Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Száraz, hámló bőr ellen
  2023-01-03 20:43:06, kedd
 
  Száraz, hámló bőr a talpon és a lábakon - Lehetséges okok és kezelési módszerek

Gombás fertőzés vagy csupán téli bőrszárazság?
Netán valami teljesen más?
Mi okozhatja a lábfej és talp bőrének kiszáradását és hámlását?

lábakon található bőr hámlása mögött számos életviteli és környezeti tényező állhat, valamint egyes betegségek tüneteként is előfordulhat a jelenség. A következőkben szemügyre vesszük a lábakon kialakuló bőrszárazság és bőrhámlás leggyakoribb okait, valamint azok lehetséges kezelési módszereire is vetünk egy-egy pillantást.

Kiszáradt bőr

A száraz, érdes, viszkető és hámló bőr egy meglehetősen gyakori jelenség, amelyet sokan megtapasztalnak, kifejezetten a hidegebb, téli hónapokban. A hámló bőr egyes esetekben egy betegség tüneteként jelentkezik, máskor pedig környezeti tényezők felelősek érte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan faktorok állnak, mint például a dohányzás, a stressz, a túlzott napozás vagy szoláriumhasználat, a dehidratáltság, a túlságosan forró vízben való fürdés vagy zuhanyzás, a nem megfelelő lábbelik viselése, vagy akár az alacsony páratartalom az otthonunkban. Sok esetben a szárazság és a hámlás nem csak a lábakon, hanem a test más területein is megjelenhet hosszabb-rövidebb ideig.

Szerencsére számos otthon bevethető módszert kipróbálhatunk a bőr megnyugtatására, hidratálására és a hámlás megszüntetésére, ezek közé tartoznak például az alábbiak:

Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék, valamint a hidratáló és E-vitaminban gazdag ételek fogyasztásáról, kifejezetten, ha nem csak a lábakon, hanem a test más területein is száraz és hámlik a bőr. Ezekkel kapcsolatban a következő bejegyzésekben találunk hasznos információkat:
3 bőrvédő és hidratáló hatóanyag - nem csak a nyári hónapokra
Kedvenc téli ételeink - A mák és a mákolaj bőrtápláló hatásai
Bőrvédelem a téli hónapokban - Íme több, mint 50 E-vitaminban gazdag étel bőrünk egészségének megőrzéséhez

Kenjünk helyileg alkalmazható hidratáló készítményeket, például krémeket, balzsamokat vagy olajokat az érintett területre tisztítást követően, igény szerinti gyakorisággal. Sok, a konyhánkban is megtalálható, bőrvédő vegyületekben gazdag olajat is kipróbálhatunk, ilyen például az olívaolaj, mely jótékony hatásairól és alkalmazásáról többet is megtudhatunk ebben a bejegyzésben: Méreganyagmentes és természetes szépségápolás olívaolajjal.
Sokak által ajánlott, külsőleg és belsőleg is alkalmazható olajok a száraz, hámló bőr ápolására: Mannavita Mákolaj és Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj 
Növeljük a levegő páratartalmát otthonunkban párásítógépek segítségével
Kerüljük a túl forró vízben való fürdést, és a szárító, irritáló anyagokat tartalmazó tisztálkodótermékek alkalmazását

Ekcéma

Az ekcéma egy olyan, meglehetősen gyakori bőrbetegség, melynek egyik jellemző tünete a hámló bőr. A leggyakrabban a karokon, a könyök területén, a lábakon, valamint a térd hátsó részén és a lábfejen jelenik meg, ám a test bármely más részén is előfordulhat, akár egyidejűleg, akár váltakozva. Ha nem csak száraz és hámlik a bőr, hanem vörös is és viszket, vagy akár be van repedezve, valószínű, hogy ekcémával van dolgunk.
Az ekcémás, irritált, sérült bőr sajnos hajlamos a fertőzésekre is, így az ekcéma megfelelő kezelése nem csak a kellemetlen tünetek enyhítése, hanem a további bőrpanaszok elkerülése érdekében is kulcsfontosságú. De vajon melyek az ekcéma leggyakrabban alkalmazott és leghatékonyabb kezelési módszerei?

Gyógyszertárban kapható, antihisztamin tartalmú, szteroidos krémek
Szájon át alkalmazható antihisztamin gyógyszerek
Kifejezetten a száraz, hámló, ekcémás bőr ápolására kifejlesztett hidratáló krémek
Időszakosan, igény szerinti rendszerességgel igénybe vehető fényterápia

Sajnos a nem megfelelő termékek alkalmazása gyakran tovább súlyosbítja az ekcéma tüneteit, ezért a helyileg alkalmazható krémek használatát illetően konzultáljunk bőrgyógyászunkkal, vagy gyógyszerészünkkel!

