Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
a CUKORBETEGSÉG - LELKI OKAI
  2012-11-26 19:56:26, hétfő
 
  CUKORBETEGSÉG - LELKI OKAI

A világ népességének mintegy 4%-a cukorbajban szenved. A betegségre való hajlam örökölhető. Kialakulásában többnyire nagy szerepet játszik az elhízás. Ritkább esetekben kiválthatja vírusfertőzés is, mert a vírusok megtámadják az inzulintermelő sejteket.

A cukorbajt többnyire véletlenül fedezik fel. A betegségre utaló tünetek: erős szomjúságérzet, rossz sebgyógyulás,
viszketés, húgyúti és bőrfertőzések, fáradékonyság, étvágytalanság és hirtelen fogyás.

A megemelkedett vércukorszint rendkívül veszélyes, bár sokáig semmiféle panaszt nem okoz, viszont előbb-utóbb megtámadja és károsítja az érfalat. A betegség következményeire többnyire csak akkor derül fény, mikor a károsodás már jóvátehetetlenül bekövetkezett. A szövődmények elsősorban a szemet és a vesét érintik. A későn diagnosztizált cukorbetegség következtében szemkárosodás, sőt megvakulás és veseelégtelenség léphet fel. Gyakran előfordul az alsó végtagok vérkeringési zavara is, s jelentősen megnövekszik a szívinfarktus vagy agyvérzés kockázata.

Ahhoz, hogy a sejtek képesek legyenek felvenni a vérben levő cukrot, a testnek inzulinra van szüksége, egy hormonra, mely a hasnyálmirigyben termelődik. Amennyiben nem elegendő mennyiségben áll rendelkezésre vagy hibás összetételben képződik, a beteg vércukorszintje a normális érték fölé emelkedik.

Az orvostudomány a cukorbetegség két típusát különbözteti meg:

1. típus
A cukorbaj e típusában a hasnyálmirigyben levő inzulintermelő sejtek nagymértékben vagy teljesen károsodtak, ezért a szervezetnek az inzulint egy életen át mesterségesen kell biztosítani. A betegség általában a harmincadik életév előtt jelentkezik, a cukorbetegek mintegy tíz százaléka tartozik ide.

2. típus
Itt az úgynevezett ,,időskori cukorbajról" van szó. A negyven évnél idősebbek esetében jelentkezik, s a cukorbetegek mintegy 90%-át alkotja. A veleszületett hajlamnak itt fontos szerepe van. Kiváltó okai között első helyen az elhízás említendő. Bár a test inzulintermelése folyamatos, a mennyiség nem megfelelő.

A cukor ősidők óta a szeretet és vonzalom szimbóluma. A nagyszülők unokájuk iránti szeretetüket édesség formájában fejezik ki, a kövér emberek is édességben keresnek vigaszt problémáik és magányuk miatt. A cukor tehát gyakran a ,,kellemes érzések", a ,,szeretet" vagy ,,törődés" szinonimája!

A cukorbetegről a testi reakció szintjén világosan kiderül, hogy bár érzelmet és szeretetet (anyagi formájában cukrot) képes el- és befogadni, nem tudja azokat feldolgozni. Hiányzik belőle a képesség, hogy környezetének gondoskodó törődését megeméssze. Bár vércukor¬szintje magas, azaz elegendő ,,szeretetet" hordoz magában, nem tud vele mit kezdeni, változatlan formában adja vissza.

A cukorbeteg nem tűri a gondoskodást és a szeretetet, pedig szüksége van rá. Tudatosan vagy öntudatlanul megtagadja ilyen irányú igényeit, nem hajlandó bevallani őket. így képtelenné válik rá, hogy szeretetet befogadjon, s önmaga is adjon. Aki ,,az édes élettől" ilyen módon távol tartja magát, idővel szükségképpen ,,megkeseredik".

A diabetes mellitus kiváltó tényezői elsősorban olyan krízisek, megrázkódtatások vagy szituációk, melyek a személyiség egészének újrarendeződését, átszerveződését kívánják meg: a terhesség, a pubertáskor vagy a változás évei kifejezetten olyan helyzetnek számítanak, melyekben az embernek önmagával is meg kell küzdenie. A diabetes kiváltó tényezőiként számításba jöhető okok vég¬eredményben oly sokrétűek, akár maga az élet.

