Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A quinoa- és elkészítése
  2022-06-28 23:48:54, kedd
 
 



Mi az a quinoa, quinoa hol kapható? A quinoa recept használatával a quinoa elkészítése egyszerű.
Évről évre új étkezési trendek ütik fel a fejüket, egyre népszerűbbek a különleges gabonafélékből készített, egészséges, magas rosttartalmú saláták és köretek, amelyek üdítő változatosságot nyújtanak azoknak, akik szeretnének kipróbálni valami újat.

Mi a quinoa és miért ilyen népszerű?
A quinoa (magyarul: kinoa, másnéven rizsparéj) egy egynyári, lágyszárú növény, ami a disznóparéjfélék családjába tartozik. Habár úgy kezeljük, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék közé, a quinoa egy úgynevezett "álgabonaféle". Származási helye Dél-Amerika, az Andok vidékén honos (Ecuador, Bolívia, Peru, Kolumbia és Chile), ahol az indiánok ősidők óta termesztették és fogyasztották. Közeli rokonai a cékla és a spenót.

Miért lett ilyen népszerű a quinoa?
Elsősorban azért, mert finom és különleges élelmiszer, amit könnyű variálni, másrészt azért, mert gluténmentes, így a lisztérzékenységgel küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. A quinoa mindemellett egészséges is: alacsony kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrát, tápértékre hasonló a barna rizshez (100 g főtt quinoa 120 kcal). A quinoa teljes fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz, magas a vas- és kalciumtartalma, de tartalmaz magnéziumot és mangánt is, illetve nagyon gazdag rostokban. A quinoa kifejezetten népszerű élelmiszer a vegánok körében, illetve a rostban gazdag táplálkozás hívei között is.

A quinoa elkészítése
Az "alap" főtt quinoa elkészítése nagyon egyszerű: mossuk meg alaposan, ugyanis a magokat egy kesernyés bevonat védi a rovaroktól, majd pirítsuk meg egy kevés zsiradékon, végül főzzük meg dupla mennyiségű sós vízben. Használjuk a jól ismert bögrés módszert: 1 bögre quinoa, 2 bögre víz. Főzzük a quinoa magokat 5-10 percig, néha keverjük meg, majd fedővel letakarva hagyjuk állni további 5-10 percig, hogy magába szívja a maradék vizet. Ha úgy látjuk, hogy a quinoa nagyon elfőtte a levét, egy keveset adjunk még hozzá.

Quinoa receptek
A quinoa elkészítése egyszerű, mivel bármilyen zöldséggel, gyümölccsel és más magvakkal is kombinálható élelmiszer. Annak, aki még nem kóstolta, de szívesen kipróbálná, a következő quinoa receptek elkészítését javasoljuk, attól függően, hogy egy egyszerű zöldséges quinoa köretet, vagy egy izgalmas quinoa salátát kívántunk meg!

Egyszerű köret quinoa recept:
Quinoa köret hozzávalók
1 bögre quinoa
2 bögre víz
1 db hagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db (kisebb cukkini)
2 ek olívaolaj
1 db leveskocka
só, bors ízlés szerint

A quinoa köret recept elkészítése
1. Oldjuk fel a leveskockát a vízben, majd főzzük meg az ízesített vízben a quinoa magokat a fent leírt módon.
2. Amíg fő a quinoa, aprítsuk finomra a hagymát és a többi zöldséget. Dinszteljük meg a hagymát az olívaolajon egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a többi zöldséget és pirítsuk át őket (nem baj, ha pépesednek).
3. Ízesítsük őket ízlés szerint egy kevés sóval, borssal, illetve tetszőleges (például keleti) fűszerekkel.
4. Végül, de nem utolsó sorban keverjük össze a főtt quinoát a zöldségekkel, majd tálaljuk ízletes sült húsok vagy vegán főételek mellé.

Quinoa saláta recept:
Quinoa saláta hozzávalók
1 bögre quinoa
2 bögre víz
1 db (kisebb) lilahagyma
1 db paradicsom
1 csésze zöld olajbogyó
fél db kígyóuborka
1 db avokádó
200 g füstölt tofu (vagy grillsajt)
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 fél citrom leve
só, bors ízlés szerint

A quinoa saláta recept elkészítése:
1. Főzzük mag a quinoa magokat a fent leírt módon, dupla mennyiségű sós vízben.
2. Amíg fő a tofu, aprítsuk finomra a vöröshagymát, a zöldségeket pedig kockázzuk fel, lehetőleg kisebb méretűre. Daraboljuk fel az avokádót is, majd facsarjuk rá a citrom levét (a citrom nem csak ízt ad a quinoa salátának, de az avokádót is megvédi a barnulástól).
3. Kockázzuk fel a füstölt tofut (vagy a grillsajtot), majd pirítsuk át egy kevés zsiradékon.
4. Keverjük össze a főtt quinoa alapot az olajbogyóval, a tofuval, a zöldségekkel és az avokádóval, majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aprítsuk finomra a petrezselyemzöldet, majd szórjuk meg vele a quinoa saláta tetejét tálalás előtt.

