg egy szakembert vagy kertészt erre a feladatra.

Nézzük a leggyakoribb kártevőket:
Levéltetvek: Zöld, fekete vagy sárga színű bogarak, amely gyakran sűrű állományban fedezhetők fel a növényeken, és a friss zsenge hajtásokat kedvelik a legjobban.

Védekezés: Elsőként egy ronggyal vagy kesztyűvel távolítsuk el a kártevők nagy részét a növényről, majd permetezzük be a növényt a megfelelő rovarirtó szerrel, de ha ez nincs, kéznél készítsünk egy szappanos vagy mosogatószeres oldatot és ezzel fújjuk le a növény leveleit és szárát.

Takácsatka: Kicsi piros szabad szemmel alig látható kis pókatkát, amelyeket a legjobban úgy lehet felismerni ha, megvizsgáljuk a növényt, közelebbről és ha apró kis pókhálókat fedezünk, fel rajta akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez a kártevő támadta meg növényünket.

Védekezés: Csak speciális takács vagy pókatka ellni szert alkalmazzunk, mert a többi rovarirtó szer sajnos nem képes elbánni ezzel a kártevővel. Kezelés után 3 napig takarjuk be a növényt egy celofánnal vagy nagyobb átlátszó anyaggal, mert a megnövekedett páratartalom elpusztítja a kártevőket.

Hangyák: Egyre több kertben okoznak gondot a hangyák, főleg azért mert a hangyák saját maguk viszik fel a levéltetveket a fára és ott szaporítják őket, mert a levéltetvek által termelt mézharmat a hangyák egyik kedvenc eledele.

A hangyák ellen ma már számtalan védekezés van ilyen pl. a ragadós sárga lapok, amelyek meggátolják, hogy feljussanak a fára, vagy a hangyaöv, amelyet a fa törzsére kell rátekerni, így a ragadós felület szintén gátolja a hangyák közlekedését.

Pajzstetvek és gyapjas tetvek: Egy fehér vattapamacs szerű szívó kártevő, amely egy vastag páncél alatt rejtőzik. Védekezés: Szintén csak speciális olajtartalmú növényvédő szerekkel lehet védekezni ellenük.

A kártevők mellett sajnos a betegségek is megtámadhatják növényeinket:

Lisztharmat: Fehér szürke vagy barna bevonatot képez a növények levelein, amely a hideg és meleg időszakban is felléphet. ezek a gombák a levelek fonákját támadják meg, így ha felmerül egy betegség gyanúja érdemes ezt a részt is alaposan átvizsgálni.

A szürkepenész: Egy barna rothadó bevonatot képez a növényen, amely később átalakul szürke színű penésszé. A legjobb védekezés, ha a beteg részeket azonnal eltávolítjuk és elégetjük, sőt még a metszőollót is érdemes utána fertőtleníteni, hogy a penész ne terjedjen tovább másik növényre.

A csalánlé nagyon jó rovarírtószer lehet, ehhez aprítsunk fel 1 kg csalánlevelet és öntsük fel 10 liter hideg vízzel. A tárolóedényt állítsuk, napos helyre majd naponta keverjük át a tartalmát végül 2 -3 hét múlva szűrjük le és 1:10 hígításban adjuk az öntözővízhez vagy permetezzük be a növényeket vele. A permetezéshez a hígítás 1:20 arány!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: rovarírószereket, kertészetekben, mosogatószeres, megakadályozza, zöldségágyások, fertőtleníteni, megtámadhatják, megnövekedett, megvizsgáljuk, levéltetveket, rovarírtószer, permetezéshez, csalánlevelet, haszonnövényt, növényeinket, páratartalom, metélőhagyma, szaporodását, eltávolítjuk, leggyakoribb, tárolóedényt, alkalmazható, olajtartalmú, szürkepenész, öntözővízhez, permetszerek, közlekedését, alkalmazzunk, kártevőkkel, állományban, levéltetvek, szaporítják, meggátoljuk, átvizsgálni, vattapamacs, növényünket, kártevők hatalmas, legjobb módszer, kártevőkkel szemben, lényege hogy, növények köré, kártevők szaporodását, zöldségágyások szélét, kártevők pusztítását, teraszon vagy, leander vagy, hibiszkusz mellé, kártevő vagy, másik növényre, kertészetekben olyan, biofluid nevű, spricnivel ellátott,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Kerüld el az evangélium örömén...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Esti kép  Egy lelki imádság  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png virág  Png fotel  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Paul David Tripp Április 19  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Adakozás  Paul David Tripp Április 21  képre írva  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Leonardo da Vinci gondolata  Németh László tollából  Nem számIt  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nevem  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Nem számIt  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éretlen vers  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Nevem  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A Megváltó szolgálatában  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy maradéktalanul uralt világ  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Sokan azt tartják  Png virág  Minden harmadik...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png csokor  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Radikális szeretet  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
kártevők hatalmas, legjobb módszer, kártevőkkel szemben, lényege hogy, növények köré, kártevők szaporodását, zöldségágyások szélét, kártevők pusztítását, teraszon vagy, leander vagy, hibiszkusz mellé, kártevő vagy, másik növényre, kertészetekben olyan, biofluid nevű, spricnivel ellátott, szert juttatni, adott növényre, erősebb vegyszerek, permetszerek alkalmazása, szakembert vagy, leggyakoribb kártevőket, friss zsenge, ronggyal vagy, kártevők nagy, megfelelő rovarirtó, szappanos vagy, növény leveleit, kártevő támadta, többi rovarirtó, celofánnal vagy, megnövekedett páratartalom, hangyák saját, levéltetvek által, hangyák egyik, hangyák ellen, ragadós sárga, ragadós felület, hangyák közlekedését, fehér vattapamacs, vastag páncél, kártevők mellett, növények levelein, levelek fonákját, betegség gyanúja, barna rothadó, legjobb védekezés, beteg részeket, csalánlé nagyon, tárolóedényt állítsuk, tartalmát végül, öntözővízhez vagy, növényeket vele, rovarírószereket, kertészetekben, mosogatószeres, megakadályozza, zöldségágyások, fertőtleníteni, megtámadhatják, megnövekedett, megvizsgáljuk, levéltetveket, rovarírtószer, permetezéshez, csalánlevelet, haszonnövényt, növényeinket, páratartalom, metélőhagyma, szaporodását, eltávolítjuk, leggyakoribb, tárolóedényt, alkalmazható, olajtartalmú, szürkepenész, öntözővízhez, permetszerek, közlekedését, alkalmazzunk, kártevőkkel, állományban, levéltetvek, szaporítják, meggátoljuk, átvizsgálni, vattapamacs, növényünket, átterjedhet, lisztharmat, pajzstetvek, dézsakertet, meggátolják, vöröshagyma, feljussanak, alkalmazása, pusztítását, metszőollót, közelebbről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1936
  • e Hét: 6781
  • e Hónap: 38267
  • e Év: 242968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.