Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Szentháromság Isten munkája
  2022-10-27 18:45:37, csütörtök
 
  A Szentháromság Isten munkája

Textus: Jn 11,41-42

Az emberek egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy képesek vagyunk együttműködni és jól együtt dolgozni. Ezt látjuk ma a repülőgépek pilótafülkéjében. Elmúltak azok az idők, amikor a pilóta volt az abszolút főnök, és a másodpilóta nem kérdőjelezhette meg a döntéseit. Ez túl sok balesetet eredményezett. Ma a pilótákat és a másodpilótákat arra tanítják, hogy működjenek együtt, segítsék egymást, hogy olyan csapatot alkossanak, amely még akkor is biztonságban tartja az embereket, ha veszélyes helyzeteket élnek át. Egy csapatként dolgoznak a probléma megoldásán.

Ezt gyakran látjuk sok különböző területen - az orvostudományban, más tudományokban, a zenében, a sportban, a filmszakmában és így tovább. A csapatmunka elképesztő eredményekhez vezethet.

Két idős hölgy ugyanabban az öregotthonban éltek. Mindkettőjüket agyvérzés érte. Az egyiküknél az agyvérzés a bal oldalát korlátozta, míg a másikuknál a jobb oldal sérült meg. Mindkét hölgy kitűnő zongorista volt, de feladták a reményt, hogy valaha is újra játszhatnak. A központ igazgatója leültette őket egy zongorához, és arra biztatta őket, hogy játsszanak együtt szólódarabokat. Így is tettek, és nagyszerű barátság alakult ki közöttük.

Egy másik dolog a csapatmunkával kapcsolatban az, hogy néha két ember úgy tud együtt dolgozni, hogy mindegyikük bátorítja és inspirálja a másikat, és az eredmény messze meghaladja azt, amit egyedül el tudnának érni.


Az ok, amiért az emberek szeretik a csapatmunkát, és amiért a csapatmunka gyakran olyan hatékony, az az, hogy Isten így teremtett minket. Isten képmására lettünk teremtve, és Isten, mint Atya, Fiú és Szentlélek, a csapatmunka végső és tökéletes példája. Az ő csapatmunkájuk a modellje minden más csapatmunkának. Az, hogy együtt dolgoznak az üdvösségünkért, egységben, mégis mindegyiküknek más-más szerepe van, olyasvalami, amin nekünk, keresztyéneknek csodálkoznunk kell. Igeszakaszunk bemutatja ennek az egységnek egy részét, és ennek segítenie kell nekünk abban, hogy teljesen biztosak legyünk üdvösségünkben. Az Istenségben olyan egység van, hogy üdvösségünk nem egy valaki munkájának az eredménye. Éppen ellenkezőleg, azért üdvözülünk, mert a Szentháromság Isten, tökéletes egységben és együttműködésben, együtt cselekedett, hogy ezt elérje.

Igeszakaszunk nem említi a Lelket, de miközben megnézzük, mit mond a szövegünk Jézusról és az Atyáról, aközben majd megemlítek néhány igeverset, amelyekből következtethetünk arra, hogy a Lélek is részt vett a Lázár feltámasztásában. A szövegünkben ezt olvassuk: (János 11:41-42)

Elvették tehát a követ, Jézus pedig felemelte a tekintetét, és ezt mondta: Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. Én tudtam, hogy mindig meghallgatsz, csak a körülálló sokaság miatt mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem.

1. Először is, figyeljük meg, hogy Jézus az Atya Istenre támaszkodik.

Jézus Lázár sírjához lépett, és mit akart tenni? A saját erejéből akarta feltámasztani Lázárt? Nem. Azért jött, hogy az Atya akaratát teljesítse. Az Atya küldte őt. A János 3:16 azt mondja nekünk:

,,Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Üdvösségünk megvalósítása érdekében az Atya az Ő Fiát adta. Elküldte Őt ebbe a világba, hogy meghaljon helyettünk. A bűneinkért meg kellett fizetni, és az egyetlen, aki ezt megtehette, az Isten szeplőtelen Fia, Jézus volt, az, aki szűztől született. Ő leszállt a mennyből, és magára vette a mi természetünket. Azonosult velünk, és bizonyos értelemben egy lett velünk, kivéve a bűnt. Ő volt a második Ádám, a mi nagyszerű képviselőnk. Az első Ádám elbukott, és az egész emberi fajt bűnbe taszította. A második Ádám szintén a mi képviselőnk volt. Meghalt helyettünk, a mi bűneinkért, hogy megmentsen minket. Ahogy a 2Korinthus 5:21 mondja:

,,Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne."

