Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krónikus fáradtság szindróma és természetes kezelése
  2023-01-10 11:54:44, kedd
 
  Krónikus fáradtság szindróma - egy nehezen felismerhető, rejtélyes betegség

A fáradtság nem csupán egy átmeneti állapot, hanem súlyos betegség tünete is lehet. Például a krónikus fáradtság szindrómáé. Nézzük, hogyan ismerhetjük fel!

A mai rohanó világban gyakran érezzük magunkat fáradtnak, kimerültnek. Ha ez csupán egy átmeneti állapot, amely pihenés hatására enyhül, akkor nem kell aggódnunk. Ha azonban a pihenés nem segít, akkor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy vajon nem szenvedünk-e krónikus fáradtság szindrómában.
Mi az a krónikus fáradtság szindróma?

A krónikus fáradtság szindróma egy betegség, amit nagyon nehéz diagnosztizálni. Ahhoz, hogy a végleges diagnózis felállításra kerüljön, az orvosnak számos tényezőt figyelembe kell venni. Ki kell zárni például a fáradtság háttérben álló egészségügyi problémákat, és alaposan meg kell ismerni a beteg élethelyzetét.

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) szinte bárkit érinthet, mégis a leggyakrabban a 40-50 éves nők körében fordul elő. Jelenleg még nincs rá gyógymód, de megfelelő kezeléssel a tünetek kordában tarthatók.

A kutatók a kiváltó okokat tekintve bizonytalanok, viszont megfigyelték, hogy a CFS kialakulásának kockázatát növeli:

egyes vírusok jelenléte, például Epstein-Barr vírus, humán herpeszvírus-6, rubeola vírus
legyengült immunrendszer
állandó feszültség, folyamatos stressz
hormonális egyensúlyhiány
genetikai hajlandóság

Melyek a krónikus fáradtság szindróma tünetei?

Szakemberek szerint a krónikus fáradtság tünetei egyenénként változóak lehetnek. A tünetek súlyossága függhet például az egyén állapotától, valamint a betegség előrehaladottságától.

A leggyakoribb tünet a fáradtság, amely olyan mértékűvé válhat, hogy a hétköznapi dolgok elvégzése, mint például a fogmosás, komoly gondot okoz az egyén számára. Ahhoz azonban, hogy krónikus fáradtság szindrómára gondoljunk, a tüneteknek minimum 6 hónapon keresztül folyamatosan jelen kell lenni a beteg életében.

A krónikus fáradtság szindróma alvásproblémákat is okozhat. Az érintettek gyakran érzik magukat felkelés után nyúzottnak, fáradtnak, valamint alvázavarban és álmatlanságban szenvedhetnek.

A nem megfelelő pihenés, illetve a betegség következtében az sem ritka, ha memóriavesztés vagy koncentrációs problémák jelennek meg.

Gyakran fizikai tünetek is társulnak ehhez a betegséghez, mint például:
izomfájdalom
gyakori fejfájás
többízületi fájdalom (duzzanat és pirosság nélkül)
gyakori torokfájás
érzékeny nyirokcsomók a hónaljban és a nyakban

Nem ritka az sem, hogy az említett tünetek ciklikusan jelennek meg, egyszer felerősödnek, majd eltűnnek, később pedig újra felerősödnek. A tünetek eltűnését remissziónak, a felerősödését pedig relapszusnak nevezik a szakemberek. Ez a ciklikus folyamat sokszor megnehezíti a betegség felismerését.

Hogyan diagnosztizálják a krónikus fáradtság szindrómát?

A krónikus fáradtság szindróma diagnosztizálása nagyon nehéz feladat. Nincsenek tesztek, amelyekkel kimutatható lenne a betegség jelenléte, ezért az orvos elsősorban az érintettek által elmondottakra alapozhat.

A legjobb, ha mi magunk is figyeljük önmagunkat, feljegyezzük, hogy mióta, mikor és milyen tüneteket tapasztalunk, illetve azt is, hogy milyen módszerekkel próbálkoztunk. Jegyezzük fel, hogy például pihenés vagy testmozgás hatására romlott vagy javult az állapotunk. Ha részletes információkkal érkezünk a szakorvoshoz, akkor neki is könnyebb lesz átlátni a helyzetünket.

Ezen felül a vizsgálat során áttekintésre kerül majd a családi kórtörténet is, ezért ezzel kapcsolatban is gyűjtsünk információkat.

Fontos, hogy soha ne végezzünk öndiagnózist, hanem minden esetben forduljunk szakemberhez. Azért is fontos ezt szem előtt tartanunk, mert a krónikus fáradtság szindróma tünetei nagyon hasonlóak lehetnek például a Lyme-kór, a mononukleózis, a sclerosis multiplex, a lupusz, a depresszió vagy a súlyos, kóros elhízás tüneteihez.
Életmódbeli változtatások a tünetek enyhítéséért

Bár konkrét gyógymód még nem áll rendelkezésre, azért a szakemberek úgy látják, hogy életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért.

