Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla- céklalé gyógyhatásairól
  2022-09-22 15:54:34, csütörtök
 
 



A cékla népszerűsége nagyot nőtt, mikor felfedezték, hogy kiváló cukorforrás. A történelmi bizonyítékok szerint, amikor a britek megtiltották, hogy a cukornádat cukortermeléshez használják fel, Napóleon úgy határozott, hogy válasszák a céklát a cukor előállításához.

A sötétvörös cékla gyökerei megfőzhetőek vagy megsüthetőek. A cékla azonban fogyasztható nyersen is vagy kifacsarható a leve. A céklalé természetéből kifolyólag édes ízű, és nagyon sok, az egészségre jótékony hatással rendelkezik. Ha olyan más zöldségeket adunk a céklaléhez, mint a répa, alma vagy a cékla levele, a lének csökken az erős hatása. Gyógynövények viszont hozzáadhatóak, mivel így finomabb lesz a céklalé.

A céklát kifejezetten Európa, Észak-Amerika és Ázsia partjainál termesztik, illetve Angliában a tengerparti mocsaraknál. A cékla nem csak egy színben létezik, ahogy az emberek gondolják, hanem lehet fehér, arany vagy többszínű is. A céklához kapcsolódó levelek és gyökerek is ehetőek, és magas a tápanyagtartalmuk.

A céklalé tápanyagértéke:
A céklában sok folsav és mangán található. Ennek a zöldségnek a zöld levelei nagyon táplálóak és A-, C-, valamint K-vitamint tartalmaznak. A céklalében ezenkívül olyan ásványi anyagok találhatóak, mint a kalcium, vas, kálium, réz, kén, szilícium és klór. Ezek a tápanyagok jó hatással vannak a vérre, elősegítik a vörös vérsejtek termelését, növelik a hemoglobin szintet és az oxigénnel növelik a sejtek tápanyagtartalmát. A céklalé az egyik leggazdagabb anyag nitrátokban. Nagy mennyiségben találhatóak benne aminosavak (D- illetve alfa-aminosav). Továbbá ez a zöldség olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a flavonoidok és a karotenoidok.
A céklalé egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. A kutatók felfedezték, hogy a cékla betanint tartalmaz, amely rák ellenes tevékenységet folytat a szervezetben. A betacianin meggátolja a rákos tumorok kialakulását, valamint megszabadítja a szervezetet káros méreganyagoktól. Tudvalevőleg visszafordítja bizonyos típusú rákok fejlődését, például a leukémiát, tüdő-, bőr-, mell-, prosztata- és hererákot. Kiváló hatással van a gyomorrákra is, mivel meggátolja a rákos sejtek mutációját. A céklalében lévő betanin felveszi a harcot a bőr- és májtumorokkal is, ezért egy német tanulmány szerint a céklalé az egyik legnépszerűbb alternatív rákkezelési módszer.

2. A cékla betalainnak nevezett pigmenteket tartalmaz. Ez egy erős antioxidáns, amely gyulladásgátló és gombaölő hatású. A lé magas antioxidáns és fenolvegyület tartalma megakadályozza a sejtek és a DNS károsodását, így hozzájárul a károkat okozó és öregedésért felelős szabadgyököket. Ezenkívül meggátolja az oxidatív stressz kialakulását, amely egy mindennapi probléma.

3. A céklalében lévő nyers sóskasav hatékonyan oldja fel a szervezetben lerakódott szervetlen kalciumot, amely a krónikus betegségek kialakulásának egyik legfőbb oka. A céklalé rendszeres fogyasztása által azonban enyhíthetőek az olyan meszesedéshez köthető betegségek, mint az ízületgyulladás, vesekövek, és visszér.

4. A céklalé hozzájárul az egészséges emésztéshez, különösen a zsír emésztéséhez és a szervezet anyagcseréjéhez. A céklalé kitűnően tisztítja meg a beleket, serkenti a működésüket, valamint a gyomor- és bélmozgásokat. Ezenkívül hatással van a belekben található idegekre is, és pozitívan befolyásolja a gyomor savasságát. A benne található rostok eltávolítják a salakanyagokat, mivel gyorsan haladnak át a vékony- és vastagbélen.

