Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A köszvény és táplálkozás kapcsolata
  2022-10-05 23:33:56, szerda
 
  A betegséget először Hippokratész írta le, de sokkal régebben keletkezett a kór. Amikor őseink áttértek a gyümölcsökből, magvakból, gumókból és növényekből álló táplálkozásról (részben a kényszerűség okán, a legutóbbi nagy jégkorszak a flórát jelentős mértékben átalakította) és húst kellett enniük, hogy életben maradhassanak, akkor megjelent a közvény.

A betegség úgy keletkezik, hogy a magas purin tartalmú ételek elfogyasztása után a szervezetben megemelkedik a húgysav szintje. A húgysav nem túl jól oldódó vegyület és bizonyos koncentráció felett kicsapódik a vérben és húgysav kristályok formájában lerakódik elsősorban az ízületekben, de akár a bőr alá is, nagy, fájdalmas csomókat képezve.

A fellépő gyulladás következtében az ízületet alkotó csontok is károsodhatnak és ez maradandó mozgásszervi betegségeket okozhat. Ez az a helyzet, amikor már a húgysavszint rendezését követően sem múlnak el teljesen az ízületi panaszok.

Valódi ragadozókban a purinok lebontása nem áll meg a húgysav szintjén, ezért az ő esetükben köszvény soha nem fordulhat elő (van egy speciális enzim a szervezetükben, az urikáz, ami a húgysavat tovább bontja, és ami az emberből hiányzik).

Kórósan magas húgysavszint azonban nem csak akkor alakulhat ki, ha valaki túl sok húst (belsőséget), tehát magas purin tartalmú ételeket eszik.

Másik lehetséges módja, ha fokozzuk a májban a húgysav szintézisét. Erre kiváló példa az alkohol. A néhai Apafi Mihály Erdély fejedelme szerette a bort. Meg is ivott úgy naponta tíz liternyit. Ahogy a krónikás írta, ,,Úgy gőzölgött ki az feje tetejin az bor ereje". Köszvényes volt, mint pl. Rákóczi Ferenc, (hatalmas tokaji birtokai voltak, a család a borkereskedésből gazdagodott meg), Mátyás király, Könyves Kálmán, stb., hogy csak magyar királyainkat említsük.

A húgysav a vizelettel távozik a szervezetünkből. Súlyos veseelégtelenségben a vizelettel történő húgysav kiválasztás lecsökken, ezért még normális purin bevitel mellett is kialakulhat a köszvény.

Ha valakit súlyos trauma ér, melynek következtében sok sejtje elpusztul, vagy valamilyen rosszindulatú daganatos betegsége van, ami miatt intenzív kemoterápiát vagy sugárterápiát kap, akkor szintén az elpusztuló sejtekből sok DNS, illetve ezek lebontásából sok purin vegyület keletkezhet, ami szintén nagyon megemelheti a húgysav szintjét a vérben.

Köszvény vonatkozásában külön felhívnám a figyelmet, hogy az egyébként nagyon egészséges halakban is nagyon magas a purin tartalom, valamint a csokoládéban és a tenger ,,gyümölcseiben" is.

Bizonyos növények is sok purin vegyületet tartalmaznak: bab, borsó, lencse.

Az alkoholról már láttuk, hogy fokozza a májban a húgysav szintézisét, bár a bor purin vegyületeket alig tartalmaz. Ebből a szempontból veszélyesebb a sör, mert az nem csak az alkohol tartalma következtében hajlamosít a köszvényre, hanem önmagában is sok purin vegyületet tartalmaz.

A köszvény minden ízületünket megtámadhatja, de leggyakoribb a nagylábujj ízületének begyulladása alig tűrhető fájdalommal (podagra). Később a betegség ráterjedhet a kéz kis ízületeire (chriragra), de akár a könyökre is.

A bőr alatt képződő húgysav kristályok alkotta csomók kifakadhatnak és a húgysav kristályoktól így szabadulhat meg a szervezet (ma már ilyet nem látni, de a régi leírásokban ezt mindig megemlítették).

A betegség rohamokban jelentkezik, amik már gyógyszeresen kezelhetők. De a legfontosabb a táplálkozás megváltoztatása, beleértve az alkohol fogyasztását is.

A magas húgysav szint önmagában, köszvényes ízületi fájdalom nélkül is veszélyes. Férfiakban másfélszeresére, míg nőkben háromszorosára növeli egy esetleges infarktus valószínűségét.

