Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az endometriózis és a táplálkozás összefüggései
  2022-06-16 10:30:54, csütörtök
 
  Egyes becslések szerint a női lakosság akár 10%-a is szenvedhet ettől a kórképtől. Mégis sokan vannak, akik talán most hallanak először erről a kifejezésről. Hát éppen ezért kell egy teljes hónapot az évből arra szentelnünk, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a betegséget és ezáltál jobban megértsék azokat, akik endometriózisban szenvednek.

Mielőtt belevágunk a táplálkozás és az endometriózis kapcsolatába nézzük meg röviden, hogy mit is takar pontosan. Ebben az állapotban a méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méhen kívül - például a petefészekben, a hashártyában, a kismedencében, de akár a beleket is érinthetik. Ezek a szövetek összhangban vannak a női hormonok változásaival, így ciklikus fájdalmat vagy akár meddőséget okozva. Leggyakoribb tünet a már említett fájdalom, ami főleg a menstruáció alatt fokozódik, de lehet állandósult is, vagy a szexuális együttlét alatt is jelentkezhet. Megjelenhetnek bélpanaszok és a fáradtság is, mint tünet. A kialakulásának pontos oka sajnos ismeretlen és gyógymódja sincs, de megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetőek. Erre a célra léteznek sebészeti beavatkozások, gyógyszerek, de az úgynevezett kiegészítő terápiákról sem szabad megfeledkezni, mint az étrend, a különböző mozgásformák, vagy akár a pszichoterápia.

A következőkben bemutatom egy olyan áttekintő tudományos közlemény eredményeit, amelyben összegezték több eddigi kutatás eredményeit a téma kapcsán. Két megközelítésből vizsgálták az endometriózis és az táplálkozás összefüggéseit. Egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogyan vesznek részt az egyes táplálkozási tényezők az endometriózis kialakulásában, másrészt, hogy az étrendnek van-e terápiás hatása?

Nézzük először az első kérdés kapcsán mire jutottak:

Megvizsgálták a telített zsírsavak fogyasztást, amelyek az állati eredetű ételekben, a vörös húsokban, a felvágottakban és a vajban találhatóak nagyobb mennyiségben - Az egyik kutatásban úgy találták, hogy 56%-al nagyobb az esélye az endometriózis kialakulásának azoknál a nőknél, akik napi 2 adag vörös húst fogyasztanak, mint azoknál, akik csak hetente egyszer esznek vörös húst.

A transzzsírsavak magas bevitele egyértelmű összefüggést mutat különböző gyulladásos paraméterek felszaporodásával és vannak is olyan kutatások, amelyek arról számoltak be, hogy a több transzzsírsavat fogyasztó hölgyek körében magasabb arányban alakult ki endometriózis. A transzzsírsavak keletkezhetnek természetes és mesterséges úton is, például növényi olajok hidrogénezése során. Régebben a margaringyártás során ez egy bevett eljárás volt, de ma már ez nem jellemző a jó minőségű margarinok esetében. 2014 óta Magyarországon is szigorúan szabályozott az élelmiszerekben megengedhető transz-zsírsav mennyisége. Milyen élelmiszerekben találhatók mesterséges transzzsírsavak? Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint például a chipsekben, kekszekben, nápolyikban, bevonó masszát tartalmazó termékekben (szaloncukor vagy a csokimikulások), a leveles, vagy magas zsírtartalmú pékárukban, fánkokban, kényelmi termékekben (mint a levesporok, szószok, por alapú mártások) és nem utolsó sorban a gyorséttermi ételekbe.

A többszörösen telítetlen zsírsavakról (mint az omega3 és az omega6), amelyeknek kiváló forrásai egyes halak és a diófélék már bebizonyosodott, hogy képesek szabályozni és csökkenteni bizonyos gyulladásos paramétereket. Az egyik tudományos cikk szerint, azoknál a nőknél akik étrendje omega3 zsírsavakban gazdagabb, náluk kevésbé gyakori az endometriózis kialakulása.

A D-vitamin hiány köztudottan számos betegség kialakulásával kapcsolatba hozható. Akiknél a szérum D-vitamin érték a normális érték fölött helyezkedett el, azoknak 24%-al kevesebb az esélye az endometriózis megjelenésének, mint azoknál akik D-vitamin hiányos állapotban vannak.

