Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szemvitaminok
  2022-08-25 21:24:41, csütörtök
 
  Szemvitaminok - A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok

Egyes vitaminoknak nagy szerepük van a szem egészségének fenntartásában. A legtöbb vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, ami nemcsak a szemet érintő gyulladásoktól, hanem az oxidatív stressztől is védelmet jelent.

A vitaminhiány megnöveli az egyes szembetegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen szembetegség például a szürkehályog, a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció.

Az egyik alapvető vitamin, amely a szem egészségét biztosítja, nem más, mint az A-vitamin. Ez a vitamin lehetővé teszi, hogy kevésbé jó fényviszonyok között is jól lássunk. Az A-vitamin hiánya éjszakai vakság kialakulásához is vezethet. Az A-vitamin a szaruhártya egészségére és működésére is pozitívan hat. A béta-karotinoidoknak is nagy szerepe van a szem egészségének fenntartásában, a béta-karotin ugyanis A-vitaminná alakul a szervezetben.

Az E-vitamin különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyeknek sejt- és szövetkárosító hatásaik vannak. Antioxidánsokra azért is van szükségünk, mivel a szabad gyökök károsítják a szemen belüli fehérjéket.

A C-vitamin egy másik olyan antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet az oxidatív stressztől. Az oxidatív károsodás tehető felelőssé a szürkehályog kialakulásáért. Ez a vitamin mintegy negyven százalékkal csökkentheti a szürkehályog kialakulásának az esélyét.

A B-vitaminok közül a B6-, a B9- és a B12-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a makuladegeneráció megelőzésében. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya megnöveli a szürkehályog kialakulásának a kockázatait is. Hogyha pedig nincs elegendő niacin, azaz B3-vitamin a szervezetünkben, akkor a glaukóma előfordulási esélye nő meg. A glaukóma egy olyan szembetegség, amikor is folyadék halmozódik fel a szemen belül és ez nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez nagymértékben károsítja a szem idegeit, ami akár még látásvesztést is eredményezhet.

A szem egészségének fenntartásához szükség van még luteinre és zeaxantinra, amelyek csökkentik a retinát érintő oxidatív károsodást. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmazzák ezt a két antioxidánst.

A retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét biztosítja a cink. A cinket bevethetjük a látásélesség csökkenése ellen is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Címkék: tulajdonságokkal, szervezetünkben, antioxidánsokra, karotinoidoknak, kialakulásának, kialakulásáért, szövetkárosító, fenntartásában, szembetegségek, gyulladásoktól, fenntartásához, kialakulásához, megelőzésében, szemvitaminok, sejtmembránok, fényviszonyok, nagymértékben, eredményezhet, antioxidánsok, látásvesztést, tartalmazzák, vitaminoknak, csökkentheti, vitaminhiány, szembetegség, szervezetben, látásélesség, szürkehályog, antioxidánst, mennyiségben, egészségének, előfordulási, antioxidáns, szaruhártya, bevethetjük, rendelkezik, szem egészségének, legtöbb vitamin, szemet érintő, oxidatív stressztől, vitaminhiány megnöveli, egyes szembetegségek, életkorral összefüggő, egyik alapvető, szem egészségét, vitamin lehetővé, szaruhártya egészségére, béta-karotin ugyanis, antioxidánsok segítenek, szabad gyökök, szemen belüli, másik olyan,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
...és mégis ráismersz  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Nem kellett volna!  A tékozló és Isten gondviselés...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  A gyász  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Dóró Sándor: Tétova lét  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Meghitt estéken . . .  Isteni zsebkendők  Ne feledjük: a föld jóval több...  Por  Akinek vaj van a fején...  Kokárda  Evan Esar tollából  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Vágy, élet és sugár  Kezdet  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Intelem  Szép álmokat!  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Könnyáztatta asszonysorsok  Csendes éjszakán  Kokárda  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szeretettel  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Nyíljatok meg  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Szeretettel  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Üdvözöllek az oldalamon  Tavaszról álmodom,  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  A nemzet csak akkor...  Imádkozás Krisztus értelméért  Az élet  Március 15-re emlékve  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ibolya  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Mi a különbség  A halolaj és a hal még a migré...  Könnyáztatta asszonysorsok  A tékozló és Isten gondviselés...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Szép Álmokat  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Mai harmónia kártyám  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Magyarország ilyen hely. 
Bejegyzés Címkék
szem egészségének, legtöbb vitamin, szemet érintő, oxidatív stressztől, vitaminhiány megnöveli, egyes szembetegségek, életkorral összefüggő, egyik alapvető, szem egészségét, vitamin lehetővé, szaruhártya egészségére, béta-karotin ugyanis, antioxidánsok segítenek, szabad gyökök, szemen belüli, másik olyan, oxidatív károsodás, szürkehályog kialakulásáért, vitamin mintegy, szürkehályog kialakulásának, makuladegeneráció megelőzésében, hiánya megnöveli, glaukóma előfordulási, olyan szembetegség, szemen belül, szem idegeit, retinát érintő, zöld leveles, cinket bevethetjük, látásélesség csökkenése, tulajdonságokkal, szervezetünkben, antioxidánsokra, karotinoidoknak, kialakulásának, kialakulásáért, szövetkárosító, fenntartásában, szembetegségek, gyulladásoktól, fenntartásához, kialakulásához, megelőzésében, szemvitaminok, sejtmembránok, fényviszonyok, nagymértékben, eredményezhet, antioxidánsok, látásvesztést, tartalmazzák, vitaminoknak, csökkentheti, vitaminhiány, szembetegség, szervezetben, látásélesség, szürkehályog, antioxidánst, mennyiségben, egészségének, előfordulási, antioxidáns, szaruhártya, bevethetjük, rendelkezik, küzdelemben, zeaxantinra, kockázatait, százalékkal, egészségére, működésére, kiemelkedő, csökkentik, károsodást, egészségét, biztosítja, látóidegre, halmozódik, amelyeknek, szükségünk, károsítják, stressztől, csökkenése, fehérjéket, életkorral, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 699
  • e Hét: 4277
  • e Hónap: 24139
  • e Év: 200014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.