A húgysavszint változó. Lehet, hogy valakinek a mérés időpontjában normális értéket mérhetünk, mégis köszvényes, mert pár nappal a mérés előtt akár a duplája is lehetett az éppen mért értéknek.

Tehát a köszvény nem a ,,királyok betegsége", hanem a túlzott táplálkozásé, az egészségtelen étrendé, a túlzott alkoholfogyasztásé, illetve ritkább esetben sújthatja a kór a vesebetegeket, ill. a daganatos betegeket (de ott ez soha nem szokott kialakulni, mivel a kezelőorvos ezt tudja és olyan gyógyszert ad a terápia alatt, ami megakadályozza a húgysavszint kóros megemelkedését).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: borkereskedésből, másfélszeresére, megváltoztatása, szervezetünkből, valószínűségét, szervezetükben, táplálkozásról, háromszorosára, megemelkedését, megakadályozza, vonatkozásában, károsodhatnak, rosszindulatú, elfogyasztása, maradhassanak, gyümölcseiben, gyógyszeresen, megemlítették, következtében, megtámadhatja, sugárterápiát, egészségtelen, kristályoktól, gyümölcsökből, kifakadhatnak, vesebetegeket, szervezetben, csokoládéban, koncentráció, leggyakoribb, kemoterápiát, lebontásából, begyulladása, veszélyesebb, megemelkedik, húgysavszint, betegséget először, kényszerűség okán, legutóbbi nagy, flórát jelentős, magas purin, szervezetben megemelkedik, húgysav szintje, fellépő gyulladás, ízületet alkotó, húgysavszint rendezését, ízületi panaszok, purinok lebontása, húgysav szintjén, speciális enzim, húgysavat tovább, emberből hiányzik, Apafi Mihály Erdély, Rákóczi Ferenc, Könyves Kálmán,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Vannak emberek  különleges  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Egy barátság története  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Tanácsok egy pszichológustól  40 felett  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 12  Magamnak  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Egyszerű  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Isten hűségének mértéke  Jan Twardowski - Siessünk  Hamvas Béla  Az ókori görögök sebkezelésre ...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Márai Sándor tollából  Paul David Tripp Április 12  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Jó nap volt  Emlékezz  Facebookon kaptam  A sorsod  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  40 felett  39 ígéret  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jó éjszakát  Sorsunk miatt...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Vannak emberek  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Alvó cica  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Az ember emlékekből áll  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Facebookon kaptam  Az ember  Egy tavasz  Egy gondolat  Alvó kislány 
Bejegyzés Címkék
betegséget először, kényszerűség okán, legutóbbi nagy, flórát jelentős, magas purin, szervezetben megemelkedik, húgysav szintje, fellépő gyulladás, ízületet alkotó, húgysavszint rendezését, ízületi panaszok, purinok lebontása, húgysav szintjén, speciális enzim, húgysavat tovább, emberből hiányzik, húgysav szintézisét, néhai Apafi, krónikás írta, feje tetejin, borkereskedésből gazdagodott, vizelettel távozik, vizelettel történő, elpusztuló sejtekből, húgysav szintjét, egyébként nagyon, purin tartalom, tenger &#8222, szempontból veszélyesebb, alkohol tartalma, köszvény minden, nagylábujj ízületének, betegség ráterjedhet, húgysav kristályoktól, régi leírásokban, betegség rohamokban, táplálkozás megváltoztatása, alkohol fogyasztását, magas húgysav, esetleges infarktus, húgysavszint változó, mérés időpontjában, mérés előtt, éppen mért, túlzott táplálkozásé, egészségtelen étrendé, daganatos betegeket, terápia alatt, húgysavszint kóros, borkereskedésből, másfélszeresére, megváltoztatása, szervezetünkből, valószínűségét, szervezetükben, táplálkozásról, háromszorosára, megemelkedését, megakadályozza, vonatkozásában, károsodhatnak, rosszindulatú, elfogyasztása, maradhassanak, gyümölcseiben, gyógyszeresen, megemlítették, következtében, megtámadhatja, sugárterápiát, egészségtelen, kristályoktól, gyümölcsökből, kifakadhatnak, vesebetegeket, szervezetben, csokoládéban, koncentráció, leggyakoribb, kemoterápiát, lebontásából, begyulladása, veszélyesebb, megemelkedik, húgysavszint, táplálkozásé, ragadozókban, betegségeket, mozgásszervi, hippokratész, időpontjában, vegyületeket, legfontosabb, királyainkat, kényszerűség, fogyasztását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 6836
  • e Hónap: 20585
  • e Év: 225286
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.