Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nootropikumok az agyműködés fokozására
  2023-01-08 16:43:22, vasárnap
 
  1. Omega zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők, mint például a halolaj és a krill olaj
Az omega zsírsavak nem csak ízületeket védő hatásukról közismertek, hanem az agyműködést serkentő képességükről is. Az állati eredetű omega zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők gazdagon tartalmazzák az omega-3 aktív formáit, az EPA-t és a DHA-t. Számos klinikai kutatás beszámolt már e zsírsavak pozitív hatásairól, köztük például az agy egészségének védelméről és fokozásáról. 

Az EPA erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mely képes megvédeni az agyat a különböző károsodásokkal, illetve az öregedéssel együttjáró hanyatlással szemben. A DHA kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, ráadásul az agysejtekben is természetesen megtalálható omega-3 zsírsavak csaknem 90%-át teszi ki. 

A DHA-tartalmú nootropikus étrend-kiegészítők és ételek fogyasztása hasznos lehet egészséges embereknek, illetve kognitív problémákkal küzdőknek egyaránt. A DHA-val ellentétben az EPA nem minden esetben hozható összefüggésbe az agyfunkciók javulásával, ám a hangulati rendellenességektől, például depressziótól szenvedők hatékonyan alkalmazhatják a tünetek csillapítására. 

Az omega-3 zsírsavak mindkét aktív formáját, az EPA-t és a DHA-t is tartalmazó krill olaj megfelelő és rendszeres bevitele bizonyítottan segít csökkenteni az agyi funkciók öregedéssel együttjáró hanyatlását, ezen kívül hozzájárulhat a kognitív funkciók és a memória serkentéséhez, ráadásul a hangulatunkra is kitűnően hathat.

A nootropikumként is ismert esszenciális omega-3 zsírsavak bevitelére ezért kiváló megoldás a Mannavita Mega Krill. Kiemelkedő mennyiségben biztosít asztaxantint, mely az egyik legerősebb antioxidáns, megtalálhatóak benne az omega-3 aktív formái, az EPA és a DHA, illetve természetesen tartalmaz még zsírban oldódó A-vitamint, D-vitamint és E-vitamint is. A Krill olaj kimagasló tápanyagtartalmának köszönhetően hatékonyan alkalmazható a kognitív funkciók és a memória serkentésére, a hangulat javítására, a gyulladások csökkentésére, a szem és az ízületek védelmére, illetve a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére és fokozására is.

2. Rhodiola rosea, más néven rózsagyökér
A hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használt rózsagyökér nootropikus hatását felhasználói beszámolók és klinikai kutatások is alátámasztják. A leginkább a hangulati rendellenességek kezelésére és a kognitív funkciók fokozására használt növényt mára már világszerte ismerik és alkalmazzák, sokszor önmagában, számos esetben pedig más idegvédő hatású gyógynövényekkel és hatóanyagokkal együtt. 

A rózsagyökér képes lehet csökkenteni a fáradtság és a levertség érzését. A rózsagyökér kivonatát rendszeresen fogyasztók emelett az agyműködés általános fokozódását is megtapasztalhatják, mint például a gondolkodási képesség javulása, illetve a memória serkentése. A hangulati rendellenességek tüneteire is kiválóan alkalmazható a Rhodiola rosea: alkalmazásával jelentősen csökkenthetőek a pánik, a szorongás, az álmatlanság és a depresszióra jellemző tünetek is. 

A Mannavita Ashwarax 15 gyógynövénykivonat és vitamin kombinációját tartalmazza, és kifejezetten a szorongás, az álmatlanság, a pánik, a stressz és a depresszió tüneteinek csillapítására lett kifejlesztve. Olyan idegvédő és nootropikus hatóanyagokat tartalmaz, mint például a rózsagyökér, a Panax ginseng, az ashwagandha, az astragalus, a schisandra, a maca, illetve a B6-vitamin és a B12-vitamin.

3. Panax ginseng
A Panax ginseng egy Kínában és Szibériában őshonos évelő cserje, melynek gyökereit hosszú idők óta használja az emberiség gyógyászti célokra. Klinikai kutatások beszámolói szerint a nootropikus hatású Panax ginseng hozzájárulhat számos komoly betegség kialakulásának megelőzéséhez. Ezek közé tartozik az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór is. Egyes kutatások szerint a Panax ginseng megfelelő alkalmazása segíthet az agy felépülésében a stroke után. 

