Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus megérinti a leprást
  2023-01-06 19:29:13, péntek
 
  Jézus megérinti a leprást

Textus: Lk 5,12-16


Képzelj el egy embert. A harmincas évei közepén jár. Nemrég kezdte az életét. Van egy gyönyörű felesége és két aranyos kisgyermeke, a harmadik pedig úton van. A házasságában voltak hullámvölgyek, de úgy tűnik, hogy ő és a felesége mindig megoldják a dolgokat. Jó állása van, és saját földje. Épít rajta egy szép házat, és úgy számolja, hogy öt-hat éven belül elkészülnek vele. Egy nap hazajön a munkából, és megmutat a feleségének egy kis sebet, ami egy bizonyos szerszám túl gyakori használatától keletkezett a kezén. Nem igazán fájdalmas, de aznap este nem tud a házon dolgozni.

Pár napig nyugodtan dolgozik, de a seb egyre nagyobb és nagyobb lesz, de még mindig nem fáj. Néhány nap múlva azonban mindketten megijednek, és a felesége rábeszéli, hogy keressen fel egy embert a városban, aki ért az ilyesmihez. Ez a személy nem orvos, de a bőrfertőzések és hasonló dolgok terén képzett. Ez a férfi megnézi, tanulmányoz néhány könyvet, ami nála hever, és azt mondja: "Nehéz megállapítani, hogy mi ez. Van néhány elméletem, de biztosra akarok menni. Ezért szeretném, ha két hétig itt maradna, hogy megfigyelhessem ezt a sebet".

Tehát ezt teszik. És két hétig a seb egyre nagyobb és nagyobb lesz, míg végül szinte az egész kezét beborítja. A szélei fehérré válnak. Nem okoz nagy fájdalmat, de szörnyen néz ki. Két hét elteltével az orvosi képzettségű férfi azt mondja a fiatalabbiknak: "Rájöttem, hogy miféle betegséged van. Sajnálattal közlöm, hogy ... leprás vagy. El kell hagynod a feleségedet és a gyermekeidet, a földedet, az otthonodat, a munkádat, és el kell menned a többi leprással együtt a városon kívül."

Ezt hallva a férfi megrémül. Ez egy halálos ítélet. És a lepra általi halál folyamata rosszabb, mint maga a halál. A legtöbb esetben az illető teste egyszerűen szétrohad, miközben az illető tovább él. De a férfit nem ez rémíti meg. Nem fél a haláltól. Nem fél az azt megelőző folyamattól. Amitől fél, az a teljes elszakadás és elszigeteltség, ami hamarosan elkezdődik. Bár a lepra fizikai pusztítása rossz, a mentális és érzelmi károk, amelyeket okoz, még rosszabbak.

A lehető legtávolabb kellett tartaniuk magukat minden egészséges embertől. Ha olyan ember közeledett feléjük, aki nem volt leprás, a leprásnak azt kellett kiáltania: "Tisztátalan! Tisztátalan!" A leprások soha többé nem kerülhettek szeretteik közelébe. De ennek az embernek a leprája még nem fejlődött ki túlságosan. Talán még egyszer utoljára hazamehet. Kétségbeesetten szeretne elbúcsúzni a szeretteitől. Még egyszer utoljára el akarja mondani nekik, hogy szereti őket, és hogy mindig gondolni fog rájuk. "Hadd menjek haza, hogy elbúcsúzhassak tőlük" - könyörög. "Hadd adjak a feleségemnek egy utolsó csókot."

"Sajnálom - mondja a másik férfi. "Soha nem mehetsz haza. Soha többé nem tarthatod a feleségedet a karjaidban. Soha többé nem birkózhatsz a fiaddal. Soha többé nem adhatsz puszit a kislányodnak. Ha meglátod őket, és megérinted őket, ők maguk is elkaphatják a leprát. Ha szereted őket, soha többé nem mehetsz a közelükbe."

