Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy jó iskolakezdés megalapozhatja az év eleji lendületet
  2017-09-03 19:42:11, vasárnap
 
  Egy jó iskolakezdés megalapozhatja az év eleji lendületet a gyereknél.

Ha szeretnénk az iskolakezdést minél jobban stressz menetesíteni, akkor ez a hírlevél hasznos segítségül fog szolgálni.

A gyerek aludja ki magát

A nyár a buli, a hosszú esték, későn kelések ideje. Az iskola kezdése idejére minden felborul. Ideje visszaállni a régi rutinra. Hét közben a délelőtt 10 óra helyett lassan térjünk át a korábbi ébredésekhez, és korábbi lefekvésekhez. Itt elsősorban a kipihenten történő iskolakezdés a fontos.

A gyerekei lehet, hogy morogni fognak, és reklamálni, hogy ők még nem fáradtak, de ne dőljünk be neki. Ők hálásak lesznek Önnek, akkor, mikor suli időben senki nem keveri őket össze a mosogató ronggyal.

Lazaságból vissza a rutinfeladatok világába

Az emberek nem szereik a változást, mi sem, és a gyerekek sem. A hirtelen váltások helyett hasznosabb a fokozatosság elvét követni. Az iskola időszakában a házi feladatok elkészítésének van egy megszabott ideje. Ez a napszak lehet a megfelelő időszak a nyári szünet utolsó hetében, hogy a gyerek elkezdje összerendezni a tanszereit, ruháit. Igen ezt a gyerekek is meg tudják csinálni, nem a szülő feladata, hogy önállóan végiggályázza a tanévkezdést!

Ez kialakít benne egy rutint, és elkerülhetővé teszi a házi feladatok idején hallható siránkozást!

Haditerv

Haditerv Legyen a gyereknek egy külön fiókja, dossziéja, és mellé naptára, amibe a beadandó munkáit kell, hogy tárolja, illetve azt tartja számon, hogy mikor mi a feladata.
Készítsenek együtt tervet a következőkre:

Minek hol van a helye? Hova rakjuk a táskát, a tanszereket, a használt ruhát, tesi cuccot? Ezt ne csak ledaráljuk nekik, hanem kérdezzük vissza tőlük, hogy minek hol a helye. Illetve beszéljük meg, hogy minek mi legyen a következménye, ha mindez nem teljesül. Így nem megyünk át cseléd, és romeltakarító szerepébe, ha hazajövünk este a munkából!

Legyen a gyereknek egy külön fiókja, dossziéja, és mellé naptára, amibe a beadandó munkáit kell, hogy tárolja, illetve azt tartja számon, hogy mikor mi a feladata.

Ekkor nem fog lemaradni semmiről, mert mindennek meg lesz a megfelelő helye, és nyilván van tartva mikor mi a teendője.

Legyünk elérhetőek a gyermekünk számára

Sok gyerek aggódik, hogy milyen lesz a tanévkezdés. Kik lesznek az új tanárai? Hol lesz az osztályuk?

Mielőtt kezdődik az iskola, hagyjunk időt a gyermekünknek arra, hogy kibeszélje magából a problémáit, aggodalmait, ha kell, nyugtassuk meg őt. Ez legkönnyebben úgy megy, hogy jelen vagyunk, és egy felmerülő kérdés esetén a gyermekünket abban segítjük, hogy a megoldásra fókuszáljon a problémák helyett.

A gyerekek legfőbb problémája, hogy milyen módon talál magának barátokat. Tanítsuk meg bemutatkozni, egy kicsit beszélni magáról. Egy új osztályban, közösségben fontos az első benyomás, ha az jó a folytatás is könnyebb. Segíthetünk neki abban, hogy képes legyen kifejezni önmagát, megfigyelni a körülötte zajló világot, melyről tud beszélgetni másokkal. Legtöbbünk számára elkezdeni nehéz a beszélgetést, a folytatás könnyebben fog menni.

Azok a kötetlen beszélgetések

Ami soha nem így indul. Hanem egy valamilyen tevékenység közben kialakuló kapcsolat alatt jön létre. Nálam legjobban a játék, és a fürdés, illetve az utazás alatt indul be a beszélgetés. Van ahol a vacsora, a reggeli, a sport a folyamat katalizátora. Ez semmi másról nem szól, minthogy jól érezzük magunkat, miközben együtt vagyunk. A gyermek életében a jelenlét egy formája.

De mikor lesz igazán könnyű az iskolakezdés?