Vegyünk például egy férfit, aki egyik napról a másikra munka¬nélkülivé lesz, s az az érzése támad, hogy családja többé semmi hasznát se látja. Érzéseiből egyenesen következik a feltételezés, miszerint nem is érdemli meg környezete szeretetét, hiszen a családfenntartó szerepében kudarcot vallott. E kiindulási helyzet azt eredményezheti, hogy családja szeretetét és törődését nem is akarja észrevenni s később cukor formájában nem is tudja felvenni.

Hadd álljon itt egy másik, megtörtént eset: Egy ötéves kisfiúnál váratlanul cukorbajt diagnosztizáltak. A szülőkkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy a gyermeket szinte állandóan nagyszülők és különféle rokonok vették körül. A rokonság egyes ágai között élénk civakodás folyt, így a kisfiú hamarosan összezavarodott, hogyan is fogadja a ,,gonosz" nagynéni simogatásait, illetve kinek a tanácsaira hallgasson. Esetében a szó igazi értelmében vett ,,szeretetfelhasználási zavar" lépett fel.

Foglaljuk össze:

Cukorbaj: alakulófélben levő szexuális képesség, csalódottság, csökkentértékűség érzete. Felszólítás arra, hogy önmagunkat jobban szeressük, s az életet élvezzük.

A cukorbetegség arra utal, hogy az élet kellemes oldalát, az élvezetet, a szeretetet nem fogadom el, mivel az az érzésem, hogy nem érdemeltem meg a törődést.
A túlsúlyosság arra utal, hogy felesleget hurcolok magammal, megpróbálok ,,több" lenni annál, ami vagyok, illetve más szeretnék lenni.
A vírusfertőzés annak a jele, hogy tőlem idegen energia hatását hagyom magamban érvényesülni, hogy valami idegen dolog határoz meg.
Szomjúságom azt akarja mondani, hogy szeretetre szomjazom, minthogy nem szeretem magamat és ezért másoktól is képtelen vagyok szeretetet elfogadni, így önmagammal szembeni csalódottságomat ,,italba kell fojtanom".
A rossz sebgyógyulás jelzi, hogy szüntelenül újabb sebeket ejtek magamon, ezért is nem tudnak begyógyulni a régiek. Történnie kell valaminek, hogy ismét egészségessé váljak, egységben legyek ön-magammal, vállaljam magam.
A viszketés jelképes formában utal arra, hogy többet kellene foglalkoznom önmagammal.
A fáradtság tudatosítja bennem, hogy ,,belefáradtam abba, hogy így folytassam tovább".
A vesepanaszok (minthogy a vese a ,,partnerszervünk") a partnerkapcsolat zavaraira utalnak, az önmagammal és a másikkal való összhang hiányára.
A szembántalmak felszólítanak: ,,Meg kell tanulnom magamat más (szerető) szemekkel nézni, s nem szabad szüntelenül elítélnem magamat."
A szívmegállás jelzi, hogy megtagadtam magamtól a szeretetet. A szív tehát, lévén a szeretet szerve, előbb-utóbb szintén felmondja a szolgálatot.

A fiatalkori diabetes arról tanúskodik, hogy még mindig nem tanultam meg önmagamat szeretetteljesen elfogadni, kezdettől fogva más akartam lenni.

Az időskori diabetes pedig világosan jelzi: Végigrohantam az életet, tettem egy s mást, s csak jóval később döbbentem rá, hogy nem az az ember vagyok, akinek tartottam magam. Az élet még idejében szembesít azzal, amit hiányolok, hiszen már nem sok időm van hátra. Valamin most változtatnom kell."

Amit tenni kell:

Meg kellene kérdeznie önmagától, hogyan viszonyul saját személyisége értékéhez, mennyire tartja önmagát szeretetre méltónak. S szintén meg kellene vizsgálnia a szeretetre való képességét is. Viselkedésének magyarázata gyakran a szexualitástól vagy a partnerében való esetleges csalódástól való félelemben keresendő. Amennyiben reakciója okát feltárja, képes lesz viselkedését lépésről lépésre megváltoztatni. A betegségben megtestesülő felhívás mélyén mindig az önmagunk iránti szeretet áll, annak felismerése, hogy igenis szeretetre méltóak, sőt egyedülállóak vagyunk. Minden ember egyedi lény, sajátos feladattal és rendeltetéssel. Csak aki tulajdon lényét ,,magára öltötte", lesz képes szeretetet és örömöt befogadni, s ahelyett, hogy szüntelenül bizonyítania kellene önmaga előtt, megengedheti magának ,,a luxust", hogy élvezze az életet.