A férfi tehát elmegy. Egyedül. Megrohadni. Meghalni. Még egy állat sem lehetett a társa. Ha megsimogatta volna egy kutya fejét, a kutyát meg kellett volna ölni, hogy ne vigye vissza a betegséget a városba. Ez az ember valóban szörnyű életet élt.
A családja minden nap eljött és ételt hoztak neki. De nem tudtak a közelébe férkőzni. Egy bizonyos helyen, egy sziklán hagyták, és amikor elvonultak, ő felvette és megette. Így nézte végig, ahogy a gyermekei felnőnek, mégsem érhetett hozzájuk. Végignézte, ahogy a felesége sírva hagyja el az ételt, de ő soha nem tudta megvigasztalni. Néhány év elteltével azt kezdte kívánni, bárcsak ne jönnének többet. Nem arról volt szó, hogy nem akarta látni őket... hanem arról, hogy nem akarta, hogy őt lássák. Egy fülét már elvesztette, és több ujját és lábujját is. Az arca szörnyen eltorzult. A haja kihullott. A zsidó törvények szerint rongyokat viselt ruha helyett, haját fedetlenül és kócosan kellett hordania, és arcát kendővel kellett betakarnia (3Mózes 13:45).

Tudta, hogy visszataszítóan néz ki, és nem akarta, hogy a családja így emlékezzen rá. Néha azt kívánta, bárcsak meghalna. Aztán egy nap történt valami, amit ez a férfi és a családja soha nem fog elfelejteni.

1. A leprás kérése (Lukács 5:12)

Erről a Lukács 5:12-16-ban olvashatunk. Jézus Galilea városaiban járt.

Lukács 5,12: És történt, hogy amikor egy bizonyos városban volt, íme, egy leprás ember meglátta Jézust.

Itt van ez az ember. Az ő története valószínűleg nagyon hasonló ahhoz, amit az imént elmondtam. Valószínűleg az ő helyzete is nagyon hasonló. Lukács az orvos nem csak azt mondja, hogy leprás volt, hanem azt is, hogy tele volt leprával. Lepra pusztította a testét. Mindenhol ott volt. Súlyos volt a betegsége. Egyetlen leprás esete sem könnyű eset. Csak fokozatai vannak a rosszabbtól a rosszabbig.

Hadd meséljek egy kicsit a lepráról. A lepra egy szörnyű betegség. A legtöbb ember azt hiszi, hogy a lepra miatt a bőr elrohad és lehullik a testről, de ez valójában nem így van. A lepra számos formája létezik, de a legtöbb formája olyan, amely a szervezet idegrendszerét károsítja. Ennek eredményeképpen a lepra egyszerűen azt okozza, hogy nem vagy képes érezni semmit. A lepra végül az egész test zsibbadását okozhatja. Ha valaki vak, nem lát; ha valaki süket, nem hall; ha valaki leprás, nem érez. A fertőzött testrészek elzsibbadnak, és végül elveszítik minden érzékenységüket.

,,Az idegkárosodás veszélyes érzésvesztéshez vezethet. A leprával összefüggő idegkárosodásban szenvedő személy nem érezhet fájdalmat, ha a kezét, lábát vagy lábát megvágják, megégetik vagy más módon megsérül." (Internetes idézet)

Tehát technikailag a lepra valójában senkit sem öl meg. De képzeld el, milyen lenne az életed, ha leprás lennél. Néha egy leprás zöldségeket vágott a vacsorához, és véletlenül levágta az egyik ujját, és nem is tudott róla, mert nem érezte az ujjait. Néha egy leprás a tűz mellett aludt, és túl közel került a tűzhöz, és éjszaka leégette a lábát anélkül, hogy felébredt volna. A rendkívüli hidegben egy leprás lefagyasztotta az ujjait és a lábujjait anélkül, hogy valaha is tudott volna róla. Egy leprás tehát nem a lepra miatt hal meg, hanem a testében okozott károk miatt, mert nem érzi a végtagjait. Emiatt ez egy szörnyű betegség.

De nem kell aggódnod, hogy elkapod. Arról olvastam, hogy Indiában sok leprás sétál az utcán és koldul. Nem állnak távol az egészségesektől. Odamennek a turistákhoz, és megérintik őket, és addig fogják őket, amíg nem kapnak egy kis pénzt, csak hogy elmenjenek. Némelyiküknek hiányzik a füle és a lába. Van akinek az ujja és lábujja. De nem kell aggódni amiatt ha megérintenek Ugyanis a világ lakosságának 95%-a természetes módon immunis a leprára. És annak az 5%-nak a többsége, aki elkaphatja, trópusi, túlnépesedett, elmaradott területeken él, mint Brazília, Kína és India. Ettől eltekintve, még ha fogékony is vagy rá, senki sem tudja pontosan, hogyan terjed, de az egyik közös tényező a hosszan tartó szoros kapcsolat olyan emberrel, aki beteg. Valószínűleg nem kapod el, ha megölelsz egy leprást, vagy megosztod vele az ételt. De még ha véletlenül el is kapnád a leprát, a fejlett országokban, mint például nálunk, ma már olyan orvosi kezelések állnak rendelkezésre, amelyekkel gyógyítható a lepra.