5. A céklalé rendkívül jó hatással van a várandós nőkre, mivel a benne lévő folsav megakadályozza számos születési rendellenesség kialakulását, valamint biztosítja, hogy a leendő babának szép rózsaszín, egészséges bőre legyen, mivel hozzájárul a szövetek növekedéséhez és a baba gerincvelőjének megfelelő fejlődéséhez.

6. A cékla nagy mennyiségben tartalmaz olyan karotenoidokat, mint a lutein és a zeaxantin. Ezek a vegyületek rendkívül jó hatással van a szem, kifejezetten a retina egészségére. A nyers céklalé fogyasztásával a karotenoidok könnyen felszívódnak. Ezek az anyagok ugyanis könnyen elpusztulnak főzés közben, ezért érdemesebb a céklalevet nyersen fogyasztani.

7. Fogyasszon rendszeresen céklalevet, így serkentheti a fizikai aktivitást és csökkentheti a sportolás szervezetre gyakorolt negatív mellékhatásait. A lé növeli az energiát és az állóképességet, így arra motivál, hogy az ember keményebben eddzen. A céklalé által a szervezet jobban reagál a sportra, mivel kiegyensúlyozza az oxigénfelhasználást és növeli az állóképességet.

8. Egy csésze céklalé csökkentheti a vérnyomást. Egy 200 emberen végzett tanulmány szerint azoknak, akik céklalevet fogyasztottak, látható módon csökkent a vérnyomásuk. Ezenkívül a lé csökkenti a ,,rossz" koleszterinszintet, viszont növeli a ,,jó" koleszterin szintjét a szervezetben.

9. Napi egy pohár céklalé fogyasztásával serkenthető az agy vérellátása és megállíthatóak az olyan öregedéshez köthető problémák, mint a demencia. A céklalé erőt ad az idősebbeknek, így ők is aktívabb életmódot folytathatnak, mivel a lé tágítja a vérereket, valamint csökkenti fizikai aktivitások alatt az izmok oxigénszükségletét.

10. A céklalé gazdag vasban és antioxidánsokban, amelyek létfontosságúak az egészséges vér szempontjából. A lé vastartalma jó hatással van a vérszegénységre és az alacsony hemoglobin problémára. Elősegíti a vas felszívódását, így növeli a vérsejtek számát és serkenti a vérkeringést, valamint a vörös vérsejtek oxigénszállító kapacitását. A céklalében található nitrátok olyan vegyületek, amelyek serkentik a szervezetben a vérkeringést: mind az agyban, a szívben és az izmokban is. A természetes nitrátok növelik a nitrogén-oxid molekulák mennyiségét, ezáltal tágítják a vérereket és így több oxigén jut a szervezetbe.

11. A céklalében lévő betanin stimulálja a sejtek működését, valamint megvédi a májat és az epevezetékeket. A benne található rostok növelik a méregtelenítő enzimek termelését a májban, így véd az alkohol, proteinhiány és más okokból kialakult zsírlerakódással szemben.

12. A lé hatékonyan erősíti az immunrendszert és felveszi a harcot a gyulladással. Véd az ismétlődő fertőzésektől és az öregedéshez köthető degenerációtól. Növeli az állóképességet és csökkenti a fáradtságot, így energikusabb lesz tőle. A lében található magnézium enyhíti az izomfeszültséget, a stresszt és a szorongást.

13. A céklalé fogyasztása kiváló hatással van a mirigylázra.

14. A cékla sok rostot tartalmaz, viszont kevés kalóriát, ezért gyakran használják fogyáshoz is, mivel oldódó rostok találhatóak benne. Az elhízott embereknél pedig gyorsítja az anyagcserét.
Ezeken a hatásokon kívül a céklalé enyhíti a fogfájást, a menstruációs problémákat, a fejfájást és a lumbágót.
A céklalé bőrre gyakorolt jótékony hatása

15. A céklalé rendszeres fogyasztásával megelőzhető és kezelhető az olyan bőrfertőzés, mint a pattanás és a kelés. Gyulladásgátló hatásainak köszönhetően megakadályozható a pattanások és mitesszerek kialakulása, de elővigyázatosan kell használni a céklalevet, mivel nem minden esetben tünteti el a pattanásokat, ezért az ilyen esetekben keresse fel az orvosát.

