Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krisztus átokká lett
  2022-10-18 22:38:25, kedd
 
  Krisztus átokká lett

Amikor Krisztus elhordozta bűneinket a golgotai kereszten, átkozott volt, mint az olyan ember, aki titokban bálványt készít és felállítja azt. Átkozott volt, mint aki nem tiszteli apját vagy anyját; mint aki elmozdítja a szomszédja határkövét, vagy vak embert vezet félre az úton. Átkozott volt, mint aki elfordítja a jövevénynek, árvának és özvegynek az igazságát. Átkozott volt, mint az, aki mindenféle szexuális erkölcstelenséget és perverziót követ el; mint aki titokban megöli a felebarátját, vagy megvesztegetést fogad el azért, hogy az ártatlan vérét ontsa. Átkozott volt, mint aki nem tartotta meg a törvényt, hogy megcselekedje azt. A Példabeszédek bölcse így írt: ,,Miképpen a madár elmegy és a fecske elrepül, azonképpen az ok nélkül való átok nem száll az emberre". Az átok azonban rászállt a Vesszőszálra, nem azért, mintha bármilyen hiba lett volna a jellemében vagy a cselekedeteiben, hanem azért, mert elhordozta népének bűneit, és viselte a gonoszságukat Isten ítélőszéke előtt. Ott állt mezítelenül, védtelenül és sebezhetően, kiszolgáltatva az isteni ítéletnek. Dávid így kiált fel: ,,Boldog az, akinek hamissága megbocsáttatott, vétke elfedeztetett. Boldog ember az, akinek az Úr bűnt nem tulajdonít, és lelkében csalárdság nincsen". A kereszten Krisztusnak tulajdonított bűn mégis közszemlére lett téve Isten és a mennyei seregek előtt. ,,Kipellengérezték" az emberek előtt, látványossága lett angyaloknak és ördögöknek. A törvényszegéseket, amelyeket Jézus elhordozott nem bocsátották meg neki, és a bűnök, amelyeket magára vett, nem lettek elfedezve. Ha az az ember számít áldottnak, akinek Isten nem tulajdonít bűnt, akkor Krisztus minden mértéken felül átkozott volt, mert a mi összes bűnünk rá lett vetve. Ezért Isten úgy bánt vele, ahogyan a Moáb hegyénél megújított mózesi szövetség megszegőinek ígérte:

,,Nem akar majd az Úr annak megbocsátani, sőt, felgerjed akkor az Úrnak haragja és búsulása az ilyen ember ellen, és rászáll arra minden átok, amely meg van írva e könyvben, és eltörli az Úr annak nevét az ég alól. És kiválasztja azt az Úr veszedelemre, Izraelnek minden törzse közül, a szövetségnek minden átka szerint, amelyek meg vannak írva e törvénykönyvben."

A Messiás arra volt kiválasztva, hogy Őt sújtsa a csapás a Golgotán, és minden, a Törvénykönyvben megírt átok reá hulljon. Ábrahám Magvában a föld valamennyi nemzetsége áldott, de csak azért, mert Ő átkozottabb lett, mint itt a földön bármelyikünk. Mózes 4. könyvében az egyik legszebb ígéret olvasható, amelyet valaha Isten az embernek adott. Úgy is hivatkoznak rá, mint papi vagy ároni áldásra: ,,Áldjon meg tégedet az Úr, és őrizzen meg tégedet. Világosítsa meg az Úr az Ő orcáját te rajtad, és könyörüljön te rajtad. Fordítsa az Úr az Ő orcáját te reád, és adjon békességet neked". Bár ezek gyönyörű és bőkezű áldások, teológiailag és erkölcsileg mégis komoly problémát vetnek fel. Hogyan tud az igazságos Isten ilyen áldásokat ígérni a bűnös embereknek anélkül, hogy igazságosságával ne kötne kompromisszumot? A választ ismét a keresztben találjuk meg. A bűnös csak azért nyerhet áldást, mert a Szent és Igazságos átkozott lett. Isten minden egyes áldása, amelyet népének adott vagy adni fog, azért lehetséges, mert Krisztust a kereszten a papi áldás gyökeres ellentéte sújtotta. Nekünk az Írás ezt mondja: ,,Áldjon meg téged az Úr", de csak azért, mert Jézushoz a következő szavak szóltak: ,,Az Úr megátkoz téged és átad a pusztulásra; az Úr elveszi tőled jelenléte fényét és megítél téged; az Úr elfordítja tőled az orcáját és nyomorúsággal tölt be".
A zsoltáros úgy ábrázolja az áldottakat, mint akik boldogan örvendeznek az Úr jelenlétében, értik az ünnepi kürt szavát és örömmel énekelnek, és az Ő tekintetének világosságánál járnak. Krisztust miattunk érte fájdalom az Atya jelenlétének hiánya miatt, és ismerte meg az ítélet kürtjének rettenetes hangját. Értünk függött a kereszten Isten elviselhetetlenül komor tekintetének sötét felhője alatt. Ádám végzetes döntése miatt az egész teremtés a romlás és hiábavalóság rabságában, átok alatt nyög. Ahhoz, hogy a teremtett világot felszabadítsa, az utolsó Ádám magára vette népének bűneit, és sóhajtozott a szörnyű járom alatt: ,,Krisztus váltott meg minket a törvény átkától, átokká lévén érettünk."
A legkiábrándítóbb dolog, hogy Krisztus kereszten elhangzott kiáltása, valódi értelmét elveszítve, gyakran egy romantikus közhellyé silányul. Nem ritka, amikor azt halljuk egy prédikátortól, hogy az Atya elfordult a Fiától, mert már nem bírta elviselni a szenvedésnek azt a látványát, amit a gonosz emberek okoztak neki. Amint már láttuk, ez a magyarázat teljes eltorzítása a bibliai szövegnek, és annak, ami a kereszten valójában történt. Az Atya nem azért fordult el a Fiától, mert hiányzott belőle a lelkierő, hogy végignézze ahogyan szenved, hanem: ,,Mert azt, aki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk Őbenne". Ő ráhelyezte a mi bűneinket és elfordult Tőle, mert a szemei túl tiszták ahhoz, hogy elviseljék a gonosz látványát, és nem tud a gonoszságra nézni.
Jó oka van annak, hogy sok evangéliumi traktátuson az Isten és a bűnös ember közötti elválasztást egy végtelen szakadék rajzával ábrázolják, ez teljesen megfelel a Szentírásban írtaknak. Ézsaiásnál olvassuk: ,,...A ti vétkeitek választanak el titeket Istenetektől, és bűneitek fedezték el orcáját ti előttetek, hogy meg nem hallgatott". E szöveghely, és még számtalan másik alapján, minden embernek Istentől elválasztva, az Ő haragja alatt kellene élnie és meghalnia. Ám éppen ezért Isten Fia a helyünkre állt, elhordozta a bűneinket, és Isten emiatt elhagyta Őt. Ahhoz, hogy a szakadékot áthidalja, és a kapcsolat helyreálljon ,,avagy nem ezeket kellett-e szenvedni a Krisztusnak, és úgy menni be az ő dicsőségébe?"