Fontos megjegyezni, hogy a Panax ginseng nem összetévesztendő más ginseng típusokkal, mint például a Szibériai vagy a Koreai ginseng, hiszen ezek felhasználási területe és gyógyhatása eltérő. A Panax ginseng kölcsönhatásba léphet más természetes, vagy szintetikus gyógykészítményekkel, legyenek azok recept nélkül kaphatóak vagy szakorvos által felírt, vényköteles készítmények, ezért fogyasztása előtt minden esetben konzultáljunk szakemberrel! 

4. Bacopa monnieri
A hagyományos és az Ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használt Bacopa monnierit mára már sokan alkalmazzák az agyműködés fokozására. E nootropikus növény jótékony hatásait számos klinikai kutatás igazolta. Ide tartozik a gondolkodási készség javítása és a memória fokozása is, mely hatások megfigyelhetőek mind egészséges, mind pedig az idős korral gyakran együttjáró lecsökkent agyműködéstől szenvedők esetében is. 

Tartsuk szem előtt, hogy a Bacopa monnieri kognitív funkciókat serkentő hatása kizárólag megfelelő és rendszeres fogyasztás mellett érhető el. Általános felhasználói beszámolók szerint átlagosan naponta 300 milligramm Bacopa monnieri kivonat fogyasztása szükséges, és akár hat hétbe is telhet, mire először észleljük a hatást. A gyógynövény egyes esetekben hasmenést vagy más gyomorpanaszokat okozhat az arra érzékenyeknél, ezért a kivonat fogyasztása étkezéssel egyidejűleg ajánlott.

5. Rezveratrol
Az egyik legerősebb antioxidánsként ismert rezveratrol természetesen megtalálható a sötét lila és vörös színű gyümölcsökben, mint például a szilva, a kékszőlő, vagy az áfonya. Egyes klinikai beszámolók szerint a nootropikus hatással bíró rezveratrol megfelelő alkalmazása segíthet megőrizni a hippocampus, vagyis agyunknak többek között a memóriában is kulcsfontosságú szerepet játszó részének egészségét. Ez azt jelenti, hogy a rezveratrolt tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása lelassíthatja az agyműködés csökkenését, melytől sajnos sokan szenvednek idősebb korban.

Ha mi is megtapasztalnánk a rezveratrol jótékony hatásait, ősszel fogyaszthatunk friss szilvát vagy szőlőt, illetve a fokozottabb hatás elérése érdekében alkalmazhatunk koncentrált erősségű rezveratrolt tartalmazó étrend-kiegészítőt is. A Viniseera Szőlőmag Őrlemény Plusz a hazánkban termő kékszőlő antioxidánsokban gazdag héjának és magjának tiszta őrleményét tartalmazza. Gazdag polifenolokban is, illetve más sejtvédő és egészségfokozó vegyületekben, így kiválóan alkalmazható a kognitív funkciók és az agyműködés fokozására, az öregedési folyamatok lassítására, a szív- és érrendszer védelmére, a koleszterinszint csökkentésére és ezen felül még a gyulladások csillapítására is. 

6. Ginkgo biloba
A Ginkgo biloba egy világszerte nagy népszerűségnek örvendő nootropikus növény. Közkedveltsége agyi funkciókat fokozó hatásának köszönhető, melyet klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók is igazolnak. A Ginkgo biloba hatása azzal magyarázható, hogy képes növelni az agy véráramlását, ezáltal javítva az agyi funkciókat, köztük a koncentrációt és a memóriát is.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a gyógynövény kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres alkalmazása segíthet csökkenteni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást és az agyi funkciók általános romlását is. Ezen felül fogyasztásával életkortól függetlenül fokozható a gondolkodási képesség, a rövidtávú memória és a figyelem is.

7. Koffein
Az egyik legnépszerűbb nootropikum kétségkívül a koffein. Gondoljunk csak a kávéra, a teára vagy az étcsokoládéra, melyekre sokan napi szükségletként tekintenek és saját bevallásuk szerint képtelenek koncentrálni nélkülük. A koffein természetes stimulánsként hat, ami azt jelenti, hogy serkenti az agyat és a központi idegrendszert, így éberebbnek és fókuszáltabbnak érezzük magunkat fogyasztását követően. 

Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a koffein nem csak energiával tölthet fel és az általános agyműködést fokozhatja, hanem hatékonyan serkentheti a memóriát és észrevehetően javíthatja a reakcióidőt is. 