Kinek ajánljuk a quinoa fogyasztását?
Így, hogy tudjuk, a quinoa mi az és a quinoa elkészítési módját is ismerjük, bátran kipróbálhatjuk és ajánlhatjuk ismerőseinknek. A quinoa fogyasztását kifejezetten azoknak ajánljuk, akik a tudatos és egészséges táplálkozás hívei és mindig nyitottak az új ízek és állagok megkóstolására. Mindemellett a quinoa tökéletes alapanyag azoknak is, akik diétáznak, vagy éppen gluténérzékenységgel küzdenek, ugyanis egy alacsony kalória- ám annál magasabb fehérjetartalmú ételről van szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: disznóparéjfélék, petrezselyemzöld, kalóriatartalmú, rendszertanilag, változatosságot, kalciumtartalma, fehérjetartalmú, gabonafélékből, megkóstolására, kipróbálhatjuk, ismerőseinknek, fogyaszthatják, fogyasztották, termesztették, használatával, vöröshagymát, álgabonaféle, elkészítését, rosttartalmú, mindemellett, kifejezetten, fogyasztását, zöldségekkel, olajbogyóval, népszerűbbek, gluténmentes, kombinálható, ajánlhatjuk, dinszteljük, gabonafélék, olívaolajon, fűszerekkel, fűszerezzük, kígyóuborka, magnéziumot, táplálkozás, quinoa recept, quinoa elkészítése, különleges gabonafélékből, disznóparéjfélék családjába, gabonafélék közé, indiánok ősidők, quinoa mindemellett, barna rizshez, quinoa teljes, quinoa kifejezetten, vegánok körében, rostban gazdag, kesernyés bevonat, kevés zsiradékon, quinoa magokat, maradék vizet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Hiányzik  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png ház  Sokan azt tartják  Bounty krémes  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png kislány  Mi lenne ha  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png kutya  Radikális szeretet  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  A Megváltó szolgálatában  Szívem  Radikális szeretet  Nem méltó hozzád  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Garai Gábor - Takarítás  Albert Einstein gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szívem  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Neked tudnod kell  Png telefon  Ágai Ágnes – Csendélet  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Minden harmadik...  A sors  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ágai Ágnes – Csendélet  Makszim Gorkij gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hiányzik  Alázat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png kutya  Sose bánj semmit  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy bizonyos határt  Png virág  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Bertolt Brecht -től idézet  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Irgalom és ítélet  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
quinoa recept, quinoa elkészítése, különleges gabonafélékből, disznóparéjfélék családjába, gabonafélék közé, indiánok ősidők, quinoa mindemellett, barna rizshez, quinoa teljes, quinoa kifejezetten, vegánok körében, rostban gazdag, kesernyés bevonat, kevés zsiradékon, quinoa magokat, maradék vizet, quinoa nagyon, keveset adjunk, következő quinoa, egyszerű zöldséges, izgalmas quinoa, quinoa köret, ízesített vízben, fent leírt, többi zöldséget, kevés sóval, főtt quinoát, quinoa saláta, zöldségeket pedig, citrom levét, quinoa salátának, füstölt tofut, főtt quinoa, quinoa fogyasztását, quinoa elkészítési, quinoa tökéletes, alacsony kalória-, disznóparéjfélék, petrezselyemzöld, kalóriatartalmú, rendszertanilag, változatosságot, kalciumtartalma, fehérjetartalmú, gabonafélékből, megkóstolására, kipróbálhatjuk, ismerőseinknek, fogyaszthatják, fogyasztották, termesztették, használatával, vöröshagymát, álgabonaféle, elkészítését, rosttartalmú, mindemellett, kifejezetten, fogyasztását, zöldségekkel, olajbogyóval, népszerűbbek, gluténmentes, kombinálható, ajánlhatjuk, dinszteljük, gabonafélék, olívaolajon, fűszerekkel, fűszerezzük, kígyóuborka, magnéziumot, táplálkozás, elkészítése, barnulástól, gyümölccsel, elkészítési, zöldségeket, úgynevezett, grillsajtot, szeretnének, tetszőleges, leveskockát, különleges, avokádóval, használjuk, egészséges, élelmiszer, hozzávalók, szénhidrát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5948
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 46216
  • e Év: 250917
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.