Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fitonutriensek gyógyhatásairól
  2023-01-05 23:00:40, csütörtök
 
  Mik azok a fitonutriensek, és miért érdemes többet fogyasztanunk belőlük?

A fitonutriensek számos módon támogathatják egészségünket. Tudjunk meg többet az egyes típusokról, azok jótékony hatásairól, valamint leggazdagabb forrásaikról!

Mik azok a fitonutriensek?
A fitonutriensek olyan, a növények által előállított, természetes vegyületek, melyek elsődleges feladata, hogy megvédjék a növényt a kártevőktől és más potenciálisan káros környezeti hatásoktól, például az erős napsugárzástól. Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensek az emberi szervezetre is jótékonyan hatnak.

Mivel nagy mennyiségben megtalálhatók a különböző zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben, valamint a teákban és fűszernövényekben, könnyedén gondoskodhatunk rendszeres bevitelükről.

Változatos étrend - sokoldalú egészségvédő hatás
A fitonutriensek számos módon védhetik és fokozhatják egészségünket, így minél több fajtáját fogyasztjuk e jótékony vegyületeknek, annál átfogóbb egészségvédő hatást érhetünk el. A fitonutriensek különböző típusait szerencsére elegendő mennyiségben bevihetjük a változatos étrenden keresztül. Igény szerint koncentrált hatású étrend-kiegészítők formájában is alkalmazhatjuk ezeket. Lássuk, hogyan védik egészségünket az egyes fitonutriensek, és miként vihetünk be ezekből elegendőt!

Flavonoidok
A fitonutriensek legnagyobb csoportjába tartozó, erős antioxidáns hatással rendelkező flavonoidok hozzájárulnak a sejtek közötti hatékony kommunikációhoz, valamint csökkenthetik a gyulladások és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Emellett gátolhatják egyes daganatok terjedését, így a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak. A flavonoidok további csoportokra bonthatók, ide tartoznak az antocianinok, a izoflavonok, a flavonok, a flavanonok és a flavonolok is.

A flavonoidokban természetesen gazdag élelmiszerek közé tartozik például a zöld és a mate tea, a kávé, a hüvelyesek, a gyömbér, a grapefruit, az alma és a vöröshagyma is.

Fitoösztrogének
A fitoösztrogének hozzájárulhatnak a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. Mivel a fitoösztrogének képesek utánozni az ösztrogént a szervezetben, a fitoösztrogénekben gazdag ételek és étrend-kiegészítők alkalmazása hatékony lehet a hőhullámok és a menopauza más tüneteinek enyhítésében egyaránt. Kiváló forrásai közé tartoznak a szója, a sárgarépa, a narancs, a brokkoli, a kávé és a hüvelyesek is.

Fontos megjegyezni, hogy a fitoösztrogének nem megfelelő alkalmazása felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát, így terápiaszerű alkalmazását illetően konzultáljunk orvosunkkal. 

Karotinoidok
A karotinoidok olyan pigmentek, amelyek a zöldségek és gyümölcsök élénk színéért felelősek. Több, mint 600 fajtájukat különböztetjük meg. Ezek közé tartozik például az alfa-karotin, a béta-karotin, a béta-kriptoxantin, a likopin, valamint a lutein és a zeaxantin is.

A karotinoidok közül több is képes A-vitaminná alakulni a szervezetben. A karotinoidok védik a szem egészségét, támogatják az immunrendszer működését, és csökkenthetik a rák kockázatát is. A karotinoidokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a sütőtök, a sárgarépa, a paradicsom, a narancs, a spenót és a kelkáposzta is.

Rezveratrol
A rezveratrol legkoncentráltabban a szőlőhéjban és a borban található, és jól ismert az agy egészségére és a szív- és érrendszer állapotára gyakorolt jótékony hatásáról. A rezveratrol a szőlő mellett megtalálható még az étcsokoládéban, a fekete áfonyában, a földimogyoróban és az eperben is.

Glükozinolátok
A glükozinolátok segítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, és egyes ráktípusok megelőzésében is segítségünkre lehetnek. Ezek mellett védhetik a sejteket a károsodásoktól, csökkentik a gyulladásokat, támogatják az anyagcserét, valamint a stressz hatékony kezelésében is szerepet játszanak. A glükozinolátokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a mustár, a brokkoli, a kelbimbó és más keresztes virágú zöldségek.

