|
2023-03-08 15:50:26, szerda
|
|
|
Mint ahogyan a nevük is mutatja, a zsírban oldódó vitaminok maximális felszívódásához zsírra is szükségünk van. Ezeket a vitaminokat általában étkezések közben kell fogyasztanunk.
Az egyik ilyen zsírban oldódó vitamin nem más, mint az A-vitamin, amely antioxidáns vitaminnak is számít. Az A-vitamint főképp zsíros halak segítségével vihetjük be a szervezetünkbe, illetve azokból a zöldségekből, amelyek karotinoidokat, béta-karotint tartalmaznak, amelyet aztán a szervezet A-vitaminná alakít át. Béta-karotinban gazdag például a sárgarépa és a sütőtök. További A-vitamin-tartalmú táplálok: halmáj, marhamáj, sárgadinnye, édesburgonya, sajt, tej és tejtermékek.
A D-vitamin az immunrendszer megfelelő működését tudja biztosítani, de a csontok egészségéhez és az egészséges sejtek növekedéséhez is szükségünk van erre a vitaminra.
A D-vitaminnak két típusa ismert, a D2- és a D3-vitamin. Míg az előbbi megtalálható a növényekben, például a gombákban, addig a D3-vitamin az állati zsírokban fordul elő nagyobb mennyiségben.
Az E-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ez a vitamin segíthet a szervezetnek a szabad gyökök elpusztításában. Az E-vitamin ekképpen nagyon sokféle betegségtől óvhat meg bennünket. Ez a vitamin részt vesz az immunrendszer erősítésében, illetve az erek tágításában és a véralvadás megelőzésében. Táplálékok, amelyek gazdagok ebben a vitaminban: napraforgóolaj, búzacsíraolaj, mandula, mogyoró, spenót, brokkoli, kivi és mangó.
Az E-vitamin hiánya izom- és idegkárosodást okozhat, továbbá látásproblémákkal és immunrendszeri gyengeséggel kell számolnunk.
A K-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amelynek a vérrögképződés megelőzésében van nagy szerepe. Két típusa létezik ennek a vitaminnak, mégpedig a K1- és a K2-vitamin. K1-vitamin nagy mennyiségben van jelen a zöld leveles zöldségekben, míg a K2-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak például az erjesztett táplálékok.
A K-vitaminnak a véralvadás mellett más szerepe is van, például csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja a csontok egészségét és csökkenti a kalcium felhalmozódását a vérben. A K-vitamin gazdag forrásai: kelkáposzta, máj, spenót, petrezselyem, tojássárgája.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: elpusztításában, felhalmozódását, felszívódásához, napraforgóolaj, szervezetünkbe, szívbetegségek, karotinoidokat, idegkárosodást, vérrögképződés, immunrendszeri, megelőzésében, fogyasztanunk, növekedéséhez, immunrendszer, búzacsíraolaj, édesburgonya, mennyiségben, segítségével, egészségéhez, megtalálható, gyengeséggel, tartalmaznak, zöldségekben, zöldségekből, erősítésében, tojássárgája, petrezselyem, szervezetnek, betegségtől, kelkáposzta, növényekben, rendelkezik, vitaminokat, tejtermékek, biztosítani, sárgadinnye, zsírban oldódó, vitaminokat általában, egyik ilyen, szervezet A-vitaminná, immunrendszer megfelelő, csontok egészségéhez, egészséges sejtek, előbbi megtalálható, állati zsírokban, vitamin segíthet, szabad gyökök, vitamin részt, immunrendszer erősítésében, erek tágításában, véralvadás megelőzésében, vérrögképződés megelőzésében, További A-vitamin-tartalmú,
|
|
|
|
zsírban oldódó, vitaminokat általában, egyik ilyen, szervezet A-vitaminná, immunrendszer megfelelő, csontok egészségéhez, egészséges sejtek, előbbi megtalálható, állati zsírokban, vitamin segíthet, szabad gyökök, vitamin részt, immunrendszer erősítésében, erek tágításában, véralvadás megelőzésében, vérrögképződés megelőzésében, zöld leveles, erjesztett táplálékok, véralvadás mellett, szívbetegségek kockázatát, csontok egészségét, kalcium felhalmozódását, elpusztításában, felhalmozódását, felszívódásához, napraforgóolaj, szervezetünkbe, szívbetegségek, karotinoidokat, idegkárosodást, vérrögképződés, immunrendszeri, megelőzésében, fogyasztanunk, növekedéséhez, immunrendszer, búzacsíraolaj, édesburgonya, mennyiségben, segítségével, egészségéhez, megtalálható, gyengeséggel, tartalmaznak, zöldségekben, zöldségekből, erősítésében, tojássárgája, petrezselyem, szervezetnek, betegségtől, kelkáposzta, növényekben, rendelkezik, vitaminokat, tejtermékek, biztosítani, sárgadinnye, antioxidáns, tágításában, kockázatát, szükségünk, erjesztett, véralvadás, hatásokkal, karotinban, egészségét, számolnunk, táplálékok, vitaminban, vitaminnak, egészséges, megfelelő, vitaminok, gombákban, sárgarépa, maximális, működését, bennünket, általában, vitaminná, vitaminra, étkezések, zsírokban, tartoznak, csökkenti, szervezet, segíthet, marhamáj, vitamint, , ,
|
|
|
|
2023. Március
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
239 db bejegyzés |
e év: |
1021 db bejegyzés |
Összes: |
47821 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1206
- e Hét: 4060
- e Hónap: 95814
- e Év: 274185
|
|
|