|
2022-04-28 21:15:34, csütörtök
|
|
|
A K-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyből ha a kelleténél több van a szervezetünkben, akkor a felesleg a zsírszövetekben és a májban tárolódik.
A K-vitaminnak kétféle típusa is létezik, a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségekben található meg, például a spenótban, a kelkáposztában vagy a káposztában. A K2-vitamin megtalálható néhány erjesztett táplálékban, illetve gazdag forrása a marhamáj, a tojássárgája és a sajt.
A K-vitaminnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében: a véralvadásban is aktívan részt vesz, ami nagyon lényeges, ha véletlenül balesetet szenvedünk és vérzünk.
Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink már nem lesznek olyan erősek és porózussá is válnak. Ez azonban fokozza a csontritkulás és a csonttörések kockázatait. Ez a vitamin nagy szerepet játszik a kalcium egyensúlyának szabályozásában, illetve aktívan részt vesz a csont ásványianyag-hiányának megelőzésében is.
Amikor az artériákban kalcium halmozódik fel, ez meszesedéshez is vezethet és ez az állapot jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a K-vitamin egyensúlyba hozza a szervezetben a kalciumszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit.
Az öregedéssel az agyat érintő betegségek is jelentősen megnőnek. A K-vitamin segítségével olyan vegyület keletkezik az agyban, amely segíthet ezeknek a degeneratív agyi betegségeknek a kivédésében. A vitaminnak köszönhetően csökken az agyban az oxidatív stressz és a gyulladás mértéke, ami redukálja a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőit.
A kutatások fókuszába a többi vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is belekerült. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a K-vitamin csökkentheti a májdaganat kialakulásának esélyeit.
Ugyan ritka, de K-vitamin-hiány is kialakulhat. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk K-vitaminban gazdag táplálékokat, akkor nem kell ilyen problémával számolnunk. K1-vitaminban gazdag táplálék a borsó, a spárga, a petrezselyem, a keresztesvirágú zöldségek. K2-vitamint pedig az erjesztett savanyúságok, a tejtermékek és a tojássárgája tartalmaznak nagy mennyiségben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: neurodegeneratív, zsírszövetekben, szervezetünkben, keresztesvirágú, szabályozásában, szívbetegségek, kalciumszintet, kelkáposztában, kialakulásának, betegségeknek, véralvadásban, megelőzésében, csontritkulás, meszesedéshez, egyensúlyának, megtalálható, mennyiségben, rendszeresen, segítségével, zöldségekben, legfontosabb, táplálékokat, szervezetben, petrezselyem, savanyúságok, csonttörések, megőrzésében, csökkentheti, ásványianyag, tojássárgája, tartalmaznak, köszönhetően, kialakulhat, táplálékban, tanulmányok, kockázatait, egyik legfontosabb, zsírban oldódó, kelleténél több, májban tárolódik, zöld leveles, kelkáposztában vagy, egészség megőrzésében, csonttörések kockázatait, vitamin nagy, kalcium egyensúlyának, artériákban kalcium, állapot jelentősen, szívbetegségek kialakulásának, szívbetegségek kockázati, agyat érintő, degeneratív agyi,
|
|
|
|
egyik legfontosabb, zsírban oldódó, kelleténél több, májban tárolódik, zöld leveles, kelkáposztában vagy, egészség megőrzésében, csonttörések kockázatait, vitamin nagy, kalcium egyensúlyának, artériákban kalcium, állapot jelentősen, szívbetegségek kialakulásának, szívbetegségek kockázati, agyat érintő, degeneratív agyi, vitaminnak köszönhetően, oxidatív stressz, gyulladás mértéke, neurodegeneratív betegségek, kutatások fókuszába, többi vitaminhoz, tanulmányok arról, májdaganat kialakulásának, keresztesvirágú zöldségek, erjesztett savanyúságok, tojássárgája tartalmaznak, neurodegeneratív, zsírszövetekben, szervezetünkben, keresztesvirágú, szabályozásában, szívbetegségek, kalciumszintet, kelkáposztában, kialakulásának, betegségeknek, véralvadásban, megelőzésében, csontritkulás, meszesedéshez, egyensúlyának, megtalálható, mennyiségben, rendszeresen, segítségével, zöldségekben, legfontosabb, táplálékokat, szervezetben, petrezselyem, savanyúságok, csonttörések, megőrzésében, csökkentheti, ásványianyag, tojássárgája, tartalmaznak, köszönhetően, kialakulhat, táplálékban, tanulmányok, kockázatait, degeneratív, kivédésében, fogyasztunk, káposztában, egyensúlyba, problémával, tejtermékek, artériákban, öregedéssel, vitaminnak, kelleténél, véletlenül, kockázatát, májdaganat, erjesztett, betegségek, jelentősen, vitaminban, csontjaink, számolnunk, vitaminhoz, belekerült, keletkezik, halmozódik, szenvedünk, megnöveli, kutatások, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4254
- e Hét: 14368
- e Hónap: 28117
- e Év: 232818
|
|
|