Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiszárad, égő, viszkető szem
  2023-01-10 14:06:54, kedd
 
  Ha néha úgy érzi, hogy valami van a szemében, közben viszket, száraz és ég, akkor érdemes elolvasni a cikket, mert ezek autoimmun betegséget is jelezhetnek.

Mit jelent pontosan az autoimmun betegség?
Az autoimmun betegség egy gyűjtő kifejezés, amelyet olyan betegségekre használnak a szakemberek, ahol a szervezet a saját sejtei ellen fordul. Alap esetben az immunrendszer feladata, hogy megvédje a testünket a kórokozóktól. Néha azonban a test tévesen úgy érzi, hogy idegen anyag van jelen, ezért antitesteket termel, hogy az általa valósnak vélt kórokozókat elpusztítsa. Ilyenkor a test bizonyos részein, attól függően, hogy honnan érkezik a téves jelzés, gyulladásos folyamatokat indít el, amelyek súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Ma már többféle autoimmun betegséget ismer az orvostudomány, többek között ide tartozik a Sjögren-szindróma is.

Mit jelent a Sjögren-szindróma?
A Sjögren-szindróma egy olyan autoimmun betegség, amely elsősorban a nyál- és könnymirigyeket érinti. Ezeknek a mirigyek segítik a testet abban, hogy nyál és könny formájában biztosítsa a nedvességet a szemben és szájban. Ha a szervezet nem képes elegendő nedvességet termelni, akkor nagy valószínűséggel Sjögren-szindrómával állunk szemben.

Sjögren-szindróma esetén beszélhetünk elsődleges, illetve másodlagos állapotról. Az elsődleges Sjögren-szindrómában nincs jelen más autoimmun betegség, míg a másodlagos Sjögren-szindrómát akkor diagnosztizálják, amikor az érintett személy más autoimmun betegségben is szenved. Sok esetben az elsődleges Sjögren-szindróma súlyosabb tüneteket produkál, mint a másodlagos.

Melyek a Sjögren-szindróma tünetei?
A Sjögren-szindróma kialakulására jellemző, hogy a tünetek nem egyszerre jelentkeznek, hanem akár több hét különbséggel is tapasztalhatjuk őket. Az sem ritka, hogy egy évig is elhúzódik, mire felismerésre kerül.

A betegség elsődleges tünete a szem és a száj szárazsága. A szem sok esetben ég, viszket és kiszárad, valamint jellegzetes tünete, hogy az érintett személy állandóan úgy érzi, hogy valami belement a szemébe. A nem megfelelő könnytermelődés miatt súlyosabb esetben a szem annyira kiszáradhat, hogy a szaruhártyán fekély alakul ki, ami érzékenységgel és fájdalommal jár.

A szájszárazság szintén megnehezíti a beteg mindennapi életét, hiszen sokszor a beszéd is komoly problémát jelent a számára. A kiszáradt száj problémát okozhat még az evés, a rágás és a nyelés esetén is, sőt a fogak állapotára is negatív hatással lehet. Súlyosabb esetben a nyálmirigyek megduzzadhatnak, ami kellemetlen, fájdalmas érzés, akár az ízlelés elvesztéséhez is vezethet. Nem ritka, hogy a szárazság következtében a nyelv széle, valamint a szájzugok kisebesedhetnek.

A szemen és a szájon kívül a Sjögren-szindróma akár az egész testet is érintheti. Vannak olyan betegek, akik hüvelyszárazságról, száraz bőrről, kiütésekről, fáradtságról és ízületi fájdalmakról számolnak be. A Sjögren-szindróma során fellépő gyulladás veszélyes lehet a vesékre és a tüdőre.

Van-e olyan tényező, ami növeli a Sjögren-szindróma kialakulását?
A mai ismeretek alapján a Sjögren-szindrómának nincs egyetlen konkrét oka vagy kockázati tényezője. A megfigyelések alapján azt tapasztalták, hogy 10-ből 9 beteg nő, és különösen a posztmenopauzás hölgyek körében gyakori ez a betegség. A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak megállapítására, hogy az ösztrogén milyen hatással lehet a Sjögren-szindróma kialakulására. A megfigyelések alapján annyit már biztosan tudnak, hogy más autoimmun betegség jelenléte, valamint a családi kórtörténetben való előfordulása növelheti a kialakulás kockázatát.

Mire számítsunk, ha orvoshoz fordulunk?
A Sjögren-szindróma megállapítása jelenleg nem lehetséges egyetlen teszttel, ezért a kezelőorvos többféle vizsgálatot végezhet a pontos diagnózis felállítására.

Fontos, hogy minden tünetet, amit érzünk, osszunk meg a kezelőorvossal, hogy pontos képet kaphasson az akkori állapotunkról. A fizikai vizsgálat mellett a családi kórtörténet ismertetése is nagyon fontos.

Ha az orvos szükségesnek ítéli, akkor vérvizsgálatot kérhet, amely során ellenőrizheti a Sjögren-szindrómához köthető antitestek jelenlétét a vérben.

A szemvizsgálat és az ajakbiopszia segíthet ellenőrizni a szem nedvességtartalmát és a nyálmirigy-termelést. A nyálmirigyek speciális röntgenfelvétele, amelyet szialogramnak neveznek, szintén egy vizsgálati módszer, amely segíthet a pontos diagnózis felállításában.

Arról se feledkezzünk el, hogy pontos tájékoztatást adjuk a jelenleg szedett gyógyszereinkről, mert annak is meg van az esélye, hogy bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők a Sjögren-szindróma tüneteihez hasonló panaszokat okozhatnak.

