|
2023-02-23 22:05:49, csütörtök
|
|
|
Mint mindennel, a vitaminokkal kapcsolatban is folytak és folynak a kutatások. A vitaminok olyan alapvető tápanyagok, amelyekre nagy szüksége van a szervezetünknek. Léteznek zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Mindegyik fajta vitaminra szüksége van a szervezetünknek. Egyes vitaminokkal kapcsolatban az bizonyosodott be, hogy remekül csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Mutatjuk is, melyek ezek!
Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin, amely antioxidáns hatású. Az A-vitamin két formában is bevihető a szervezetbe. Az egyik a béta-karotin, amely provitaminként, azaz elővitaminként segít a szervezetnek és A-vitaminná alakul a testünkben. A másik pedig maga az A-vitamin, amelynek nagy szerepe van a szervezetben elszaporodó szabad gyökök elleni küzdelemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás leküzdésében. Az A-vitamin gazdag forrásai: zöld leveles zöldségek, sárgarépa, pitypang, kelkáposzta, spenót.
Amennyiben a szervezetünkben csak kevés B6-vitamin van, úgy gyulladás is kialakulhat benne. Ilyenkor magas lesz a szervezetben a C-reaktív fehérjeszám és akár autoimmun betegség is kialakulhat. A gyulladás csökkentése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk B6-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például paprikát, gombát, baromfit, tonhalat, kelkáposztát.
A C-vitaminnak nagy szerepe van az immunrendszer egészségének fenntartásában. A C-vitamin segít megszabadulni a szabad gyököktől, amelyekről köztudott, hogy gyulladást keltenek a szervezetben. A C-vitamin is segíthet csökkenteni a C-reaktív fehérjeszintet a szervezetben. Hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladási szintet a szervezetben és nagy szerepük van a szívbetegségek és a rákos betegségek kockázatainak csökkentésében.
Tanulmányok arról számoltak be, hogy az alacsony D-vitamin-szint és a gyulladás között szoros összefüggés van. Ha rendszeresen pótoljuk ezt a vitamint, akkor jelentősen csökkenhet a gyulladás a szervezetünkben. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de egyes táplálékok is tartalmazzák ezt a vitamint, például ilyen a tojássárgája, a halak és a gombák is.
Az E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gazdag forrásai közé tartozik a spenót, az avokádó, a mandula, a napraforgómag és a diófélék.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: antioxidánsokkal, tulajdonságokkal, szervezetünkben, szervezetünknek, elővitaminként, provitaminként, csökkentésében, szívbetegségek, fehérjeszintet, fenntartásában, bizonyosodott, megszabadulni, napraforgómag, immunrendszer, kockázatainak, vitaminokkal, szervezetben, kapcsolatban, rendszeresen, tartalmazzák, tojássárgája, szervezetnek, leküzdésében, egészségének, táplálékokat, kelkáposztát, gyümölcsöket, csökkentése, szervezetbe, antioxidáns, kialakulhat, fogyasszunk, összefüggés, csökkenteni, tanulmányok, küzdelemben, vitaminokkal kapcsolatban, vitaminok olyan, szervezetben kialakult, másik pedig, szervezetben elszaporodó, gyulladás leküzdésében, szervezetünkben csak, gyulladás csökkentése, immunrendszer egészségének, szabad gyököktől, gyulladási szintet, rákos betegségek, alacsony D-vitamin-szint, gyulladás között, antioxidáns vitamin,
|
|
|
|
vitaminokkal kapcsolatban, vitaminok olyan, szervezetben kialakult, másik pedig, szervezetben elszaporodó, gyulladás leküzdésében, szervezetünkben csak, gyulladás csökkentése, immunrendszer egészségének, szabad gyököktől, gyulladási szintet, rákos betegségek, alacsony D-vitamin-szint, gyulladás között, antioxidáns vitamin, antioxidánsokkal, tulajdonságokkal, szervezetünkben, szervezetünknek, elővitaminként, provitaminként, csökkentésében, szívbetegségek, fehérjeszintet, fenntartásában, bizonyosodott, megszabadulni, napraforgómag, immunrendszer, kockázatainak, vitaminokkal, szervezetben, kapcsolatban, rendszeresen, tartalmazzák, tojássárgája, szervezetnek, leküzdésében, egészségének, táplálékokat, kelkáposztát, gyümölcsöket, csökkentése, szervezetbe, antioxidáns, kialakulhat, fogyasszunk, összefüggés, csökkenteni, tanulmányok, küzdelemben, kelkáposzta, zöldségeket, fehérjeszám, elszaporodó, rendelkezik, csökkenhet, betegségek, gyulladást, gyulladási, termelődik, csökkentik, jelentősen, amelyekről, vitaminhoz, karotinban, vitaminban, vitaminnak, amennyiben, testünkben, tápanyagok, táplálékok, mindennel, amelyekre, köztudott, sárgarépa, mindegyik, zöldségek, gyulladás, vitaminok, számoltak, vitaminra, , ,
|
|
|
|
2023. Június
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
1299 db bejegyzés |
Összes: |
48099 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 807
- e Hét: 10385
- e Hónap: 807
- e Év: 422703
|
|
|