Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A leggyakoribb autoimmun betegségek
  2023-01-10 21:21:15, kedd
 
  A szervezetünk megtámadja önmagát. Röviden így lehet leírni az autoimmun betegségeket.
Mit kell még tudnunk róluk?

Az immunrendszer feladata a testünk baktériumoktól és vírusoktól való védelmezése. Amikor észleli a fertőzést, akkor támadásba lendül, és próbálja megvédeni a szervezetünket. Előfordul azonban, hogy az immunrendszer nem megfelelően látja el a feladatát, és emiatt tévesen, vírusok és baktériumok jelenléte nélkül támadja meg a testünket. Ezt hívjuk autoimmun betegségnek. 

Bár az orvosok nem tudják, hogy pontosan mi okozza ezt a téves immunreakciót, azt megfigyelték, hogy egyesek nagyobb eséllyel szenvednek autoimmun betegségtől, mint mások. Egy 2014-es tanulmány során arra az eredményre jutottak, hogy a nők körében kétszer gyakoribb az ilyen jellegű megbetegedés, mint a férfiak körében.

Mivel az autoimmun betegek száma folyamatosan növekszik, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a mai modern életvitelnek, a környezeti tényezőknek és az ételekben található megnövekedett arányú adalékanyagoknak is szerepe lehet a kialakulásában. Sőt, egy 2015-ös tanulmányban olyan hipotézist is megfogalmaztak, hogy a túlzott higiéniai állhat a hátterében. A gyerekek ugyanis manapság túlságosan steril környezetben nőnek fel, így lényegesen kevesebb vírussal és baktériummal találkoznak, ezáltal pedig az immunrendszerük gyengébb lesz.

A tudomány több, mint 80 autoimmunbetegséget ismer. Ma azokat gyűjtöttem össze, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatunk.

A leggyakoribb autoimmun betegségek:

 1-es típusú cukorbetegség
A hasnyálmirigy termeli az inzulin hormont, amely segíti a vércukorszint szabályozását. Az 1-es típusú cukorbetegségben az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A magas vércukorszint károsodáshoz vezethet az erekben, valamint olyan szervekben, mint a szív, a vese, a szem és az idegek.

Rheumatoid arthritisz
Ennél az autoimmun betegségnél az immunrendszer az ízületeket támadja meg. Jellemző tünete a bőrpír, a melegségérzet, a fájdalom és a merevség az ízületekben. Már egészen korai életkorban, a 30-as évektől kezdve megjelenhetnek a panaszok.
Szklerózis multiplex

Szkleróizs multiplex során a központi idegrendszerben lévő idegsejteket körülvevő védőbevonat sérül. Jellemző tünetei a zsibbadás, gyengeség, egyensúlyi- és járási probléma. A betegség kialakulása és lefolyása egyénenként eltérő lehet, azonban egy 2015-ös tanulmány szerint a betegek közel 50%-ának van szüksége segítségre a járáshoz a betegség kialakulása után 15 évvel.

Lupus
A lupust az 1800-as években bőrbetegségnek tartották, mert jellemzően kiütések kísérik a megjelenését. Később azonban megfigyelték, hogy a lupus sokkal összetettebb ennél, ugyanis a betegség érintheti az ízületeket, a veséket, az agyat és akár a szívet is. A kiütések mellett gyakori tünete még a fáradtság és az ízületi fájdalom.

Addison-kór
Az Addison-kór a mellékvese csökkent működésének következménye, bármely életkorban felléphet, illetve egyaránt érinthet nőket és férfiakat.

Általában lassan alakul ki, jellemző tünetei a bőr barnásszürke elszíneződése, ami főleg a tenyéren, a száj nyálkahártyáján és az ínyen figyelhető meg, de nem ritka a térden, a könyökön, a körmön és a körömágyon sem. Mindemellett a betegek fáradtságról, levertségről, izomgyengeségről számolnak be, de nem ritkák a hasi panaszok sem.

Graves-kór
A Graves-kór a pajzsmirigy autoimmun betegsége, amely során pajzsmirigy túlműködés alakul ki. Mivel a pajzsmirigyhormonok minden szervrendszerre és az anyagcserére is hatással vannak, ezért ennek a betegségnek a tünetei rendkívül szerteágazóak lehetnek. A betegek fáradékonyságról és szapora szívverésről számolhatnak be, de jellemző tünete lehet az előredülledő szem.

Sjögren-szindróma
A Sjögren-szindróma jellegzetes tünete a szem és a száj szárazsága, ritkább esetben érintettek lehetnek az ízületek, az izmok és a hasnyálmirigy is. A betegség során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, folyamatos gyulladást okozva. A gyulladás pedig a sejtek pusztulásához, majd a tünetek kialakulásához vezetnek.

Hashimoto thyreoiditis
Hashimoto thyreoiditis esetén az immunrendszer a beteg saját pajzsmirigye ellen termel antitesteket, amelyek pusztulást eredményeznek a szövetekben. Hatására a pajzsmirigy sejtjei közül egyre több olyan lesz, amely nem tudja ellátni a feladatát, nem képes hormont termelni, így pajzsmirigy alulműködés alakul ki. A tünetek közé tartozik a súlygyarapodás, a hidegre való érzékenység, a fáradtság, a hajhullás és a pajzsmirigy duzzanata.