Az első ilyen változtatás a koffeinfogyasztás mérséklése, megszüntetése. A koffein ugyanis fokozza az éberséget, így súlyosbítja az amúgy is problémás elalvást. Amennyire csak tudjuk csökkentsük a koffeinfogyasztásunkat, a legjobb, ha teljesen kiiktatjuk a mindennapjainkból. Ugyancsak érdemes korlátozni, vagy inkább kerülni az alkoholt és a nikotint is.

Bármennyire is fáradtak vagyunk kerüljük a délutáni szunyókálást, mert ettől nagy valószínűséggel csak még nehezebbé válik az esti pihenés. Helyette próbáljunk kialakítani egy alvási rutint, amelyhez minden nap ragaszkodunk. Ha van rá lehetőségünk, akkor feküdjünk le minden este ugyanabban az időben, és reggel is mindig ugyanabban az időpontban keljünk fel. Próbáljunk ki különböző házi praktikákat a könnyebb elalvás érdekében, ha azonban ezek sem segítenek, akkor kérjük ki háziorvosunk tanácsát.

Az alternatív gyógymódok közül segítségünkre lehet a masszázs, a jóga és az akupunktúra, immunrendszerünket pedig erősíthetjük természetes étrend-kiegészítőkkel.
Forrás : Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: diagnosztizálják, változtatásokkal, diagnosztizálása, alvásproblémákat, diagnosztizálni, valószínűséggel, elgondolkoznunk, információkkal, kialakulásának, memóriavesztés, egyensúlyhiány, álmatlanságban, készítményeket, kiegészítőkkel, próbálkoztunk, immunrendszer, következtében, szenvedhetnek, felerősödését, elmondottakra, mononukleózis, leggyakrabban, rendelkezésre, megszüntetése, élethelyzetét, segítségünkre, változtatások, bizonytalanok, információkat, koncentrációs, felállításra, folyamatosan, egészségügyi, megfigyelték, alvázavarban, herpeszvírus, nehezen felismerhető, átmeneti állapot, krónikus fáradtság, végleges diagnózis, orvosnak számos, fáradtság háttérben, beteg élethelyzetét, 40-50 éves, tünetek kordában, kiváltó okokat, tünetek súlyossága, egyén állapotától, leggyakoribb tünet, hétköznapi dolgok, egyén számára, tüneteknek minimum,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Egy hatékony szolga  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Radikális szeretet  Nem számIt  Egy hatékony szolga  Kerüld el az evangélium örömén...  Csak a fogyatkozás látható  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mindig jusson idő nevetni  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Makszim Gorkij gondolata  Albert Einstein gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Bertolt Brecht -től idézet  Lóhere  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Még csak most kezdődik a nap  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Kellemes délutánt kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png ház  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  Mai harmónia kártyám  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A kételkedés kezelése  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Popper Péter szavai  Kaffka_Margit  Albert Einsteinről  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 21  Akik bántanak téged  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  George Byron - Ahogy itt jár -...  Bounty krémes  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
nehezen felismerhető, átmeneti állapot, krónikus fáradtság, végleges diagnózis, orvosnak számos, fáradtság háttérben, beteg élethelyzetét, 40-50 éves, tünetek kordában, kiváltó okokat, tünetek súlyossága, egyén állapotától, leggyakoribb tünet, hétköznapi dolgok, egyén számára, tüneteknek minimum, beteg életében, érintettek gyakran, betegség következtében, említett tünetek, tünetek eltűnését, felerősödését pedig, ciklikus folyamat, betegség felismerését, betegség jelenléte, orvos elsősorban, érintettek által, vizsgálat során, családi kórtörténet, sclerosis multiplex, depresszió vagy, tünetek enyhítéséért, első ilyen, koffeinfogyasztás mérséklése, koffein ugyanis, délutáni szunyókálást, esti pihenés, alvási rutint, időpontban keljünk, könnyebb elalvás, alternatív gyógymódok, linkre kattintva, eredeti bejegyzés, diagnosztizálják, változtatásokkal, diagnosztizálása, alvásproblémákat, diagnosztizálni, valószínűséggel, elgondolkoznunk, információkkal, kialakulásának, memóriavesztés, egyensúlyhiány, álmatlanságban, készítményeket, kiegészítőkkel, próbálkoztunk, immunrendszer, következtében, szenvedhetnek, felerősödését, elmondottakra, mononukleózis, leggyakrabban, rendelkezésre, megszüntetése, élethelyzetét, segítségünkre, változtatások, bizonytalanok, információkat, koncentrációs, felállításra, folyamatosan, egészségügyi, megfigyelték, alvázavarban, herpeszvírus, leggyakoribb, feljegyezzük, enyhítéséért, szakemberhez, öndiagnózist, kapcsolatban, szunyókálást, erősíthetjük, háziorvosunk, lehetőségünk, ragaszkodunk, áttekintésre, helyzetünket, relapszusnak, remissziónak, felerősödnek, nyirokcsomók, felismerését, szindrómában, szakorvoshoz, módszerekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6807
  • e Hét: 15589
  • e Hónap: 47075
  • e Év: 251776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.