Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mivel és hogyan küzdjük le a szájszárazságot?
  2022-10-31 16:57:09, hétfő
 
  A szájüregünkben nyálmirigyek találhatók. Szájszárazság többek között akkor alakul ki, amikor a nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat, de más okok is vezethetnek szájszárazsághoz. Általában a sokat idegeskedő és stresszelő emberek betegségéről, egészségügyi problémájáról van szó, merthogy a száj kiszáradása sok más gondot is vonhat maga után.

A szájszárazság sok-sok tünettel jár együtt. Ilyenkor nemcsak a szájüreg szárad ki, hanem a torok is, ami kiválhatja a torok fájdalmát és rekedtséget is okozhat. A szájszárazság együtt járhat rossz lehelettel is, illetve aki ezzel küzd, megtapasztalhatja, hogy még az ízérzékelése is jelentősen megváltozik.

A szájszárazság következtében az ajkak is szárazzá válnak, illetve kisebb sebek keletkeznek a szájzugban, továbbá a szájszárazság okozhat nyelési és rágási gondokat is.

Mi okozhat szájszárazságot?
Egyes gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása, de a mentális gondokkal küzdő, sokat szorongó, idegeskedő emberek gyakori problémája is szájszárazság.

Akkor is kialakulhat ez a panasz, ha a nyálmirigyeket támadja meg valamilyen betegség, de a cukorbetegség és a Sjögren-szindróma egyik tünete is lehet a száj kiszáradása. Ez utóbbi egy autoimmun betegség.

Nyálra, megfelelő nyáltermelésre mindenkinek szüksége van, hiszen csökkenti a szájüregben élő baktériumok számát, amelyek elszaporodva okozhatnak fogszuvasodást és ínygyulladást is.

A nyál a rágásban és a nyelésben is a segítségünkre van, illetve emésztőenzimek is találhatók benne, amelyek pedig a megfelelő és egészséges emésztést tudják biztosítani.

A szájszárazság hátterében komoly betegség is állhat. Amennyiben a vizsgálatok nem mutattak ki semmi rendelleneset, akkor nincs más dolgunk, mint az életvitelünkön változtatni egy keveset. Rágózzunk, mert ez serkenti a nyáltermelést. Igyunk rendszeresen vizet, csökkentsük a kávé és az alkoholfogyasztást, mivel ezek is csökkentik a szájban a nyál mennyiségét.

Ha száraz a lakásunk levegője, mindenképpen használjunk párásítót. Ha dohányzunk, hagyjuk abba, illetve tanuljunk meg az orrunkon keresztül lélegezni, mivel a szájon át történő légzés is oka lehet a szájszárazságnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: szájszárazsághoz, szájszárazságnak, szájszárazságot, nyáltermelésre, nyálmirigyeket, életvitelünkön, fogszuvasodást, emésztőenzimek, gyógyszereknek, szájüregünkben, problémájáról, nyáltermelést, következtében, szájszárazság, cukorbetegség, segítségünkre, ínygyulladást, rendelleneset, egészségügyi, ízérzékelése, elszaporodva, betegségéről, rendszeresen, nyálmirigyek, mellékhatása, mindenképpen, vizsgálatok, kialakulhat, mennyiségét, csökkentsük, keletkeznek, baktériumok, biztosítani, mindenkinek, kiszáradása, használjunk, szájüregünkben nyálmirigyek, sokat idegeskedő, száj kiszáradása, szájszárazság sok-sok, szájüreg szárad, torok fájdalmát, szájszárazság együtt, szájszárazság következtében, szájszárazság okozhat, mentális gondokkal, nyálmirigyeket támadja, autoimmun betegség, szájszárazság hátterében, életvitelünkön változtatni, nyál mennyiségét, lakásunk levegője,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  A pálma a győzelem és a diadal...  Alvó kisfiú  Szép estét kedves látogatóimna...  A máj egészségének javítása te...  Sonka vásár  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Graffiti bölcsesség  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Benedek Elek - Virágvasárnap  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Esti Ima !  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam Krisztinától  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Szép estét  Ne hagyd  Jó éjszakát  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Humor is meg nem is szerinted?  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Sadhguru idézet  Jó éjszakát  A jó kedv a világon  Idővel az ember megérti, hogy ...  Alvó baby  Öröknek hinni . . .  Szép estét  Aki belekortyol  Karinthy Frigyes: Almafa  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  A csend aranyat ért  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Nem jár  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Ratkós beszületései a szereplő...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Inkább ad  Alvó cica  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Mire jók ?  Minden kedves látogatómnak sze...  Graffiti bölcsesség  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
szájüregünkben nyálmirigyek, sokat idegeskedő, száj kiszáradása, szájszárazság sok-sok, szájüreg szárad, torok fájdalmát, szájszárazság együtt, szájszárazság következtében, szájszárazság okozhat, mentális gondokkal, nyálmirigyeket támadja, autoimmun betegség, szájszárazság hátterében, életvitelünkön változtatni, nyál mennyiségét, lakásunk levegője, orrunkon keresztül, szájszárazsághoz, szájszárazságnak, szájszárazságot, nyáltermelésre, nyálmirigyeket, életvitelünkön, fogszuvasodást, emésztőenzimek, gyógyszereknek, szájüregünkben, problémájáról, nyáltermelést, következtében, szájszárazság, cukorbetegség, segítségünkre, ínygyulladást, rendelleneset, egészségügyi, ízérzékelése, elszaporodva, betegségéről, rendszeresen, nyálmirigyek, mellékhatása, mindenképpen, vizsgálatok, kialakulhat, mennyiségét, csökkentsük, keletkeznek, baktériumok, biztosítani, mindenkinek, kiszáradása, használjunk, vezethetnek, megváltozik, szájüregben, változtatni, rekedtséget, kiválhatja, lehelettel, idegeskedő, egészséges, találhatók, amennyiben, okozhatnak, valamilyen, stresszelő, jelentősen, dohányzunk, problémája, hátterében, csökkentik, szájzugban, megfelelő, szindróma, autoimmun, csökkenti, gondokkal, emésztést, általában, rágózzunk, párásítót, termelnek, tanuljunk, keresztül, fájdalmát, lélegezni, nyelésben, betegség, lakásunk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 6377
  • e Hónap: 26239
  • e Év: 202114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.