Belépés
bongyi53.blog.xfree.hu
Higgy, remélj, szeress, hogy boldog ember lehess! Magyar Istvánné
1953.03.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történet egy New York-i taxisofőrről
  2012-11-29 19:55:01, csütörtök
 
   
  Egy történet...

...csak olvasd el csendben...

Történet egy New York-i taxisofőrről
Volt egy időszak az életemben, úgy húsz évvel ezelőtt, amikor taxisofőrként kerestem a kenyerem, New Yorkban. Igazi cowboy-élet volt, nem volt főnököm. És mint a szerencsejátékos, annyira élveztem, hogy minden egyes új utas más és más, előre megjósolhatatlan élményt tartogatott: pont, mint amikor kockát dobsz a játékteremben.
Amire nem számítottam, hogy az autóm elkezdett amolyan gyóntatófülkeként is üzemelni. Éjszaka vezettem, nem láttam az utast, csak mentünk, mindig két idegen az éjszakában, és hallgattam, ahogy alkalmi útitársam az életéről mesél. Olyan bensőséges dolgokat osztottak meg velem, amelyekről fényes nappal, szemtől szemben biztosan nem beszéltek volna.
Egyik éjjel megérkeztem a megadott címre és dudáltam. Néhány perc várakozás után megint megnyomtam a dudát. Ez volt aznapra az utolsó fuvarom, úgyhogy már azon voltam, hogy inkább hazaindulok. De aztán mégis inkább kiszálltam, elsétáltam az ajtóig és becsöngettem. 'Egy pillanat' - válaszolt egy törékeny, idős hang odabentről. Hallottam, hogy valamit vonszolnak a padlón.
Kisvártatva kinyílt az ajtó. Kilencvenéves-forma, aprócska asszony állt előttem. Kartonruhát viselt és kis kalapot, kalaptűvel. Úgy nézett ki, mintha egy régi, fekete-fehér filmből lépett volna ki.
Mellette egy kis bőrönd pihent. Ahogy benéztem a lakásba, olyan volt, mintha évek óta senki sem lakna benne. A bútorokat fehér lepedőkkel terítették le. Nem voltak órák a falakon, egyetlen kép vagy dísztárgy sem a polcokon. A sarokban egy kartondoboz árválkodott, mindenféle fotókkal és vázákkal teletömve.
"Kivinné a bőröndömet a kocsihoz? - kérdezte. - Szeretnék néhány percre egyedül maradni. Aztán, ha Ön is úgy gondolja, visszajöhetne értem, hogy lekísérjen az autójáig. Nem vagyok valami jó erőben."
Miután beraktam a bőröndöt a csomagtartóba és visszaértem, belém karolt. Lassan, nagyon lassan odasétáltunk a taximhoz. Közben végig a kedvességemért hálálkodott.
- Semmiség - feleltem. - Minden utasommal úgy bánok, ahogyan mástól is elvárnám, hogy az édesanyámmal bánjon.
- Milyen jó fiú maga! - mondta, ahogy beült a hátsó ülésre. Odaadta a címet, aztán megkérdezte: - Mehetnénk esetleg a belvároson keresztül?'
- Nem az a legrövidebb út. - vágtam rá gyorsan.
- Ó, azt egyáltalán nem bánom. - mondta. - Egy hospice-házba tartok.
Belenéztem a visszapillantó tükörbe. A szemeiben könnycseppek csillogtak. - Nincs már családom. Mindenki meghalt. - nagyon csendesen beszélt. - A doktor úr szerint nekem sincs túl sok hátra.
Csendben a műszerfalhoz nyúltam és kikapcsoltam az órát.
- Mit szeretne, merre menjünk?
A következő két órában bebarangoltuk a várost. Megmutatta nekem azt az épületet, ahol réges-régen liftes kisasszonyként dolgozott. Aztán elmentünk abba a városrészbe, ahová új házasként a férjével költöztek. Egy picit megálltunk egy bútorraktár előtt. Azt mondta, lány korában az még bálterem volt, és a többiekkel odajártak táncolni.
Néha megkért, hogy álljak meg egy-egy sarkon vagy egy épület előtt. Nem mondott semmit, csak maga elé révedt.
Ahogy a hajnal első sugarai megjelentek a horizonton azt monda: - Most már mehetünk. Elfáradtam.
Szótlanul haladtunk a megadott címig. Alacsony épület volt, a feljáró az előtetővel fedett főbejáratig vitt.
Két egyenruhás alkalmazott jelent meg, ahogy megérkeztünk az ajtó elé. Profi udvariassággal segítettek, figyelték az asszony minden mozdulatát. Kinyitottam a csomagtartót, és elvittem a bőröndöt az ajtóig. Az utasomat már beültették egy kerekesszékbe.
- Mennyivel tartozom? - kérdezte és benyúlt a retiküljébe a pénztárcájáért.
- Semmivel. - feleltem.
- Magának is meg kell élnie valamiből. - mondta.
- Vannak más utasaim is. - szereltem le.
Aztán, egy hirtelen ötlettől vezérelve lehajoltam és megöleltem. Meglepő erővel szorított magához.
- Nagy örömöt okozott egy kis öregasszonynak. - mondta végül. - Köszönöm!
Megszorítottam mindkét kezét és visszasétáltam a kocsihoz. Hallottam, ahogy mögöttem becsukódik a ház ajtaja. Egy életre zárták rá az ajtót.
Aznap csak vezettem, céltalanul. Nem vittem utasokat. Nem volt kedvem beszélni. Egyre csak az járt az eszemben, mi lett volna, ha az asszony egy dühös sofőrt fog ki? Vagy valakit, aki türelmetlen? Vagy mi lett volna, ha én magam vagyok türelmetlen és elhajtok kopogás nélkül?
Lassan megértettem, hogy egész életemben nem tettem még fontosabb dolgot, mint előző éjszaka.
Egész életünkben a nagy dolgokra várunk. És a nagy dolgok néha meglepő álruhában érkeznek: úgy vannak csomagolva, hogy aki nem figyel, az észre sem veszi, mennyire fontos lehetőséget mulasztott el.
Csodás hetet!
Barátsággal: Majoros János