forrás: otthonigyogymodok.hu

 
 
0 komment , kategória:  Cukor betegeknek linkek  
Címkék: inzulintermelése, következményeire, szeretetteljesen, partnerkapcsolat, megrázkódtatások, újrarendeződését, diagnosztizáltak, jóvátehetetlenül, hasnyálmirigyben, csalódottságomat, veseelégtelenség, családfenntartó, partnerszervünk, összezavarodott, átszerveződését, vércukorszintje, diagnosztizált, rendeltetéssel, inzulintermelő, eredményezheti, kialakulásában, megváltoztatni, étvágytalanság, szexualitástól, szomjúságérzet, viselkedésének, szemkárosodás, következtében, egyedülállóak, bőrfertőzések, fáradékonyság, megemelkedett, cukorbetegség, orvostudomány, alakulófélben, vírusfertőzés, világ népességének, betegségre való, vírusok megtámadják, inzulintermelő sejteket, cukorbajt többnyire, betegségre utaló, megemelkedett vércukorszint, betegség következményeire, szövődmények elsősorban, vesét érintik, későn diagnosztizált, alsó végtagok, szívinfarktus vagy, sejtek képesek, vérben levő, testnek inzulinra, LELKI OKAI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fehér virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Éretlen vers  Albert Einsteinről  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png kislány  Bertolt Brecht -től idézet  Png csokor  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alvó cicák  Kaffka_Margit  Hiányzik  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png fotel  Png fotel  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png virág  Gonosz démon-álarc  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  Szívem tiéd  Png kislány  Png kutya  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kellemes délutánt kívánok  Png csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hiányzik  Hiányzik  Png rózsa csokor  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Png csokor  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 20  Szívem  Png virág  Albert Einstein gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világ népességének, betegségre való, vírusok megtámadják, inzulintermelő sejteket, cukorbajt többnyire, betegségre utaló, megemelkedett vércukorszint, betegség következményeire, szövődmények elsősorban, vesét érintik, későn diagnosztizált, alsó végtagok, szívinfarktus vagy, sejtek képesek, vérben levő, testnek inzulinra, hasnyálmirigyben termelődik, beteg vércukorszintje, normális érték, hasnyálmirigyben levő, betegség általában, harmincadik életév, cukorbetegek mintegy, úgynevezett &#8222, negyven évnél, veleszületett hajlamnak, elhízás említendő, test inzulintermelése, cukor ősidők, nagyszülők unokájuk, kövér emberek, cukor tehát, testi reakció, édes élettől, diabetes mellitus, személyiség egészének, pubertáskor vagy, változás évei, embernek önmagával, diabetes kiváltó, másikra munka&#172, családfenntartó szerepében, ötéves kisfiúnál, szülőkkel folytatott, gyermeket szinte, rokonság egyes, kisfiú hamarosan, tanácsaira hallgasson, életet élvezzük, cukorbetegség arra, élet kellemes, túlsúlyosság arra, vírusfertőzés annak, rossz sebgyógyulás, viszketés jelképes, fáradtság tudatosítja, partnerkapcsolat zavaraira, másikkal való, szembántalmak felszólítanak, szívmegállás jelzi, szív tehát, szeretet szerve, fiatalkori diabetes, időskori diabetes, szeretetre való, szexualitástól vagy, partnerében való, betegségben megtestesülő, önmagunk iránti, inzulintermelése, következményeire, szeretetteljesen, partnerkapcsolat, megrázkódtatások, újrarendeződését, diagnosztizáltak, jóvátehetetlenül, hasnyálmirigyben, csalódottságomat, veseelégtelenség, családfenntartó, partnerszervünk, összezavarodott, átszerveződését, vércukorszintje, diagnosztizált, rendeltetéssel, inzulintermelő, eredményezheti, kialakulásában, megváltoztatni, étvágytalanság, szexualitástól, szomjúságérzet, viselkedésének, szemkárosodás, következtében, egyedülállóak, bőrfertőzések, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 251
  • e Hónap: 1518
  • e Év: 15109
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.