A lepra egy szörnyű betegség és nagyon szomorú látvány egy leprás látványa. Egy lelkipásztor istentiszteletet tartott Indiában amelyen részt vett egy idős leprás hölgy is. Az istentisztelet végén odament a lelkészhez és egy tolmács segítségével megkérte, hogy imádkozzék érte - nem azért, hogy meggyógyuljon, hanem azért, hogy meghaljon. Ilyen imakérés nem minden nap hangzik el. De ilyen szörnyű a lepra. És mivel annyira szörnyű, és olyan keveset tudunk róla, a leprásokat gyakran kitaszítják a társadalomból. Elutasítják őket. Úgy bánnak velük, mint a szeméttel. Sokan szemétnek tekintik őket. Félnek tőlük. Megvetik őket. Elhanyagolják és megvetik őket.

És mivel a lepra olyan rettegett betegség volt, a leprásoknak a városon kívül kellett élniük - gyakran a szemétdombokon -, és nem érintkezhettek korábbi barátaikkal vagy családtagjaikkal. Ez az egészségesek biztonságát szolgálta, és a lelki jólétét is. Egy előrehaladott állapotban lévő leprást látni nagyon megrázó dolog. Ennek a Lukács 5-ben szereplő embernek nagyon előrehaladott volt a betegsége. A szöveg szerint tele volt leprával. Az egész testét elborította.

És egy nap felnéz, és egy kis csoport ember követ egy embert, aki tanítja őket, miközben sétál. Hallja, hogy a férfi nevét emlegetik. Jézusnak hívták. Hallott róla valamit, hogy tanító. Szívesen hallgatná Jézus tanítását, de Jézus és a vele lévő emberek egyre közelebb érnek, és ő tudja, hogy a törvény szerint mit kell tennie. Ezért elkezd kiabálni: "Tisztátalan! Tisztátalan! Maradj távol tőlem! Leprás vagyok! Tisztátalan!" És mint már ezerszer, a Jézussal lévő emberek visszahúzódnak. Látja a félelmet a szemükben. Az undort. A megvetést. Nem hibáztatja őket ezért. Megérti őket. Ő is így nézne rájuk, ha a szerepek felcserélődnének.

De valami furcsa dolog történik. Még akkor is, amikor a többi férfi visszahúzódik, Jézus egyre közelebb jön. "Tisztátalan!" - kiáltja a férfi egyre hangosabban. "Tisztátalan! Jézus, tisztátalan vagyok!" De Jézus tovább közeledett. "Hát nem ismeri a törvényt?" - gondolta magában a férfi. "Ha Jézus még közelebb jön, ő maga is tisztátalanná válik." És a férfi elkezdi betakarni magát a rongyaival, hogy el tudjon bicegni Jézustól, de addigra Jézus már elég közel van ahhoz, hogy a férfi a szemébe nézhessen. És lát ott valamit, amit már sok-sok éve nem látott más emberben. Nem gyűlöletet lát. Kedvességet lát. Nem félelmet lát. Együttérzést lát. Nem elutasítást lát. Szeretetet lát. Törődést lát.

És amikor ezt látta Jézus szemében, arcra borult, és könyörgött hozzá, mondván: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem".

Halljátok a leprás gyötrelmét ebben a kérésben? Halljátok a mentális és érzelmi gyötrelmeit? Elege volt abból, hogy szemétként kezelik. Elege volt abból, hogy elutasítják és megvetik.

Néha úgy érzed, hogy az emberek úgy bánnak veled, mint egy leprással? Úgy érzed, hogy rosszul bánnak veled? Lenéznek? Át néznek rajtad? Tedd azt, amit a leprás tett. Kiálts Istenhez. A szöveg szerint a leprás könyörgött Jézushoz. A könyörgött egy nagyon erős szó. Ez több mint kérés. Ez több mint egy ima. Ez egy teljes könyörgés, egy könnyes és komoly könyörgés. Ha önmagában használjuk, lefordíthatjuk úgy is, hogy "Kérlek!". Tudjátok, talán előfordul, hogy néha félszívűek vagyunk az imáinkban. Így megyünk Istenhez: "Istenem, van egy kis problémám, amin remélem, hogy tudsz segíteni. De ha nem, akkor továbbra is egyedül fogok vele foglalkozni. Sajnálom, hogy zavarlak. Ámen." De amikor eljutsz arra a helyre, ahol olyan vagy, mint ez a leprás, akkor tudod, hogy nem tudsz tovább egyedül megbirkózni vele. Tudod, hogy segítségre van szükséged. És ezt a segítséget nem egy ember adhatja meg neked. Isteni segítségre van szükséged. Isten segítségére van szükséged.