A magnézium segíthet a relaxációban, görcsoldó hatása lehet, így jogosan felmerülhet a szerepe az endometriózis kialakulásában és kezelésében is. Egyes kutatóknak sikerült is bizonyítaniuk, hogy a rendszeres magnéziumfogyasztás csökkenti az endometriózis kialakulásának kockázatát.

Az inzulin serkenti az endometrium sejtek szaporodását, ennek fényében pedig egyértemű, hogy olyan táplálkozást kell folytatnunk, amelyben a komplex szénhidrátok vannak előtérben a finomított társaikkal szemben és kerülnünk kell azokat az élelmiszereket, amelyek kiugró, gyors vércukoremelkedést okoznak és ezzel fokozzák az inzulin kibocsátást a szervezetünkben. Egyenletes vércukor értékeket érhetünk el, ha odafigyelünk a megfelelő rostbevitelre (például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák révén). Ennek minimális alsó határa 25g/nap. (Érdemes figyelni rá, hogy ne essünk azonban túlzásba, mert ha hirtelen növeljük a rostbevitelünket, akkor puffadást és hasi fájdalmat tapasztalhatunk. Kialakult endometriózisban pedig így csak fokozzuk a fájdalmat. Körültekintően bánjunk kimondottan azokkal az élelmiszerekkel, amelyek puffasztó hatásukról ismertek, mint a hüvelyesek, vagy például a káposzta.)



A szakirodalom szerint lehet összefüggés a koffein tartalmú termékek fogyasztása és az ösztrogén-hiánnyal összefüggő kórképek között.

Ugyanez az állítás igaz az alkoholra is és erős összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és az endometriózis kialakulása között. A túlzott alkohol fogyasztás negatívan befolyásolja az immunrendszert, fokozza a gyulladásos folyamatokat és a termékenységre is rossz hatással van, amely gyakran együtt jár az endometriózissal.

Természetesen más összetevőket is vizsgáltak a kutatásokban, de az eredmények sokszor ellentmondásosnak bizonyultak. Így egyértelmű összefüggéseket nem lehetett megfogalmazni.

Lássuk hogyan befolyásolja a táplálkozás a már kialakult endometriózist, mely összetevőknek van terápiás hatása:

Az omega3 zsírsavak emelt bevitele (a pontos mennyiség meghatározása egyénre szabottan kell történjen) csökkenti a fájdalom intenzitását és időtartamát.



Egy másik kutatásban a részt vevőket három csoportra osztották műtétet követően. Voltak akik hormon kiegészítést kaptak, míg másik speciális diétát tartottak amelyben kiemelt szerepe volt az A, C, E, (amelyek ugye antioxidánsok) és B6 vitaminoknak, a kálciumnak, a magnéziumnak, a szelénnek, a cinknek, a vasnak, a halolajnak és bizonyos probiotikumoknak, ezen kívül pedig volt még egy placebo csoport. Azok akik hormonális kiegészítő terápiában vagy speciális diétában részesültek, kisebb mértékű fájdalomról számoltak be a műtétet követően és úgy érezték jobb az életminőségük.

Érdemes ugyanakkor a már kialakult endometriózis kapcsán is kerülni azokat az összetevőket, amelyek összefüggést mutatnak a kialakulásával, hiszen logikus elképzelés, hogy ilyen formán ronthatják is a már meglévő betegséget.

Ebben a rövid összefoglalóban, ahogy már korábban említettem egy áttekintő közlemény eredményeit mutattam be, a teljesség igénye nélkül, ezen kívül még sok más kutatás létezik, sokszor egymásnak ellentmondó eredményekkel. Most például nem tettek említést a glutén szerepéről, de létezik olyan vizsgálat, amely szerint a gluténmentes étrend is képes csökkenteni az endometriózis okozta fájdalom mértékét. Nagyon fontos, hogy a megfelelő étrend kialakításánál számos egyéni tényezőt is figyelembe kell venni, és egyénreszabottan meghatározni azt. Így mindenképpen kérjük szakember segítségét, főleg egy ilyen összetett kórkép esetén, mint az endometriózis!