Autoimmun vasculitis
A vasculitis az erek gyulladásos megbetegedését jelenti, többnyire az egész testre hatással van. Az érfalakban, illetve az érfalak körül gyulladások alakulnak ki, az immunológiailag aktív sejtek száma az erek körül megsokszorozódik, az érfalak megvastagodhatnak, elveszíthetik rugalmasságukat, az erek belső átmérője pedig lecsökkenhet. Ez az állapot jelentősen rontja a vérkeringést, ami további egészségügyi problémához vezethet. Tünetei mindig attól függnek, hogy melyik szervet érte a támadás. Általánosságban a betegek olyan problémákról számolnak be, mint fáradtság, láz, fejfájás, levertség, étvágytalanság, hasfájás, fogyás, bőrkiütés és zsibbadás.

Vérszegénység
A vérszegénység lehet önálló jelenség is, de nem ritka, hogy autoimmun betegséggel együtt jár. Autoimmun hemolitikus anémia akkor fordul elő, ha az immunrendszer egy hibás immunválasz miatt ellenségként tekint a vörösvérsejtekre, támadást indít ellenük, és elpusztítja őket. Emiatt a beteg szervezetében soha nem áll rendelkezésre elegendő számú vörösvérsejt.

Lisztérzékenység
A lisztérzékeny embereknek kerülniük kell a glutént, mert ha glutén kerül a vékonybélbe, akkor az immunrendszer megtámadja a gyomrot, illetve a beleket, és gyulladást idéz elő. Jellemző tünetei a hasfájás, a hasmenés, a székrekedés és a túlzott gázképződés.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: adalékanyagoknak, lisztérzékenység, izomgyengeségről, vörösvérsejtekre, fáradékonyságról, cukorbetegségben, megsokszorozódik, immunológiailag, rugalmasságukat, szervrendszerre, immunrendszerük, idegrendszerben, általánosságban, nyálkahártyáján, találkozhatunk, autoantitestek, étvágytalanság, szervezetünket, inzulintermelő, kialakulásához, baktériumoktól, kialakulásában, bőrbetegségnek, súlygyarapodás, megbetegedését, megjelenhetnek, megfogalmaztak, elveszíthetik, immunrendszer, hasnyálmirigy, cukorbetegség, leggyakrabban, immunreakciót, vérszegénység, eredményeznek, pusztulásához, szervezetünk megtámadja, autoimmun betegségeket, immunrendszer feladata, testünk baktériumoktól, téves immunreakciót, 2014-es tanulmány, eredményre jutottak, ilyen jellegű, férfiak körében, autoimmun betegek, környezeti tényezőknek, ételekben található, 2015-ös tanulmányban, túlzott higiéniai, gyerekek ugyanis, immunrendszerük gyengébb,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Elköszönt  Akik bántanak téged  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nevem  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Németh László tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mindig jusson idő nevetni  Kerüld el az evangélium örömén...  Leonardo da Vinci gondolata  Szép napot kívánok  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  Hogy lehet megtartani  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Nem tudhatod  Szép napot kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Németh László tollából  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét  Png rózsa csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einsteinről  Neked tudnod kell  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Julian Brass gondolata  Bounty krémes  Őrizkednünk kell...  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nem méltó hozzád  Png nő  képre írva  Facebookon kaptam  Png kislány  Csak a fogyatkozás látható  Gonosz démon-álarc  Albert Einsteinről  Szép estét  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
szervezetünk megtámadja, autoimmun betegségeket, immunrendszer feladata, testünk baktériumoktól, téves immunreakciót, 2014-es tanulmány, eredményre jutottak, ilyen jellegű, férfiak körében, autoimmun betegek, környezeti tényezőknek, ételekben található, 2015-ös tanulmányban, túlzott higiéniai, gyerekek ugyanis, immunrendszerük gyengébb, tudomány több, leggyakrabban találkozhatunk, leggyakoribb autoimmun, hasnyálmirigy termeli, inzulin hormont, vércukorszint szabályozását, 1-es típusú, immunrendszer megtámadja, hasnyálmirigy inzulintermelő, magas vércukorszint, autoimmun betegségnél, ízületeket támadja, 30-as évektől, központi idegrendszerben, betegség kialakulása, 2015-ös tanulmány, betegek közel, 1800-as években, lupus sokkal, betegség érintheti, kiütések mellett, ízületi fájdalom, mellékvese csökkent, száj nyálkahártyáján, ínyen figyelhető, betegek fáradtságról, hasi panaszok, pajzsmirigy autoimmun, tünetei rendkívül, betegek fáradékonyságról, előredülledő szem, száj szárazsága, betegség során, gyulladás pedig, sejtek pusztulásához, tünetek kialakulásához, beteg saját, pajzsmirigy sejtjei, tünetek közé, hidegre való, pajzsmirigy duzzanata, erek gyulladásos, egész testre, érfalak körül, immunológiailag aktív, erek körül, érfalak megvastagodhatnak, erek belső, állapot jelentősen, betegek olyan, vérszegénység lehet, hibás immunválasz, beteg szervezetében, lisztérzékeny embereknek, túlzott gázképződés, adalékanyagoknak, lisztérzékenység, izomgyengeségről, vörösvérsejtekre, fáradékonyságról, cukorbetegségben, megsokszorozódik, immunológiailag, rugalmasságukat, szervrendszerre, immunrendszerük, idegrendszerben, általánosságban, nyálkahártyáján, találkozhatunk, autoantitestek, étvágytalanság, szervezetünket, inzulintermelő, kialakulásához, baktériumoktól, kialakulásában, bőrbetegségnek, súlygyarapodás, megbetegedését, megjelenhetnek, megfogalmaztak, elveszíthetik, immunrendszer, hasnyálmirigy, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3937
  • e Hét: 8782
  • e Hónap: 40268
  • e Év: 244969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.