Ez a leprás nem fordul valamelyik tanítványhoz. Nem fordul egy másik lepráshoz. Még a paphoz sem fordul. Tudja, hogy egyikük sem tud segíteni rajta. Jézushoz fordul. Azt mondja: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem."

Figyeljük meg, hogy bár a leprás könyörög Jézushoz, nem követel semmit. Nem mondja meg Istennek, hogy mit kellene tennie. Nem is fenyegetőzik üresen, mint például: "Istenem, jobb, ha megteszed ezt értem, különben nem járok többé templomba". Isten nem csúfoltatik meg. Őt nem lehet megfenyegetni. Nem kényszerítheted Istent arra, hogy bármit is megtegyen érted. Ő bármit megtehet érted, és semmi rossz nincs abban, ha könyörögsz hozzá, ha esedezel hozzá, ha bátran a trónja elé járulsz kéréseiddel, de soha nem szabad követelnünk Istentől dolgokat, vagy megpróbáljuk megfenyegetni Istent, hogy megtegye, amit akarunk.

Néha úgy érzed magad, mint egy leprás? Kiálts Jézushoz, hogy tisztítson meg. Könyörögj hozzá, hogy tisztítson meg. Hogy változtasson meg téged. Hogy megtisztítson téged. Könyörögj, könyörögj, kérd Őt, mondván: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem". És nézd meg, mit tesz Jézus a 13. versben a férfival.

2.Jézus válasza (Lukács 5:13-14)

Lk 5,13: Jézus kinyújtva a kezét, megérintette őt, és így szólt: Akarom, tisztulj meg! És azonnal megtisztult a leprától.

Szeretem amit az Ige mond Jézusról. Látjátok ezt? Jézus kinyújtotta a kezét és megérintette.

Hány év telt el azóta, hogy valaki megölelte ezt a férfit? Hány év telt el azóta, hogy valaki olyan egyszerű dolgot tett, mint hogy szeretettel megszorította a vállát? Mit gondolsz, hány éve nem érintette meg senki ezt az embert? Még egy kutyát sem tudott megsimogatni anélkül, hogy azt meg ne ölték volna. Jézus tudta ezt, ezért kinyújtotta a kezét, és megérintette. Valójában ez a szó sokkal erősebb, mint az egyszerű érintés. A görög kifejezést szó szerint úgy lehetne fordítani, hogy Jézus megfogta őt. Talán átkarolta a vállát. Talán Jézus átölelte őt. Jézus meggyógyíthatta volna az embert anélkül is, hogy megérintette volna. Az evangéliumokban állandóan ezt teszi. Egyetlen szóval is képes meggyógyítani. Meggyógyíthat nagy távolságból, szó és érintés nélkül. De Jézus tudja, hogy ennek a leprásnak legalább annyira, ha nem jobban szüksége van szeretetre, mint gyógyításra. Ó, a gyógyulás csodálatos lesz, de amire igazán szüksége van, az a szeretet.

Miért teszi ezt Jézus? Ez egy radikális dolog volt számára. A zsidó törvények szerint, ha valaki megérintett egy tisztátalant, akkor ő is tisztátalanná vált. Miért tette tehát Jézus ezt? Először is a leprásért tette. Krisztus soha nem gyógyít meg senkit csak azért, hogy megmutassa másoknak, hogy Ő tud gyógyítani. Krisztus soha nem gyógyít meg senkit azért, hogy felhívja magára a figyelmet vagy közhírnévre tegyen szert. Nem, ő egyszerűen csak szeretetet akart mutatni a leprásnak. Krisztus nem ijedt meg a sebeitől, és nem idegenkedett a rothadó húsától. Az érintés azt mondta: "Itt vagyok veled. Együttérzek veled, amikor senki más nem teszi. Megértelek. Szeretlek téged."

Érezted már magad leprásnak? Jézus ugyanezt mondja neked. "Itt vagyok veled. Együttérzek veled, amikor senki más nem teszi. Megértelek. Szeretlek téged." Jézus megérintette a leprást, hogy megmutassa neki, hogy szereti őt.