Hogyan kezelhető a Sjögren-szindróma?
A Sjögren-szindróma nem gyógyítható, de kezelhető. A kezelés elsődleges célja, hogy a tüneteket enyhítse, ezért gyakran nedvességet helyettesítő kezeléseket javasolnak szemcsepp, illetve krém felhasználásával.

Ma már sokféle modern készítmény létezik, amelyekkel enyhítők a kínzó tünetek. Alkalmazhatunk szemcseppet, műkönnyet, műnyálat, szájzselét, a nyelv kisebesedésének elkerülésére pedig nagyon jó a B-komplex vitamin alkalmazása. Ennek természetes forrásai közé tartozik a sörélesztőpehely és a méhpempő.

Ha betegnek ízületi problémái vannak, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolnak. Súlyos tünetek esetén immunszuppresszánsokra vagy kortikoszteroidokra lehet szükség.

A sok pihenés és az egészséges táplálkozás segíthet leküzdeni a fáradtságot. Fontos továbbá a sok folyadék fogyasztása, a levegő párásítása, illetve a fogak alapos és rendszeres tisztítása azért, hogy a gyors fogromlást elkerüljük.

Lehet-e szövődménye a Sjögren-szindrómának?
A Sjögren-szindróma lehetséges szövődménye a limfóma, vagyis a nyirokrendszeri rák kialakulásának fokozott kockázata. Mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, ha bármilyen változást érzünk a nyálmirigy méretében (megnövekedett, duzzadt nyálmirigy), illetve ha a limfóma tünetei közül bármelyiket tapasztaljuk. Ezek lehetnek az éjszakai izzadás, a láz, a fáradtság és az indokolatlan fogyás
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: sörélesztőpehely, diagnosztizálják, gyógyszereinkről, felhasználásával, röntgenfelvétele, valószínűséggel, könnymirigyeket, kisebesedhetnek, megállapítására, tapasztalhatjuk, könnytermelődés, kisebesedésének, megduzzadhatnak, posztmenopauzás, nyirokrendszeri, kezelőorvossal, érzékenységgel, felállításában, kórtörténetben, háziorvosunkat, alkalmazhatunk, kialakulásának, kialakulásához, vérvizsgálatot, felállítására, megfigyelések, szemvizsgálat, kialakulására, ellenőrizheti, szialogramnak, megállapítása, következtében, orvostudomány, immunrendszer, megnövekedett, vizsgálatokat, autoimmun betegség, gyűjtő kifejezés, saját sejtei, immunrendszer feladata, test tévesen, általa valósnak, test bizonyos, téves jelzés, olyan autoimmun, mirigyek segítik, testet abban, érintett személy, elsődleges Sjögren-szindróma, betegség elsődleges, száj szárazsága, szem annyira,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Örülök, hogy látlak!  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem méltó hozzád  Png ház  Png kutya  Szívem  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nem számIt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Lóhere  Png csokor  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png nő  Erdőn  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Szép estét  Albert Einstein gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A másik dolog,  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png ház  Png virág  Png fotel  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Alázat  Png ház  Facebookon kaptam  Png kutya  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Németh László tollából  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Fehér virág  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Albert Einstein gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Fehér virág  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Soha ne kedvezz...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Gonosz démon-álarc  Sose bánj semmit  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Facebookon kaptam  Reggel van  Akarat 
Bejegyzés Címkék
autoimmun betegség, gyűjtő kifejezés, saját sejtei, immunrendszer feladata, test tévesen, általa valósnak, test bizonyos, téves jelzés, olyan autoimmun, mirigyek segítik, testet abban, érintett személy, elsődleges Sjögren-szindróma, betegség elsődleges, száj szárazsága, szem annyira, szaruhártyán fekély, szájszárazság szintén, beteg mindennapi, kiszáradt száj, nyelés esetén, fogak állapotára, nyálmirigyek megduzzadhatnak, ízlelés elvesztéséhez, szárazság következtében, nyelv széle, szájzugok kisebesedhetnek, szájon kívül, egész testet, megfigyelések alapján, posztmenopauzás hölgyek, kutatók további, ösztrogén milyen, családi kórtörténetben, kialakulás kockázatát, kezelőorvos többféle, pontos diagnózis, akkori állapotunkról, fizikai vizsgálat, családi kórtörténet, orvos szükségesnek, ajakbiopszia segíthet, nyálmirigyek speciális, vizsgálati módszer, jelenleg szedett, kezelés elsődleges, tüneteket enyhítse, kínzó tünetek, nyelv kisebesedésének, egészséges táplálkozás, levegő párásítása, fogak alapos, gyors fogromlást, nyálmirigy méretében, limfóma tünetei, éjszakai izzadás, indokolatlan fogyás, sörélesztőpehely, diagnosztizálják, gyógyszereinkről, felhasználásával, röntgenfelvétele, valószínűséggel, könnymirigyeket, kisebesedhetnek, megállapítására, tapasztalhatjuk, könnytermelődés, kisebesedésének, megduzzadhatnak, posztmenopauzás, nyirokrendszeri, kezelőorvossal, érzékenységgel, felállításában, kórtörténetben, háziorvosunkat, alkalmazhatunk, kialakulásának, kialakulásához, vérvizsgálatot, felállítására, megfigyelések, szemvizsgálat, kialakulására, ellenőrizheti, szialogramnak, megállapítása, következtében, orvostudomány, immunrendszer, megnövekedett, vizsgálatokat, szájszárazság, állapotunkról, tájékoztatást, elvesztéséhez, gyógyszereket, helyettesítő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 5186
  • e Hónap: 36672
  • e Év: 241373
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.