Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A borsmenta gyógyhatásairól
  2022-06-22 23:43:19, szerda
 
 



Borsmenta
A menta név görög eredetű. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akire szemet vetett Hadész. Felesége, Perszefoné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt. Egy másik verzió szerint Hadész változtatta át a lányt, hogy megmentse Perszefoné bosszújától. A menta (Mentha) nemzetség rendszertanilag rendkívül bonyolult. Az ide tartozó növényekre jellemző a szögletes szár, az átellenes levélállás, fürtös virágzat. A nemzetségbe tartozó növények zöld részeinek illata aromás, sokuk gyógy- vagy fűszernövény. Némelyeket közülük kultúrnövényként termesztenek. A 25 elfogadott fajból 10 alapfaj és 4 állandósult hibrid található Európában, ezek nagy része nálunk is előfordul. A menták nagyon könnyen kereszteződnek, ennek köszönhető formagazdagságuk. Meghatározásuk sokszor igen nehéz feladat. A hazánkban legismertebb, legkeresettebb fajai a fodor és a bors- vagy borsos menta.

Jelenlegi ismereteink szerint a borsosmenta (Mentha piperita Huds.) spontán létrejött, többszörös fajhibrid.

A vélemények megoszlanak arról, hogy keletkezésének hol lehet a központja. Már az ókorban termesztették Kínában és Japánban. Ókori egyiptomi sírokban már Krisztus előtt 1000-ből származó növényt is találtak. A borsmenta egyike azoknak a növényeknek, amelyeket Európa, Ázsia és Amerika számos országában egyaránt hatalmas területeken termesztenek. A növény kb. 1 méter magas, rizómás, enyhén szőrös levelei fogazottak, virágai fehéres-rózsaszínűek. A gyógyászatban a különböző mentafajok legalább 2000 éve ismertek hazánkban és Erdélyben ma is fontos növénye a népi gyógyászatnak.

A borsosmenta illóolajának (Aetheroleum menthae piperitae) legfontosabb alkotórésze a mentol és annak észtere, a mentil-acetát. További alkotórészei a menton, karvon, karvakrol, limonén. Az olajat a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Az ókori görögök olaját balzsamozáshoz használták. Iparilag előállított illóolaját a rágógumi-gyártásban, a gyógyszerészetben, illetve a kozmetika- és az élelmiszeriparban hasznosítják.

Hatóanyagai: illóolaj 0,5-4%-ban mentol, mentholészterekkel, menthonnal, mentholfuránnal, jázmonnal, valamint cserzőanyagok (6-12 %), flavonoidok, triterpének, keserű anyagok.

Európa összes országában, az Amerikai Egyesült Államokban és több ázsiai országban is hivatalosan szerepel a gyógyszerkönyvekben. Főleg aromás illóolajának köszönheti gyógyító erejét. Olaját a gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják. Terápiás alkalmazásakor fokozza a nyálképződést, segíti az emésztést. Ideg- és gyomorerősítő, enyhíti a hányingert, az emésztőrendszer simaizmainak elernyesztésével csökkenti a gyomorgörcsöt, szélhajtó és antiszeptikus hatású, valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült tea ezért fogyókúra esetén is hasznos. Köhögés, hurut és torokfájás kezelésében is hatékony. Szeszes kivonata többféle fájdalomcsillapító szer alkotóeleme. Antireumatikus hatású kenőcsök, masszázs- és fürdőolaj alkotórésze. Lumbágó és izomfájás esetén a bőrbe dörzsölve hat.

A borsmentából nyert illóolaj több baktérium és gomba fejlődését gátolja, valamint az ajak- és nemi herpesz vírusának elpusztításában is segít, továbbá enyhíti a migrén és a megfázás tüneteit. Gyakori alkotóeleme a gargalizáló szereknek, a köptető és a hörgők váladékát elfolyósító illóolajos anyagoknak, de orr- és légzéskönnyítő kenőcsöknek is fontos alkotórésze.

Epebántalmaknál más gyógynövényekkel keverve (például gyermekláncfű, apróbojtorján) használható, ilyenkor tilos édesíteni! Javasolt rossz emésztésnél, amikor a vastagbélben mérgező gázok keletkeznek. Kakukkfűvel, szurokfűvel, édesköménnyel, ánizzsal keverve leállítja a rothadási folyamatokat, és harmonizálja az emésztést, ezáltal fertőtleníti az emésztőrendszert, és javítja az anyagcserét. Hidegen fogyasztva hányingercsillapító. Szájöblítéskor csökkenti a gyulladásokat, és megszünteti a fogínyvérzést. Lyukas fogra, kínzó fájdalmakkor vattára cseppentett mentaolajat tesznek. Az élelmiszergyártók a mai napig használják egyes élelmiszerek ízének élénkítéséhez. A borsmenta élénkíti a központi idegrendszert, elűzi az álmosságot és a fáradtságot, élénkít és segíti a tiszta gondolkodást. Nyugtatja és csillapítja az izmok működését, helyi érzéstelenítőként jól használható. Kifejezetten jól alkalmazható stressz, vagy rendszertelen étkezés miatt fellépő emésztőrendszeri zavaroknál az emésztőszervi izmok stimulálására.

Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, lehűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, kitisztítja azokat, és javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében. Ha masszázsolajba borsmentaolajat csepegtetünk, akkor az visszaadja a bőr selymességét. Szabályozza a fejbőr és a haj zsírosságát, összehúzza a hajszálereket, és a megpattant hajszálerek és visszerek körüli vöröseslilás elszíneződéseket is elhalványítja. A borsmentaolaj lehűti az érzelmeket, eloszlatja a haragot, hisztériát és idegességet. Segít a depressziónál, tetterőre váltja a szellemi fáradtságot. Elevenít, és segít összpontosítani. Életre kelti a tespedt központi idegrendszert, serkenti az agyműködést, tisztázza a gondolkodási folyamatokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: elszíneződéseket, emésztőrendszert, emésztőrendszeri, formagazdagságuk, kultúrnövényként, elernyesztésével, megszüntetésében, gyógynövényekkel, mentholfuránnal, borsmentaolajat, emésztőrendszer, elpusztításában, összpontosítani, desztillálással, epebántalmaknál, rendszertanilag, meghatározásuk, masszázsolajba, kereszteződnek, legkeresettebb, keletkezésének, szájöblítéskor, alkalmazásakor, antireumatikus, légzéskönnyítő, balzsamozáshoz, gyermekláncfű, apróbojtorján, átforrósodott, fertőzésekkel, gyomorerősítő, antiszeptikus, gyomorgörcsöt, egészségtelen, gyógyászatban, nyálképződést, legenda szerint, nimfa volt, másik verzió, szögletes szár, átellenes levélállás, nemzetségbe tartozó, menták nagyon, hazánkban legismertebb, bors- vagy, vélemények megoszlanak, ókorban termesztették, borsmenta egyike, különböző mentafajok, népi gyógyászatnak, borsosmenta illóolajának, frissen szedett, Amerikai Egyesült Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rejtő Jenő versei  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Szép estét  Március 15-re emlékve  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  A csonk és a facsemete  Esti kép  Vágy, élet és sugár  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Minden jónak végeszakad egysze...  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Ez a miénk!  Őri István - Dal az életről  Március  Intelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  A magyar sajtó napja március 1...  Házi botox  William Shakespeare-től idéze...  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A Mindenható Istenben bízva  A Mindenható Istenben bízva  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Törött csészék  Vágy, élet és sugár  Nem mindegy  Alvó baby  Március 15 emlékére virágba bo...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Intelem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Jó éjszakát  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Síró nő  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Isten áldja  Akinek vaj van a fején...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Márciusi eső  Az embernek fiatal korában van  Mélységes szomorúsággal  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  A halolaj és a hal még a migré...  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  A gyász  Könnyáztatta asszonysorsok  Heltai Jenő: Szabadság  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A csonk és a facsemete  Március  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Kezdet  Cicus virággal  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Március  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Házi botox  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Az ünnepről 
Bejegyzés Címkék
legenda szerint, nimfa volt, másik verzió, szögletes szár, átellenes levélállás, nemzetségbe tartozó, menták nagyon, hazánkban legismertebb, bors- vagy, vélemények megoszlanak, ókorban termesztették, borsmenta egyike, különböző mentafajok, népi gyógyászatnak, borsosmenta illóolajának, frissen szedett, ókori görögök, élelmiszeriparban hasznosítják, gyógyászatban gyógyteák, emésztőrendszer simaizmainak, borsmentából készült, bőrbe dörzsölve, borsmentából nyert, megfázás tüneteit, gargalizáló szereknek, hörgők váladékát, vastagbélben mérgező, rothadási folyamatokat, borsmenta élénkíti, központi idegrendszert, tiszta gondolkodást, izmok működését, emésztőszervi izmok, napégette bőrt, átforrósodott testet, baktériumos fertőzésekkel, megpattant hajszálerek, borsmentaolaj lehűti, szellemi fáradtságot, tespedt központi, gondolkodási folyamatokat, elszíneződéseket, emésztőrendszert, emésztőrendszeri, formagazdagságuk, kultúrnövényként, elernyesztésével, megszüntetésében, gyógynövényekkel, mentholfuránnal, borsmentaolajat, emésztőrendszer, elpusztításában, összpontosítani, desztillálással, epebántalmaknál, rendszertanilag, meghatározásuk, masszázsolajba, kereszteződnek, legkeresettebb, keletkezésének, szájöblítéskor, alkalmazásakor, antireumatikus, légzéskönnyítő, balzsamozáshoz, gyermekláncfű, apróbojtorján, átforrósodott, fertőzésekkel, gyomorerősítő, antiszeptikus, gyomorgörcsöt, egészségtelen, gyógyászatban, nyálképződést, rovarcsípések, rendszertelen, élénkítéséhez, gyógyászatnak, gyulladásokat, cserzőanyagok, emésztőszervi, fogínyvérzést, termesztették, stimulálására, édesköménnyel, bőrbetegségek, idegrendszert, gyógynövénnyé, hajszálereket, borsmentaolaj, elhalványítja, depressziónál, termesztenek, kifejezetten, gondolkodást, rózsaszínűek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1091
  • e Hét: 4669
  • e Hónap: 24531
  • e Év: 200406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.