De ezen túlmenően azt hiszem, hogy Jézus egy másik okból is szeretetet mutat a leprásnak. Ne feledjük, hogy éppen most hívott el négy embert tanítványául, és azt mondta nekik, hogy ha követik őt, megtanítja őket arra, hogyan váljanak emberhalászokká.. Ez az első halászleckéjük. Jézus azt mondja nekik, hogy ha embereket akarnak fogni, először is szeretniük kell őket. Jézus megmutatja nekik, hogyan válhatnak emberhalászokká: nyújtsák ki lelki kezeiket és érintsenek meg valakit. Nézzenek el a sebhelyek, a sebek, a rothadó hús, a hiányzó ujjak és lábujjak mellett, és egyszerűen csak szeressék őket. Ha azt akarod, hogy a szomszédod keresztyénné váljon, az első dolog, amit tenned kell, hogy megmutatod neki a keresztyén szeretetet. Menj, nyírd le a füvüket, vagy rakd össze a fájukat. Hívd meg őket vacsorára. Tudd meg, mire van szükségük, és aztán elégítsd ki azt a szükségletet.

Keresztyénként túl gyakran teszünk meg mindent, hogy elkerüljük a nem keresztyéneket. Ahelyett, hogy felkeresnénk őket, gyakran inkább menekülünk előlük, mert félünk azoktól a helyzetektől, amelyek akkor adódhatnak, ha barátkozunk velük. És tudjátok mit? Kellemetlen helyzetek fognak kialakulni. De ha eredményesek akarunk lenni az evangelizálásban, akkor ki kell nyújtanunk lelki kezeinket, hogy megérintsük a nem üdvözülteket, mert ők biztosan nem fognak bejönni a gyülekezetbe. Ezt az embert meg kellett érinteni, és Jézus megérintette. Nem mondta az embernek, hogy jöjjön el szombaton a zsinagógába, hogy meghallgassa a prédikációt. Az ember soha nem jött volna el. Ott nem fogadták el. Még azt sem engedték meg neki, hogy odamenjen. Így hát Jézus ott találkozott vele, ahol volt, és megérintette. Kinek van szüksége az életedben arra, hogy megérintve legyen? Kinek van szüksége a környezetedben arra, hogy egy szeretetteljes szót mondjanak neki, vagy egy kedves cselekedetet hajtsanak végre érte? Mindnyájan meg kell próbáljuk szeretni azokat, akiket gyakran nem szeretnek. Ez az, amit Jézus itt a tanítványai számára mintául adott. Ha mi is az ő tanítványai vagyunk, ugyanezt fogjuk tenni.

Lk 5,14: Ő pedig megparancsolta neki: Senkinek ne mondd el ezt, hanem menj el, mutasd meg magadat a papnak, és ajánlj fel áldozatot megtisztulásodért, ahogyan Mózes elrendelte, bizonyságul nekik.

Jézus két dolgot mond az embernek. Először is, hogy ne mondja el senkinek. Ez furcsa parancsnak tűnik, de a 15. versben látni fogjuk, hogy Jézus miért adta ezt a parancsot. Nézzük először a második parancsot. Másodszor Jézus azt mondta neki, hogy menjen el, mutassa meg magát a papnak, és hozzon áldozatot... bizonyságul. Bár az ószövetségi törvény rendelkezett áldozatokkal és szertartásokkal a leprától megtisztult ember számára, az ilyen megtisztulás nagyon-nagyon ritka volt. Valójában a Bibliában ezt az eseményt megelőzően csak három olyan emberről olvashatunk, aki megtisztult a leprától, és közülük egy nem is volt zsidó (Mózes, Mirjám és Naámán). A leprából való megtisztulás mindig csoda volt.

Amikor tehát ez az ember megtisztulva és meggyógyulva jelent meg a pap küszöbén, a papnak tudnia kellett, hogy valami csodálatos dolog történt a városában. Lehetséges, hogy éppen az a pap volt az, aki évekkel korábban tisztátalannak nyilvánította a férfit. És most újra itt volt, de ezúttal egészben és meggyógyulva. Az akkori vallási vezetők kidolgoztak egy listát a Messiás eljövetelét kísérő jelekről. Ezek egyike volt a leprás betegek meggyógyítása. Amikor ez az ember megjelent a pap előtt, azt állítva, hogy megtisztult attól, amitől korábban csak két ember tisztult meg, a papnak fel kellett volna ismernie, hogy eljött a Messiás. Amikor Jézus azt mondja az embernek, hogy menjen, mutassa be az áldozatot, az bizonyság volt a papoknak, hogy a Messiás eljött. Később az 5. fejezetben látni fogjuk, hogy nem reagálnak túl kedvezően Jézusra. Sőt, egyenesen ellenségessé válnak. Itt azonban Jézus lehetőséget ad nekik arra, hogy válaszul dicséretet és dicsőséget adjanak Istennek.