Jézus azért jött, hogy megmentsen minket. Ez volt az Atya akarata. A János 6:38-ban Jézus azt mondta:

,,mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem hogy annak az akaratát, aki elküldött engem."

A Lukács 4,43-ban Jézus azt mondta: ,,Más városokban is hirdetnem kell az Isten országának evangéliumát, mert ezért küldettem."

Az Atya céllal küldte el a Fiút, azzal a céllal hogy átvegye a helyünket. Jézus szolgává lett, hogy megmentsen minket. Ahogyan a Máté 20:28-ban mondta:
,,Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért."
2. Az Atya és a Lélek minden egyes lépésnél részt vett Jézus munkájában.
Ezt látjuk Jézus keresztségében, amikor azonosult velünk. Ezt olvassuk (Máté 3:16-17):
,,Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt az ég, és látta, hogy Isten Lelke mint egy galamb aláereszkedik, és őreá száll. És íme, hang hallatszott a mennyből: Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm."

Az Atya a Fiú munkájának jóváhagyását fejezte ki. A Lélek eljött Jézusra. Részt vett abban, amit Jézus tett. Az ezt követő vers valóban ezt mutatja nekünk. Azt mondja: (Máté 4:1)

Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög.

A Lélek vezette Jézust. A Lukács 4:18-ban Jézus ezekkel a szavakkal nyitotta meg nyilvános szolgálatát:

,,Az Úrnak Lelke van énrajtam, mert felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat."

A Lélek Jézussal volt, amikor a munkáját végezte.

A Filippi 2:6-8 arról beszél, hogy Krisztus megalázta magát. Pál azt írta:

,,aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig."

Herman Bavinck azt mondja, hogy Krisztus megalázkodásának része az isteni természet szerint abban állt, hogy:

,,elrejtette isteni fenségét és dicsőségét, Isten alakját, amelyben a megtestesülés előtt létezett, a szolgai alak mögé, amelyben a földön járt."


A megdicsőülés hegyén Jakab, Péter és János látta Jézust elváltozni, ahogy ruhája vakítóan fehér lett, arca úgy ragyogott, mint a nap. Láttak valamit Jézus alapvető dicsőségéből. De a földön töltött ideje nagy részében Jézus elrejtette dicsőségét.

Bavinck folytatja,

,,megaláztatása alatt egy pillanatra sem használta isteni hatalmát és isteni tulajdonságait arra, hogy önmagának kedvében járjon, és hogy legyőzze ellenségeit. Nem más fegyverrel harcolt és győzött, mint a kereszttel. Az önmegtagadás volt életének titka".


A Sátán első kísértése az volt, hogy rávegye Jézust, hogy ne hagyatkozzon többé az Atyára. A Sátán arra sürgette Jézust, hogy a köveket változtassa kenyérré.

A Sátán lényegében azt mondta:

"Éhen fogsz halni, hacsak nem veszed a kezedbe a dolgokat, és nem változtatod ezeket a köveket kenyérré".

Azt akarta, hogy Jézus ne bízzon többé az Atyában, ne hagyatkozzon rá. De Jézus visszautasította a Sátánt. Azt mondta: (Máté 4:4)

Meg van írva: ,,Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik."

Teljesen megbízott az Atyában.

Ugyanez volt a helyzet a harmadik kísértésnél is, amikor a Sátán megmutatta Jézusnak a világ összes királyságát és azok pompáját, és azt mondta neki: (Máté 4:9)

,,Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem."

A Sátán azt mondta neki, hogy nem kell a keresztre mennie, hogy más módon is elvégezheti a megváltást. Jézus azonban megundorodott a Sátán sugallatától, és ezt mondta: (Máté 4:10)

,,Távozz tőlem, Sátán!"

Ugyanígy volt ez akkor is, amikor Jézus Lázár sírjához közeledett. Elismerte, hogy azért jött, hogy az Atya akaratát teljesítse. Dicsőíti az Atyát. Dicsőséget ad az Atyának. Azt mondta:

,,Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. Én tudtam, hogy mindig meghallgatsz."

Jézus az Atya erejével feltámasztotta Lázárt. Jézus az Atya akaratát teljesítette.

