Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?
  2022-08-16 23:46:16, kedd
 
  Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete, ugyanis a keringés megállását követően néhány perccel maradandó károsodást szenved az agy, ezért az újraélesztést lehetőség szerint haladéktalanul el kell kezdeni.

Ha a szeme láttára valaki rosszul lesz, nem mozdul, felszólításra, a váll megrázására sem reagál, kiáltson segítségért és tartson légzésvizsgálatot. A hátán fekvő beteg fejét kissé hajtsa hátra, hajoljon közel az arcához úgy, hogy nézzen a mellkasa irányába. Ilyen módon hármas érzékeléssel ellenőrizheti a légzést. Láthatja a mellkas emelkedését, süllyedését, hallhatja és érezheti a légzés közbeni levegő áramlását. A légzés vizsgálata tartson 10 másodpercig.

Ha nem észlel légzést, kezdje meg a mellkasi nyomásokat és szóljon a segítőnek, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez, és ha van, defibrillátort is hozzanak! A telefont hangosítsa ki! A segélyhívást fogadó személy iránymutatást fog adni a további teendőket illetően. 30 mellkasi nyomást kövessen 2 levegőbefúvás szájból orrba. Ha a levegőbefúvásokat valamilyen oknál fogva nem tudja megtenni, alkalmazzon folyamatos mellkasi kompressziókat. A mellkasi nyomások során legalább 5, de legfeljebb 6 cm mélységig nyomja be a mellkast, percenként 100 nyomást végezzen.

Angina és szívroham(infarktus)
Angina: A koszorúér-szűkületek miatt (más esetekben a koszorúér görcsös összehúzódása miatt) kialakuló oxigénhiány okozta tünetegyüttes. A szívizomzat átmeneti működészavarát okozza, de infarktusba is átmehet. Az angina során a szívizomzat még nem károsodik maradandóan.

Infarktus: Az infarktus vagy szívroham a szívizomzat - a koszorúerek beszűkülése vagy görcsös összehúzódása, illetve vérrög miatti érelzáródása következtében kialakuló - olyan súlyos vérkeringési zavara, ami a szívizomzat maradandó károsodásához, elhalásához vezet. A szívinfartus korai szakaszában bekövetkező halálozásért a szívizomzat oxigénhiánytól szenvedő sejtjeiből kiinduló életveszélyes kamrai ritmuszavar a felelős a legtöbb esetben. Az elhalt terület - ha a beteg túléli az életveszélyes állapotot - hegszövetté alakul, ami már nem vesz részt többé a szív összehúzódásában.

Ha Ön kerül bajba
Rosszullét, mellkasi fájdalom, izzadás, légszomj esetén azonnal hívja a mentőket! Abban az esetben se késlekedjen, ha akár csak gyanítja, hogy szívinfarktusa van!

Ha Ön ismert szívbeteg és az orvosa már felírt nitroglicerin (vagy más nitráttartalmú) gyógyszert, akkor alkalmazza azt előírás szerint. Természetesen a rohamoldásra való készítményt kell alkalmazni, nem késleltetett felszívódású (retard) készítményt. Ha panaszai nem rendeződnek 20 percen belül, valószínűleg infarktusa van, nem egyszerű anginája.

Ha nem tudja a mentőket elérni, akkor kérjen meg valakit, hogy vigye el kocsival a legközelebbi kórházba.

A reflux- és a szíveredetű mellkasi fájdalom elkülönítése:

A reflux okozta mellkasi fájdalom - a szívbetegség miatti mellkasi fájdalom:

Reflux :
Éles, égető érzés közvetlenül a szegycsont alatt, illetve a szegycsont mögötti területen vagy a bordáknál. Előfordulhat savas érzés is a torokban. A panaszok változó intenzitásúak és időtartamúak.
A fájdalom általában nem sugárzik a vállakba, nyakba és a karokba.
A fájdalom általában evés után, gyakran nyugalomban, illetve lefekvéskor jelentkezik.
A fájdalom a reflux elleni gyógyszerekkel csillapítható.
Nagyon ritkán jár izzadással.