Akkor, ha mi szülők se vesszük véresen komolyan. Ha mi tele vagyunk feszültséggel, hogy a gyereknek mindenben készen kell lennie, akkor az átragad a gyerekre is.

Mi történne, ha nem minden lesz kész szeptember 1-re?

Ha a gyerek kinőtte a ruháit, olyan nincs, hogy egyszerre mindent kinőtt.

Ha nincs meg a legújabb Nike cipő a suli kezdésre, akkor se dől össze a világ, mert még lehet, hogy jó a régi, és kevesebbe kerül az iskolakezdés.

Ha nem olvasta el a kötelező olvasmányt eddig, a tanár akkor se fogja az első nap kérdezni.

A könyveket se kell rögtön, miután megkapták becsomagolni, mert a végén legtöbbször úgyis olyan lesz, mint a saláta (fiúknál legalább is).

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: rutinfeladatok, megalapozhatja, elkészítésének, elkerülhetővé, lefekvésekhez, beszélgetések, összerendezni, iskolakezdést, következménye, romeltakarító, gyermekünknek, feszültséggel, végiggályázza, legkönnyebben, fokozatosság, bemutatkozni, katalizátora, iskolakezdés, becsomagolni, beszélgetést, következőkre, menetesíteni, tanévkezdést, gyermekünket, ébredésekhez, beszélgetni, közösségben, visszaállni, tanévkezdés, tevékenység, időszakában, siránkozást, segíthetünk, készítsenek, legtöbbször, fókuszáljon, iskolakezdést minél, hírlevél hasznos, gyerek aludja, hosszú esték, iskola kezdése, régi rutinra, korábbi ébredésekhez, kipihenten történő, gyerekei lehet, mosogató ronggyal, rutinfeladatok világába, hirtelen váltások, fokozatosság elvét, iskola időszakában, házi feladatok, megszabott ideje, Haditerv Legyen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Emlékezz  Pitypang szökőkút  Ott van  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Ott van  "Ez egy csoda"  Szép estét  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Krisztinától  Azért kaptad  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Emlékezz  Egyszerű  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Latinovits Zoltán tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  képre írva  Spenót fasírttal  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdei gyöngyvirág  Segíts neki dicsérni Téged  különleges  Isten hűségének mértéke  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az ember emlékekből áll  Ady Endre - Mindegy átka  Emlékezz  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Ott van  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó éjszakát  Tanmese  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egyszerű  IGEN így  Előfordul, hogy  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó nap volt  Bornyi Veronika haiku verse  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  képre írva  Müller Péter tollából  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Az egyik legalapvetőbb tézis a... 
Bejegyzés Címkék
iskolakezdést minél, hírlevél hasznos, gyerek aludja, hosszú esték, iskola kezdése, régi rutinra, korábbi ébredésekhez, kipihenten történő, gyerekei lehet, mosogató ronggyal, rutinfeladatok világába, hirtelen váltások, fokozatosság elvét, iskola időszakában, házi feladatok, megszabott ideje, napszak lehet, megfelelő időszak, nyári szünet, gyerek elkezdje, szülő feladata, külön fiókja, beadandó munkáit, használt ruhát, megfelelő helye, gyermekünk számára, gyermekünknek arra, felmerülő kérdés, gyermekünket abban, megoldásra fókuszáljon, problémák helyett, gyerekek legfőbb, kicsit beszélni, első benyomás, körülötte zajló, folytatás könnyebben, kötetlen beszélgetések, valamilyen tevékenység, utazás alatt, folyamat katalizátora, gyermek életében, gyereknek mindenben, gyerek kinőtte, legújabb Nike, suli kezdésre, kötelező olvasmányt, tanár akkor, végén legtöbbször, rutinfeladatok, megalapozhatja, elkészítésének, elkerülhetővé, lefekvésekhez, beszélgetések, összerendezni, iskolakezdést, következménye, romeltakarító, gyermekünknek, feszültséggel, végiggályázza, legkönnyebben, fokozatosság, bemutatkozni, katalizátora, iskolakezdés, becsomagolni, beszélgetést, következőkre, menetesíteni, tanévkezdést, gyermekünket, ébredésekhez, beszélgetni, közösségben, visszaállni, tanévkezdés, tevékenység, időszakában, siránkozást, segíthetünk, készítsenek, legtöbbször, fókuszáljon, beszélgetés, tanszereket, aggodalmait, megfigyelni, hazajövünk, szeretnénk, megoldásra, problémáit, ledaráljuk, olvasmányt, elsősorban, legtöbbünk, lendületet, reklamálni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1032
  • e Hét: 17780
  • e Hónap: 36753
  • e Év: 265690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.