Pszoriázis, más néven pikkelysömör

A pikkelysömör egy olyan krónikus betegség, amely vörös, kidudorodó, ezüstös, pikkelyszerű foltokban jelentkezik a bőrön. Ezek a gyakran fájdalmas, viszkető foltok bárhol előfordulhatnak a testen, ez alól a lábfej sem kivétel. Sajnos a bőrsejtek túlzott elszaporodása és felgyülemlése jellemezte pikkelysömör pontos kiváltó oka eddig ismeretlen, számos feltevés szerint azonban a genetika és az immunrendszer állapota jelentős szerepet játszik kialakulásában.
A pikkelysömör időszakosan kiújulhat, súlyosbodhat, majd a tünetek akár hónapokig el is múlhatnak, mielőtt újra jelentkeznének. A tünetek kiújulása vagy jelentős súlyosbodása sok esetben az alábbi időszakokban figyelhető meg: 

Hideg, szeles időjárás során, különösen a téli hónapokban
Fertőzőbetegségeket követően, például torokgyulladás után
Stresszes időszakokban
Bőrirritáló szerek alkalmazását követően
Alkoholfogyasztás után

A pikkelysömör egész életünkben problémát okozhat, ám szerencsére számos módszert bevethetünk a tünetek enyhítésére, ezek közé tartoznak az alábbiak:

Helyileg, a száraz, hámló, pikkelyes foltok területén alkalmazható kortikoszteroid krémek
Kifejezetten a pikkelysömörre jellemző száraz, hámló, érzékeny bőr ápolására kifejlesztett hidratáló krémek
Szalicilsavat tartalmazó készítmények
Az ekcémához hasonlóan időszakosan, igény szerinti rendszerességgel igénybe vehető fényterápia
Ha a fenti módszerek nem hatnak, vagy a tünetek rendkívül súlyosak, immunszuppresszánsok alkalmazása a kezelőorvosunk által előírt és felügyelt terápia részeként

Lábgomba

A lábgomba egy olyan, legtöbb esetben a Candida okozta gombás fertőzés, amely általában a lábujjak között kezdődik, és a lábfejet, valamint a talpat is érintheti, akár mindkét lábon. A lábgomba legjellemzőbb tünetei közé tartozik az égő, vörös, hólyagos, száraz, hámló, és viszkető bőr. Mivel a lábgomba egy könnyen terjedő, fertőző betegség, könnyen elkaphatjuk, ha érintkezünk az azt okozó gombákkal, például a lábgombától szenvedő ember lábának, vagy a gombával szennyezett felületek megérintésével.
Mivel a betegség kialakulásáért felelős gombák a nedves, meleg helyeket kedvelik, az öltözők és zuhanyzók padlója, valamint az úszómedencék és a szaunák környéke tökéletes környezet a szaporodásukhoz és terjedésükhöz. A lábgomba úgy is kialakulhat, ha a lábunk túlságosan felmelegszik, sokat izzad, és a cipőnk nem szellőzik megfelelően. Ez sajnos a téli időszakban gyakran előfordul. Ezekből kifolyólag a zoknik, a cipők, valamint a törölközők másokkal való megosztása semmi esetre sem javasolt, hiszen fokozhatják a megfertőződés és a továbbfertőzés kockázatát. 

De vajon mit tehetünk a megelőzés érdekében? 
Ügyeljünk a személyes higiéniára, és mossuk napi rendszerességgel a lábunkat, különös figyelmet fordítva a lábujjak közötti területre
Tisztálkodást követően alaposan szárítsuk meg a bőrt, és napközben is tartsuk szárazon a lábat, beleértve a lábujjak között részeket is
Cseréljünk zoknit rendszeresen, ha szükséges, akár naponta többször is
Mossuk a zoknikat és a törölközőket minden használat után, magas hőfokon
Ha tehetjük, ne hordjuk minden nap ugyanazt a cipőt, és hagyjuk a cipőt teljesen megszáradni viselések között
Gondoskodjunk a jól szellőző lábbelik viseléséről
Ne osszuk meg másokkal a cipőnket és a zokninkat
Nyilvános helyeken, például konditermekben, öltözőkben és medencék környékén viseljünk papucsot, amikor nincs rajtunk cipő
Lábizzadás esetén alkalmazzunk hintőport

Hogyan kezelhetjük a lábgombát?
Lábgomba esetén számos krémet, permetet, vagy hintőport kipróbálhatunk, melyek széles választékát megtalálhatjuk a közeli gyógyszertárban. A lábgomba esetén gyakran alkalmazott készítmények közé tartozik például az ezüstkolloid, mely számos bőrpanasz esetén segítségünkre lehet.
A bakteriális, vírusos és gombás fertőzések ellen is ajánlott ezüstkolloid egyes beszámolók szerint akár perceken belül képes elpusztítani több száz különböző típusú kórokozót, köztük a lábgombáért is felelős gombákat, így rendszeres, helyi alkalmazásával egyszerűen és hatékonyan megszabadulhatunk a gombás fertőzéstől. Az egyes termékek megfelelő alkalmazását illetően kövessük gyógyszerészünk tanácsát, valamint a termék felhasználási javaslatában foglaltakat!