Infarktus :
Szorító érzés vagy nyomás, ami a mellkas középtáján vagy a bal oldalán jelentkezik. A fájdalom eleinte gyakran terhelésre vagy jelentős stressz hatására jelentkezik, és pár perc alatt szűnik.
A fájdalom kisugározhat a vállakba, hátba, nyakba, karokba.
Nitroglicerin (értágító hatású gyógyszer) hatására a fájdalom csökken.
Légszomj.
Izzadás.

Fontos!
A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ugyanakkor ezek mindegyike - akár szíveredetű, akár nem szíveredetű betegség áll a háttérben - érdemes az orvosi kivizsgálásra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: összehúzódásában, újraélesztéshez, haladéktalanul, kompressziókat, nitráttartalmú, gyógyszerekkel, szívinfarktusa, oxigénhiánytól, működészavarát, defibrillátort, szívinfarktust, tünetegyüttes, környezetében, összehúzódása, következtében, természetesen, nitroglicerin, életveszélyes, újraélesztést, intenzitásúak, iránymutatást, csillapítható, levegőbefúvás, felszólításra, károsodásához, kivizsgálásra, ellenőrizheti, szívinfartus, rohamoldásra, érelzáródása, késleltetett, halálozásért, vérkeringési, felszívódású, időtartamúak, előfordulhat, alapvető szabályokkal, ember élete, keringés megállását, újraélesztést lehetőség, szeme láttára, váll megrázására, hátán fekvő, mellkasa irányába, mellkas emelkedését, légzés közbeni, légzés vizsgálata, mellkasi nyomásokat, telefont hangosítsa, segélyhívást fogadó, további teendőket, levegőbefúvásokat valamilyen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Heltai Jenő: Március  Egy hét kihagyás  Rács mögé  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Boldogság  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Haja van  üdvözöllek!  Mi van, ha?  képre írva  Leereszkedés és olvadás  Esti képek  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Alvó kisfiú  Mire jók ?  Facebookon kaptam  A szeretetről  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Heltai Jenő: Március  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Esti képek  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Alvó cica  Karinthy Frigyes: Almafa  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  A nagy természet  üdvözöllek!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Az út  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
alapvető szabályokkal, ember élete, keringés megállását, újraélesztést lehetőség, szeme láttára, váll megrázására, hátán fekvő, mellkasa irányába, mellkas emelkedését, légzés közbeni, légzés vizsgálata, mellkasi nyomásokat, telefont hangosítsa, segélyhívást fogadó, további teendőket, levegőbefúvásokat valamilyen, mellkasi nyomások, koszorúér görcsös, szívizomzat átmeneti, angina során, infarktus vagy, szívizomzat &#8211, koszorúerek beszűkülése, szívizomzat maradandó, szívinfartus korai, szívizomzat oxigénhiánytól, legtöbb esetben, elhalt terület, beteg túléli, életveszélyes állapotot, szív összehúzódásában, rohamoldásra való, mentőket elérni, legközelebbi kórházba, szíveredetű mellkasi, reflux okozta, szegycsont alatt, szegycsont mögötti, panaszok változó, fájdalom általában, reflux elleni, mellkas középtáján, fájdalom eleinte, fájdalom kisugározhat, fájdalom csökken, mellkasi fájdalomnak, háttérben &#8211, orvosi kivizsgálásra, összehúzódásában, újraélesztéshez, haladéktalanul, kompressziókat, nitráttartalmú, gyógyszerekkel, szívinfarktusa, oxigénhiánytól, működészavarát, defibrillátort, szívinfarktust, tünetegyüttes, környezetében, összehúzódása, következtében, természetesen, nitroglicerin, életveszélyes, újraélesztést, intenzitásúak, iránymutatást, csillapítható, levegőbefúvás, felszólításra, károsodásához, kivizsgálásra, ellenőrizheti, szívinfartus, rohamoldásra, érelzáródása, késleltetett, halálozásért, vérkeringési, felszívódású, időtartamúak, előfordulhat, szívbetegség, szabályokkal, érzékeléssel, segélyhívást, legközelebbi, elkülönítése, valószínűleg, kisugározhat, infarktusba, alkalmazzon, szívizomzat, segítségért, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 803
  • e Hét: 6044
  • e Hónap: 25906
  • e Év: 201781
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.