Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csontritkulás megelőzése helyes táplálkozással
  2022-06-01 10:05:21, szerda
 
  Csontritkulás akkor fordul elő, amikor túl sok csontot veszít a szervezet, illetve a csontok sokkal gyengébbek, szivacsos szerkezetűek lesznek és így sokkal hajlamosabbak a törésre is.

A csonttömegünk körülbelül 30 éves korunkig fejlődik, nő, aztán a csontbontó folyamatok lépnek túlsúlyba.

A csontritkulás kialakulásában nagyon sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Nőknél az 50. év egy vízválasztó, ugyanis ilyenkor már sok nő a posztmenopauza szakaszába lépett, amikor is sokkal nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. A csontritkulás veszélye reálisabb, ha a családban gyakori ez a betegség. A kockázatokat fokozza a hormonváltozás is, főleg a mellékpajzsmirigy, hiszen ez a szerv szabályozza a csontok kalcium- és foszforszintjét.

Egyes életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához. Ilyen például a dohányzás, a túlsúly, az inaktív életmód és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a rettegett betegséget, mindenképpen szükségünk van kalciumra, amely nagy mennyiségben a fogakban és a csontokban található. Az öregedéssel egyre több kalciumot veszítenek a csontjaink, ez pedig jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának az esélyét. Kalciumot nagy mennyiségben a tej, a tejtermékek, a sötétzöld leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök, a magvak és diófélék, illetve a hüvelyesek tartalmaznak.

Léteznek olyan táplálékok és italok, amelyek jelentősen felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. A magas nátriumtartalmú ételek elősegítik a kalciumveszteséget. A búzakorpa a fitinsav gazdag forrása, ami gátolja a kalcium felszívódását.

A mértéktelen alkoholfogyasztás is elősegíti a csontvesztést és így a csontritkulás kialakulását. A túlzott mennyiségű koffein pedig megakadályozza a kálium felszívódását, így az nem tud beépülni a csontokba.

Testmozgással növelhetjük a csonttömeget, a súlyzós gyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek.

Vitaminok közül meg kell említenünk a D-vitamint, hiszen nagy szerepet játszik a csontok védelmében. A kevés D-vitamin csonttörést eredményez, viszont a túl sok D-vitamin csontvesztéshez vezet.

Kutatások igazolják, hogy a B12-vitamin hiánya is súlyos csontritkulást okozhat. A vitamin gazdag forrása a gomba, a savanyú káposzta vagy a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Címkék: hozzájárulhatnak, csontvesztéshez, foszforszintjét, nátriumtartalmú, csontritkulást, kialakulásában, posztmenopauza, kialakulásának, kialakulásához, megakadályozza, hormonváltozás, felszívódását, csonttömegünk, felgyorsítják, csontritkulás, testmozgással, csontvesztést, hajlamosabbak, mindenképpen, kockázatokat, tartalmaznak, mennyiségben, csonttömeget, kialakulását, szerkezetűek, életmódbeli, gyakorlatok, növelhetjük, mértéktelen, öregedéssel, vízválasztó, csonttörést, szabályozza, tejtermékek, védelmében, eredményez, csontok sokkal, csonttömegünk körülbelül, csontbontó folyamatok, csontritkulás kialakulásában, posztmenopauza szakaszába, csontritkulás kialakulásának, csontritkulás veszélye, családban gyakori, kockázatokat fokozza, szerv szabályozza, csontok kalcium-, csontritkulás kialakulásához, inaktív életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás, rettegett betegséget, csontokban található,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Különleges  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Az ember  Ott van  Bársony székben  Erdei gyöngyvirág  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Mindig lesz olyan  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Jánosházy György: Fogd a kezem  József Attila – Keresek ...  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Töröld le  Facebookon kaptam  Szívek  Nagy és kis csodák  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ismeretlen: Ikarusz monda  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Szép estét  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jan Twardowski - Siessünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Emlékezz  Facebookon kaptam  Magamnak  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 12  Ismeretlen: Ikarusz monda  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Zilahy Lajos gondolata  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szabó T. Anna - Pitypang  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Különleges  Előfordul, hogy 
Bejegyzés Címkék
csontok sokkal, csonttömegünk körülbelül, csontbontó folyamatok, csontritkulás kialakulásában, posztmenopauza szakaszába, csontritkulás kialakulásának, csontritkulás veszélye, családban gyakori, kockázatokat fokozza, szerv szabályozza, csontok kalcium-, csontritkulás kialakulásához, inaktív életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás, rettegett betegséget, csontokban található, öregedéssel egyre, sötétzöld leveles, aszalt gyümölcsök, hüvelyesek tartalmaznak, csontritkulás folyamatát, magas nátriumtartalmú, fitinsav gazdag, kalcium felszívódását, csontritkulás kialakulását, túlzott mennyiségű, kálium felszívódását, súlyzós gyakorlatok, csontok védelmében, kevés D-vitamin, vitamin gazdag, savanyú káposzta, hozzájárulhatnak, csontvesztéshez, foszforszintjét, nátriumtartalmú, csontritkulást, kialakulásában, posztmenopauza, kialakulásának, kialakulásához, megakadályozza, hormonváltozás, felszívódását, csonttömegünk, felgyorsítják, csontritkulás, testmozgással, csontvesztést, hajlamosabbak, mindenképpen, kockázatokat, tartalmaznak, mennyiségben, csonttömeget, kialakulását, szerkezetűek, életmódbeli, gyakorlatok, növelhetjük, mértéktelen, öregedéssel, vízválasztó, csonttörést, szabályozza, tejtermékek, védelmében, eredményez, gyümölcsök, folyamatát, jelentősen, csontjaink, csontokban, veszítenek, táplálékok, szükségünk, hüvelyesek, elkerüljük, betegséget, említenünk, elősegítik, folyamatok, csontbontó, körülbelül, mennyiségű, gyengébbek, szakaszába, kiemelkedő, hasznosak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 12300
  • e Hónap: 26049
  • e Év: 230750
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.