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Címkék: méreganyagmentes, rendszerességgel, gyógyszertárban, előfordulhatnak, megszüntetésére, megnyugtatására, szaporodásukhoz, kortikoszteroid, gyógyszerészünk, kulcsfontosságú, megtapasztalnak, torokgyulladás, kialakulásáért, kipróbálhatunk, leghatékonyabb, fogyasztásáról, készítményeket, kialakulásának, bejegyzésekben, megtalálhatjuk, megérintésével, pikkelysömörre, alkalmazásáról, dehidratáltság, konditermekben, jelentkeznének, kezelőorvosunk, kialakulásában, alkalmazásával, továbbfertőzés, antihisztamin, szalicilsavat, információkat, leggyakrabban, párásítógépek, gondoskodjunk, következőkben szemügyre, lábakon kialakuló, meglehetősen gyakori, betegség tüneteként, túlzott napozás, túlságosan forró, alacsony páratartalom, hámlás megszüntetésére, megfelelő mennyiségű, következő bejegyzésekben, nyári hónapokra, mákolaj bőrtápláló, téli hónapokban, érintett területre, levegő páratartalmát, könyök területén, Mannavita Mákolaj, Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kedvenc felismerésem az imádsá...  Alvó kislány  Bársony székben  Spenót fasírttal  A gyulladáscsökkentő és csonte...  "Ez egy csoda"  különleges  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Paul David Tripp Április 13  Robin Wight pitypang szobra  Egy tavasz  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Horváth Szilvia tollából  Alvó cica  Szeretem ujjad karcsuságait,  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Hogyan válunk hűségesekké?  Vannak emberek  "Ez egy csoda"  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Szép estét  Facebookon kaptam  A sorsod  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Sorsunk miatt...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimn...  Vannak emberek  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét  Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyák napjára  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  képre írva  Szívek  képre írva  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Alvó cica  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  40 felett  Megígért békesség  Előfordul, hogy  Mindent de mindent visszakap  Csend  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Latinovits Zoltán tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Horváth Szilvia tollából  Megígért békesség  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Pitypang szökőkút  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam bará... 
Bejegyzés Címkék
következőkben szemügyre, lábakon kialakuló, meglehetősen gyakori, betegség tüneteként, túlzott napozás, túlságosan forró, alacsony páratartalom, hámlás megszüntetésére, megfelelő mennyiségű, következő bejegyzésekben, nyári hónapokra, mákolaj bőrtápláló, téli hónapokban, érintett területre, levegő páratartalmát, könyök területén, térd hátsó, lábfejen jelenik, test bármely, ekcéma megfelelő, kellemetlen tünetek, további bőrpanaszok, ekcéma leggyakrabban, ekcéma tüneteit, helyileg alkalmazható, olyan krónikus, gyakran fájdalmas, bőrsejtek túlzott, immunrendszer állapota, pikkelysömör időszakosan, tünetek akár, tünetek kiújulása, alábbi időszakokban, pikkelysömör egész, tünetek enyhítésére, pikkelysömörre jellemző, ekcémához hasonlóan, fenti módszerek, tünetek rendkívül, kezelőorvosunk által, lábujjak között, lábgomba legjellemzőbb, könnyen terjedő, lábgombától szenvedő, gombával szennyezett, betegség kialakulásáért, szaunák környéke, lábunk túlságosan, téli időszakban, törölközők másokkal, továbbfertőzés kockázatát, megelőzés érdekében, személyes higiéniára, lábujjak közötti, törölközőket minden, cipőt teljesen, közeli gyógyszertárban, lábgomba esetén, gombás fertőzéstől, egyes termékek, termék felhasználási, fenti információk, méreganyagmentes, rendszerességgel, gyógyszertárban, előfordulhatnak, megszüntetésére, megnyugtatására, szaporodásukhoz, kortikoszteroid, gyógyszerészünk, kulcsfontosságú, megtapasztalnak, torokgyulladás, kialakulásáért, kipróbálhatunk, leghatékonyabb, fogyasztásáról, készítményeket, kialakulásának, bejegyzésekben, megtalálhatjuk, megérintésével, pikkelysömörre, alkalmazásáról, dehidratáltság, konditermekben, jelentkeznének, kezelőorvosunk, kialakulásában, alkalmazásával, továbbfertőzés, antihisztamin, szalicilsavat, információkat, leggyakrabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.