Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyomorhurut – kiváltó okok, tünetek, gyógymódok
  2023-01-15 19:35:05, vasárnap
 
  Gyomorhurut esetén a gyomor nyálkahártyája begyullad. Mi válthatja ki ezt a gyulladást, és mit tehetünk ellene?

A gyomorhurut, vagy más néven gastritis, a gyomor nyálkahártyájának gyulladásával együtt járó betegség.
A gyomorhurut típusai, kiváltó okai

Megkülönböztetünk akut, valamint krónikus gyomorhurutot, illetve van még egy harmadik típusú is, amely rendkívül ritka, esetenként más betegséggel együtt jelentkezik.

Az akut gyomorhurut a leggyakrabban előforduló típusa a gastritisnek, jellemzően gyorsan alakul ki, illetve súlyos gyulladással jár. Kiváltó okai között szerepel:
a szokásostól eltérő, megterhelő ételek fogyasztása
alkoholfogyasztás
vegyszerek, maró hatású anyagok fogyasztása (akár szándékosan, akár véletlenül)
tartós gyógyszerszedés
baktérium-, gomba- vagy vírusfertőzés

A krónikus gyomorhurut hosszú távú gyulladással jár, változó tünetegyüttese miatt sokszor nagyon nehéz felismerni. Leggyakrabban a Helicobacter pylori nevű fertőzés okozza, de nem ritka az autoimmun eredetű krónikus gyomorhurut sem.

A harmadik típusú gyomorhurutot eróziós gastritisnek is nevezik. Többnyire valamilyen meglévő betegséggel, például Crohn-betegséggel vagy tuberkulózissal együtt jelentkezik. Általában okoz nagy gyulladást, de a gyomorban vérzéssel és fekélyekkel kialakulásával járhat.

Vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik a gyomorhurut kialakulásának kockázatát. Ilyenek:
extrém alkoholfogyasztás
nem szteroid gyulladáscsökkentők tartós fogyasztása (pl. ibuprofen, aszpirin)
kokainhasználat
előrehaladott életkor (mert idősebb korban elvékonyodik a gyomornyálkahártya)
dohányzás

Egyéb kockázati tényezők közé tartoznak:
súlyos sérülés, betegség vagy műtét okozta stressz
autoimmun betegségek
emésztési zavarok, például a Crohn -betegség
vírusos fertőzések

A gyomorhurut tünetei
Annak ellenére, hogy a gyomorhurut nem okoz mindenkinél egyértelműen beazonosítható tüneteket, a betegségben szenvedők az alábbiakról számolnak be:

hányinger
hányás
teltségérzet a felső hasban, különösen étkezés után
emésztési zavar

Az eróziós gastritis esetén jellemző tünet lehet még a fekete, kátrányos széklet, illetve a vérnek vagy kávézaccnak látszó anyag hányása.
A gyomorhurut diagnosztizálása, gyógymódja

Amikor felkeressük a háziorvosunkat a fenti tünetek valamelyikével, akkor az orvos általában kikérdez bennünket a családtörténetünkről, azért, hogy lássa, hogy korábban milyen betegségek fordultak elő a családunkban. Érdemes mindent őszintén elmondani, mert nagyon sok betegség kialakulásánál a genetika kockázati tényező. Ezután fizikai vizsgálatot végez, majd javasolhat légzés-, vér- vagy székletvizsgálatot is a Helicobacter pylori fertőzés ellenőrzésére. Súlyosabb esetekben hasi ultrahangot, esetleg CT vizsgálatot is előírhat, ami megmutathatja a gyomorfalnál lévő elváltozásokat. Mindezek mellett talán a legfontosabb vizsgálati módszer a gyomortükrözés, amely során az orvos pontos képet kap a gyomor belső állapotáról, valamint szükség esetén mintát is tud venni a szövettani vizsgálathoz.

A gyomorhurut kezelése az állapottól, valamint a kiváltó októl függ. Ha például a gyógyszerek okoznak gyomorhurutot, akkor a tünetek enyhítéséhez elegendő, ha abbahagyjuk az érintett gyógyszerek szedését. Ha azonban Helicobacter pylori a kiváltó ok, akkor minden bizonnyal antibiotikumos kezelésre van szükség.

A kezelés során a tünetek enyhítése céljából a háziorvos javasolhat fájdalomcsillapítót, savlekötőt, hányingercsillapítót, vérzéscsillapítót, valamint olyan készítményeket, amelyek védik a gyomor nyálkahártyáját.

Otthoni gyógymódok, kezelések gyomorhurut esetén
Az orvosi konzultáció után mi magunk is tehetünk a gyorsabb gyógyulásért, illetve a jövőbeni megelőzésért. Van néhány olyan életmódbeli változtatás, amely segítségünkre lehet ebben.