Ellagsav
Az erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású ellagsav segíthet a koleszterinszint normalizálásában és egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében. Az ellagsav a legnagyobb mennyiségben a málnában található meg, ám az eper, a szeder, a szőlő, a gránátalma és a diófélék is gazdagon tartalmazzák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: hozzájárulhatnak, koleszterinszint, normalizálásában, földimogyoróban, fitoösztrogének, hormonháztartás, karotinoidokban, kommunikációhoz, gondoskodhatunk, alkalmazhatjuk, fitonutriensek, étcsokoládéban, károsodásoktól, glükozinolátok, megbetegedések, csökkentésében, napsugárzástól, csökkentéséhez, különböztetjük, flavonoidokban, felboríthatja, megtalálhatók, csontritkulás, természetesen, gyümölcsökben, gyulladásokat, eltávolítását, megelőzésében, csökkenthetik, hozzájárulnak, konzultáljunk, immunrendszer, segítségünkre, vegyületeknek, egészségünket, potenciálisan, fitonutriensek számos, egyes típusokról, fitonutriensek olyan, növények által, erős napsugárzástól, emberi szervezetre, különböző zöldségekben, fitonutriensek különböző, változatos étrenden, egyes fitonutriensek, fitonutriensek legnagyobb, sejtek közötti, rákos megbetegedések, flavonoidok további, flavonoidokban természetesen, fitoösztrogének hozzájárulhatnak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Gonosz démon-álarc  Még csak most kezdődik a nap  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kerüld el az evangélium örömén...  A kételkedés kezelése  Egy maradéktalanul uralt világ  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sors  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Éretlen vers  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png férfi  Szívem  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Jó éjszakát  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png fotel  Egy maradéktalanul uralt világ  Akik bántanak téged  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A jó emberek mindig szépek mar...  A sors  Png cica  Mai harmónia kártyám  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Irgalom és ítélet  Julian Brass gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Png fotel  Albert Einstein gondolata  Lóhere  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Bounty krémes  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy lelki imádság  Irgalom és ítélet  Sose bánj semmit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Lóhere  Szívem tiéd  Próbálj meg ...  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
fitonutriensek számos, egyes típusokról, fitonutriensek olyan, növények által, erős napsugárzástól, emberi szervezetre, különböző zöldségekben, fitonutriensek különböző, változatos étrenden, egyes fitonutriensek, fitonutriensek legnagyobb, sejtek közötti, rákos megbetegedések, flavonoidok további, flavonoidokban természetesen, fitoösztrogének hozzájárulhatnak, fitoösztrogének képesek, hormonháztartás egyensúlyát, karotinoidok olyan, karotinoidok közül, karotinoidok védik, szem egészségét, immunrendszer működését, karotinoidokban gazdag, borban található, szőlő mellett, fekete áfonyában, glükozinolátok segítik, méreganyagok eltávolítását, stressz hatékony, glükozinolátokban gazdag, koleszterinszint normalizálásában, legnagyobb mennyiségben, málnában található, hozzájárulhatnak, koleszterinszint, normalizálásában, földimogyoróban, fitoösztrogének, hormonháztartás, karotinoidokban, kommunikációhoz, gondoskodhatunk, alkalmazhatjuk, fitonutriensek, étcsokoládéban, károsodásoktól, glükozinolátok, megbetegedések, csökkentésében, napsugárzástól, csökkentéséhez, különböztetjük, flavonoidokban, felboríthatja, megtalálhatók, csontritkulás, természetesen, gyümölcsökben, gyulladásokat, eltávolítását, megelőzésében, csökkenthetik, hozzájárulnak, konzultáljunk, immunrendszer, segítségünkre, vegyületeknek, egészségünket, potenciálisan, fogyasztanunk, támogathatják, szervezetben, karotinoidok, mennyiségben, kriptoxantin, élelmiszerek, bevitelükről, kockázatának, egészségvédő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4845
  • e Hónap: 36331
  • e Év: 241032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.