16. A céklalé megtisztítja a vért, valamint eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges vizet a szervezetből, így az arc egészségesen ragyogó lesz. Ha céklalevet visz fel a bőrére, akkor az hidratált és feszes marad, a lé rendszeres fogyasztásával pedig szép és ragyogó lesz az arcbőr. Továbbá a céklalé eltávolítja az elhalt hámsejteket és segíti az új sejtek megjelenését, így az arcbőr ragyogó lesz.

17. Mivel erős antioxidánsok találhatóak benne, megvédi a bőrt a korai öregedéstől, mivel semlegesíti a szabadgyökök hatásait. Emiatt öregedésgátló anyag, amely megakadályozza a ráncok kialakulását. A céklalében található likopin segít a bőr rugalmasságának fenntartásában, illetve megvédi a bőrt a káros napsugaraktól, így nem alakul ki leégés és bőrrák.

18. A céklaleves arcpakolástól az arcbőr szép pirospozsgás lesz. Keverjen össze 1 evőkanál répalevet és 1 evőkanál céklalevet. Vigye fel az arcára a keveréket egy vattakoronggal, hagyja fent 10 percig, végül mossa le.

19. A céklalevet az agyagos arcpakoláshoz is hozzáadhatja, így a bőr szép lesz. Ha egy hónapon át rendszeresen használja, eltüntethetőek a szépséghibák és a sötét foltok.
A céklalé hajra gyakorolt jótékony hatása

20. A céklalé szénhidrátokat, proteint, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint B- és C-vitamint tartalmaz. Ezek a tápanyagok mind serkentik a fejbőrben a vérkeringést, így hozzájárulnak az egészséges hajnövekedéshez.

21. A céklalé megszünteti a viszkető és száraz fejbőrt. Enzimatikus tulajdonságai miatt eltünteti a nagy mennyiségű elhalt hámsejtet és megszünteti a fejbőr szárazságát. Mivel hidratálja a fejbőrt, megszünteti a szárazságot és a viszketést, amely korpásodással és zsíros hajjal jár. Az ecettel kevert céklalé megtisztítja a fejbőrt a korpától, sőt még a pikkelysömörtől is.

22. A céklalevet hennával is össze lehet keverni, így természetes, vörös árnyalatot ad a hajnak. Mivel vegyszermentes, a haj egészséges és gyönyörű marad tőle. A haját akár vízzel elkevert céklalével is leöblítheti, így vöröses árnyalatot adhat a hajának.

23. A céklalében található karotinoidok javítanak a haj állapotán, sűrűségén és fényességén. Ezenkívül serkenti a vérkeringést, ezáltal táplálja a hajtöveket, hozzájárul a hajnövekedéshez és biztosítja, hogy a haj szép maradjon. A céklában lévő természetes szilícium egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat. Ehhez keverjen össze gyömbért és céklalevet, majd masszírozza a fejbőrébe. Ezzel a keverékkel megakadályozható a hajhullás és a kopaszodás.

A céklalé esetleges mellékhatásai:
- A céklalé hashajtó és vizelethajtó hatású, ezért a túlzott fogyasztása bél- vagy gyomorfájáshoz vezethet.
- 1-2 pohár tiszta céklalé elfogyasztása után drasztikusan lecsökken a vérnyomás, ami szédülést és gyengeséget okozhat.
- magas vérnyomásúak és a húgykő kialakulására hajlamos emberek ne fogyasszanak céklalevet.
- A hígítatlan céklalé fogyasztása hasmenést okozhat, ezért fogyasztás előtt mindenképp hígítsa fel.
- Akiknek vese- vagy epekövei vannak, ne fogyasszon céklalevet, mivel az egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.
- A céklalének olyan mellékhatásai lehetnek, mint a láz, hidegrázás, kiütések, égő és viszkető érzés. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal konzultáljon az orvosával.