Ez el is vezet minket ahhoz a kérdéshez, hogy miért nem akarta Jézus, hogy ez az ember elmenjen és terjessze a hírt az egész városban. Nem kapna-e Isten nagyobb dicsőséget, ha mindenki tudna a csodáról, ami történt? Miért akarja Jézus, hogy ez a csoda a papok számára tanúságtétel legyen, de a város többi részének nem? Miért mondja Jézus az embernek, hogy senki másnak ne beszéljen erről? A választ, úgy vélem, a Lukács 5:15-ben találjuk.

3. A tömeg kívánsága (Lukács 5:15)
Lk 5,15: De a híre annál jobban terjedt, és nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák, és meggyógyítsa őket betegségeikből.

Gondolom, lehetetlen volt, hogy a férfi ne mondja el néhány embernek, mi történt vele. Úgy értem, az első dolog, amit valószínűleg tett, miután elment a paphoz, az volt, hogy hazament, megcsókolta a feleségét és megölelte a gyerekeit. Mindannyian örültek, hogy a férjük és az apjuk épségben és egészségesen tért vissza hozzájuk. És minden bizonnyal a szomszédok is hallottak erről, és a férfi barátai is, és végül a hír elterjedt az egész városban. És a 15. vers szerint ez történt. A hír még inkább elterjedt róla.

De aztán nézd, mi történt. És nagy tömeg gyűlt össze, hogy meghallgassák, és meggyógyuljanak általa a betegségeikből. Az emberek nem igazán akartak dicsőséget adni Istennek. Csak meg akartak gyógyulni. Nem akarták Istent imádni. Csak azt akarták, amit Jézustól kaphatnak. Önző okokból jöttek hozzá, nem pedig lelki okokból. Krisztus szolgálata során ez állandóan megtörtént. Az emberek meggyógyulnak, és így természetesen mindenki megjelenik, hogy meggyógyuljon. De amikor Jézus megpróbálja tanítani őket, dühösek lesznek és elmennek. Egy másik alkalommal Jézus csodával határos módon enni ad 5000 embernek, és ezután az emberek az ingyen étel reményében követik őt. Amikor Jézus tanítani próbálja őket, dühösek lesznek és elmennek. Látod, az emberek nem akartak tanítást. Csak az önző vágyaik kielégítését akarták. Nem akarták Istent dicsérni vagy Istennek dicsőséget adni. Csak egy műsort akartak látni, és ingyen ételt akartak kapni.

Attól tartok, hogy a modern keresztyénség nagy része ugyanígy van. Ma nagyon kevesen akarják őszintén dicsérni és dicsőséget adni Istennek - mi csak azért akarunk jönni, hogy lássuk, mit ad nekünk Isten. Nagyon kevesen akarnak ma Isten Igéjével táplálkozni, de szívesen elfogadunk egy ingyen ételt. Bár Jézus szereti kielégíteni az emberek fizikai szükségleteit, nem akarja, hogy az emberek csak azért jöjjenek hozzá, hogy ezek a fizikai szükségletek kielégítve legyenek. Azt akarja, hogy az emberek azért jöjjenek hozzá, hogy Ő kielégíthesse a legnagyobb szükségletüket - hogy örök életet adjon nekik. Azt akarja, hogy az emberek lelki gyógyulásért keressék őt, ne csak testi gyógyulásért. Ezek az emberek csak azért jöttek, hogy Jézus a testi szükségleteiket kielégítse. Ezért az Úr visszavonult tőlük.

4. Jézus válasza (Lukács 5:16)

Lk 5,16: Ő azonban visszavonult a pusztába, és imádkozott.

Jézus mindig is távol tartotta magát a szolgálat színpadiasságától. Nem akarta a reflektorfényt és a címlapokat. Ő csak folyamatos, bensőséges közösséget akart Istennel. És ehhez el kellett vonulnia a figyelmét követelő emberektől, és ki kellett mennie a pusztába imádkozni. Jézus itt arra tanít minket, hogy milyen fontos az imádság. Megmutatja nekünk, mennyire létfontosságú, hogy az Istennel való kommunikáció az életünk középpontjában maradjon. Ez különösen igaz akkor, amikor elfoglaltak vagyunk. "Néha a legjobb dolog, amit az élet rohanása közepette tehetünk, hogy lelassítunk és meghallgatjuk Istent."

