|
2023-01-06 23:38:48, péntek
|
|
|

A hazánkban is népszerű szilvát nem csak ínycsiklandó íze miatt érdemes fogyasztani. Egészségvédő tulajdonságai is figyelemre méltóak.
Sokunk egyik kedvenc csemegéje, a szilva egy valódi tápanyagbomba. Rendkívül gazdag különböző vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és probiotikus rostokban, így számos betegség kialakulásának megelőzésében játszhat kulcsfontosságú szerepet.
Hogy milyen panaszok elkerülése érdekében ajánlott a szilva, illetve a belőle készült egészségvédő készítmények fogyasztása?
Lássuk mit mondanak a klinikai kutatások beszámolói!
1. A székrekedés megelőzése és csillapítása szilvával
A szilva egyik legszélesebb körben ismert hatása a székrekedés megszüntetése. Már a népi gyógyászatban is alkalmazták a friss és az aszalt szilvát, a szilvalevet, a szilvalekvárt, illetve a szilvából készült koncentrátumot erre célra, hiszen természetes és hatékony megoldást nyújt a kellemetlen és sokszor fájdalmas székrekedés esetén.
Ennek oka a gyümölcs figyelemreméltó rosttartalma. Ez a probiotikus rost nem csak az emésztést segíti elő, hanem szerepet játszik a székrekedés megelőzésében és kezelésében is, mivel tömeget ad a széklethez, ami hatékonyabbá teszi annak mozgását az emésztőrendszerben. Ezen kívül az aszalt szilva és a szilvalé szorbitot is tartalmaz, mely természetes hashajtó hatással rendelkezik.
Egyes kutatások szerint a szilva fogyasztása hatékonyabb székrekedésoldó hatással bír, mint az útifűként is ismert psyllium, mely az egyik leggyakrabban használt természetes gyógymód a székrekedés kezelésére.
2. A szilva kimagasló tápanyag- és antioxidáns-tartalma
Természetesen a szilva tápanyagtartalma eltérő lehet fajtától, illetve attól függően is, hogy milyen formában fogyasztjuk azt. Általánosságban azonban kijelenthetjük, hogy a friss és a szárított szilva, a természetes szilvalekvár és -koncentrátum, illetve a szilvalé magas antioxidáns- és tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. A szilvát mi is az étrendünkbe illeszthetjük, ha gondoskodni szeretnénk az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin, a kálium, a mangán és a réz megfelelő beviteléről.
A szilva gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a gyulladások kialakulását és sejtjeinket is védi a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez a gyümölcs kiemelkedő mennyiségben tartalmaz polifenolokat is, melyek nem csak csontjaink egészségét védhetik, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.
3. A szilva segíthet a vércukorszint csökkentésében
Meglehetősen magas szénhidráttartalma ellenére a szilva nem okoz jelentős vércukorszint-emelkedést az elfogyasztását követően. Ez annak köszönhető, hogy a szilvában található bioaktív vegyületek képesek növelni az adiponektin szintjét, mely egy, a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságú szerepet játszó hormon.
A szilvában található rost szintén hatással lehet vércukorszintünkre. Étkezést követően a rost lassítja a szénhidrátok felszívódását szervezetünkben, ami a vércukorszint fokozatos, nem pedig hirtelen emelkedéséhez járul hozzá.
Klinikai vizsgálatok szerint a szilva emellett fontos szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.
Hogyan fogyasszuk a szilvát?
A szilvát ősszel természetesen fogyaszthatjuk frissen, illetve szezon után rendelkezésünkre állnak a különböző gyümölcslevek, lekvárok és koncentrátumok is. Az egész család számára alkalmazható az immunrendszer erősítésére, az ellenállóképesség fokozására, illetve betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt hatékony segítséget nyújthat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: tápanyagtartalma, rendelkezésünkre, antioxidánsokban, általánosságban, székrekedésoldó, kulcsfontosságú, figyelemreméltó, szabályozásában, szervezetünkben, kialakulásának, fogyaszthatjuk, koncentrátumot, megbetegedések, csökkentésében, kijelenthetjük, koncentrátumok, elfogyasztását, gyümölcslevek, természetesen, megelőzésében, megszüntetése, gyógyászatban, szilvalekvárt, felszívódását, vércukorszint, illeszthetjük, csökkenthetik, leggyakrabban, emelkedéséhez, cukorbetegség, polifenolokat, immunrendszer, tulajdonságai, tápanyagbomba, rendelkeznek, legszélesebb, valódi tápanyagbomba, belőle készült, klinikai kutatások, székrekedés megelőzése, szilva egyik, székrekedés megszüntetése, népi gyógyászatban, aszalt szilvát, szilvából készült, gyümölcs figyelemreméltó, probiotikus rost, emésztést segíti, székrekedés megelőzésében, aszalt szilva, szilvalé szorbitot, szilva fogyasztása,
|
|
|
|
valódi tápanyagbomba, belőle készült, klinikai kutatások, székrekedés megelőzése, szilva egyik, székrekedés megszüntetése, népi gyógyászatban, aszalt szilvát, szilvából készült, gyümölcs figyelemreméltó, probiotikus rost, emésztést segíti, székrekedés megelőzésében, aszalt szilva, szilvalé szorbitot, szilva fogyasztása, egyik leggyakrabban, székrekedés kezelésére, szilva kimagasló, szilva tápanyagtartalma, szárított szilva, természetes szilvalekvár, szilvalé magas, étrendünkbe illeszthetjük, szilva gazdag, gyulladások kialakulását, szabad gyökök, gyümölcs kiemelkedő, cukorbetegség kialakulásának, szilva segíthet, vércukorszint csökkentésében, elfogyasztását követően, szilvában található, adiponektin szintjét, vércukorszint szabályozásában, rost lassítja, szénhidrátok felszívódását, vércukorszint fokozatos, szilva emellett, 2-es típusú, szilvát ősszel, különböző gyümölcslevek, egész család, immunrendszer erősítésére, ellenállóképesség fokozására, tápanyagtartalma, rendelkezésünkre, antioxidánsokban, általánosságban, székrekedésoldó, kulcsfontosságú, figyelemreméltó, szabályozásában, szervezetünkben, kialakulásának, fogyaszthatjuk, koncentrátumot, megbetegedések, csökkentésében, kijelenthetjük, koncentrátumok, elfogyasztását, gyümölcslevek, természetesen, megelőzésében, megszüntetése, gyógyászatban, szilvalekvárt, felszívódását, vércukorszint, illeszthetjük, csökkenthetik, leggyakrabban, emelkedéséhez, cukorbetegség, polifenolokat, immunrendszer, tulajdonságai, tápanyagbomba, rendelkeznek, legszélesebb, rosttartalma, ínycsiklandó, vitaminokban, egészségvédő, fogyasztásuk, mennyiségben, csillapítása, kifejezetten, károsodástól, , ,
|
|
|
|
2023. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
261 db bejegyzés |
e év: |
1043 db bejegyzés |
Összes: |
47843 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1736
- e Hét: 11110
- e Hónap: 102864
- e Év: 281235
|
|
|