Az étkezéseink során kerüljük a nagy adag étel elfogyasztását, helyette részesítsük előnybe a többszöri, kisebb adagokat tartalmazó étkezést. Próbáljuk meg csökkenteni a szénhidrát-, valamint a zsírbevitelt, helyezzünk nagyobb hangsúlyt a rostban és fehérjében gazdag élelmiszerekre. A túl fűszeres, illetve a túl forró ételeket és italokat is mellőzzük, mert ezek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját.

A mindennapjaink során kerüljük az alkoholt, valamint a szénsavas italok fogyasztását, és szokjunk le a dohányzásról.

Ha szükségünk van fájdalomcsillapításra, akkor minden esetben egyeztessünk kezelőorvosunkkal a gyógyszer kiválasztásával kapcsolatban, mert a nem szteroidtartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentők megemelik a gyomorhurut kialakulásának kockázatát.
Forrás :Link
Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: diagnosztizálása, szteroidtartalmú, gyógyszerszedés, nyálkahártyáját, kiválasztásával, kokainhasználat, tuberkulózissal, készítményeket, gyomortükrözés, antibiotikumos, elváltozásokat, kialakulásával, valamelyikével, nyálkahártyája, élelmiszerekre, kialakulásánál, tünetegyüttese, háziorvosunkat, mindennapjaink, kialakulásának, elfogyasztását, beazonosítható, gyomorhurutot, gyulladásával, irritálhatják, megmutathatja, leggyakrabban, segítségünkre, előrehaladott, vírusfertőzés, ellenőrzésére, helicobacter, zsírbevitelt, gyomorfalnál, fogyasztását, teltségérzet, gyomor nyálkahártyája, gyomor nyálkahártyájának, gyomorhurut típusai, harmadik típusú, akut gyomorhurut, leggyakrabban előforduló, szokásostól eltérő, krónikus gyomorhurut, autoimmun eredetű, gyomorban vérzéssel, gyomorhurut kialakulásának, gyomorhurut tünetei, betegségben szenvedők, alábbiakról számolnak, felső hasban, eróziós gastritis,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kislány  Facebookon kaptam  Idő  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Adakozás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Hiányzik  Reggel van  Kaffka_Margit  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Mindig jusson idő nevetni  Szívem tiéd  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png cica  Reggel van  A televizió nem a kultúrát kép...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Még csak most kezdődik a nap  Kellemes délutánt kívánok  Szívem  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Lóhere  Reggel van  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reménység és erő Krisztustól e...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Reménység és erő Krisztustól e...  Kövesd a cowboyt!  Nevem  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png férfi  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gyomor nyálkahártyája, gyomor nyálkahártyájának, gyomorhurut típusai, harmadik típusú, akut gyomorhurut, leggyakrabban előforduló, szokásostól eltérő, krónikus gyomorhurut, autoimmun eredetű, gyomorban vérzéssel, gyomorhurut kialakulásának, gyomorhurut tünetei, betegségben szenvedők, alábbiakról számolnak, felső hasban, eróziós gastritis, vérnek vagy, gyomorhurut diagnosztizálása, fenti tünetek, orvos általában, genetika kockázati, gyomorfalnál lévő, legfontosabb vizsgálati, orvos pontos, gyomor belső, szövettani vizsgálathoz, gyomorhurut kezelése, kiváltó októl, gyógyszerek okoznak, tünetek enyhítéséhez, érintett gyógyszerek, kezelés során, tünetek enyhítése, háziorvos javasolhat, gyomor nyálkahártyáját, orvosi konzultáció, gyorsabb gyógyulásért, jövőbeni megelőzésért, étkezéseink során, nagy adag, mindennapjaink során, szénsavas italok, gyógyszer kiválasztásával, linkre kattintva, eredeti bejegyzés, diagnosztizálása, szteroidtartalmú, gyógyszerszedés, nyálkahártyáját, kiválasztásával, kokainhasználat, tuberkulózissal, készítményeket, gyomortükrözés, antibiotikumos, elváltozásokat, kialakulásával, valamelyikével, nyálkahártyája, élelmiszerekre, kialakulásánál, tünetegyüttese, háziorvosunkat, mindennapjaink, kialakulásának, elfogyasztását, beazonosítható, gyomorhurutot, gyulladásával, irritálhatják, megmutathatja, leggyakrabban, segítségünkre, előrehaladott, vírusfertőzés, ellenőrzésére, helicobacter, zsírbevitelt, gyomorfalnál, fogyasztását, teltségérzet, gyulladással, dohányzásról, vizsgálathoz, egyértelműen, gastritisnek, kapcsolatban, családunkban, enyhítéséhez, megelőzésért, elvékonyodik, egyeztessünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.