3. Figyeljük meg, hogy Jézus, mielőtt kihívja Lázárt a sírból, dicsőséget ad az Atya Istennek.

Jézus megmutatja mindenkinek, aki ott van, hogy Ő az Atya szolgájaként jött. Dicsőséget ad az Atya Istennek. Erről már korábban, a 4. versben beszélt a tanítványainak. Azt mondta nekik:

,,Ez a betegség nem halálos, hanem az Isten dicsőségét szolgálja, hogy általa megdicsőüljön az Isten Fia."

Andreas J. Köstenberger megjegyzi: ,,Jézus nem a csodára összpontosít, hanem Isten dicsőségének (és így saját messiási hivatásának) kinyilatkoztatására benne és általa."

4. Jézus szavain keresztül Lázár sírja előtt Isten dicsősége és a Fiú dicsősége összefonódik.

Azzal, hogy Lázárt feltámasztotta a halálból, dicsőséget adott Istennek, és egyúttal az Ő dicsőségét is kinyilatkoztatta. D. A. Carson írja:

"Az Atya és a Fiú kölcsönösen elkötelezettek egymás dicsőségére. Az irónia az, hogy ha ebben az életre való visszaállítás csodájában mind az Atya, mind a Fiú megdicsőül (azaz megmutatkozik az, aki valójában), a megdicsőülés legfőbb pillanata Jézus halálában következik be...

Figyeljük meg Jézus és az Atya egységét Lázár feltámasztásában. Kálvin János írja:

"Ezalatt tehát azt érti (Jézus), hogy olyan nagy az egyetértés közte és az Atya között, hogy az Atya semmit sem tagad meg tőle; sőt még az imádkozásra sincs szüksége, mert csak azt hajtja végre, amiről tudja, hogy az Atya megparancsolta; de hogy az emberek még jobban meggyőződjenek arról, hogy ez valóban isteni munka, ezért hívta segítségül az Atya nevét".


5. A nagy tanulság, amit itt láthatunk, az, hogy a mi megváltásunk a Szentháromság Isten műve.

Micsoda bizalmat kell, hogy adjon ez nektek. A Szentháromság Isten abszolút elkötelezett az üdvösségetek iránt. Amikor Jézus eljött, hogy megmentsen téged, nem egyedül cselekedett. Őt az Atya küldte. Az Atya akaratát teljesítette. Tökéletesen teljesítette azt. Kétszer, a keresztségénél és a megdicsőülés hegyén az Atya hangja elhangzott a mennyből: (Máté 3:17, 17:5)

,,Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm."

A megváltásotok megvalósításával Jézus az Atya akaratát teljesítette. Tökéletesen véghezvitte azt. Üdvösségetek megvalósításában Jézust a Lélek vezette. A megváltásotok megvalósítása során tökéletes viselkedésre volt szükség. Jézusban ez megvalósult. Egyetlen részlet sem maradt ki. A Zsidókhoz írt levél 7:26 így ábrázolja Jézust:

,,Mert ilyen főpapra volt szükségünk, aki szent, ártatlan, szeplőtlen, a bűnösöktől elkülönített, és az egek fölé emeltetett."

Mi kell legyen a mi válaszunk erre? A Zsidókhoz írt levél 10:19-23 elmondja:


,,Mivel tehát, testvéreim, bízhatunk abban, hogy bemehetünk a szentélybe Jézus Krisztus vére által, azon az új és élő úton, amelyet ő nyitott meg előttünk a kárpit, vagyis az ő teste által; és mivel nagy papunk van az Isten háza felett: járuljunk azért oda igaz szívvel és teljes hittel, mint akiknek a szíve megtisztult a gonosz lelkiismerettől, a testét pedig megmosták tiszta vízzel. A reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk, mert hű az, aki ígéretet tett."