Forrás : Vágási Anna - dietetikus Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: endometriózisban, probiotikumoknak, rostbevitelünket, endometriózissal, egyénreszabottan, összefoglalóban, összefüggéseket, transzzsírsavat, bebizonyosodott, transzzsírsavak, élelmiszerekben, élelmiszerekkel, margaringyártás, tapasztalhatunk, szervezetünkben, megközelítésből, élelmiszereket, megismertessük, magyarországon, kialakításánál, pszichoterápia, kialakulásának, csokimikulások, körültekintően, termékenységre, kialakulásában, felvágottakban, összefüggéseit, megjelenésének, endometriózist, immunrendszert, kialakulásával, keletkezhetnek, megjelenhetnek, paramétereket, endometriózis, teljes hónapot, évből arra, endometriózis kapcsolatába, méhen kívül, szövetek összhangban, menstruáció alatt, szexuális együttlét, kialakulásának pontos, tünetek enyhíthetőek, célra léteznek, úgynevezett kiegészítő, különböző mozgásformák, következőkben bemutatom, olyan áttekintő, téma kapcsán, táplálkozás összefüggéseit, Vágási Anna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Alázat  Reggel van  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Csak a fogyatkozás látható  Png kislány  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nem tudhatod  Németh László tollából  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem számIt  Akik bántanak téged  Szép álmokat!  Popper Péter szavai  Png ház  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  A boldog családok mind hasonló...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem számIt  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gonosz démon-álarc  Png kutya  Png ház  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Lóhere  Radikális szeretet  Nem számIt  Png ház  Egy bizonyos határt  Akik bántanak téged  Nagyi telefonál  Png cica  Bounty krémes  Lóhere  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Irgalom és ítélet  Png virág  Lóhere  Reménység és erő Krisztustól e...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png kislány  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem tudhatod  A kételkedés kezelése  Németh László tollából  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem tudhatod  Jó éjszakát  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
teljes hónapot, évből arra, endometriózis kapcsolatába, méhen kívül, szövetek összhangban, menstruáció alatt, szexuális együttlét, kialakulásának pontos, tünetek enyhíthetőek, célra léteznek, úgynevezett kiegészítő, különböző mozgásformák, következőkben bemutatom, olyan áttekintő, téma kapcsán, táplálkozás összefüggéseit, egyes táplálkozási, endometriózis kialakulásában, étrendnek van-e, első kérdés, telített zsírsavak, állati eredetű, vörös húsokban, vajban találhatóak, egyik kutatásban, endometriózis kialakulásának, transzzsírsavak magas, több transzzsírsavat, transzzsírsavak keletkezhetnek, margaringyártás során, bevett eljárás, élelmiszerekben megengedhető, ultrafeldolgozott élelmiszerekben, gyorséttermi ételekbe, többszörösen telítetlen, egyik tudományos, nőknél akik, endometriózis kialakulása, szérum D-vitamin, normális érték, endometriózis megjelenésének, magnézium segíthet, inzulin serkenti, endometrium sejtek, komplex szénhidrátok, finomított társaikkal, inzulin kibocsátást, megfelelő rostbevitelre, szakirodalom szerint, koffein tartalmú, állítás igaz, túlzott alkohol, gyulladásos folyamatokat, eredmények sokszor, omega3 zsírsavak, pontos mennyiség, fájdalom intenzitását, másik kutatásban, részt vevőket, placebo csoport, műtétet követően, rövid összefoglalóban, áttekintő közlemény, teljesség igénye, glutén szerepéről, gluténmentes étrend, endometriózis okozta, megfelelő étrend, ilyen összetett, endometriózisban, probiotikumoknak, rostbevitelünket, endometriózissal, egyénreszabottan, összefoglalóban, összefüggéseket, transzzsírsavat, bebizonyosodott, transzzsírsavak, élelmiszerekben, élelmiszerekkel, margaringyártás, tapasztalhatunk, szervezetünkben, megközelítésből, élelmiszereket, megismertessük, magyarországon, kialakításánál, pszichoterápia, kialakulásának, csokimikulások, körültekintően, termékenységre, kialakulásában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7100
  • e Hét: 15882
  • e Hónap: 47368
  • e Év: 252069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.