A te életed is rohanás? Emberek és események követelik a figyelmedet? A legjobb, amit tehetsz, hogy elvonulsz tőlük, és időt töltesz az imádságban. Luther Márton naponta három órát töltött imádsággal. Amikor megkérdezték tőle, hogy mit csinál az igazán zsúfolt napokon, azt mondta, hogy négy órát tölt imádsággal. Luther Márton tudta, hogy mi a prioritás. Jézus is tudta. Az Istennel való közösségünk és a Hozzá való közelségünk az első számú prioritásunk kell legyen, ha hatékonyan akarunk neki szolgálni.

Szeretnéd, hogy Jézus megérintsen? Vagy azt akarod, hogy legyen erőd, bátorságod és hatalmad ahhoz, hogy másokat megérints Krisztus szeretetével? Bátorítalak - tedd azt, amit Jézus tesz itt a 16. versben. Tedd az Istennel töltött időt prioritássá. Ha azt akarod, hogy Jézus megérintsen, akkor tölts annyi időt Vele, amennyit csak tudsz. Mint ez a leprás, menj, keresd Őt, borulj le előtte arcra, alázd meg magad, tölts időt az Igével, tölts időt imádkozással. Tedd Őt prioritássá, és Ő meg fog érinteni téged.

És ha azt akarod, hogy képes legyél megosztani Krisztus szeretetét másokkal, akkor hagynod kell, hogy először Ő szeressen téged. Keresd Őt, ülj a lábaihoz, és tanulj tőle, kövesd Őt az evangéliumokban, figyeld, mit tesz, hallgasd, mit mond. Ő arra akar tanítani, hogy emberhalásszá válj, és ennek első lépése, hogy megtanulj szeretni minden embert, hogy megtanuld megérinteni az érinthetetleneket.

Mindannyiunknak sokat kell még tanulnunk ezen a területen. Hogyan reagálnál, ha meghallanád, hogy az utcádban lakó hölgy, aki mindig pletykákat terjeszt rólad, autóbalesetet szenvedett, és kórházban van?

Mit gondolnál, ha megtudnád, hogy a melegjogi mozgalom országos szóvivője AIDS-ben halt meg a kórházban?

Hogyan reagálnál, ha meghallanád, hogy egy abortuszt támogató orvos bombát fedezett fel a Mercedes Benzében, amikor a repülőtérre indult, hogy külföldön nyaraljon?

Mindannyiunknak kérnünk kell Jézust, hogy segítsen megtanulni szeretni azokat, akiket inkább nem szeretünk, és szeretni azokat, akik talán nem kapnak túl sok szeretetet.

Philip Yancey arról ír, hogy egyik ismerőse hogyan dolgozott az AIDS áldozatai között San Franciscóban. Sok keresztyén valószínűleg időnként arra gondolt, hogy Isten igazságos ítélete lenne, ha San Francisco az óceánba zuhanna. Yancey ismerőse azonban haldokló fiatalemberekről mesél, akik közül sokan a saját családjukból száműzve, az utcán való bujkálásra vannak kényszerítve. Sokuknak több száz kapcsolatuk volt. De haldokolnak, ki vannak vetve a társadalomból. Elutasítják őket. És az ismerőse azt mondja, hogy ők csak arra vágynak, hogy szeressék őket. Egy biztonságos helyet akarnak. Egy biztonságos kapcsolatot. Egy helyet, amit otthonuknak hívhatnak. Valakit, aki elfogadja őket. Valakit, aki szereti őket. Valaki, aki megbocsát nekik. Természetesen rossz helyen keresik a szeretetet, de ez nem ok arra, hogy elutasítsuk őket, vagy féljünk tőlük.

Yanceynek ez az ismerőse perui árvaházakban is dolgozott. És azzal kapcsolatban amit ott tapasztalt ezt írja:

Milyen kevéssé ismerjük valójában a fizikai érintés erejét. Azok a fiúk és lányok csak egy dolgot akartak: hogy megérintsék, megöleljék, megsimogassák és megcirógassák őket. Valószínűleg a legtöbb felnőttnek ugyanezek az igényei vannak, de már nincs meg bennük a jámborság és a természetesség, hogy kifejezzék ezeket. Néha úgy látom az emberiséget, mint egy tengernyi embert, akik éheznek a szeretetre, gyengédségre, gondoskodásra, elfogadásra, megbocsátásra és szelídségre. Úgy tűnik, mindenki azt kiáltja: "Kérlek, szeress engem".