Fontos:
- A céklalé rendszeres fogyasztásától a széklet és a vizelet vöröses színű lesz, de ez normális.
- A céklalé elég erős anyag, ezért kis mennyiség is elég belőle. Fél pohárnyi mennyiséget fokozatosan növelhet egy pohárra.
- Az egész céklát reszelje le, mivel a zöld levelek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: antioxidánsokban, megakadályozható, cukortermeléshez, zsírlerakódással, izomfeszültséget, hajnövekedéshez, pikkelysömörtől, rugalmasságának, elővigyázatosan, vérszegénységre, ízületgyulladás, anyagcseréjéhez, létfontosságúak, méreganyagoktól, antioxidánsokat, gerincvelőjének, kiegyensúlyozza, immunrendszert, gyomorfájáshoz, megakadályozza, degenerációtól, vattakoronggal, állóképességet, tápanyagértéke, fogyasztásával, karotenoidokat, epevezetékeket, oxigénszállító, kialakulásához, eltüntethetőek, szénhidrátokat, salakanyagokat, megállíthatóak, rendellenesség, méreganyagokat, mellékhatásait, cékla népszerűsége, történelmi bizonyítékok, britek megtiltották, cukornádat cukortermeléshez, cukor előállításához, sötétvörös cékla, cékla azonban, céklalé természetéből, egészségre jótékony, cékla levele, lének csökken, erős hatása, céklát kifejezetten, tengerparti mocsaraknál, színben létezik, emberek gondolják,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Neked tudnod kell  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Fehér virág  Alázat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png cica  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png férfi  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Alázat  Png kislány  210 éve született a SZÓZAT meg...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mindig jusson idő nevetni  Nem méltó hozzád  Idő  Albert Einstein gondolata  Akarat  Egy bizonyos határt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Popper Péter szavai  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Tavaszi kép  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  A másik dolog,  Png fotel  Hogy lehet megtartani  Png fotel  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png rózsa csokor  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sose bánj semmit  Albert Einstein gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Png virág  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Reggel van  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Radikális szeretet  Alázat  Png telefon  Akarat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
cékla népszerűsége, történelmi bizonyítékok, britek megtiltották, cukornádat cukortermeléshez, cukor előállításához, sötétvörös cékla, cékla azonban, céklalé természetéből, egészségre jótékony, cékla levele, lének csökken, erős hatása, céklát kifejezetten, tengerparti mocsaraknál, színben létezik, emberek gondolják, céklához kapcsolódó, céklalé tápanyagértéke, zöld levelei, céklalében ezenkívül, vörös vérsejtek, hemoglobin szintet, oxigénnel növelik, sejtek tápanyagtartalmát, egyik leggazdagabb, zöldség olyan, céklalé egészségre, kutatók felfedezték, cékla betanint, betacianin meggátolja, rákos tumorok, szervezetet káros, rákos sejtek, céklalében lévő, német tanulmány, egyik legnépszerűbb, cékla betalainnak, erős antioxidáns, károkat okozó, oxidatív stressz, mindennapi probléma, szervezetben lerakódott, krónikus betegségek, céklalé rendszeres, olyan meszesedéshez, céklalé hozzájárul, egészséges emésztéshez, zsír emésztéséhez, szervezet anyagcseréjéhez, céklalé kitűnően, belekben található, gyomor savasságát, benne található, céklalé rendkívül, várandós nőkre, benne lévő, leendő babának, szövetek növekedéséhez, baba gerincvelőjének, cékla nagy, vegyületek rendkívül, retina egészségére, nyers céklalé, karotenoidok könnyen, anyagok ugyanis, céklalevet nyersen, fizikai aktivitást, sportolás szervezetre, ember keményebben, céklalé által, szervezet jobban, csésze céklalé, pohár céklalé, olyan öregedéshez, céklalé erőt, céklalé gazdag, alacsony hemoglobin, vérsejtek számát, céklalében található, természetes nitrátok, nitrogén-oxid molekulák, sejtek működését, méregtelenítő enzimek, ismétlődő fertőzésektől, öregedéshez köthető, lében található, céklalé fogyasztása, elhízott embereknél, hatásokon kívül, céklalé enyhíti, menstruációs problémákat, céklalé bőrre, olyan bőrfertőzés, ilyen esetekben, céklalé megtisztítja, felesleges vizet, céklalé eltávolítja, elhalt hámsejteket, arcbőr ragyogó, korai öregedéstől, szabadgyökök hatásait, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2318
  • e Hét: 7163
  • e Hónap: 38649
  • e Év: 243350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.