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a koffeintartalmú ételek és italok, köztük a kávé hosszútávú és túlzott fogyasztása kiválthat függőséget, illetve nem kívánt mellékhatásokat. Ez utóbbiak közé tartozik a remegés, a hányinger, a fejfájás, a szorongás és az alvászavar is, ezért minden esetben ajánlott a mértékletesség betartása.

A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő és meghatározó életmódbeli változtatások előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészekkel! Az étrend-kiegészítők hatása egyéni tényezőktől is függ, mint például a nem, a kor, az egészségi állapot, illetve a már alkalmazott gyógyszerek és más gyógyhatású készítmények.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: rendellenességek, antioxidánsokban, összetévesztendő, gyomorpanaszokat, koleszterinszint, megtapasztalnánk, gyógynövényekkel, nootropikumként, kulcsfontosságú, mellékhatásokat, koffeintartalmú, fókuszáltabbnak, megfigyelhetőek, antioxidánsként, mértékletesség, szükségletként, fogyasztásával, csillapítására, polifenolokban, fogyaszthatunk, alkalmazhatunk, népszerűségnek, hatóanyagokkal, alkalmazhatják, alkalmazásával, közkedveltsége, kialakulásának, kölcsönhatásba, károsodásokkal, csökkenthetőek, megtalálhatóak, egészségfokozó, étcsokoládéra, hozzájárulhat, lelassíthatja, serkentéséhez, krill olaj, omega zsírsavak, agyműködést serkentő, állati eredetű, omega-3 aktív, különböző károsodásokkal, öregedéssel együttjáró, agyi funkciók, agyfunkciók javulásával, tünetek csillapítására, omega-3 zsírsavak, kognitív funkciók, memória serkentéséhez, egyik legerősebb, memória serkentésére, hangulat javítására, Mannavita Mega Krill, Mannavita Ashwarax, Viniseera Szőlőmag Őrlemény Plusz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  Akarat  A sors  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  A sors  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Erdőn  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ágai Ágnes – Csendélet  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  képre írva  Png virág  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép napot kívánok  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Jó éjszakát  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Soha ne kedvezz...  Alvó cicák  A sors  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Tavaszi kép  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Sokan azt tartják  Egy hatékony szolga  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
krill olaj, omega zsírsavak, agyműködést serkentő, állati eredetű, omega-3 aktív, különböző károsodásokkal, öregedéssel együttjáró, agyi funkciók, agyfunkciók javulásával, tünetek csillapítására, omega-3 zsírsavak, kognitív funkciók, memória serkentéséhez, egyik legerősebb, memória serkentésére, hangulat javítására, gyulladások csökkentésére, ízületek védelmére, hagyományos kínai, hangulati rendellenességek, rózsagyökér képes, levertség érzését, rózsagyökér kivonatát, agyműködés általános, gondolkodási képesség, memória serkentése, depresszióra jellemző, depresszió tüneteinek, emberiség gyógyászti, nootropikus hatású, stroke után, agyműködés fokozására, gondolkodási készség, memória fokozása, idős korral, gyógynövény egyes, arra érzékenyeknél, kivonat fogyasztása, sötét lila, nootropikus hatással, rezveratrolt tartalmazó, agyműködés csökkenését, rezveratrol jótékony, fokozottabb hatás, hazánkban termő, öregedési folyamatok, koleszterinszint csökkentésére, gyulladások csillapítására, világszerte nagy, agyi funkciókat, gyógynövény kivonatát, életkorral összefüggő, rövidtávú memória, egyik legnépszerűbb, teára vagy, koffein természetes, központi idegrendszert, általános agyműködést, koffeintartalmú ételek, kávé hosszútávú, mértékletesség betartása, fenti információk, egészségi állapot, rendellenességek, antioxidánsokban, összetévesztendő, gyomorpanaszokat, koleszterinszint, megtapasztalnánk, gyógynövényekkel, nootropikumként, kulcsfontosságú, mellékhatásokat, koffeintartalmú, fókuszáltabbnak, megfigyelhetőek, antioxidánsként, mértékletesség, szükségletként, fogyasztásával, csillapítására, polifenolokban, fogyaszthatunk, alkalmazhatunk, népszerűségnek, hatóanyagokkal, alkalmazhatják, alkalmazásával, közkedveltsége, kialakulásának, kölcsönhatásba, károsodásokkal, csökkenthetőek, megtalálhatóak, egészségfokozó, étcsokoládéra, hozzájárulhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5154
  • e Hét: 13936
  • e Hónap: 45422
  • e Év: 250123
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.