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: legkiábrándítóbb, igazságosságával, kipellengérezték, megvesztegetést, cselekedeteiben, kompromisszumot, törvénykönyvben, megbocsáttatott, világosságánál, kiszolgáltatva, tulajdonított, példabeszédek, megcselekedje, felszabadítsa, nyomorúsággal, látványossága, gonoszságukat, prédikátortól, elfedeztetett, elválasztást, szentírásban, megszegőinek, megbocsátani, jelenlétében, tekintetének, szenvedésnek, istenetektől, jelenlétének, vesszőszálra, hiábavalóság, felebarátját, teológiailag, helyreálljon, veszedelemre, bármelyikünk, szövetségnek, golgotai kereszten, olyan ember, szomszédja határkövét, ártatlan vérét, madár elmegy, fecske elrepül, átok azonban, jellemében vagy, gonoszságukat Isten, isteni ítéletnek, kereszten Krisztusnak, mennyei seregek, emberek előtt, ilyen ember, szövetségnek minden, föld valamennyi, Amikor Krisztus, Ezért Isten, Ábrahám Magvában, Isten Fia, Paul Washer,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Csend  Hamvas Béla  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Egyszerű  Müller Péter tollából  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jó éjszakát  Alvó cica  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Tanmese  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Paul Éluard - És egy mosoly  Egy párkányon  József Attila - Kopogtatás nél...  Tavaszi este  Sorsunk miatt...  Egy barátság története  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Walter Chrysler mondta  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szabó T. Anna - Pitypang  Egy párkányon  Jó nap volt  Csend  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Csend  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Különleges  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Robin Wight pitypang szobra  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul Éluard - És egy mosoly  Nem kell hozzá fürdőruhás  IGEN így  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Somlyó Zoltán - Orgonával  különleges  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Mindent de mindent visszakap  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  Szabó T. Anna - Pitypang  Sorsunk miatt...  képre írva  Bársony székben  Jó éjszakát  Eduardo Sacheri gondolata  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
golgotai kereszten, olyan ember, szomszédja határkövét, ártatlan vérét, madár elmegy, fecske elrepül, átok azonban, jellemében vagy, gonoszságukat Isten, isteni ítéletnek, kereszten Krisztusnak, mennyei seregek, emberek előtt, ilyen ember, szövetségnek minden, föld valamennyi, földön bármelyikünk, egyik legszebb, embernek adott, igazságos Isten, bűnös embereknek, választ ismét, keresztben találjuk, bűnös csak, papi áldás, következő szavak, ünnepi kürt, ítélet kürtjének, kereszten Isten, egész teremtés, teremtett világot, utolsó Ádám, szörnyű járom, törvény átkától, legkiábrándítóbb dolog, romantikus közhellyé, gonosz emberek, magyarázat teljes, bibliai szövegnek, kereszten valójában, gonosz látványát, gonoszságra nézni, bűnös ember, végtelen szakadék, helyünkre állt, szakadékot áthidalja, kapcsolat helyreálljon, legkiábrándítóbb, igazságosságával, kipellengérezték, megvesztegetést, cselekedeteiben, kompromisszumot, törvénykönyvben, megbocsáttatott, világosságánál, kiszolgáltatva, tulajdonított, példabeszédek, megcselekedje, felszabadítsa, nyomorúsággal, látványossága, gonoszságukat, prédikátortól, elfedeztetett, elválasztást, szentírásban, megszegőinek, megbocsátani, jelenlétében, tekintetének, szenvedésnek, istenetektől, jelenlétének, vesszőszálra, hiábavalóság, felebarátját, teológiailag, helyreálljon, veszedelemre, bármelyikünk, szövetségnek, sebezhetően, örvendeznek, pusztulásra, világosítsa, kiválasztva, kiválasztja, evangéliumi, gonoszságra, elválasztva, átkozottabb, angyaloknak, közszemlére, eltorzítása, krisztusnak, hivatkoznak, dicsőségébe, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 17 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 35910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3619
  • e Hét: 8463
  • e Hónap: 20338
  • e Év: 208140
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.