|
2023-01-05 23:00:40, csütörtök
|
|
|
Mik azok a fitonutriensek, és miért érdemes többet fogyasztanunk belőlük?
A fitonutriensek számos módon támogathatják egészségünket. Tudjunk meg többet az egyes típusokról, azok jótékony hatásairól, valamint leggazdagabb forrásaikról!
Mik azok a fitonutriensek?
A fitonutriensek olyan, a növények által előállított, természetes vegyületek, melyek elsődleges feladata, hogy megvédjék a növényt a kártevőktől és más potenciálisan káros környezeti hatásoktól, például az erős napsugárzástól. Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensek az emberi szervezetre is jótékonyan hatnak.
Mivel nagy mennyiségben megtalálhatók a különböző zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben, valamint a teákban és fűszernövényekben, könnyedén gondoskodhatunk rendszeres bevitelükről.
Változatos étrend - sokoldalú egészségvédő hatás
A fitonutriensek számos módon védhetik és fokozhatják egészségünket, így minél több fajtáját fogyasztjuk e jótékony vegyületeknek, annál átfogóbb egészségvédő hatást érhetünk el. A fitonutriensek különböző típusait szerencsére elegendő mennyiségben bevihetjük a változatos étrenden keresztül. Igény szerint koncentrált hatású étrend-kiegészítők formájában is alkalmazhatjuk ezeket. Lássuk, hogyan védik egészségünket az egyes fitonutriensek, és miként vihetünk be ezekből elegendőt!
Flavonoidok
A fitonutriensek legnagyobb csoportjába tartozó, erős antioxidáns hatással rendelkező flavonoidok hozzájárulnak a sejtek közötti hatékony kommunikációhoz, valamint csökkenthetik a gyulladások és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Emellett gátolhatják egyes daganatok terjedését, így a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak. A flavonoidok további csoportokra bonthatók, ide tartoznak az antocianinok, a izoflavonok, a flavonok, a flavanonok és a flavonolok is.
A flavonoidokban természetesen gazdag élelmiszerek közé tartozik például a zöld és a mate tea, a kávé, a hüvelyesek, a gyömbér, a grapefruit, az alma és a vöröshagyma is.
Fitoösztrogének
A fitoösztrogének hozzájárulhatnak a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. Mivel a fitoösztrogének képesek utánozni az ösztrogént a szervezetben, a fitoösztrogénekben gazdag ételek és étrend-kiegészítők alkalmazása hatékony lehet a hőhullámok és a menopauza más tüneteinek enyhítésében egyaránt. Kiváló forrásai közé tartoznak a szója, a sárgarépa, a narancs, a brokkoli, a kávé és a hüvelyesek is.
Fontos megjegyezni, hogy a fitoösztrogének nem megfelelő alkalmazása felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát, így terápiaszerű alkalmazását illetően konzultáljunk orvosunkkal.
Karotinoidok
A karotinoidok olyan pigmentek, amelyek a zöldségek és gyümölcsök élénk színéért felelősek. Több, mint 600 fajtájukat különböztetjük meg. Ezek közé tartozik például az alfa-karotin, a béta-karotin, a béta-kriptoxantin, a likopin, valamint a lutein és a zeaxantin is.
A karotinoidok közül több is képes A-vitaminná alakulni a szervezetben. A karotinoidok védik a szem egészségét, támogatják az immunrendszer működését, és csökkenthetik a rák kockázatát is. A karotinoidokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a sütőtök, a sárgarépa, a paradicsom, a narancs, a spenót és a kelkáposzta is.
Rezveratrol
A rezveratrol legkoncentráltabban a szőlőhéjban és a borban található, és jól ismert az agy egészségére és a szív- és érrendszer állapotára gyakorolt jótékony hatásáról. A rezveratrol a szőlő mellett megtalálható még az étcsokoládéban, a fekete áfonyában, a földimogyoróban és az eperben is.
Glükozinolátok
A glükozinolátok segítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, és egyes ráktípusok megelőzésében is segítségünkre lehetnek. Ezek mellett védhetik a sejteket a károsodásoktól, csökkentik a gyulladásokat, támogatják az anyagcserét, valamint a stressz hatékony kezelésében is szerepet játszanak. A glükozinolátokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a mustár, a brokkoli, a kelbimbó és más keresztes virágú zöldségek.
Ellagsav
Az erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású ellagsav segíthet a koleszterinszint normalizálásában és egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében. Az ellagsav a legnagyobb mennyiségben a málnában található meg, ám az eper, a szeder, a szőlő, a gránátalma és a diófélék is gazdagon tartalmazzák.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: hozzájárulhatnak, koleszterinszint, normalizálásában, földimogyoróban, fitoösztrogének, hormonháztartás, karotinoidokban, kommunikációhoz, gondoskodhatunk, alkalmazhatjuk, fitonutriensek, étcsokoládéban, károsodásoktól, glükozinolátok, megbetegedések, csökkentésében, napsugárzástól, csökkentéséhez, különböztetjük, flavonoidokban, felboríthatja, megtalálhatók, csontritkulás, természetesen, gyümölcsökben, gyulladásokat, eltávolítását, megelőzésében, csökkenthetik, hozzájárulnak, konzultáljunk, immunrendszer, segítségünkre, vegyületeknek, egészségünket, potenciálisan, fitonutriensek számos, egyes típusokról, fitonutriensek olyan, növények által, erős napsugárzástól, emberi szervezetre, különböző zöldségekben, fitonutriensek különböző, változatos étrenden, egyes fitonutriensek, fitonutriensek legnagyobb, sejtek közötti, rákos megbetegedések, flavonoidok további, flavonoidokban természetesen, fitoösztrogének hozzájárulhatnak,
|
|
|
|
fitonutriensek számos, egyes típusokról, fitonutriensek olyan, növények által, erős napsugárzástól, emberi szervezetre, különböző zöldségekben, fitonutriensek különböző, változatos étrenden, egyes fitonutriensek, fitonutriensek legnagyobb, sejtek közötti, rákos megbetegedések, flavonoidok további, flavonoidokban természetesen, fitoösztrogének hozzájárulhatnak, fitoösztrogének képesek, hormonháztartás egyensúlyát, karotinoidok olyan, karotinoidok közül, karotinoidok védik, szem egészségét, immunrendszer működését, karotinoidokban gazdag, borban található, szőlő mellett, fekete áfonyában, glükozinolátok segítik, méreganyagok eltávolítását, stressz hatékony, glükozinolátokban gazdag, koleszterinszint normalizálásában, legnagyobb mennyiségben, málnában található, hozzájárulhatnak, koleszterinszint, normalizálásában, földimogyoróban, fitoösztrogének, hormonháztartás, karotinoidokban, kommunikációhoz, gondoskodhatunk, alkalmazhatjuk, fitonutriensek, étcsokoládéban, károsodásoktól, glükozinolátok, megbetegedések, csökkentésében, napsugárzástól, csökkentéséhez, különböztetjük, flavonoidokban, felboríthatja, megtalálhatók, csontritkulás, természetesen, gyümölcsökben, gyulladásokat, eltávolítását, megelőzésében, csökkenthetik, hozzájárulnak, konzultáljunk, immunrendszer, segítségünkre, vegyületeknek, egészségünket, potenciálisan, fogyasztanunk, támogathatják, szervezetben, karotinoidok, mennyiségben, kriptoxantin, élelmiszerek, bevitelükről, kockázatának, egészségvédő, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 4845
- e Hónap: 36331
- e Év: 241032
|
|
|