 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos  
Címkék: megjósolhatatlan, szerencsejátékos, udvariassággal, kisasszonyként, visszasétáltam, megszorítottam, öregasszonynak, visszapillantó, pénztárcájáért, kedvességemért, játékteremben, kerekesszékbe, kilencvenéves, taxisofőrként, csomagtartóba, bebarangoltuk, visszajöhetne, odasétáltunk, becsöngettem, kikapcsoltam, műszerfalhoz, édesanyámmal, megérkeztünk, csomagtartót, taxisofőrről, könnycseppek, kinyitottam, kartondoboz, megjelentek, főbejáratig, retiküljébe, hazaindulok, árválkodott, tartogatott, számítottam, visszaértem, autóm elkezdett, életéről mesél, megadott címre, utolsó fuvarom, bútorokat fehér, kartondoboz árválkodott, kedvességemért hálálkodott, édesanyámmal bánjon, hátsó ülésre, belvároson keresztül, hospice-házba tartok, visszapillantó tükörbe, szemeiben könnycseppek, műszerfalhoz nyúltam, férjével költöztek, picit megálltunk, Majoros János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reményik Sándor: Pierrot &...  Magamnak  Az ember  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Ott van  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Jan Twardowski - Siessünk  Jázmin  39 ígéret  A sorsod  Robin Wight pitypang szobra  Egy párkányon  A felvilágosodás...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Megígért békesség  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos gondolata  "Ez egy csoda"  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egy párkányon  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Hamvas Béla  Márai Sándor tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyák napjára  Pitypang szökőkút  Vidámság  Kertem  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Annyira tisztelem a szabadságo...  József Attila - Kopogtatás nél...  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó cica  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Tavaszi este  Alvó kislány  Paul David Tripp Április 12  Emlékezz  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jó éjszakát  Tanácsok egy pszichológustól  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Mindent de mindent visszakap  Azért kaptad  Robert Merle tollából  Pitypang szökőkút  Önmaga ellenére  Ma van a magyar költészet napj...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
autóm elkezdett, életéről mesél, megadott címre, utolsó fuvarom, bútorokat fehér, kartondoboz árválkodott, kedvességemért hálálkodott, édesanyámmal bánjon, hátsó ülésre, belvároson keresztül, hospice-házba tartok, visszapillantó tükörbe, szemeiben könnycseppek, műszerfalhoz nyúltam, férjével költöztek, picit megálltunk, bútorraktár előtt, többiekkel odajártak, épület előtt, hajnal első, megadott címig, előtetővel fedett, asszony minden, hirtelen ötlettől, életre zárták, dühös sofőrt, nagy dolgokra, nagy dolgok, megjósolhatatlan, szerencsejátékos, udvariassággal, kisasszonyként, visszasétáltam, megszorítottam, öregasszonynak, visszapillantó, pénztárcájáért, kedvességemért, játékteremben, kerekesszékbe, kilencvenéves, taxisofőrként, csomagtartóba, bebarangoltuk, visszajöhetne, odasétáltunk, becsöngettem, kikapcsoltam, műszerfalhoz, édesanyámmal, megérkeztünk, csomagtartót, taxisofőrről, könnycseppek, kinyitottam, kartondoboz, megjelentek, főbejáratig, retiküljébe, hazaindulok, árválkodott, tartogatott, számítottam, visszaértem, türelmetlen, megérkeztem, hálálkodott, alkalmazott, megértettem, városrészbe, legrövidebb, barátsággal, kartonruhát, kisvártatva, bútorraktár, lehetőséget, megkérdezte, segítettek, becsukódik, terítették, mulasztott, többiekkel, lekísérjen, elfáradtam, éjszakában, lepedőkkel, hallgattam, mindenféle, amelyekről, vonszolnak, bensőséges, céltalanul, bőröndömet, előtetővel, odabentről, horizonton, mozdulatát, csomagolva, egyáltalán, belvároson, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2526 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 122
  • e Hét: 804
  • e Hónap: 1187
  • e Év: 14778
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.