Ez volt ennek a leprásnak a kiáltása. Ez sok ember kiáltása, akikkel nap mint nap kapcsolatba kerülünk. Legyünk olyanok, mint Jézus, és nyújtsuk ki a kezünket, és érintsük meg az érinthetetleneket. Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: fiatalemberekről, családtagjaikkal, idegkárosodásban, istentiszteletet, evangelizálásban, felcserélődnének, emberhalászokká, mindannyiunknak, szertartásokkal, meggyógyíthatta, megfigyelhessem, megtisztíthatsz, kényszerítheted, kétségbeesetten, eredményeképpen, egészségesektől, visszataszítóan, szükségleteiket, evangéliumokban, érzékenységüket, meggyógyuljanak, érzésvesztéshez, betegségeikből, elbúcsúzhassak, keresztyénként, keresztyéneket, tisztátalannak, istentisztelet, lefagyasztotta, visszahúzódnak, természetesség, középpontjában, szemétdombokon, környezetedben, elszigeteltség, szeretetteljes, harmincas évei, gyönyörű felesége, harmadik pedig, házasságában voltak, felesége mindig, szép házat, bizonyos szerszám, házon dolgozni, felesége rábeszéli, férfi megnézi, egész kezét, szélei fehérré, orvosi képzettségű, többi leprással, városon kívül, férfi megrémül, Jézus Galilea, Kiálts Istenhez, Kiálts Jézushoz, Talán Jézus, Másodszor Jézus, Amikor Jézus, Isten Igéjével, Luther Márton, Tedd Őt, Keresd Őt, Mercedes Benzében, Philip Yancey,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ami embereknek lehetetlen, az...  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png ház  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Sose bánj semmit  Bounty krémes  Png csokor  Radikális szeretet  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Egy lelki imádság  Tavaszi kép  Neked tudnod kell  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Éretlen vers  Facebookon kaptam Krisztinától  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  A jó emberek mindig szépek mar...  Bertolt Brecht -től idézet  Alvó cicák  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png fotel  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Szívem  Rátalálsz  A jó emberek mindig szépek mar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Bertolt Brecht -től idézet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Makszim Gorkij gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png virág  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az igazi szeretetért rendszeri...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Boldog születésnapot a ma ünne...  Még csak most kezdődik a nap  Éretlen vers  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
harmincas évei, gyönyörű felesége, harmadik pedig, házasságában voltak, felesége mindig, szép házat, bizonyos szerszám, házon dolgozni, felesége rábeszéli, férfi megnézi, egész kezét, szélei fehérré, orvosi képzettségű, többi leprással, városon kívül, férfi megrémül, halálos ítélet, lepra általi, legtöbb esetben, illető teste, illető tovább, lepra fizikai, lehető legtávolabb, leprások soha, utolsó csókot, másik férfi, férfi tehát, kutya fejét, ember valóban, családja minden, közelébe férkőzni, bizonyos helyen, sziklán hagyták, gyermekei felnőnek, felesége sírva, arca szörnyen, haja kihullott, zsidó törvények, családja soha, leprás kérése, bizonyos városban, leprás ember, imént elmondtam, szörnyű betegség, legtöbb ember, lepra miatt, lepra számos, legtöbb formája, szervezet idegrendszerét, lepra egyszerűen, lepra végül, egész test, fertőzött testrészek, idegkárosodás veszélyes, leprával összefüggő, lepra valójában, leprás zöldségeket, egyik ujját, lábát anélkül, rendkívüli hidegben, leprás lefagyasztotta, lábujjait anélkül, leprás tehát, testében okozott, világ lakosságának, egyik közös, hosszan tartó, fejlett országokban, leprás látványa, lelkipásztor istentiszteletet, idős leprás, istentisztelet végén, tolmács segítségével, leprásokat gyakran, lepra olyan, egészségesek biztonságát, lelki jólétét, előrehaladott állapotban, szöveg szerint, egész testét, férfi nevét, vele lévő, törvény szerint, szerepek felcserélődnének, többi férfi, férfi egyre, férfi elkezdi, szemébe nézhessen, leprás gyötrelmét, leprás tett, leprás könyörgött, nagyon erős, teljes könyörgés, ember adhatja, másik lepráshoz, leprás könyörög, egyszerű érintés, görög kifejezést, embert anélkül, evangéliumokban állandóan, leprásnak legalább, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 533
  • e Hét: 23177
  • e Hónap: 52489
  • e Év: 240291
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.