Testvérek bízzatok Jézusban! Dicsérjétek Őt. Dicsérjétek a mi Szentháromság Istenünket az Ő munkájáért, hogy megmentett minket. Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: feltámasztásában, visszautasította, pilótafülkéjében, orvostudományban, megvalósításában, együttműködésben, kinyilatkoztatta, megalázkodásának, megvalósításával, keresztyéneknek, lelkiismerettől, kérdőjelezhette, tulajdonságait, szólódarabokat, meggyőződjenek, elkötelezettek, megkínzottakat, megparancsolta, feltámasztotta, mindegyiküknek, üdvösségünkért, keresztségénél, csapatmunkával, másodpilótákat, üdvösségünkben, tanítványainak, keresztségében, csapatmunkájuk, csapatmunkának, kereszthalálig, természetünket, mindkettőjüket, meghallgattál, megüresítette, szentháromság, tudományokban, emberek egyik, repülőgépek pilótafülkéjében, pilóta volt, abszolút főnök, másodpilótákat arra, csapatként dolgoznak, probléma megoldásán, csapatmunka elképesztő, öregotthonban éltek, jobb oldal, központ igazgatója, másik dolog, csapatmunkával kapcsolatban, eredmény messze, emberek szeretik, csapatmunka gyakran, Szentháromság Isten, Atya Istenre, Jézus Lázár, Elküldte Őt, Isten Lelke, Úrnak Lelke, Lélek Jézussal, Herman Bavinck, Atya Istennek, Isten Fia, Andreas, Kálvin János, Amikor Jézus, Jézus Krisztus, Dicsérjétek Őt, Szentháromság Istenünket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Horváth Szilvia tollából  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Emlékezz  Mindig lesz olyan  A pitypang legendája  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kertem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Anyámról való emlékek  Zilahy Lajos gondolata  Sorsunk miatt...  Egyszerű  A Magyar Költészet napja alkal...  Erdei gyöngyvirág  Szép estét  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A hagyma antibakteriális hatás...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  jó reggelt  Előfordul, hogy  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Vannak emberek  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  40 felett  Reményik Sándor: Pierrot &...  Esterházy Péterre emlékezünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  A Magyar Költészet napja alkal...  Emlékezz  Szép estét kedves látogatóimna...  39 ígéret  Ma van a magyar költészet napj...  Magyar költészet napja  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Tanácsok egy pszichológustól  Andrássy Réka - A bolond Böske  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Krisztina b...  Tavaszi este  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Andrássy Réka - A bolond Böske  Zilahy Lajos mondta  James Allen  Nem kell hozzá fürdőruhás  Magamnak  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Sorsunk miatt...  József Attila - Kopogtatás nél...  Ott van  Facebookon kaptam  Szép estét  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Előfordul, hogy  Jan Twardowski - Siessünk 
Bejegyzés Címkék
emberek egyik, repülőgépek pilótafülkéjében, pilóta volt, abszolút főnök, másodpilótákat arra, csapatként dolgoznak, probléma megoldásán, csapatmunka elképesztő, öregotthonban éltek, jobb oldal, központ igazgatója, másik dolog, csapatmunkával kapcsolatban, eredmény messze, emberek szeretik, csapatmunka gyakran, csapatmunka végső, modellje minden, valaki munkájának, szövegünk Jézusról, körülálló sokaság, saját erejéből, lett velünk, második Ádám, első Ádám, egész emberi, magam akaratát, céllal hogy, galamb aláereszkedik, szavakkal nyitotta, szabadulást hirdessem, vakoknak szemük, munkáját végezte, isteni természet, megtestesülés előtt, szolgai alak, földön járt, megdicsőülés hegyén, földön töltött, önmegtagadás volt, köveket változtassa, köveket kenyérré, harmadik kísértésnél, világ összes, keresztre mennie, csodára összpontosít, életre való, megdicsőülés legfőbb, egyetértés közte, imádkozásra sincs, nagy tanulság, üdvösségetek iránt, megváltásotok megvalósításával, megváltásotok megvalósítása, bűnösöktől elkülönített, egek fölé, szentélybe Jézus, szíve megtisztult, gonosz lelkiismerettől, testét pedig, reménység hitvallásához, feltámasztásában, visszautasította, pilótafülkéjében, orvostudományban, megvalósításában, együttműködésben, kinyilatkoztatta, megalázkodásának, megvalósításával, keresztyéneknek, lelkiismerettől, kérdőjelezhette, tulajdonságait, szólódarabokat, meggyőződjenek, elkötelezettek, megkínzottakat, megparancsolta, feltámasztotta, mindegyiküknek, üdvösségünkért, keresztségénél, csapatmunkával, másodpilótákat, üdvösségünkben, tanítványainak, keresztségében, csapatmunkájuk, csapatmunkának, kereszthalálig, természetünket, mindkettőjüket, meghallgattál, megüresítette, szentháromság, tudományokban, csodálkoznunk, öregotthonban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 328 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 499
  • e Hét: 5343
  • e Hónap: 17218
  • e Év: 205020
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.